Apple izziņo jauno M4 procesoru ar fokusu uz mākslīgo intelektu

- - No Comments on Apple izziņo jauno M4 procesoru ar fokusu uz mākslīgo intelektu

Nedaudz negaidīti Apple ir prezentējusi nākamās paaudzes M4 procesoru. Negaidīti tāpēc, ka M3 Silicon procesors paradījās tirgū tikai pirms 6 mēnešiem, kamēr starp M1 un M2, un M2 un M3 iznākšanu pagāja 1,5 gadi. Apple ar jauno procesoru mēģina noķert aizejošo mākslīgā intelekta vilcienu, tāpēc liels uzsvars prezentācijā tika likts uz M4 mākslīgā intelekta (Neural Engine) kodoliem, kas būšot jaudīgākie tirgū.

Jaunā mikroshēma interesentiem tika parādīta 7. maija “Let Loose” pasākumā. Neierasti, ka sākumā M4 procesors būs atrodams iPad Pro sērijā, un tikai pēc tam nonāks datoros. Tiek solīta uzlabota veiktspēja un augstāka akumulatora efektivitāte. Līdz ar M4 procesoru tika izziņoti arī jauni iPad modeļi ar OLED ekrānu (pirmie divu gadu laikā), kā arī atjauninātais Apple Pencil modelis.

Jaunais iPad Pro ar M4 procesoru sola īpaši uzlabotu spēļu pieredzi.

Gaidāms, ka M4 procesors parādīsies Apple nākamās paaudzes MacBook portatīvajos datoros vēl pirms šī gada beigām. Sīkāka informācija tiks atklāta WWDC konferencē šā gada jūnijā.

Apple jaunumi nostāda nedaudz neveiklā situācijā Microsoft, kas 20. maijā gatavojas izziņot jaunos Surface datorus ar Snapdragon X ARM tehnoloģijas procesoriem. Tomēr lielām bažām nav pamata, jo gaidāms, ka Snapdragon X būs aptuveni vienā līmenī ar M4, turklāt šobrīd mums nav pieejami objektīvi reālās dzīves testi, lai varētu salīdzināt abus procesorus.

Kāda ir M4 veiktspēja?

Tāpat kā M3, arī M4 ražots jaunākajā 3 nm tehnoloģijā. M4 mikroshēmā atrodam 10 kodolu CPU, 10 kodolu GPU un 16 Neural Engine (NPU) kodolus. Apple apgalvo, ka tās GPU ir balstīts uz arhitektūru, kas tika ieviesta M3, pirmo reizi iPad platformā ieviešot tādas funkcijas kā ray tracing un Dynamic Caching. Rezultātā vajadzētu būt ievērojami uzlabotai veiktspējai spēļu un renderēšanas uzdevumos.

Kopumā redzam, ka jaudas un kodolu skaita ziņā Snapdragon X joprojam būs jaudīgāks procesors. Lielākais M4 uzlabojums sasniegts Neural Engine TOPS (triljoni operāciju sekundē) jomā, kas tagad ir 38, kamēr Snapdragon būs 45. Toties pamatīgi pārspēts Intel Core Ultra procesors, kam tikai 10 TOPS.

Procesors Tehnoloģija CPU kodoli GPU kodoli Tranzistori (miljardi) Neural Engine TOPS RAM
M1 5 nm 8 8 16 11 16GB
M2 5 nm 8 10 20 15.8 24GB
M3 3 nm 8 10 25 18 24GB
M4 3 nm 10 10 28 38 nav zināms

Kad M4 būs pieejams Mac datoros?

Pilnīgi iespējams, ka M4 procesors būs visos turpmākajos Apple datoros, jo kompānija taisās likt lielu uzsvaru uz mākslīgā intelekta veiktspēju. Baumo, ka pirmais M4 datoru vilnis pie patērētājiem nonāks šā gada beigās – iespējams, ap oktobri un novembri. Tas ietvers jaunus iMac, 14 un 16 collu MacBook Pro un Mac mini. Pārējie M4 modeļi tiks piegādāti 2025. gadā.

Ar nepacietību gaidīšu datorus ar M4 procesoru un tā salīdzinājumu ar konkurentiem. Tikmēr jau šobrīd Dateks.lv internetveikalā plašā klāstā pieejami Apple portatīvie datori ar M2 un M3 procesoriem.

Dalīties ar rakstu: