Pirmā nedēļa ar AMD Ryzen 7000

- - No Comments on Pirmā nedēļa ar AMD Ryzen 7000

Ir pagājusi nedēļa, kopš publicēju savu apskatu par pārdošanā tikko nonākušajiem AMD Ryzen 7000. sērijas procesoriem. Šajā īsajā laikā esam paspējuši sakomplektēt jau vairākus AM5 datorus nepacietīgākajiem klientiem. Tāpat eksperimentālā Facebook tiešraidē demonstrējām €3500 vērta AMD datora komplektēšanu, kura izvērtās jautrāka kā plānojām.

Iesakām noskatīties tiešraides svarīgākos momentus:

Dienu vēlāk mēģinājām saprast to, vai vismaz “mazo” AMD Ryzen 5 7600X iespējams nodzesēt ar gaisa dzesētāju, taču arī tur neiztika bez pārsteigumiem. Līdz ar to esam guvuši jaunu pieredzi un daudz plašāku priekšstatu par AM5 platformu, ar ko labprāt padalītos raksta turpinājumā.

95°C ir normāla Ryzen 7000 darba temperatūra pie slodzes

Savu testu laikā biju diezgan izbrīnīts par radikāli augstajām jauno AMD procesoru temperatūrām. Pārskatot citu autoritatīvu apskatnieku pieredzi, sapratu, ka tas ir normāli un pat likumsakarīgi. Kāpēc?

AMD jaunie procesori izmanto Precision Boost Overdrive 2 tehnoloģiju. Tā ļauj procesoram dinamiski pielāgot savu takts frekvenci, atkarībā no slodzes un tābrīža temperatūras. PBO2 uzstādītie temperatūras griesti ir 95°C, kurus sasniedzot, procesors pa maziem solīšiem sāk samazināt savu darba frekvenci, lai saglabātu temperatūru drošā līmenī. Ja dzesēšanas sistēma ir laba un efektīva, tad PBO2 spēj arī virstaktēt procesoru līdz robežai, kuru spēj izturēt procesora mikročipi, nepārkāpjot šo 95°C slieksni.

Taču ne tikai PBO2 ir pie vainas pie augstajām temperatūrām. Absolūti precīzas izrādījās vienas no mana apskata nobeigumā izteiktajām aizdomām par to, kāpēc jaunie Ryzen ir tik karsti. IHS jeb metāla pārsegs virs CPU mikroshēmām kļuvis biezāks, bet kontakta virsma samazinājusies, negatīvi ietekmējot siltuma pārnesi no mikroshēmas uz dzesētāju. To nesen ar vērienīgiem testiem savā video apstiprināja tehnoloģiju entuziasts der8auer, kuram ar IHS noņemšanas jeb delidding procedūru izdevās samazināt Ryzen 9 7900X procesora temperatūras par nepilniem 20 celsija grādiem!

AMD Ryzen 9 7950X temperatūra pirms un pēc delidding

Delidding gan absolūti nav tā lieta, kuru rekomendējam atkārtot. Pirmkārt procesora sabojāšanas risks ir milzīgs – pats der8auer tā paša video noslēgumā iekļāvis kadrus, kā viņa rokās “nejauši” salūzt €500 vērtais Ryzen 7 7700X. Pat tad, ja šī riskantā procedūra izdodas veiksmīga un procesors vēl darbojas, garantija šādam procesoram ir zaudēta uz visiem laikiem.

Vai jaunajiem AMD Ryzen 7000 obligāti nepieciešams ūdens dzesētājs?

Nākamā lieta, kuru ar kolēģiem vēlējāmies noskaidrot – vai AMD Ryzen 5 7600X var nodzesēt ar gaisu. Precīzāk – mūsu Pro klases gaisa dzesētājiem. Atlasījām divus  pieprasītus modeļus ar vislielāko potenciālu – SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan un septembrī izziņoto Deepcool AK500.

Diemžēl ar jauno DeepCool AK500 sanāca piedzīvot vilšanos jau pašā sākumā – uz ASRock X670E Steel Legend un X670E Pro RS pamatplatēm AK500 nebija iespējams uzmontēt, jo kombinētie AM4/AM5 stiprinājumi atdūrās pret plates radiatoru, kas gādā par procesora barošanas ķēdes dzesēšanu. Skatīsimies, kā būs ar citu ražotāju platēm. Labā ziņa, ka Extreme klases Deepcool AK620 un AK620 WH izmanto savādākas uzbūves stiprinājumus, kuriem šādu problēmu nav.

SilentiumPC Fortis 5 divu ventilatoru versiju gan izdevās uzstādīt korekti. Pēc ilgstoša CineBench R23 + Furmark testa konstatējām, ka CPU temperatūra mazāk kā 2 minūšu laikā sasniedz 95°C un sākotnējā 5.30 GHz boost frekvence 10 minūšu laikā samazinās līdz aptuveni 5.05 GHz un pie tās arī turas. Tas ir salīdzinoši neliels kritums, kas rada izmērāmu, bet ne kritisku veiktspējas samazinājumu.

Atšķirībā no CineBench + Furmark spīdzināšanas metodes, datorspēlēs CPU slodze ir krietni mazāka un redzētais ļauj apgalvot, ka labi ventilētā korpusā (testējām ar Deepcool CK560) Pro klases dzesētājs spēj pietiekami labi atdzesēt Ryzen 5 7600X pie gaming slodzes bez jaudas zuduma. Ar Ryzen 7 7700X aprīkotu datoru varēsiet nodzesēt ar jebkuru no Extreme klases dual-tower modeļiem – Deepcool AK620, Noctua NH-D15 vai Be Quiet Dark Rock Pro 4, kamēr abiem Ryzen 9 procesoriem ūdens dzesētāju uzskatām par obligātu pat gaming vajadzībām – kā minimums vajadzīgs AIO ar 240mm radiatoru, bet vislabāk uzreiz ņemt kādu no 360mm versijām.

Tiem, kuri vēlas jaunos Ryzen maksimāli efektīvi izmantot foto/video apstrādē un renderēšanā, ūdens dzesētājs ir obligāts pasākums visiem četriem Zen 4 produktu līnijas modeļiem. Ryzen 5 un Ryzen 7 pieprasa vismaz 240mm/280mm, bet Ryzen 9 7900X un 7950X derēs tikai un vienīgi 360mm vai 420mm varianti.

Gaidām lētākas – B650E un B650 pamatplates

Vismaz pagaidām Ryzen 5 7600X starp visiem četriem Zen 4 procesoriem ir pieprasīts vismazāk un tam ir pavisam vienkāršs izskaidrojums – CPU cenai nesamērīgi augstas pamatplates izmaksas. Jau izsenis kopā ar jauniem procesoriem pārdošanā vispirms nonāk tikai augstākā līmeņa mātesplašu modeļi. Šī relīze nav izņēmums, jo tieši X670E (E = Extreme) un X670 ir pirmās plates, no kurām pat entry-level jeb zemākās klases modeļi maksā pāri 350 eiro.

AMD līdz šim nav noteicis konkrētu datumu, kad pārdošanā varētu gaidīt vidējā segmenta B650E un B650 čipsetu pamatplates, taču procesoru prezentācijas laikā vairākkārt tika pieminēts oktobris. Līdz ar to ceram, ka AMD savu vārdu turēs un 7600X/7700X modeļu tīkotāji pie jaunas AM5 sistēmas par samērīgu cenu varēs tikt jau šajā mēnesī.

AMD B650E un B650 pamatplates – pieejamas oktobrī

Atgādinu, ka ekstrēmie (E) modeļi no parastajiem atšķiras tikai ar PCIe 5.0 versijas atbalstu, no kura lielu ieguvumu pašlaik nav, jo NVIDIA GeForce RTX 30. un 40. sērijas videokartes tāpat kā Radeon RX 6000. vēl joprojām izmanto PCIe 4.0 versiju.

AMD – universālāks; Intel – lētāks!

Pavisam īsi vēlreiz pieskaršos veiktspējas jautājumam. Vienkāršā valodā runājot, jaunie AMD Ryzen 7000 patiešām ir jaudīgākie procesori tirgū. To nodrošinātā veiktspēja ir krietni labāka par Intel vismaz 3/4 no visiem renderēšanas un video apstrādes uzdevumiem. Tāpat, visi kā viens, Zen 4 CPU lieliski sevi demonstrē arī datorspēlēs un šobrīd tos droši var saukt par universālākajiem procesoriem.

Tomēr Ryzen 7000. procesoru veiksmes stāstu bremzē salīdzinoši augstā AM5 pamatplašu cena un obligātā prasība pēc DDR5 atmiņām. Pieejamākās X670/X670E plates šobrīd maksā tuvu 400 eiro, kamēr Intel Z690 modeļi ir pieejami sākot no 200 eiro, nemaz nerunājot par B660 piedāvājumiem zem 150 eiro.

AMD ir neapstrīdami labākā izvēle tiem, kas uz datora pirmāri nodarbojas ar video apstrādi vai renderēšanu, bet tiem, kas galvenokārt savu laiku pavada spēlējot datorspēles – līdzvērtīgs Intel 12. paaudzes DDR4 komplekts (CPU+MB+RAM) izmaksā vismaz 200 EUR lētāk un spēļu veiktspējas ziņā ir līdzvērtīgs jaunajiem AMD Zen 4.

Dalīties ar rakstu: