Labākais dators 4K UHD video apstrādei Adobe Premiere Pro, After Effects un DaVinci Resolve Studio vidē par 2000 eiro

- - 1 Comment on Labākais dators 4K UHD video apstrādei Adobe Premiere Pro, After Effects un DaVinci Resolve Studio vidē par 2000 eiro

Pirms pāris nedēļām mūs uzrunāja fotogrāfs Kaspars Garda, ar domu sakomplektēt maksimāli jaudīgu darba staciju 4K video apstrādei. Kaspars pamatā izmanto Adobe Premiere Pro un After Effects, un datora iegādei bija ieplānojis 2000 eur budžetu.

Tā kā nupat pārdošanā ir parādījušies 10. paaudzes Intel procesori, un tirgus uz šo brīdi ir nedaudz nostabilizējies, nolēmu pārskatīt mūsu rekomendācijas Creative sērijas datoru komplektēšanā darbam tieši ar video apstrādi (3D modelēšana un projektēšana ir cits stāsts). Ceru, ka mani secinājumi būs noderīgi visiem interesentiem, kas plāno komplektēt datorus līdzīgiem mērķiem un budžetam.

Adobe Premiere Pro

Kas jāievēro komplektējot video apstrādes darba staciju?

Saprotams, ka video apstrādes sistēmā katrai komponentei ir nozīme, tomēr pats svarīgākais elements, kas garantē patīkamu datora lietošanu, gludu videoklipu dzenāšanu pa laika skalu jeb timeline, to atskaņošanu, ātru efektu piemērošanu un arī pašu renderēšanas procesu, ir centrālais procesors.

Bez šaubām, ka ar labu procesoru vien nepietiek – tam vajadzīga arī kvalitatīva mātesplate, labs dzesētājs un ātra operatīvā atmiņa pietiekamā apjomā. Nevar aizmirst arī par jaudīgu grafisko karti, ātru un ietilpīgu SSD, kā arī barošanas bloku ar augstu efektivitāti un izvēlētajai konfigurācijai piemērotu jaudu. To visu pavisam noteikti vajadzētu ievietot pieklājīga izmēra datorkastē ar vairākiem ventilatoriem, kuri gādās par karstā gaisa izvadīšanu no korpusa un aukstā gaisa pievadi, jo apstrādes un īpaši eksportēšanas laikā procesora un citu elementu noslodze ilgstoši ir tuvu 100% atzīmei.

Raksta turpinājumā sīkāk pastāstīšu par katras komponentes nozīmi video apstrādes uzdevumos, tās galvenajiem atlases kritērijiem un arī pamatošu konkrētā ražotāja un modeļa izvēli.

 Procesors (CPU)

Intel, iespējams, joprojām ir pasaulē labākie procesori datorspēlēm, tomēr līdz ar Zen 2 jeb 3000. sērijas Ryzen procesoru iznākšanu tieši pirms gada, produktivitātes rīkos (foto, video un 3D apstrāde + renderēšana) AMD ir priekšā savam sīvākajam sāncensim, ja salīdzina iegūto veiktspēju par katru iztērēto eiro.

Ja formulā iesaista arī energoefektivitātes rādītājus, tad, pateicoties 7 nanometru litogrāfijai, AMD atrāviens ir vēl iespaidīgāks, nemaz nerunājot par līdzekļiem, kurus var ietaupīt kā uz mātesplates (raksta tapšanas brīdī lētākās Intel Z490 plates cena ir 175 eiro, kamēr AMD AM4 plati var nopirkt sākot no 53 eiro), tā CPU dzesētāja un galu galā arī patērētās elektroenerģijas rēķina.

Kā liecina TechSpot novērojumi, nepilnus 470 eiro vērtais AMD Ryzen 9 3900X procesors PugetSystems izstrādātājos Premiere Pro, After Effects un DaVinci Resolve Studio reālam darba procesam pielīdzināmajos testos ļoti uzskatāmi apsteidz 60 eiro dārgāko Core i9-9900K un nule iznākušo Intel Core i7-10700K procesoru.

Pat nepilnus 600 eiro vērtais Intel 10 kodolu monstrs Core i9-10900K, kura patiesais energopatēriņš zem slodzes norādīto 125W vietā var sasniegt pat 250W (ražotāja uzstādīts PL2 ierobežojums), iepaliek no Ryzen 9 3900X gandrīz visur, izņemot After Effects testu. Turklāt svarīgi pieminēt, ka Pauls no Tom’s Hardware nespēja šo Intel flagmani pienācīgi nodzesēt ne ar pasaulē, iespējams, labāko Noctua NH-D15 gaisa kūleri, ne Corsair H115i 280mm AIO ūdens dzesētāju.

Pāris grafiki no pieminētā Tom’s Hardware testa ļoti uzskatāmi apliecina, cik ievērojami pārāki energoefektivitātes ziņā pār Intel 14nm Comet Lake procesoriem ir 7nm AMD Zen 2.

AMD Ryzen 9 3900X

Izvēle: AMD Ryzen 9 3900X (~ €465)

Pamatplate

Pat man kā šajā nozarē pietiekoši zinošam indivīdam nav viegli orientēties neskaitāmo ASUS, ASRock, MSI un Gigabyte pamatplašu burzmā, tāpēc nestādos priekšā cik lielu apmulsumu plašais sortiments varētu radīt cilvēkam, kas ar dzelžiem nav uz “tu” un ikdienā neseko līdzi aktualitātēm par svaigākajiem čipsetiem, PCIe revīzijām un citām niansēm.

No otras puses jāatzīst, ka mātesplates izvēle AM4 platformas (un ne tikai) ietvaros ir mazliet pārvērtēta. Piemēram, 660 eiro vērtajam ASUS ROG Crosshair VIII Formula dēlim nepiemīt mistiskas spējas likt tikko izvēlētajam Ryzen 9 3900X vai jebkuram citam AM4 procesoram darboties divreiz ātrāk kā uz tā paša ražotāja Prime B450M-A plates, kura nopērkama par nieka 75 eiro.

Jā, Crosshair VIII Formula plates uzlabotā procesora barošanas ķēde (VRM) un plašākas konfigurācijas iespējas BIOS vidē, piemēram, šķidrā slāpekļa (LN2) režīms, sniedz krietni lielāku CPU virstaktēšanas (OC) potenciālu. Zen 2 procesoriem, tāpat kā pēdējo 3-4 paaudžu Intel izstrādājumiem, tas gan nav īpaši liels un vairs nedod iespēju gūt nozīmīgu veiktspējas pieaugumu, tāpēc šādas nodarbes palikušas aktuālas tikai sportistiem, kuri ar šķidro slāpekli un citiem trikiem cīnās par nokļūšanu rekordu grāmatā (hwbot.org datubāzes augšgalā).

Saprotams, ka tieši dārgākā no divām piemērā minētajām pamatplatēm atbalsta mazliet augstākas frekvences atmiņas (4800 pret 4400 MHz), divu videokaršu saslēgšanu SLI vai CrossFire režīmā un plašāku USB, SATA u.c. pieslēgvietu klāstu, tomēr visu šo sīkumu kopums pat ieskaitot stilīgo dizainu, PCIe 4.0 atbalstu un iebūvēto Wi-Fi un Bluetooth adapteri neatsver grandiozo cenu atšķirību.

Lai gan minētā ASUS Prime B450M-A ir viena no visvairāk pārdotajām AM4 platēm mūsu veikalā un tā tiešām atbilst “best bang for the buck” kritērijiem, šajā konfigurācijā iekļāvu citu, aptuveni divas reizes dārgāku ASUS modeli – TUF GAMING B550-PLUS. Kāpēc? Vispirms B550 čipsets kombinācijā ar Ryzen 3000. sērijas procesoru atbalsta PCIe 4.0, kas garantē drošu saderību un maksimālo veiktspēju kopā ar 4. paaudzes M.2 NVMe SSD, Radeon RX 5000. sērijas un gaidāmajām NVIDIA GeForce Ampere (RTX 3000 series) grafiskajām kartēm. Lai gan dārgu PCIe Gen4 SSD ierobežota budžetā apstākļos šoreiz neesmu izvēlējies, sistēma šiem nākotnes uzlabojumiem būs gatava un atbalstīs arī gaidāmos Zen 3 procesorus.

B550 čipseta salīdzinājums ar B450 un X570

Izvēlētā TUF GAMING B550-PLUS plate aprīkota ar 2.5 Gigabit LAN ligzdu, kura ļaus pārsūtīt video materiālus uz tīkla diskiem divarpus reizes ātrāk kā ierasts, ja arī pārējās iekārtas atbalstīs šo standartu. Ja nē – var izmantot divus ātros USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) portus! Vēl TUF GAMING B550-PLUS iebūvēta kvalitatīva 24bit/192kHz Realtek ALC S1200A skaņas karte, kas atbalsta 7.1 kanālu skaļruņus un optisko izeju. Tāpat uz plates atrodamas pieslēgvietas trim korpusa un diviem procesora ventilatoriem, vienam ūdens dzesēšanas sistēmas pumpim un divām Aura RGB diožu lentām, ja nu vēlēsieties radīt Ziemassvētku noskaņu savā darbistabā.

ASUS TUF GAMING B550-PLUS

Izvēle: ASUS TUF GAMING B550-PLUS (~ €180)

 Procesora dzesētājs

Šī ir ļoti atbildīga izvēle ikvienam jaudīgam datoram, jo no tās tieši atkarīgs vai procesors spēs demonstrēt visu savu potenciālu, vai arī pārkaršanas dēļ tas būs spiests samazināt darba frekvenci, no kā cietīs veiktspēja un saruks procesora mūža ilgums.

Valda uzskats, ka ūdens dzesēšana ir vislabākais un efektīvākais risinājums pie īpaši karstu procesoru atdzesēšanas, tomēr tas nav tik viennozīmīgi. Proti, gatavie ūdens dzesēšanas risinājumi, ko angļu mēlē dēvē par Liquid AIO Cooler, pēc to uzbūves principa ir sarežģītāki, sastāv no skaita ziņā vairāk detaļām, līdz ar to pastāv lielāks risks kaut kam sabojāties. Lai gan brāķa procents nav liels, tomēr laiku pa laikam uz mūsu servisu garantijas laikā tiek nogādāti datori pat ar premium zīmolu AIO dzesētājiem ar kādu no diviem visizplatītākajiem defektiem:

  • pārstāj darboties pumpis, kas dzenā šķidrumu cauri radiatoram un caurulēm,
  • nepatīkamākais scenārijs – plīst vai no muftas nosprūk caurule, kas parasti aplej un neatgriezeniski sabojā arī citas komponentes.

Gaisa dzese ir daudz vienkāršāka, tā parasti sastāv no diviem elementiem – radiatora un viena vai vairākiem ventilatoriem. Šis risinājums darbojas pēc konvekcijas principa – arī gaisa dzesētāja metāla caurulēs atrodas šķidrums, kas, procesoram sakarstot, iztvaiko un virzās augšup. Tur ar ventilatora radītās vēsās gaisa plūsmas palīdzību tvaiks atdziest un kondensāta formā atgriežas tuvāk procesora virsmai, sākot ciklu no jauna.

Gaisa dzesētāja anatomija

Abi uzskaitītie ūdens dzesēšanas sistēmu defekti gandrīz vienmēr pilnībā paralizē datora darbību, jo cikls pārtrūkst – apstājas šķidruma kustība vai arī tas pazūd pavisam. Gaisa dzesētājam sabojāties dabiskā ceļā var tikai ventilators, kas notiek ļoti reti un ir viegli atrisināms, jo ventilatoru parasti var nomainīt bez radiatora demontāžas. Teorētiski arī pilnīgi pasīvā režīmā ar gana apjomīga radiatora palīdzību dators var funkcionēt vismaz interneta lietošanas režīmā, piemēram, lai pasūtītu jaunu ventilatoru.

Bet ne jau riska mazināšana ir vienīgais iemesls, kāpēc iesaku izvēlēties gaisa dzesētāju. Jāņu dienā Hexus.net notestēja jaunos Fractal Design Celsius+ dzesētājus, salīdzinot tos arī ar pasaulslavenā Noctua NH-D15 dzesētāja jauno chromax.black versiju, kas no oriģināla atšķiras tikai ar krāsojumu. Pat zinot to, cik labs ir NH-D15, rezultāti mani pārsteidza.

Izmantojot jaudīgāko AM4 16 kodolu procesoru Ryzen 9 3950X, ar NH-D15 uzrādītās temperatūras gan dīkstāvē, gan pie slodzes bija zemākas kā vairumam AIO kūleru, ieskaitot 360mm milžus – Corsair H150i Pro RGB un Fractal Design Celsius+ S36 Prisma.

Vispārsteidzošākais, ka pēc procesora virstaktēšanas līdz 4.3GHz pie 1.3V sprieguma Corsair H150i nespēja noturēt procesoru zem 100ºC, kamēr Noctua ražojums ar to tika galā nepārsniedzot 86ºC robežu. Arī pārējiem šķidrajiem dzesētājiem klājās sliktāk, izņemot H115i RGB Pro XT.

Klusuma ziņā Noctua NH-D15 neatpaliek no labākajiem ūdens dzesēšanas produktiem.

Noctua NH-D15

 

Izvēle: Noctua NH-D15 (~ €95)

Operatīvā atmiņa (RAM)

Neviens dators nespēj funkcionēt bez operatīvās atmiņas, kur nu vēl veicot tik resursietilpīgu darbu kā video apstrādi. Pateicos kolēģiem no Puget Systems, kuri ir padalījušies ar savu pieredzi un novērojumiem šajā jautājumā.

Tātad, 4K izšķirtspējas materiālu apstrādei ar DaVinci Resolve Studio vēlama vismaz 32GB apjoma operatīvā atmiņa, bet izmantojot Adobe Premiere Pro – pat 64GB. Vislielākā apetīti pēc operatīvās atmiņas gan novērojama After Effects pēcapstrādes rīka izpildījumā. Proti, izmantojot RAM Preview opciju – 4K izšķirtspējas video ar 8 bitu krāsām katrām 30 RAM Preview sekundēm būs nepieciešams vismaz 32GB RAM.

Izejot no šiem datiem un pašreizējām operatīvās atmiņas zemajām cenām, doto sistēmu aprīkosim ar 64GB RAM. Tomēr rīkosimies tālredzīgi un izvēlēsimies 2x32GB kombināciju, nevis 4x16GB, lai saglabātu divas brīvas atmiņas ligzdas, jo nākotnē var pieaugt projektu sarežģītība un video izšķirtspēja – pateicoties B550 pamatplatei ar četrām DDR4 ligzdām, RAM apjomu būs iespējams palielināt līdz 128GB!

AMD Ryzen sistēmām ir tāda īpašība, ka atmiņas ātrums (frekvence) tieši ietekmē procesora veiktspēju, jo Zen arhitektūrā kodoli ir sadalīti pa blokiem (CCX), kuri savstarpēji pārsūta datus caur Infinity Fabric kopni. Tās darbības frekvence ir tieši pakārtota operatīvās atmiņas frekvencei – jo atmiņas frekvence augstāka, jo procesors darbosies (mazliet) ātrāk. Ja kādam ir vēlēšanās iedziļināties šajā tematā līdz kaulam, tad Gamers Nexus 26 minūšu video par šo tēmu būs tieši laikā.

3. paaudzes AMD Ryzen procesoru topoloģija ar Infinity Fabric

Vislielāko uzlabojumu parasti var novērot datorspēlēs, bet video apstrādes programmās ātrākas atmiņas pienesums nav pārāk izteikts un lielāka nozīme ir tās apjomam. Testi liecina, ka priekš Ryzen procesoriem visoptimālāk ir izvēlēties RAM 3200-3600 MHz diapazonā – zem šī sliekšņa būs novērojams veiktspējas kritums, savukārt ar augstākas frekvences RAM var rasties savietojamības un stabilitātes problēmas. Arī cena atmiņām ar frekvenci virs 3600 MHz pieaug daudz straujāk kā to veiktspēja.

Tom’s Hardware 2800, 3200 un 3600 MHz atmiņu tests (Ryzen 7 3700X)

overclockersclub.com Premiere Pro enkodēšanas tests (Ryzen 7 3800X)

Šie testi apliecina, ka atšķirība starp dažādu frekvenču atmiņām ir visnotaļ nebūtiska un virs 3800 MHz sistēmas veiktspēja pat sarūk. Un lūk AMD skaidrojums, kādēļ tā:

Ņemot vērā šos aspektus un ierobežoto 2x64GB vai 1x32GB atmiņu pieejamību, šobrīd izvēlos divas Kingston 32GB HyperX Fury plāksnes ar 3200 MHz frekvenci.

Kingston HyperX Fury DDR4

Izvēle: 2 x Kingston 32GB HyperX Fury DDR4 3200 MHz CL16 [HX432C16FB3/32] (~ €350)

 SSD

Datu nesēju izvēle video apstrādes stacijai ir visai diskutabls temats. Daudziem pilnībā pietiek ar neliela apjoma SSD sistēmai un programmām, kamēr pats materiāls tiek glabāts un apstrādāts uz ārējiem HDD vai SSD. Citur valda uzskats, ka četri diski ir minimums – viens SSD tikai operētājsistēmai un programmām, otrs aktuālajiem projektu failiem, trešais kā cache/scratch disks, bet ceturtais – liela apjoma vienu vai vairāku HDD masīvs ilgtermiņa arhīvam.

Nenoliedzu, ka 3-4 atsevišķu disku komplekts teorijā minimizē datu nesēju izraisītu bottleneck (pudeles kakla) efekta iespējamību, tomēr vienam gana ietilpīgam un ātram NVMe SSD ar augstiem ievadizvades operāciju (IOPS) rādītājiem šādā līmeņa video apstrādes sistēmā ir pa spēkam uzturēt sistēmas diska, projektu un cache funkcijas. Gatavajam materiālam gan vajadzētu izmantot atsevišķu iekšējo vai ārējo cieto disku, vai pat NAS sistēmu.

Pašlaik NVMe SSD kategorijā par Svēto Grālu tiek uzskatīti Samsung 970 Evo Plus un 970 Pro. Pilnībā atbalstu un pie iespējas rekomendēju šos diskus, jo tie sniedz maksimālu ātrdarbību un ir ļoti uzticami (krievu val. ir daudz atbilstošāks termins – безотказные). Tomēr budžets ir ierobežots un 1TB apjoma Samsung SSD nekādi tajā neiekļaujas, bet ar 512GB būs par īsu. Visām problēmām ir risinājums – šajā gadījumā pērn manis paša notestētais ADATA XPG SX8200 Pro 1TB, kas nodrošina teju to pašus ātrumu un ilgmūžību ko Evo Plus pie 40% zemākas cenas.

ADATA SX8200 Pro sērijas diski tirgū ir mazliet ilgāk kā gadu, šajā periodā esam pārdevuši krietni virs 100 vienībām un līdz šim tie kalpojuši nevainojami. Ražotāja garantētais 640 TBW ilgmūžības rādītājs pārsniedz šīs pašas kapacitātes Samsung EVO Plus (600 TBW), kas norāda, ka ADATA ir pārliecināti par izmantoto Micron 64 slāņu 3D TLC NAND atmiņas mikroshēmu kvalitāti.

ADATA XPG SX8200 Pro

Izvēle: ADATA XPG SX8200 Pro SSD 1TB (~ €165)

 Videokarte

Arī par videokartēm var stundām ilgi lauzt šķēpus, bet pēc bāzes komponenšu atlases šo izvēli mums atvieglo noteiktie 2000 eiro budžeta griesti un lieliskie Puget Systems materiāli.

Agrāk grafiskā karte video apstrādes programmās pamatā atbildēja tikai par satura atskaņošanu, vēlāk pievienojās dažādi GPU paātrināti efekti, bet, sākot ar Premiere Pro 14.2 versiju, Adobe ir ieviesusi hardware acceleration arī video eksportēšanas laikā, kas līdz pat piecām (!) reizēm samazina H.264 un H.265 formāta video eksportēšanai nepieciešamo laiku.

Premiere Pro eksportēšanas ātrums ar videokarti pret Software (CPU only) režīmu

Nepieciešamais grafiskās atmiņas (VRAM) apjoms ir atkarīgs no apstrādes materiāla izšķirtspējas. Minimālais ieteicamais VRAM apjoms pie noteiktas izšķirtspējas attēlots tabulā zemāk.

Video izšķirtspēja 1080p 4K 6K 8K+
Minimālais VRAM apjoms 4GB 6GB 8GB 10GB+

Apkopojot prasības, veiktspējas testus un produktu cenas, prātīgākā izvēle pašlaik ir GeForce RTX 2060 SUPER 8GB videokarte, konkrēti GIGABYTE WindForce OC versijā, kas ir rūpnīcā mazliet uzdzīta karte ar efektīvu un klusu dzesētāju par labu cenu.

Pievienoju arī pāris grafikus, kuri apstiprina, ka kāpt augstāk par RTX 2060 SUPER nav pamata. Puget Systems Premiere Pro v0.9 testā šī karte kombinācijā ar monstrālo 32 kodolu Ryzen Threadripper 3970X, kura cena atsevišķi pārsniedz visu šai datora konfigurācijai atvēlēto budžetu, ieguva 991 punktu, bet izvēlētais Ryzen 9 3900X procesors duetā ar šobrīd labāko GeForce RTX 2080 Ti videokarti sasniedza mazāk – 919, kas tikai apstiprina, ka RTX 2060 SUPER neierobežos 3900X procesora potenciālu.

Kāpec ne Quadro? Uzstādītajā cenu kategorijā tā ir lieka izšķērdība, jo pie vienādas cenas GeForce kartes sniedz stipri augstāku veiktspēju, tās ir pietiekami uzticamas un stabilas, pie tam tikai ar GeForce varēsi atpūsties no darba procesa, kvalitatīvi baudot kādu no jaunākajām datorspēlēm. 🙂

Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER WindForce

Izvēle: GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER 8GB WindForce OC (~ €450)

 Barošanas bloks (PSU)

Barošanas bloki tiek klasificēti pēc 80PLUS skalas – White, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium. Lai produkts kādu no šiem apzīmējumiem saņemtu, tam jāveic sertifikācija, sasniedzot noteiktu energoefektivitāti pie 20%, 50% un 100% slodzes. Energoefektivitāte vienkāršā valodā nozīmē to, cik daudz no elektrotīkla saņemtās strāvas barošanas bloks spēj lietderīgi pārstrādāt līdzstrāvā un nodot komponentēm, bet atlikusī daļa pārvēršas siltumā. Dateks.lv barošanas bloku (PSU) sadaļā šim nolūkam pat esam ieviesuši atsevišķu filtru “80PLUS certification”, lai atvieglotu izvēli.

80PLUS marķējumi un to iegūšanai nepieciešamā efektivitāte

Tieši pateicoties 80PLUS sertifikācijai un Eiropas Komisijas normatīvajiem aktiem, Eiropas Savienības teritorijā iegrābties ar nekvalitatīva barošanas bloku iegādi ir kļuvis ļoti sarežģīti. Jau pāris gadus ES robežās atļauts ražot un piegādāt tikai tādus barošanas blokus, kuri sasniedz kā minimums 80PLUS (balto) efektivitātes līmeni. Ja redzi barošanas bloku, uz kura nav norādīts neviens no šiem apzīmējumiem – labāk atturies no tāda iegādes.

Prasības platīna un titāna līmeņa sasniegšanai ir ļoti augstas un likumsakarīgi, ka arī šādu bloku ražošanas izmaksas un to plaukta cenas ir ievērojami augstākas. Turpretī baltā un bronzas līmeņa bloki ir ļoti pievilcīgās cenās, tomēr lētāko un ne to uzticamāko ražotāju produkti var neizturēt augsto un ilgstošo video apstrādes slodzi, novedot pie barošanas bloka, vai vēl ļaunāk – citu komponenšu bojāejas. Arī balto un bronzas bloku efektivitāte nemaz nav tik augsta un 1-2 gadu griezumā par dārgāka bloka iegādi iztērēto starpību iespējams atgūt pateicoties mazākiem elektrības rēķiniem. Tieši tāpēc rekomendēju 80PLUS Silver vai Gold bloka iegādi, kas ir zelta vidusceļš starp efektivitāti, kvalitāti un cenu.

Vēl 3 būtiski faktori barošanas bloka izvēlē ir jauda, troksnis un kabeļi.

Jauda

Visaugstākā efektivitāte un ilgākais bloka kalpošanas laiks paredzams, ja tas darbojas ar aptuveni 50-75% no savas maksimālās slodzes. Tātad, ja sistēmas komponentes zem slodzes pieprasa 300W jaudu, tad optimāls būs 450-600W barošanas bloks.

Jaudas aprēķiniem var izmantot kādu no neskaitāmajiem kalkulatoriem internetā. Man personīgi iepatikās Be Quiet risinājums, kas pēc augstāk izvēlēto komponenšu norādīšanas paziņo, ka topošās sistēmas maksimālais patēriņš būs 348W un iesaka bloku robežās no 550-750W. Tālredzīgi domājot gan veicu korekcijas, atzīmējot, ka:

  • procesors un grafiskā karte var tikt virstaktēti,
  • rodoties vajadzībai pēc 128GB RAM, var tikt aizpildītas visas 4 atmiņas ligzdas,
  • datorā varētu darboties 4 SATA cietie diski, ja uz sistēmas vēlēsieties izveidot arhīva krātuvi,
  • atzīmēju 6 ventilatorus, kas darbosies šajā sistēma – 2 procesoram, 2 aukstā gaisa pieplūdei, 2 karstā gaisa izplūdei no korpusa.

Pēc šīm korekcijām prognozētais maksimālais patēriņš pieaug līdz 409W, tāpēc bloku vajadzētu 600-800W zonā.

Troksnis

Saprotu cilvēkus, kam ir būtisks arī datora radītais troksnis, jo daudzi izvēlas vai ir spiesti strādāt pa naktīm. Esmu novērojis, ka cilvēki galvenokārt vadās pēc ventilatora diametra – jo tas lielāks, jo baroklis darbosies klusāk, tomēr dabā tā ne vienmēr notiek. Barošanas blokos parasti tiek uzstādīti PWM ventilatori, kas spēj dinamiski pielāgot apgriezienus atkarībā no temperatūras un bloka noslodzes, tieši tāpēc rekomendēju izvēlēties barošanas bloku ar maksimālo jaudu tuvāk 50% līmenim no sistēmai nepieciešamā.

Lai pamatotu šo rekomendāciju, kā piemēru pievienoju grafiku ar Corsair TX750M barošanas bloka trokšņu līmeņa mērījumu izmaiņām atkarībā no slodzes. Kā redzams, līdz 400 vatu jeb aptuveni 55% no PSU maksimālās jaudas ventilators ir vienlīdz kluss, bet, slodzei pieaugot, troksnis pieaug visai strauji.

Corsair TX750M ventilatora troksnis atkarībā no slodzes

Kabeļi

Svarīgi, lai būtu visi nepieciešamie savienojumi plates, videokartes un disku pieslēgšanai, kā arī kabeļi būtu pēc iespējas garāki, lai tos pēc iespējas glītāk varētu pievadīt līdz nepieciešamajiem elementiem. Vairums sudraba un augstākas efektivitātes bloki ir modulāri – ar iespēju pievienot tikai konkrētajai komplektācijai nepieciešamos kabeļus, bet pārējos turēt atvilktnē, tādējādi atvieglojot kabeļu organizāciju, kas uzlabo gaisa plūsmu un datora estētisko pievilcību.

Mana rekomendācija diezgan pārliecinoši ir Corsair RM750, kurš ikdienā būs pilnīgi nedzirdams, jo 135mm ventilators ieslēgsies tikai slodzei sasniedzot 300W atzīmi. Un pat tad trokšņu līmenis līdz 600W ir nebūtisks.

Corsair RM750 ventilatora trokšņu līmenis

Izvēle: Corsair RM750 80PLUS Gold 750W Modular (~ €140)

 Korpuss

Atšķirībā no mātesplates, korpuss ir pārāk zemu novērtēts datora pamatelements. Ir dzirdēti viedokļi, ka dārgi korpusi no lētiem atšķiras tikai ar vizuālo izskatu un, ja datoru plānots turēt zem galda vai citā neredzamā vietā, tad pietiek pat ar 30 eiro vērtu konservu kārbu. Varbūt mazliet dramatizēju, jo SilentiumPC un Deepcool pēdējo gadu laikā ir parūpējušies, ka arī cenu kategorijā zem 50 eiro var tikt pie kvalitatīva korpusa, bet ne jau datoram par diviem taukšķiem!?

Kas tad īsti sastāda korpusa cenu?

  • Metāla un plastmasas elementu kvalitāte.
  • Izmērs, ietilpība un funkcionalitāte.
  • Pieslēgvietu veids un daudzums (USB, karšu lasītāji u.c.).
  • Dizains (slēgts, akrila logs vai rūdīts stikls).
  • Komplektā esošo ventilatoru skaits, veids, kvalitāte.
  • Papildus funkcijas (gaismas diožu un ventilatoru kontrolieri, monitoringa rīki u.c.).

Pirmais, kas jāņem vērā šī video montāžas datora korpusa izvēlē – atlasītā Noctua NH-D15 ventilatora augstums, kas sastāda kā minimums 165mm, bet kopā ar augstāka profila atmiņām pat vairāk, tāpēc pirmais parametrs, ko sadaļas “Korpusi” filtros jāatzīmē – maksimālais CPU dzesētāja augstums 170mm un vairāk.

Tā kā šis ir video apstrādes, nevis geimeru dators un pēc pieredzes vairākumam profesionāļu ir uzstādījums, lai ārpusē nekāda RGB varavīksne nebūtu redzama, tad atzīmēju arī to, lai sānu vāks būtu slēgtā tipa.

Lai sistēma būtu vizuāli neitrāla un klusa, bet vienlaikus nodrošinātu optimālu gaisa apmaiņu, izvēlos Be Quiet Silent Base 601 korpusu. Tajā ir pārpārēm vietas visām komponentēm un ērtai kabeļu organizēšanai. Komplektā jau iekļauti divi 140mm Pure Wings 2 ventilatori (pa vienam priekšā un aizmugurē), tomēr papildus pievienošu vēl pa vienam šādam ventilatoram priekšā un augšā, lai palielinātu gaisa caurplūdi, kas samazinās visu komponenšu darba temperatūras.

Be Quiet Silent Base 601

Izvēle: Be Quiet Silent Base 601 (~ €120) + 2 x Pure Wings 2 140mm (~ €30)

Kopsavilkums

2020. gada jūlija mēnesī mana rekomendācija video apstrādes darba stacijai, kura primāri paredzēta izmantošanai Adobe Premiere Pro, After Effects, DaVinci Resolve Studio un citās video apstrādes programmās budžetā līdz 2000 eiro, ir sekojoša:

  1. Procesors – AMD Ryzen 9 3900X
  2. Procesora dzesētājs – Noctua NH-D15
  3. Pamatplate – ASUS TUF GAMING B550-PLUS
  4. Operatīvā atmiņa – Kingston 32GB HyperX Fury DDR4 3200 MHz CL16 (x2)
  5. SSD – ADATA XPG SX8200 Pro SSD 1TB
  6. Grafiskā karte – GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER 8GB WindForce OC
  7. Barošanas bloks – Corsair RM750 80PLUS Gold 750W Modular
  8. Korpuss – Be Quiet Silent Base 601
  9. Papildus korpusa ventilatori – Be Queit Pure Wings 2 140mm (x2)

Saite uz šo komplektāciju: dateks.lv/grozs

Atgādinu, ka Dateks.lv ne tikai sniedz bezmaksas konsultācijas pirms datora iegādes – mūsu pieredzējušie tehniķi to bez papildus maksas arī rūpīgi sakomplektēs, ievērojot optimālu komponenšu izvietojumu un kabeļu organizāciju, kas sistēmu padara vizuāli daudz pievilcīgāku un uzlabo dzesēšanas sistēmas efektivitāti.

Ja datora konfiguratorā iekļausiet Windows 10 operētājsistēmas licenci, mēs to uzstādīsim ar visiem nepieciešamajiem draiveriem, lai pēc datora saņemšanas to varētu pilnvērtīgi lietot jau no pirmās ieslēgšanas reizes. Arī piegāde līdz mājas durvīm vai uz tuvāko DPD Paku Bode punktu šobrīd ir bezmaksas!

Lūk piemēri ar dažiem mūsu darbiem.

 

Pārdomas, ieteikumi, kritika

Manā skatījumā par diviem tūkstošiem eiro šī ir patiešām labi sabalansēta sistēma ar primāro uzdevumu – 4K UHD video apstrāde. Taču, pateicoties ātrajai operatīvajai atmiņai un jaudīgajai GeForce RTX 2060 Super videokartei, arī jaunākās datorspēles tam būs pa spēkam.

Ja šāda konfigurācija ir par dārgu jūsu finansiālajām iespējām, tad vislielāko ietaupījumu ar vismazāko veiktspējas zudumu dos videokartes maiņa – 8GB RTX 2060 SUPER vietā izvēloties par teju 200 eiro lētāko 6GB GTX 1660 SUPER. Nākamo griezumu personīgi es veiktu uz operatīvās atmiņas rēķina – arī uz pusi mazāks (32GB) apjoms ļaus pietiekami kvalitatīvi veikt iecerēto, ietaupot 175 eiro. Lai datora cenu samazinātu vēl kardinālāk, neatliks nekas cits kā pārsēsties uz zemākas klases – Ryzen 7 3700X procesoru un varbūt samierināties ar vienkāršāku B450 pamatplati.

Turpretī, ja atvēlētais budžets datora iegādei būtu, teiksim, par 500 eiro lielāks, bez šaubām ir jāizvēlas jaudīgais 16 kodolu Ryzen 9 3950X procesors, bet 1TB SSD vietā divi – 256GB un 2TB ADATA SX8200 Pro, lai aktuālos projektus nodalītu no operētājsistēmai un programmām atvēlētā diska. Pie finansiālās rocības virs 3000 eiro jau ir jāpārorientējas uz AMD Threadripper X399 sistēmu, tomēr tas jau ir temats atsevišķam rakstam.

Ja jums par šo komplektāciju ir savs viedoklis vai redzat vietu uzlabojumiem, komentāros labprāt uzklausīšu ieteikumus un konstruktīvu kritiku. Tāpat esmu gatavs atbildēt uz citiem jautājumiem un sniegt padomus, ja vēlaties iegādāties datoru šim vai kādam citam pielietojumam jums pieejamā budžeta ietvaros.

Dalīties ar rakstu: