Microsoft Windows operētājsistēmu licencēšanas veidi

- - No Comments on Microsoft Windows operētājsistēmu licencēšanas veidi

Iespējams daudziem informācija, kuru sniegšu šajā rakstā jau ir labi zināma, taču ir gana liela cilvēku daļa, kam tas līdz šim ir paslīdējis garām vai nav bijis aktuāls, bet nākotnē varētu noderēt.

Stāsts šoreiz ne par Windows 10 versijām (Home, Professional, Enterprise u.c.), bet par licencēšanas veidiem un kanāliem, kuros šo produktu var iegūt un izmantot.

Jau vairākus gadus Microsoft operētājsistēmu licences var iedalīt 4 galvenajās kategorijās un par katru no tām es pastāstīšu plašāk.

  1. OEM
  2. GGK
  3. Retail
  4. Volume

OEM

OEM ir saīsinājums no vārdu salikuma Original Equipment Manufacturer, ko latviešu valodā varētu tulkot kā oriģinālās aparatūras ražotājs. Šur tur figurē arī jēdziens OEI, kurā vārds Manufacturer aizstāts ar Integrator. Tas gan nemaina lietas būtību, jo licence ir viena un tā pati. Pavisam vienkāršā valodā runājot – OEM ir licence, kuru legālā ceļā var iegūt un izmantot tikai tad, ja tā iegādāta viena pirkuma ietvaros kopā ar datoru, uz kura tā uzstādīta. To nedrīkst pārnest uz citu iekārtu, jo šāda licence kļūst nederīga līdz ar konkrētā datora mūža beigām.

Lai viss būtu līdz galam skaidrs, tad OEM licences var iedalīt divās mazliet šaurākās kategorijas:

1. OEM SLP – licencēšanas veids, kuru Microsoft piedāvā saviem premium partneriem – lielajiem datortehnikas ražotājiem kā Asus, Dell, Lenovo un citiem, kuri ik gadu saražo miljoniem Windows ierīču. SLP, jeb System Locked Pre-installation nozīmē, ka licences atslēga tiek “iešūta” pamatplates BIOS mikroshēmā. Tieši šī iemesla dēļ uz rūpnīcā ar Windows OS aprīkotu datoru korpusiem vairs nav atrodamas COA uzlīmes ar produkta atslēgām kā tas bija agrāk. Daudzi to nezin un joprojām izpakojot klēpjdatorus meklē un mums vaicā, kur atrodas uzlīme ar kodu un vai tiešām datoram ir Windows. Ir! Pārinstalējot šādu datoru, instalācija pati spēj no mātesplates nolasīt nepieciešamo informāciju, lai veiksmīgi aktivizētu produktu.

Ja tomēr atslēgu vēlaties saglabāt arī drukātā veidā, tad ir pieejamas nelielas programmiņas kā ProduKey un Windows OEM Product Key Tool, kuras spēj nolasīt arī sistēmplatē iešūtas produkta atslēgas.

Tā kā OEM SLP pieejams tikai ražotājiem un nav publiskā pārdošanā, tad precīza licences cena nav zināma. Pēc maniem novērojumiem sadārdzinājums starp vienādas konfigurācijas Windows 10 datoriem attiecībā pret DOS vai Linux modeļiem svārstās vidēji no 50 līdz 100 EUR atkarībā no ražotāja un produkta klases.

2. OEM System Builder – fizisks, veikalā nopērkams produkts. Tā iepakojumā ietilpst instalācijas DVD un uzlīme (COA, jeb Certificate of Authenticity) ar 25 simbolu produkta atslēgu, kas jāpiestiprina uz korpusa tam datoram, uz kura operētājsistēma tiek uzstādīta. Šī licence paredzēta sistēmu integrētājiem un tirgotājiem (piemēram Dateks), kuri veic sistēmu komplektēšanu un tālākpārdošanu. Tāpat OEM licenci var iegādāties kopā ar brenda stacionārajiem vai portatīvajiem datoriem, ja tie no rūpnīcas nākuši pavisam bez programmatūras vai ar uzinstalētu DOS vai Linux operētājsistēmu.

Atceries – ja kāds veikals jums ļauj vai pat piedāvā iegādāties Windows 10 OEM versiju atsevišķi bez datora iegādes, tad šādas licences lietošana no juridiskā viedokļa ir tikpat nelegāla, cik pirātiskas versijas izmantošana!

Šobrīd OEM licences cena ir €100 par Windows 10 Home un €150 par Windows 10 Pro versiju.

Windows 10 Pro OEM produkts – COA ar produkta atslēgu un instalācijas DVD

GGK

GGK (Get Genuine Kit), kā var noprast pēc nosaukuma, ir licence, lai legalizētu saimniecībā jau esošu datoru. Šādu produktu cena ir aptuveni par 25% augstāka kā OEM, taču ļauj iegūt legālu operētājsistēmu datoram, kuru iegādājies agrāk vai sakomplektēji pats no dažādos veikalos iegūtām vai pat lietotām komponentēm. Iepakojuma saturs un lietošanas noteikumi ir stipri līdzīgi kā OEM gadījumā – uz korpusa jāuzlīmē COA uzlīme un to ir aizliegts pārnest izmantošanai uz cita datora. Būtiskākā atšķirība – GGK licenci var nopirkt jebkurā laikā bez datora iegādes.

Retail

Wndows 10 Pro Retail versijas iepakojuma saturs

Windows 10 Retail versijas iepakojumā atšķirībā no GGK un OEM neatradīsiet DVD disku un COA uzlīmi. Kastītē atrodama USB zibatmiņa ar instalāciju un kartiņa ar uzdrukātu produkta atslēgu. Retail versijas lielākais pluss – uz datora korpusa nav jālīmē uzlīme ar produkta atslēgu. Otrkārt to brīvi var pārnest un lietot arī uz cita datora ar nosacījumu, ja tā ir nodzēsta no iepriekšējās sistēmas. Šis ir labs risinājums, ja drīzumā grasies iegādāties jaunu datoru vai arī esi entuziasts, kurš regulāri maina dzelžus.

Windows 10 Home Retail produkta cena ir aptuveni €130, bet Pro versija maksā manāmi dārgāk – €220.

Volume

Volume, jeb Open License ir Microsoft lielapjoma licencēšanas programma, kas paredzēta izmantošanai lielākos uzņēmumos, skolās, valsts un pašvaldību iestādēs, kurās lietotāju un iekārtu skaits ir gana liels un nepieciešama centralizēta vadība, kā arī samērīgas izmaksas. Open License iedalās 3 apakškategorijās atkarībā no lietotāja veida:

  1. Commercial – izmantošanai privātos uzņēmumos.
  2. Government – valsts un pašvaldību iestādēm.
  3. Educational – mācību iestādēm.

Minimālais pasūtījuma apjoms jebkurai lielapjoma licencei ir 5 gab. Svarīgi piebilst, ka caur Volume tirdzniecības kanālu ir iegūstamas tikai Windows 10 Enterprise versijas licences. Windows 10 Pro pieejams tikai upgrade formā un to var izmantot vien uz tādām sistēmām, kurās jau darbojas balsta licence (legāla un aktivizēta Windows OEM vai Volume versija).

TL:DR

  • OEM var iegādāties tikai kopā ar jaunu datoru, licence nav pārnesama un piesaistās datoram ar COA uzlīmi. uz datoriem ar ražotāja uzstādītām (OEM SLP) operētājsistēmām uzlīmes nav, jo unikālā atslēga ir ierakstīta mātesplatē.
  • GGK produkti nopērkami atsevišķi bez datora un paredzēti, lai legalizētu lietošanā jau esošu datoru. Licence darbojas gluži kā OEM ar uzlīmi uz korpusa un tā nav pārvietojama.
  • Retail versiju var iegādāties jebkurā laikā, tā ir dārgāka, taču ļauj pēc datora maiņas to izmantot uz cita datora. Uzlīmes nav, bet glītā kastītē saņemsi USB instalāciju un kartiņu ar produkta atslēgu.
  • Volume pieejams tikai juridiskām personām. Minimālais pirkuma apjoms – 5 licences. No Windows OS pieejamas vien Enterprise versijas, bet Pro – tikai upgrade formā, ar nosacījumu, ka uz datora jau darbojas kāda no iepriekšējām versijām (legāla).

Vēl jāpiebilst, ka tehnisko atbalstu OEM operētājsistēmas lietotājiem nodrošina datora ražotājs (OEM SLP gadījumā) vai pārdevējs (ja OS instalē veikals), savukārt GGK, Retail un Volume tipa operētājsistēmām atbalstu sniedz pats Microsoft.

Ja ir kādi jautājumi vai, jūsuprāt, esmu kļūdījies vai ko piemirsis, tad raksiet komentāru sadaļā. 😉

Dalīties ar rakstu: