Qualcomm izziņo Snapdragon X Elite un X Plus procesorus, taisās pārspēt Apple M Silicon

- - No Comments on Qualcomm izziņo Snapdragon X Elite un X Plus procesorus, taisās pārspēt Apple M Silicon

Pilnīgi iespējams, ka Qualcomm nesen izziņotie Snapdragon X sērijas ARM procesori izraisīs zemestrīcei līdzīgu reakciju portatīvo datoru tirgū. Ražotājs apgalvo, ka Snapdragon X Plus veiktspējas ziņā pārspēs Apple M3 procesoru par 10%, bet Snapdragon X Elite pārspēs M3 pat par 28%.

Te gan jāņem vērā, ka Apple M3 ir sākuma līmeņa procesors un jaudīgākos MacBook Pro darbina M3 Pro un M3 Max procesori. Interesanti, kā Snapdragon X sērija izskatīsies salīdzinājumā ar tiem. Cita starpā, jaunie X sērijas procesori uzrādījuši ļoti līdzīgu sniegumu kā Intel Core Ultra 9 185H un AMD Ryzen 9 8945HS, patērējot par 39% mazāk enerģijas. Jāpiezīmē, ka zemāks enerģijas patēriņš ir viena no lielākajām ARM tehnoloģijas procesoru priekšrocībām, līdztekus mazākam izmēram, kas ļauj saražot kompaktākus, mazāk karstošus klēpjdatorus.

X sērija iespaidīgi pārspēj Apple M3

Snapdragon X sērijas procesoru parametri

Snapdragon X Elite ir sērijas flagmanis – tas ražots 4nm tehnoloģijā un saņēmis 12 kodolus, 42 MB kešatmiņu un maksimālo frekvenci 4,5 GHz. Snapdragon X Plus savukārt ir sākuma līmeņa procesors, kas arī ražots 4nm tehnoloģijā, aprīkots ar 10 kodoliem, nenoskaidrotu kešatmiņas apjomu (bet visdrīzāk tādu pašu kā X Elite) un maksimālo frekvenci 3,4 GHz. Abi procesori saņēmuši līdz 64GB LPDDR5 atmiņas atbalstu, kā arī Wi-Fi 7 un Bluetooth 5.4 savienojumus. 

ARM procesori un spēles

Pagaidām ir liels jautājums, kādā līmenī uz Snapdragon X Elite procesora būs iespējams spēlēt datorspēles. Apple uz saviem M sērijas procesoriem spēj nodrošināt pieklājīgu spēļu pieredzi, pateicoties Rosetta 2 risinājumam. Qualcomm apgalvo, ka ar X sēriju būs līdzīgi – spēles varēs spēlēt, izmantojot x86 emulatoru vai pat tiešā veidā bez emulācijas. Procesorā integrētā Qualcomm Adreno grafiskā videokarte nodrošinās 30 FPS prasīgām spēlēm, piemēram, Baldur’s Gate III. Kopumā datorspēļu pieredze būšot labāka nekā uz Apple M3 datoriem. Protams, to nevarēs salīdzināt ar nopietniem gaming laptopiem. Bet dzīvosim – redzēsim. 

Krāpšanās ar sintētiskajiem testiem?

Tehnoloģiju ziņu vietne SemiAccurate jau paspējusi apvainot Qualcomm par šmaukšanos ar sintētiskajiem veiktspējas testiem. Vārdā nenosaukti avoti apliecinot, ka datoru ražotājiem nav izdevies sasniegt tik augstu veiktspēju, kā apgalvo Qualcomm savos mārketinga materiālos. Pats Qualcomm apsūdzības noliedzis. Kā būs patiesībā, uzzināsim pavisam drīz, kad iznāks pirmie Snapdragon X sērijas datori.

Kad varam gaidīt datorus ar Snapdragon X?

Surface Pro 10 un Surface Laptop 6

Surface Pro 10 un Surface Laptop 6

Microsoft 20. maijā rīko pasākumu, kurā cita starpā iepazīstinās ar Surface datoriem, ko darbinās ARM procesori. Baumo, ka Surface Pro 10 tiks aprīkots ar Snapdragon X Plus, savukārt Surface Laptop 6 – ar X Elite procesoru. Runājot par cenu – tā nav zināma, bet visdrīzāk būs tiešo konkurentu Apple līmenī.

Nobeigumā

Vēl nav zināms, vai Snapdragon X sērijas procesori spēs attaisnot ap tiem sacelto ažiotāžu, taču pagaidām izskatās, ka Apple, AMD un Intel būtu jāsāk uztraukties. Ar lielu nepacietību gaidīšu pirmos reālās dzīves testus! Savukārt tiem, kas vēlas portatīvo datoru ar ARM procesoru, bet nevēlas gaidīt Snapdragon X sēriju, no Dateks.lv klāsta iesaku pamēģināt Macbook ar M2 vai M3 procesoriem.

Uzziņai:

Qualcomm ir Sandjego, Kalifornijā, bāzēts uzņēmums, kas dibināts 1985. gadā. Pazīstams ar savu pusvadītāju mikroshēmu un programmatūras izstrādi, kas galvenokārt paredzēta mobilajām ierīcēm. Populārākie produkti ir Snapdragon procesori, kas tiek izmantoti plašā klāstā viedtālruņu un planšetdatoru, kā arī bezvadu savienojuma tehnoloģijas, piemēram, CDMA, GSM un 5G.

 

Dalīties ar rakstu: