Intel ar Lunar Lake procesoriem centīsies labot Meteor Lake pieļautās kļūdas

- - No Comments on Intel ar Lunar Lake procesoriem centīsies labot Meteor Lake pieļautās kļūdas

Lai gan Intel joprojām ir pārliecinošs līderis procesoru tirgū (Intel portatīvo datoru procesoru tirgus daļa šobrīd ir 74-78%), drīz tas var mainīties. Jau rakstījām, ka spēcīgi sevi pieteicis Qualcomm ar Snapdragon X procesoriem, drīzumā tirgū gaidāmi Mac datori ar M4 procesoriem, kā arī no jūlija pircējiem būs pieejami ļoti spējīgie AMD Ryzen AI 300 procesori. Visi minētie procesori ir daudz pārāki mākslīgā intelekta jomā par Intel šobrīd aktuālo Meteor Lake sēriju, kas nostāda Intel diezgan nepatīkamā situācijā.

Meteor Lake galvenās problēmas

Uz x86 arhitektūras veidotie Meteor Lake procesori debitēja salīdzinoši nesen – 2023. gada decembrī. Intel tos nosauca par “Core Ultra” 1. paaudzi un procesori tika aprīkoti ar tobrīd inovatīvo NPU (neural processing unit), kas spēja lokāli darbināt mākslīgā intelekta procesus ar 11 TOPS (triljoni operāciju sekundē) ātrumu. Procesoru iznākšanas brīdī tas bija daudz, taču nupat pamatīgu triecienu Intel saņēma no Microsoft, kura Copilot+ mākslīgā intelekta funkciju nodrošināšanai būs nepieciešami vismaz 40 TOPS. Meteor Lake tātad pilnībā neatbalstīs visas jaunās Windows 11 iespējas.

Salīdzinājumam, tikko izziņotajiem AMD Ryzen AI 300 procesoriem būs 50 TOPS, Apple M4 ir 38 TOPS un Snapdragon X ir 45 TOPS. Qualcomm to nekautrējas uzsvērt visos mārketinga materiālos, salīdzinot savu jauno Snapdragon X ARM procesoru tieši ar Meteor Lake. Intel vēlētos, lai procesori tiku salīdzināti ar Lunar Lake, kas iznāks šā gada 3. ceturksnī un uz to brīdi būs, iespējams, jaudīgākais procesors tirgū.

Qualcomm nekautrējas salīdzināt Snapdragon X Elite ar Intel Core Ultra 7 (Meteor Lake) un skaitļi nav par labu Intel

Šobrīd pēc TOPS līdera gods pieder AMD Ryzen AI 3 gen procesoriem

Tomēr nelielais TOPS nav vienīgā problēma, ar ko saskārusies Meteor Lake procesoru paaudze. Gaidītais veiktspējas pieaugums pret iepriekšējo Raptor Lake ir salīdzinoši neliels (viena kodola operācijās reizēm pat zemāks). Baterijas laiks nav uzlabojies un dažos gadījumos pasliktinājies. Piemēram, Lenovo ThinkPad X1 Carbon (Gen 12) datora baterija iztur īsāku laiku nekā iepriekšējais modelis (pie vainas gan varētu būt OLED displejs, kas patērē vairāk enerģijas). Meteor Lake nākas upurēt veiktspēju par labu baterijas ilgumam un otrādi.

Viena laba Meteor Lake lieta, kas nepelnīti tiek piemirsta, ir ļoti labie integrētie Intel Arc grafiskie procesori. Protams, nopietnam gaming laptopam būs nepieciešama Nvidia vai AMD videokarte, bet ikdienas lietošanai un mobilitātei Intel Arc ir vairāk nekā pietiekama. Toties problēmas ir ar Thunderbolt 4 ligzdām, kas dažādu ražotāju datoros atrodas dažādās vietās, ne vienmēr ir marķētas un lietotājos rada apjukumu. Arī WiFi 7 un Bluetooth 5.4 savienojumi ir ekstra nevis standarta aprīkojums un par to papildus jāpiemaksā.

Vai Lunar Lake būs visu Intel problēmu risinājums?

Šobrīd uz papīra izskatās, ka jā. Lunar Lake būšot Intel visu laiku energoefektīvākie procesori. Tas tiks panākts, dažas programmas ierobežojot uz zemas jaudas kodoliem (efficiency cores), kamēr Meteor Lake šīs programmas darbināja lielas jaudas kodoli (performance cores). Kopumā Lunar Lake procesoru veiktspēja būšot par 14% augstāka nekā Meteor Lake. Grafiskā procesora veiktspēja būs par 50% lielāka un baterijas darbības laiks palielināts par 60%. Papildus tam Intel sola NPU ar 48 TOPS, tādējādi pārspējot Snapdragon X Elite.

Tāpat jau standarta aprīkojumā būs iekļauti Wi-Fi 7 un Bluetooth 5.4 savienojumi, kā arī Intel saviem partneriem “stingri rekomendē” Thunderbolt 4 portus marķēt un izvietot vienā klēpjdatora malā. Pie mīnusiem jāliek operatīvā atmiņa, kas turpmāk būs lietotājiem nenomaināma un pielodēta pie sistēmplates. Tā ir kopējā industrijas tendence, lai samazinātu datoru izmērus un uzlabotu energoefektivitāti. Ir cerība, ka šo problēmu atrisinās jaunais CAMM2 atmiņas standarts.

Lunar Lake procesori sola uzlabojumus pilnīgi visās sfērās. CPU kopā ar GPU nodrošinās līdz pat 120 TOPS

Galvenā Intel problēma ir tā, ka Snapdragon X veikalu plauktos nonāks jau 18. jūnijā un Ryzen AI 300 jūlijā, kamēr Lunar Lake tikai tuvāk gada beigām. Līdz tam Intel nāksies pasvīst, lai noturētu savu tirgus daļu. Kamēr Lunar Lake procesori vēl ir izstrādes procesā, Dateks.lv internetveikalā piedāvājam iegādāties portatīvos datorus ar Intel Meteor Lake Core Ultra procesoru, Apple M3 procesoru vai AMD Ryzen 8040 sērijas procesoru.

 

Dalīties ar rakstu: