Kas ir jaunais operatīvās atmiņas standarts CAMM2?

- - No Comments on Kas ir jaunais operatīvās atmiņas standarts CAMM2?

Standartu organizācija JEDEC pagājušā gada beigās apstiprināja jauno operatīvās atmiņas standartu CAMM2, kas primāri paredzēts izmantošanai portatīvajos datoros. Tirgū jau sāk parādīties pirmās ierīcas ar šo atmiņas tipu, tāpēc ir īstais brīdis noskaidrot, kas tad īsti ir CAMM2 operatīvā atmiņa un kādi ir tās plusi un mīnusi salīdzinājumā ar tradicionālajām atmiņām.

Primāri paredzēta, lai aizstātu SO-DIMM

Portatīvajos datoros izmantotajam SO-DIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) atmiņas standartam ir jau 20 gadi, un CAMM2 atmiņa centīsies piedāvāt vairākus uzlabojumus. CAMM2 (Compression Attached Memory Module) standarts potenciāli nodrošinās plānākus klēpjdatorus, lielāku atmiņas ietilpību un lielāku veiktspēju. Uzreiz jāsaka, ka šobrīd CAMM2 atmiņa vēl ir “bērna autiņos” un plašāks tās pielietojums gaidāms tuvākā vai tālākā nākotnē.

Galvenā CAMM2 uzbūves atšķirība no SO-DIMM atmiņas moduļiem ir konektoru novietojums – ja SO-DIMM gadījumā konektori novietoti gar vienu moduļa malu, tad CAMM2 tie izvietoti pa visu moduļa horizontālo virsmu, tādā veidā samazinot attālumu līdz procesoram un nodrošinot ātrāku datu pārraidi, kā arī ļaujot izgatavot pašu moduli plānāku.

CAMM2 atmiņas modulis stiprinās horizontāli pie sistēmplates ar vairākām skrūvēm

CAMM2 galvenās priekšrocības

  • Mazāks izmērs. CAMM2 moduļi ir plānāki un kompaktāki par SO-DIMM – tas ļauj veidot plānākus klēpjdatorus un atbrīvot vietu citiem komponentiem.
  • Lielāka ietilpība. CAMM2 nodrošina lielāku atmiņas ietilpību salīdzinājumā ar SO-DIMM. Lai gan JEDEC nav noteicis maksimālo ietilpību, tā tiek prognozēta līdz 128GB. Tas noderēs lietotājiem, kuriem nepieciešama lielāka operatīvā atmiņa, lai veiktu sarežģītus uzdevumus, piemēram, video rediģēšanu vai 3D renderēšanu.
  • Lielāks ātrums. CAMM2 var nodrošināt lielāku datu pārsūtīšanas ātrumu salīdzinājumā ar SO-DIMM. Prognozētais maksimālais ātrums ir 8.5 Gbps (pretstatā SO-DIMM 6.4 Gbps). Tas var uzlabot veiktspēju, jo īpaši programmās, kas balstās uz ātru piekļuvi atmiņai.
  • Uzlabota energoefektivitāte. CAMM2 ir izstrādāts tā, lai būtu energoefektīvāks nekā SO-DIMM, kas uzlabos portatīvo datoru akumulatora darbības ilgumu.
  • Atjaunināšanas potenciāls. CAMM2 atmiņa nebūs pielodēta pie sistēmplates, līdz ar to būs iespēja to pēc kāda laika atjaunināt uz jaunāku un jaudīgāku modeli.

Potenciālās problēmas

  • Ierobežota izplatība. CAMM2 ir jauns standarts, un tā ieviešana portatīvo datoru ražotāju vidū prasīs laiku. Iespējams, ka klēpjdatoros jaunais standarts uzreiz nebūs plaši pieejams.
  • Savietojamība. Tā kā CAMM2 moduļi citādi stiprinās pie sistēmplates, esošie klēpjdatori nebūs saderīgi ar jauno standartu.
  • Augstākas ražošanas izmaksas. CAMM2 ir jauna tehnoloģija, tāpēc tās ražošana sākotnēji būs dārgāka, kas palielinās operatīvās atmiņas cenas.

Pirmie CAMM2 produkti jau ir tirgū

TeamGroup tikko izziņotais LPDDR5X CAMM2 atmiņas modulis

Taivānā no 3. līdz 7. jūnijam norisināsies datoru komponenšu izstāde Computex 2024, un pirms tās vairāki ražotāji izziņojuši savus jaunos produktus. Starp tiem ir arī TeamGroup T-Create Expert AI series LPDDR5X CAMM2 (nudien sarežģīts nosaukums) atmiņas moduļi. Tiks izlaisti uzreiz divi modeļi, kam būs LPDDR5X-7200 un LPDDR5X-6400 ātrums, CL28/CL24 aizkaves laiks un 32GB/64GB ietilpība. Turklāt abos tiek izmantoti īpaši plāni grafēna radiatori, kas palīdz izkliedēt siltumu. Atmiņas cena pagaidām tiek turēta noslēpumā.

Otrs ražotājs, kas jau izziņojis CAMM2 atmiņu, ir Micron sadarbībā ar Lenovo. Portatīvais dators ThinkPad P1 Gen 7, kas no jūlija būs pieejams Dateks.lv internetveikalā, ir pirmais tirgū pieejamais laptops ar CAMM2 atmiņu. Ražotājs to slavē un pat min konkrētus skaitļus, par cik tas pārspēs tradicionālos DDR5 SO-DIMM moduļus. Tas aizņemot par 64% mazāk vietas, patērējot par 58% mazāk enerģijas un nodrošina Dual Channel funkcionalitāti vienā modulī. Veiktspēja tiek solīta par 7% lielāka.

Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 drīz būs pieejams Latvijā un ikviens varēs baudīt jaunā atmiņas standarta labumus

CAMM2 atmiņa pieejama arī galda datoros

CAMM2 galvenokārt domāts kā portatīvajiem datoriem paredzēts atmiņas modulis. Mazāk zināms ir fakts, ka šis standarts atbalsta arī galda datorus. MSI sadarbībā ar Kingston jau ir izveidojuši pasaulē pirmo galda datoriem paredzēto Z790 sistēmplati ar CAMM2 atmiņu. Jaunā plate tiks demonstrēta jau minētajā Computex 2024 izstādē. Produkta attēlos redzam, ka jaunā plate būs melnā un sudraba krāsā. Pa labi no CPU ligzdas var redzēt, ka četri DDR5 DIMM sloti ir aizvietoti ar vienu CAMM2 moduli, kas pieskrūvēts horizontāli ar četrām skrūvēm.

Z790 Project Zero Plus ir pirmā galda datoru sistēmplate ar CAMM2 atmiņu

Noslēgumā

Nav nekādu iemeslu, kāpēc lai CAMM2 atmiņas standarts nekļūtu par vadošo portatīvajos datoros – tam ir visi priekšnoteikumi un ražotāju vēlme pēc mazāka ierīču formfaktora un ilgāka akumulatora darbības laika tam nāks par labu. Jāskatās, cik ātri tiks uzsākta atmiņu masveida ražošana, kādas būs izmaksas un ko rādīs ilgtermiņa testi. Manuprāt, jaunajam standartam ir liels potenciāls daudzos parametros uzlabot jau tā jaudīgos, izmēros nelielos un salīdzinoši energoefektīvos mūsdienu portatīvos datorus. Kamēr gaidām pie mums Latvijā pirmās ierīces ar CAMM2 atmiņu, aicinām Dateks.lv internetveikalā iegādāties energoefektīvās un kvalitatīvās portatīvo datoru operatīvās atmiņas, kā arī jaudīgās un vizuāli iespaidīgās gaming datoru operatīvās atmiņas.

Dalīties ar rakstu: