Pie pircējiem nonāk pirmie Thunderbolt 5 kabeļi

- - No Comments on Pie pircējiem nonāk pirmie Thunderbolt 5 kabeļi

Jaunais Thunderbolt 5 standarts piedāvās būtiski jaudīgāku uzlādi un lielākus datu pārraides ātrumus.

Īss ieskats Thunderbolt vēsturē

2011. gadā Intel sadarbībā ar Apple izstrādāja Thunderbolt standartu. Tas apvienoja PCI Express un DisplayPort vienā savienojumā, piedāvājot datu pārsūtīšanas ātrumu līdz 10 Gbps un ļāva savienot ķēdē līdz pat sešām ierīcēm. 

2013. gadā iznāca Thunderbolt 2, kas dubultoja datu pārsūtīšanas ātrumu līdz 20 Gbps, apvienojot divus 10 Gbps kanālus. Tas bija saderīgs ar Thunderbolt 1 un jau atbalstīja 4K video.

2015. gadā izlaistais Thunderbolt 3 ieguva USB-C spraudni, palielinot datu pārsūtīšanas ātrumu līdz 40 Gbps. Tas atbalstīja USB 3.1, DisplayPort 1.2 un līdz diviem 4K displejiem, turklāt nodrošinot arī 100 W uzlādes jaudu. 

2020. gadā ieviestais Thunderbolt 4 saglabāja Thunderbolt 3 40 Gb/s ātrumu uz 100 W jaudu, bet uzlaboja minimālās veiktspējas prasības. Thunderbolt 4 atbalstīja divus 4K displejus vai vienu 8K displeju, PCIe datu pārraides ātrumu līdz 32 Gb/s un paaugstināja drošību. Kabeļa garums jau sasniedza 2 metrus (saglabājot maksimālo datu pārraidi) un tika nodrošināta pilnīga saderība ar USB v4, Thunderbolt 3, USB 3.2 un citiem USB standartiem.

Kas ir Thunderbolt 5 standarts?

2023. gada septembrī tika izziņots jaunais Thunderbolt 5 standarts. Thunderbolt 5 saņēmis būtiskus uzlabojumus – vienvirziena datu pārraidi līdz 120 Gbit/s, izmantojot Bandwidth Boost tehnoloģiju. Standartā Thunderbolt 5 gan būs līdz 80 Gbit/s divvirzienu datu pārraide.

Viens kabelis monitoram, datu pārraidei un uzlādei? Tā ir realitāte

Thunderbolt 5 nodrošina 240 W uzlādi, kas ļauj ātri uzlādēt pat ļoti jaudīgus gaming laptopus. Ārējiem SSD Thunderbolt 5 piedāvā līdz 5600 MB/s (Thunderbolt 4 standarts nodrošināja līdz 2800 MB/s). Tā gan vēl arvien ir tikai aptuveni puse no ļoti ātro SSD tipa atmiņu iespējām.

Thunderbolt 5 ir saderīgs ar DisplayPort 2.1, USB v4, USB 3 20G un PCIe Gen4. Par Thunderbolt 5 sajūsmā varētu būt datorspēļu entuziasti, jo tas nodrošina 540 Hz attēla atsvaidzi 1080p izšķirtspējā vai 144 Hz attēla atsvaidzi veseliem trim 4K monitoriem. Principā PCIe Gen4 atbalsts ļauj pieslēgt ļoti jaudīgas ārējās videokartes, kas varētu būt nākotnes tendence, jo enerģijas padeve un datu caurlaidība ir tam atbilstoša.

Thunderbolt 5 varētu būt labākais USB-C kabelis, kāds jebkad ir bijis. Thunderbolt pieslēgvietas gan nav pārāk izplatītas budžeta un vidējās klases datoros un pamatā pieejamas kopā ar Intel procesoriem. 

Thunderbolt 5 nodrošina daudz lielāku datu pārraides ātrumu

Pirmie Thunderbolt 5 kabeļi jau nopērkami, taču gandrīz neko nav iespējams pieslēgt

Jau šobrīd Amazon nopērkami “Cable Matters” ražotie Thunderbolt 5 sertificētie kabeļi. Jaunie kabeļi, kuru garums ir 30 cm, 50 cm un 1m, ASV maksā attiecīgi 23, 27 un 33 USD. Protams, paši par sevi kabeļi neko nedara – lai tos reāli izmantotu, būs nepieciešams dators ar Thunderbolt 5 portu, doks vai kāds cits piederums.

Līdz šim vienīgais klēpjdators, kam ir Thunderbolt 5 ports, ir Razer Blade 18. Turklāt tas pieejams tikai Mercury Edition versijā (ar Intel i9 procesoru un mobilo RTX 4090 videokarti) par 4500 USD. Turklāt, ja vien jums nepieder divi no šiem klēpjdatoriem, joprojām neko īpašu ar Thunderbolt 5 kabeli nevar darīt, jo CES redzētās perifērijas iekārtas tirgū vēl nav pieejamas.

Razer Blade 18 Mercury Edition ir šobrīd vienīgais laptops ar Thunderbolt 5 pieslēgvietu

Tā ka uz doto mirkli vienīgā iespēja pilnībā izmantot Thunderbolt 5 labumus ir tad, ja kādam ir divi identiski Razer Blade 18 klēpjdatori par 4500 USD. Tad iespējams izmantot Thunderbolt Share funkciju, lai pārsūtītu failus starp tiem ar absurdu ātrumu.

Kamēr Latvijā vēl tikai gaidām Thunderbolt 5 kabeļus un ar tiem saderīgas ierīces, aicinām iegādāties Thunderbolt 4 kabeļus Dateks.lv internetveikalā!