Microsoft prezentē jaunās Surface ierīces, mērķēs uz dominanci ARM portatīvo datoru tirgū

- - No Comments on Microsoft prezentē jaunās Surface ierīces, mērķēs uz dominanci ARM portatīvo datoru tirgū

Microsoft ar lielu troksni prezentējis virkni aizraujošu jaunumu. Līdztekus jaunajām Surface ierīcēm Microsoft sadarbībā ar Lenovo, Asus, Dell un citiem uzņēmumiem izziņoja jaunu Copilot+ PC portatīvo datoru paaudzi, ko darbinās Snapdragon ARM procesori. Tāpat pie skaļiem jaunumiem jāmin mākslīgā intelekta ciešāka integrācija Windows 11, Recall funkcija un paziņojumi par iespaidīgu Apple M3 procesoru pārspēšanu veiktspējas testos. Bet par visu pēc kārtas.

Surface Pro saņem lielāku ātrumu un OLED displeju

Microsoft jaunajā Surface Pro planšetdatorā pēdējās paaudzes Intel Core Ultra procesors aizstāts ar Qualcomm Snapdragon X Elite un Plus mikroshēmām. Tas ir līdz pat 90% ātrāks nekā iepriekšējais Surface Pro, un pirmo reizi tam ir pieejams OLED displejs (dārgākajās komplektācijās).

Surface Pro varētu būt Apple iPad Pro tiešais konkurents

13 collu Surface Pro cena sākas no 1000 dolāriem un tas ir pieejams četrās krāsās – zilā, bēšā, melnā un platīna. Tas ir saderīgs ar jauno Surface Pro Flex tastatūru, kas darbojas gan pievienota, gan atvienota no ierīces (ar Bluetooth palīdzību).

Surface Laptop, kas esot “ātrāks par MacBook Air”

Tāpat izziņots arī par jaunais Surface Laptop 6, kas arī aprīkots mākslīgajam intelektam gataviem Snapdragon X Elite un Plus procesoriem. Datoram ir atjaunināts dizains ar plānākām ekrāna malām un haptisko skārienpaliktni. Microsoft apgalvo, ka dators ir par vairāk nekā 80% ātrāks par iepriekšejo versiju un akumulators izturēs līdz pat 22 stundām ilgu video atskaņošanu.

Surface Laptop 6 ir pieejams ar 13,8 un 15 collu displeju, un tā cena sākas no 1000 dolāriem. Tas pieejams zilā, bēšā, melnā un platīna krāsā.

Copilo+ PC

Tomēr lielākais Microsoft prezentācijas jaunums bija Copilot+ PC izziņošana. Pēdējo divu gadu laikā Microsoft ir slepeni sadarbojies ar visiem saviem vadošajiem klēpjdatoru partneriem, lai sagatavotu virkni ar ARM darbināmu Windows datoru, kas tirgū nonāks šovasar. Tie būs pazīstami kā ”Copilot+ PC”, un to mērķis ir aizsākt jaudīgu, akumulatoru taupošu Windows portatīvo datoru paaudzi un likt stabilus pamatus mākslīgā intelekta nākotnei.

Microsoft izpilddirektors Satja Nadella norādīja, ka Microsoft “ienes mākslīgā intelekta vilni personālajos datoros”, un rada pavisam jaunu datoru kategoriju, ko sauc par Copilot+. Šie datori ir aprīkoti ar Qualcomm Snapdragon X Elite un Plus procesoriem, kas balstīti ARM tehnoloģijā, un vēlāk tajos tiks izmantoti arī Intel un AMD procesori.

Snapdragon X sērijas procesoros ir neironu kodoli (NPU), kas paredzēti, lai darbinātu jaunās mākslīgā intelekta funkcijas operētājsistēmā Windows 11. Microsoft apgalvo, ka Copilot+ datori ir par 58% ātrāki nekā M3 MacBook Air. Bez Microsoft jaunajām Surface ierīcēm, arī Lenovo, Dell, Acer, Asus un HP laiž klajā Copilot+ datorus, kas paredzēti jauno mākslīgā intelekta funkciju atbalstam.

“Jums būs visjaudīgākais personālais dators, kāds jebkad ir bijis,” prezentācijas laikā solīja Microsoft viceprezidents Jusufs Mehdi. “Patiesībā tas par vairāk nekā 50% pārspēs jebkuru tirgū pieejamo ierīci, tostarp MacBook Air ar M3 procesoru, ja skatāmies uz ilgstošu veiktspēju.”

Surface Laptop 6 pats Microsoft dēvē par “nākamās paaudzes mākslīgā intelekta datoru”

Neliels ieskats ARM vēsturē

Šeit jāpiezīmē, ka šobrīd Windows klēpjdatori veiktspējas un akumulatora darbības ziņā krietni iepaliek no MacBook, kopš Apple 2020. gadā pārgāja uz saviem M procesoriem. Tāpēc Microsoft pārliecība par saviem spēkiem šajā gadījumā ir pārsteidzoša, īpaši ņemot vērā nestabilo Windows darbu uz ARM procesoriem pēdējo 10 gadu laikā. 

Pirmo reizi Microsoft mēģināja pāriet uz ARM mikroshēmām 2012. gadā ar Surface RT, taču veiktspēja bija briesmīga un nebija praktiski nekādas saderības ar programmām. Surface Pro X palaišana 2019. gadā jau bija daudz labāka, pateicoties uzlabotai emulācijai un citiem Windows uzlabojumiem. Ar to varbūt bija par maz, lai cīkstētos ar Apple M1 dažus mēnešus vēlāk, taču tā bija zīme, ka viss iet pareizā virzienā. Tad arī sākās ciešāka sadarbība ar Qualcomm, kas tagad beidzot varētu atmaksāties.

Protams, par Microsoft skaļajiem vārdiem nebūs pilnīgas pārliecības, kamēr nebūs kārtīgi notestēts kāds no Copilot+ datoriem, taču viss, ko Microsoft apgalvo saistībā ar veiktspēju un akumulatora darbības laiku, izskatās par kārtu pārāks par līdzšinējiem ar ARM darbināmajiem Windows protatīvajiem datoriem, kas pieejami līdz šim.

Kuri būs pirmie Copilot+ datori?

    • Acer Swift 14 AI. Šis dators aprīkots vai nu ar Snapdragon X Elite procesoru, vai X Plus procesoru, un tam ir līdz 32 GB atmiņas un 1 TB M.2 SSD M.2.
    • Asus Vivobook S 15. Datoram būs divi Qualcomm procesoru varianti – 12 kodolu Snapdragon X Elite un 10 kodolu Snapdragon X Plus – un abi varianti atbalstīs 32 GB iebūvēto atmiņu un 1 TB PCIe 4.0 SSD.
    • Dell XPS, Inspiron un Latitude. Dell šogad izlaiž veselus piecus Copilot Plus datorus – sākot ar XPS 13 un Inspiron 14 Plus (7441). XPS tiks aprīkots ar Snapdragon X Elite procesoru un līdz 64 GB atmiņas un 2 TB PCIe SSD, un tam būs pieejams gan IPS, gan OLED displejs. Tikmēr Inspiron būs Snapdragon X Plus, līdz 32 GB RAM un līdz 1 TB M.2 2230 SSD, un IPS skārienjūtīgais ekrāns. Dell Latitude 7455 būs gan Snapdragon X Elite, gan X Plus opcijas ar atbalstu līdz 32 GB RAM un 1 TB M.2 2230 SSD.

Dell Latitude 7455 būs viens no pirmajiem Copilot Plus datoriem

    • HP OmniBook un EliteBook Ultra. ProBook, OmniBook un Elitebook ir aizstājuši Envy, Pavilion un Dragonfly sēriju, mēģinot sakārtot HP klēpjdatoru portfeli. Omnibook domāts patērētājiem, savukārt Elitebook būs biznesam. Datori būs aprīkoti ar Snapdragon X Elite procesoru. Elitebook atmiņas ietilpība ir tikai līdz 16 GB, bet OmniBook – līdz 32 GB.
    • Lenovo Yoga Slim un ThinkPad. Lenovo Yoga Slim 7x 14 un ThinkPad 14s tiks aprīkoti ar Snapdragon X Elite procesoriem. Yoga Slim būs lētākais no abiem, jo tajā nav biznesa funkciju, kas ir pieejamas uz uzņēmējdarbību orientētajam ThinkPad. Abiem būs OLED displeji, bet ThinkPad atbalstīs līdz 64 GB atmiņas, bet Yoga Slim – tikai līdz 32 GB. 
    • Microsoft Surface Pro un Surface Laptop 6. Pirmā Microsoft ierīce, kurai piešķirts Copilot Plus statuss, ir planšetdators Surface Pro. To varēs iegādāties ar Snapdragon X Elite vai X Plus procesoru, papildu 5G savienojumu un IPS vai OLED displeju. Pieejams arī Surface Laptop 6, kas tāpat ir aprīkots ar Snapdragon X Elite vai X Plus procesoru, līdz 64 GB RAM un 1 TB SSD. 
    • Samsung Galaxy Book4 Edge. Pirmie trīs Samsung Copilot Plus datori būs ar šādiem parametriem – viens 14 collu modelis un divi 16 collu modeļi, visi ar Snapdragon X Elite procesoriem, 2880×1800 AMOLED skārienjūtīgiem ekrāniem un 16 GB RAM.

Visi augstākminētie datori pie pircējiem nonāks, sākot ar 18. jūniju.

Jaunā Recall funkcija seko līdzi visam, ko darāt savā datorā

Jaunā Recall funkcija izmantos Copilot mākslīgā intelekta iespējas

Tagad pie pārējiem Microsoft jaunumiem, kas vairāk attiecas uz programmatūru. Viena no jaunajām mākslīgā intelekta funkcijām, kas pieejama Copilot+ datoros, ir Recall. Šis jaunais rīks darbojas lokāli datorā un reģistrē visu, ko darāt. Tas ļauj meklēt un atrast saturu, ar kuru esat iepriekš nodarbojies – parāda jūsu saziņas vēsturi Discord vai pat konkrētu PowerPoint slaidu, ar kuru strādājāt. Cerams, ka ar personas datu drošību viss būs kārtībā.

Palielināta Copilot integrācija Windows 11 operētājsistēmā

Microsoft ievieš Copilot funkcionalitāti vairākās Windows 11 jomās. Mākslīgā intelekta asistents varēs sniegt ieteikumus iestatījumu izvēlnē, rediģēt failus failu pārlūkā vai rakstīt atbildes uz saņemtajiem paziņojumiem. Copilot saņems OpenAI jauno ChatGPT-4o modeli, kas ļaus mākslīgajam intelektam atbildēt uz jautājumiem, pamatojoties uz ekrānā redzamo.

Adobe, Davinci Resolve un citu programmu optimizācija Copilot Plus datoriem

Microsoft sadarbojas ar tādiem uzņēmumiem kā Adobe, lai optimizētu to programmatūru Copilot+ datoriem. Adobe Photoshop, Lightroom, Firefly un Express oriģinālās Arm64 versijas būs pieejamas Copilot Plus datoros jau šodien, savukārt Illustrator un Premiere Pro būs pieejamas šovasar. Copilot Plus datori varēs izmantot arī DaVinci Resolve, CapCut, Cephable, LiquidText un Djay Pro AI funkcijas.

Noslēgumā

Protams, tikai laiks rādīs, vai Microsoft skaļie paziņojumi ir pamatoti un Apple jāsāk nopietni uztraukties. Tāpat līdz galam nav skaidrs, cik no mākslīgā intelekta jaunajām funkcijām būs patiešām noderīgas un cik nonāks aizmirstībā. Piemēram, ātri patestējot ChatGPT-4o modeli, nekādus iespaidīgus uzlabojumus neievēroju – šahu šis čatbots joprojām nav iemācījies spēlēt. Taču par vienu varam nešaubīties (un to apliecina jau veiktie sintētiskie testi) – ar veiktspēju jaunajiem ARM procesoriem viss ir kārtībā. Cita lieta, cik ātri populārākās datorprogrammas tiks optimizētas darbam ar ARM, jo Apple sākotnēji tā bija diezgan liela problēma.

Dalīties ar rakstu: