Skaļākie informācijas noplūžu skandāli datorspēļu vēsturē

- - No Comments on Skaļākie informācijas noplūžu skandāli datorspēļu vēsturē

Sarunas liftā vai pie pusdienu galda pēkšņi pārtver arī trešā cilvēka auss. Šis cilvēks to sadzird un ar mūsdienu saziņas iespējām interesanto pačukst tālāk. Tā ir informācijas noplūde un datorspēļu industrijā gadījumu, kad kas tāds var nopietni iedragāt projekta palaišanas brīdi, tā netrūkst. Noplūdes ir dažāda veida un lieluma. Sociālajos tīklos nejauši tika izlaisti spēles sižeti vai arī jaunā tēla izskatu mākslinieka iPadā redzēja kāds blakussēdētājs sabiedriskajā transportā. Spēļu uzņēmumiem kļūst arvien grūtāk un grūtāk neizpaust noslēpumus izstrādes cikla laikā, jo kompānijas ir milzīgas un ar vairākiem izmētātiem ofisiem pa visu pasauli.

Noplūdes (jeb leaks) vienkārši eksistē. Visbiežāk tie tiešām ir vai nu hakeru uzbrukumi, vai arī negodprātīgi darbinieki izplata uzņēmumu noslēpumu vai arī tas var būt nejaušs negadījums, kurā kāds no darbiniekiem nospiež nepareizo pogu vai arī nosūta e-pastu nepareizajai personai. Lai vai kā – noplūdes eksistē un patiesībā, diez gan bieži. Zemāk mēs apkopojām dažas no lielākajām noplūdēm kādas ir notikušas datorspēļu nelielajā vēsturē!

Grand Theft Auto 6

Būsim tieši – šī noplūde ir visu noplūžu tēviņš. Pēc ilgas klusēšanas par jebkādiem GTA 6 jaunumiem, spēles fani beidzot saņēma nelielu spēles ieskatu gan bilžu, gan video veidā, taču ir viens BET. Fragmenti nebūt nebija oficiāli. Tika nopludināti vairāk nekā 90 spēles fragmenti, tika atklāts viss – sākot no sižeta par misijām un arī jaunās mehānikas. Tika atklāta arī spēles notikumu vieta – spēles sižets tiks izspēlēts Miami. Fani pirmo reizi ieraudzīja pat “GTA 6” galveno varoni!

Kas ir vēl interesantāk – iespējams, ka pats hakeris, kurš ir 16 gadus vecs Lielbritānijas pilsonis ir atbildīgs par Uber uzlaušanu pavisam nesen.

Dažas Assassin’s Creed franšīzes spēles

Ubisoft ir atstājuši savu vārdu datorspēļu nozares nopludināšanas vēstures grāmatās. It īpaši attiecībā uz Assassin’s Creed sēriju. Pavisam nesen pirms 2022. gada Ubisoft Forward prezentācijas tika nopludināta informācija par vairākām gaidāmajām sērijas spēlēm, tostarp par Mirage un Infinity.

Šo konkrēto noplūdi izraisīja kāds YouTuberis, kurš bija parakstījis NDA (neizpaušanas līgumu) ar Ubisoft, taču izlaida informāciju par spēlēm uz sava sekundārā Twitter kontā.

Taču šī noteikti nebija pirmā reize, kad informācija par Assassin’s Creed tika uzzinātā ātrāk par oficiālo relīzi. Assassin’s Creed: Victory, kas vēlāk kļuva par Assassin’s Creed: Syndicate, noplūda krietni pirms tās iznākšanas. Noplūda dažādi videomateriāli ar spēles gaitu kā arī tas, ka spēles darbība norisināsies Londonā, Viktorijas laikmetā.

Crysis 2

Veselu mēnesi pirms iznākšanas 2011. gadā, vairākās torrent vietnēs noplūda gandrīz pilnīga Crysis 2 versija, ieskaitot multiplayer režīmu. Crysis 2 kļuva par konkrētā gada vispirātiskāko spēli, un, lai gan ir aizdomas, ka noplūdi izraisīja kāds EA darbinieks, vainīgais tā arī netika publiski identificēts.

Half-Life 2 and Counter-Strike: Source

Sākotnēji bija plānots, ka Half-Life turpinājums tiks izdots 2003. gada septembrī, taču tā iznākšana notika 13 mēnešus vēlāk. Tas tāpēc, jo tika uzlauzts kompānijas Valve tīkls un tika iegūts HL2 un Counter-Strike pirmkods (source code). Spēļu kartes un cilvēku modeļi tika noplūdināti.

Galu galā vainīgos arestēja Vācijas iestādes pēc tam, kad kompānijas vadītājs Gabe Newell izlikās, ka vēlas pieņemt darbā pie sevis vienu no hakeriem, un ieguva viņa kontaktinformāciju. Tiesas procesa rezultātā viens no hakeriem tika notiesāts uz diviem gadiem, un Half-Life 2 oficiāli tika izdots tikai 2004. gada novembrī.

Call of Duty: Modern Warfare 3

2011. gada maijā Kotaku saņēma kaudzi informācijas par gaidāmo Call of Duty: Modern Warfare 3 – aptuveni sešus mēnešus pirms tās iznākšanas un pirms tā vispār vēl nebija oficiāli izziņota. Nopludinātā informācija ietvēra spēles sižetu, dažādus ekrānšāviņus kā arī ieskatu jaunajos ieročos, spēles režīmos un līmeņos.

Reaģējot uz to, izstrādātājiem nācās paātrināt savu mārketinga plānu un nekavējoties izlaist vairākus spēles treilerus.

Pēcvārds

Ausis ir visur un hakeri arī. Tas nozīmē tikai vienu, ka kompānijām ir jāizveido laba komunikācija ar saviem darbiniekiem un jāļauj zināmu, ka ārpus darba sienām nekas netiek izpausts un, protams, ir jāiegulda arī kompānijas serveru drošībā. Taču parastajiem cilvēkiem kā mēs šādi brīži tomēr šķiet interesanti un saldi uz kādu brīdi, jo uzzinām kaut ko tik ilgi gaidītu kā, piemēram, dažādas GTA 6 nianses.

Dalīties ar rakstu: