Intel turpina dominēt procesoru tirgū

- - No Comments on Intel turpina dominēt procesoru tirgū
Intel CPU

Nevienam nav noslēpums, ka Intel pieder lielākā procesoru tirgus daļa. Taču nesen publicētajā tirgus pētījumā redzam, par cik tieši Intel pārspējis AMD un Apple 2023. gada pēdējā ceturksnī. Nenoliedzams, ka Intel un AMD ražo vienus no labākajiem procesoriem pasaulē un Apple ir pašiem sava lielisku M procesoru sērija. Tāpēc patiesi pārsteidzošs ir fakts, ka Intel piegādāto procesoru skaita ziņā ir tik tālu priekšā konkurentiem – Intel kontrolē satriecošus 78% no personālo datoru procesoru tirgus.

Šī svaigā informācija nāk no respektabla nozares izpētes uzņēmuma Canalys. Vērts atzīmēt, ka tajā nav iekļauti planšetdatori, kas būtu nedaudz palielinājuši Apple un Qualcomm rādītājus. Aplūkojot tikai personālo datoru procesoru tirgu, ieskaitot galddatorus un klēpjdatorus, var redzēt, ka Intel tirgus daļa ir 78%, bet AMD – 13%, savukārt Apple tirgus daļa ir aptuveni 8%. Pārējā pīrāga daļa pieder MediaTek, Qualcomm un ARM.

canalys market share

Avots: Canalys

Intel piegādes 2023. gadā palielinājās par 3%, kamēr AMD samazinājās par 1%, bet Apple – pat par 4%. Canalys arī norāda, ka Intel kopējie ieņēmumi no datoru procesoriem gada laikā palielinājās par 2%, sasniedzot 40 miljardus ASV dolāru. Tikmēr Apple ieņēmumi 2023. gada pēdējā ceturksnī sasniedza 8 miljardus ASV dolāru (8% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu), bet AMD ieņēmumi pieauga līdz 5 miljardiem ASV dolāru (6% pieaugums). AMD un Apple gadījumā ieņēmumu pieaugums par spīti mazākām piegādēm skaidrojams ar kopējo cenu pieaugumu tirgū.

Tāpat Canalys pētījumā redzam, kādu zīmolu ražotajos datoros visvairāk sastopami Intel procesori. Izrādās, ka šajā jomā absolūti dominē Lenovo, Dell un HP, kas saražo vairāk nekā 70% no visiem datoriem ar Intel procesoru. Sadalījums starp Lenovo un HP ir diezgan vienmērīgs – attiecīgi 25% un 23%, savukārt Dell pieder 19% no šīs daļas.

AMD gadījumā sadalījums bija nedaudz atšķirīgs – Lenovo saražoja 40% no visiem datoriem ar AMD procesoru, HP – 23%, bet Dell – niecīgus 3%. Asus daļa bija ievērojamāka – 14%. Šie skaitļi nav gluži pārsteidzoši. Ja esat iegādājies klēpjdatoru, ir liela iespēja, ka to ražos kāds no šiem četriem uzņēmumiem (Lenovo, HP, Asus, Dell), lai gan klēpjdatorus ar AMD procesoru kopumā būs pagrūtāk atrast. Interesanti, ka portatīvie datori turpina savu uzvaras gājienu, sastādot 69% no kopējā datoru apjoma.

canalys brands

Avots: Canalys

Neaizmirsīsim, ka 2023. gadā Intel piedzīvoja smagus brīžus. Uzņēmums ziņoja par saviem lielākajiem finanšu zaudējumiem līdz šim – ieņēmumi gada laikā samazinājās par 36%. Tomēr Canalys ziņojums liecina, ka, neraugoties uz finansiālajiem zaudējumiem, uzņēmumam joprojām klājas labi. Par to liecina 50 miljonu procesoru piegāde 2023. gada noslēdzošajā ceturksnī vien, kas ir trīsreiz vairāk nekā iespējuši AMD un Apple kopā.

Kā vienmēr šādos ziņojumos, ir svarīgi atzīmēt, ka piegādes automātiski nenozīmē pārdotus datorus. Taču fakts, ka šie uzņēmumi piegādā tik lielu skaitu procesoru, liecina, ka mums ir darīšana ar veselīgu un augošu personālo datoru tirgu. Lai gan šobrīd Intel dominē praktiski visos segmentos (galda datori, portatīvie datori, serveri), konkurenti nesnauž. Arī AMD un Apple audzē muskuļus un gatavo jaunus procesoru modeļus, tapēc procesoru tirgus nākotne solās būt aizraujoša un ar potenciālu apdraudēt pašreizējo Intel kundzību.

Savukārt no Dateks.lv pārdotajiem procesoriem, gan datorkomplektos, gan atsevišķi, 2023. gadā Intel un AMD proporcija bija 50% pret 50%, savukārt 2022. gadā 62% pret 38% procenti Intel labā. Kā redzam AMD strauji iekaro pircēju sirdis un makus, pamatā pateicoties lieliskajai veiktspējas/cenas attiecībai tieši spēļu datoru segmentā. Šobrīd gan atturēšos prognozēt nākotnes tendences, jo pateicoties Bitcoin cenas kāpumam interesi par AMD procesoriem sāk izrādīt maineri, un ir vērojams dažu atsevišķu procesoru modeļu deficīts.

Interesanti, kādu procesoru savam jaunajam datoram izvēlētos Tu, un kāpēc?

 

Dalīties ar rakstu: