Labs dators spēlēm. 1. daļa – optimāls risinājums par 600 EUR

- - 8 Comments on Labs dators spēlēm. 1. daļa – optimāls risinājums par 600 EUR

2017. gads datortehnikas industrijā un īpaši centrālo procesoru (CPU) jomā ir bijis notikumiem bagāts. Esam sagaidījuši AMD augšāmcelšanos ar nešpetnajiem Ryzen procesoriem, kuri lika nodrebēt pat kvēlākajiem Intel atbalstītājiem, un ļāva atgūt dzīvesprieku uzticīgāko AMD fanu vidū. Līdz ar šo pavērsienu arī Intel inženieriem un mārketinga darboņiem nācās izvilkt rokas no kabatām un rīkoties. Sāka viņi ar cenu samazināšanu aktuālajiem Skylake un Kaby Lake procesoriem, turpināja ar X299 HEDT platformas un Core-X procesoru relīzi, tostarp iepazīstinot pasauli ar pavisam jaunu produktu līniju, ko “negaidīti” nodēvēja par Core i9. Tas izstrādāts ar mērķi nepieļaut potenciālo Threadripper uzvaras gājienu.

AMD Ryzen Threadripper 1950X pret Core i9-7900X

Arī nākamās paaudzes mainstream platforma no Intel ar segvārdu Coffee Lake vairs nav aiz kalniem. Tā solās iepriecināt arī tos mirstīgos, kuri nespēj vai nevēlas datoram tērēt vairāk kā 2000 EUR vērtībā. Kādā veidā? Sniedzot mums to, kas sen bija vajadzīgs – Core i3 turpmāk tiks pie 4 pilnvērtīgiem kodoliem (4C/4T), arī Core i5 saņems papildus 2 kodolus (6C/6T). Tas pats skaršot arī Core i7 procesorus, kuriem tāpat kā līdz šīm būs aktivizēta HyperThreading tehnoloģija (6C/12T). Mēļo, ka pirmo Core i5 un Core i7 Coffee Lake modeļu relīze gaidāma jau šī gada 5. novembrī.

Potenciālā Coffee Lake produktu līnija, ko varētu sagaidīt jau 5. oktobrī

Laikā, kad pēc ilgāka pārtraukuma kādā nišā ir atgriezusies konkurence, patiesie ieguvēji parasti ir patērētāji, kuriem pieejama plašāka izvēle un arī neuzpūstas, piedāvājumam atbilstošas cenas. Savs labums, gan ne visos gadījumos finansiāls ir arī pašiem ražotājiem – beidzot jā(at)sāk kustināt pelēko vielu, lai kārtējo reizi uzlabotu vecās tehnoloģijas vai radītu jaunas, tādējādi dzenot uz priekšu gan sevi, gan visu industriju. Galu galā arī potenciālajam pircējam tas liek racionāli padomāt, ka varbūt tieši šobrīd ir pienācis īstais laiks un pamatots iemesls (beidzot) atbrīvoties no savas 5 gadus vecās Sandy Bridge kastes un dot priekšroku kaut kam jaunam.

Priekšvārds

Mans mērķis šajā rakstu sērijā būs ikvienu interesentu iepazīstināt ar vadlīnijām, pēc kurām, manuprāt, vajadzētu vadīties, izvēloties jaunu stacionāro datoru, kas pamatā pielāgots datorspēlēm un ar to saistītajām lietām – video apstrāde, tiešraides straumēšana (live streaming) u.c. Minēšu pāris lietas, kuras vajadzētu prast definēt ikvienam, kas briest vai jau ir nobriedis jaunas gaming stacijas iegādei.

  1. Budžets. Ir neiespējami kaut ko konkrētu piedāvāt vai izvēlēties, ja kaut aptuveni nav zināms, kādā summā tiek plānots pirkums. Nebūs taču reāli par 500 EUR iegādāties Core i7 procesoru, GeForce GTX 1080 Ti grafisko karti un vēl 32GB RAM. Vai nav tiesa?
  2. Prasības un lietošanas paradumi. Ir jāsaprot vai dators tiks izmantots tikai spēlēšanai, spēlēšanai + straumēšanai vai arī papildus tam arī regulāram darbam un renderēšanai Adobe Premiere utml. video apstrādes programmās. Izvēloties datoru spēlēm, ir svarīgi definēt, ar kādām tieši tu aizraujies. Piemēram populārās League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive un Path of Exile nav īpaši prasīgas datorspēles un tām pietiks ja ne gluži ar Pentium, tad ar vidusmēra Core i3/i5 vai Ryzen 3/5 procesoru noteikti. Klāt 4-8GB RAM un kādu entry-level grafisko karti GeForce GTX 1050 vai Radeon RX 560 līmenī. Savukārt AAA spēlēm ar super-duper grafisko kvalitāti (Battlefield 1, Playerunknown’s Battlegrounds, Destiny 2) patīkamai spēlēšanai nāksies tēmēt uz GeForce GTX 1070 vai Radeon RX 580 līmeņa grafisko karti kopā ar vismaz 4-kodolu (Ryzen 5 vai Core i5) vai labāku procesoru, kas nepieciešams, lai varētu spēlēt minētās spēles uz augstiem kvalitātes uzstādījumiem ar stabilu (~60 FPS) 1080p vai 1440p izšķirtspējā.

Iesākumā definējot vismaz šīs pāris lietas jau ir iespējams runāt par kādām konkrētām konfigurācijām. Šoreiz sāksim ar gana populāru piemēru Latvijas iedzīvotāju vidū.

Situācija

Cilvēks vēlas iegādāties vienkāršu datoru (sistēmbloku) mājas vajadzībām, regulāri tiek spēlēts CS:GO, bet netiek izslēgta varbūtība kādreiz pamēģināt arī prasīgākas spēles. Nepieciešams iekļauties budžetā līdz 600 EUR.

Risinājums

Manā skatījumā optimālākais variants dotajām vajadzībām ar skatu nākotnē ir mūsu datorkomplekts AMD Ryzen 3 Gaming ar nelielām izmaiņām. Kāpēc tieši AMD nevis Intel? To centīšos paskaidrot soli pa solim pārskatot konfigurāciju.

  • Procesors – AMD Ryzen 3 1300X (4C/4T, 3.5GHz, 8MB Cache, 65W) – €132
    Pilnvērtīgs quad-core procesors ar gana augstu (3.5 GHz) bāzes frekvenci. Būs praktisks jebkurām ikdienas vajadzībām tuvākos 3-5 gadus un neliegs pamēģināt arī nopietnākas spēles. Jā, šajā cenā iekļaujas Intel Core i3-7100 procesors ar augstāku (3.9 GHz) frekvenci, taču tam ir (tikai) divi kodoli, kas jau mūsdienās sagādā zināmas problēmas (bottleneck) atsevišķās spēlēs un aplikācijās. Līdzīgi kā vienā krievu anekdotē – divi kodoli tas ir forši, bet četri kodoli tomēr ir četri kodoli.

AMD Ryzen 3 1300X rādītāji spēlē GTA V (1080p)

AMD Ryzen 3 1300X rādītāji failu kompresijas programmā 7-Zip

  • Pamatplate – Asrock A320M-DGS – €55
    Vienkārša AM4 platformas mātesplate ar 2xDDR4 atmiņas slotiem, četriem SATA 3 portiem un pat vienu M.2 ligzdu moderno NVMe SSD disku uzstādīšanai. Jāmin, ka A320 platēm nav SLI un RAID atbalsta, kā arī uz tām nevar veikt procesora virstaktēšanu (OC), taču tas visdrīzāk nebūs aktuāli šādas cenu kategorijas datora pircējam.

ASRock A320M-DGS pamatplate

  • Operatīvā atmiņa – Kingston 8GB, DDR4, 2400MHz, CL15, HyperX Fury – €85
    Kingston ir stabila un pārbaudīta vērtība, kas nepieviļ. Lai gan ir zināma taisnība, ka RAM atmiņa nedaudz labāk strādā pāros pa divi, taču spēlēs tas izpaužas maksimums 3-6% atšķirībā. Pamatplatei ir pavisam divas atmiņas ligzdas, tādēļ otru šoreiz pataupīsim brīvu, lai pēc 2-3 gadiem bez sarežģījumiem ieliktu vēl vienu 8GB plāksni un dzīve varētu turpināties jau ar 16GB.

Kingston HyperX Fury atmiņas modulis

  • Videokarte – MSI GeForce GTX 1050 Ti, 4GB, GDDR5, GAMING – €182
    Optimāls balanss starp labu (vēsu, klusu) dzesēšanas sistēmu, augstu veiktspēju un cenu. MSI Gaming sērijas karšu pluss ir lieliskais Twin Frozr VI dzesētājs, kas nodrošina teicamu gaisa plūsmu, līdz ar to zemu trokšņa līmeni un neļauj kartei pārlieku uzkarst. Savukārt Zero Frozr tehnoloģija aptur ventilatoru darbību pavisam, un tie ieslēdzas tikai brīdī, kad kartes temperatūra pārsniedz 60 grādus pēc celsija. Tas garantē pilnībā klusu darbību un krietni paildzina videokartes mehānisko elementu (ventilatoru) dzīves ilgumu. No analogiem vienā kvalitātes līmenī būs ASUS ROG Strix sērija, kā arī AORUS un G1 Gaming kartes no Gigabyte.

MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMIN

  • Barošanas bloks – SilentiumPC Vero L2, 500W, 80+ Bronze – €48
    Ar 500W būs vairāk kā pietiekami šādas sistēmas “pabarošanai” – izvēlētā GeForce GTX 1050 Ti karte patērē maksimums 75W pie galējās noslodzes, bet Ryzen 3 1300X procesors ne vairāk kā 65W. Liekam kvalitatīvu un nedārgu barošanas bloku ar 80PLUS bronzas efektivitātes rādītājiem. Blokam ir viena +12V līnija (41A), 120mm ventilators klusai darbībai, 7 SATA spraudņi un divi 6+2 pin PEG konektori arī jaudīgāku videokaršu pievienošanai.

SilentiumPC Vero L2 barošanas bloks (PSU)

  • Korpuss – SilentiumPC Gladius M20 Pure Black – €35
    Ļoti plašs un labi pārdomāts budžeta korpuss. Praktisks un mūsdienīgs, pietiks vietas jebkurai grafiskajai kartei garumā līdz 400mm un CPU dzesētājam augstumā līdz 158mm. Pamatkomplektācijā jau iekļauti divi 120mm ventilatori optimālas gaisa plūsmas nodrošināšanai. Korpusa priekšpusē atrodas 3.5mm pieslēgvietas austiņām un mikrofonam, divas USB 2.0 un viena USB 3.0 ligzda. Paralēli četrām 3.5” HDD vietām ir pat divas nišas 2.5” izmēra SSD uzstādīšanai. Tāpat korpuss aprīkots ar izņemamu putekļu filtru, kas parasti pieejams vien Premium klases korpusiem vismaz divreiz augstākā cenā.

SilentiumPC Gladius M20 raksturlielumi

  • Cietais disks – Kingston A400, 120GB SSD – €60
    Joprojām neesmu mainījis savu pārliecību, ka jebkuram pēc 2015. gada pirktam datoram cenā virs 500 EUR uzstādīt SSD ir kā likums, un šajā konfigurācijā tas nav izņēmums. Taču, ja apzinies, ka tavām vajadzībām ar 120GB ir par maz, tad šo pozīciju aizstājot ar Seagate 1TB, 7200rpm, 64MB, Sata III, BarraCuda, iegūsi 8 reizes lielāku apjomu datiem pat par nedaudz zemāku cenu (€50). Diemžēl viss nav tik rožaini un atsakoties no SSD pavisam nāksies upurēt operētājsistēmas, spēļu un programmu ielādes laiku, tāpat samazināsies produktivitāte un kopējais prieks lietot datoru.

Kopējā summa uz 11.09.2017: €600,14 (saite uz komplektāciju)

Tāds manā skatījumā ir optimālākais Gaming datora risinājums 2017. gada septembrī 600 EUR robežās. Ja Jūsu viedoklis vai ideālā komplektācija atšķiras no šīs, ir kādas rekomendācijas vai komentāri, tad esiet laipni aicināti atstāt komentāru zem šī raksta vai pievienoties diskusijai Facebook grupā Datortehnika un datoru komplektēšana.

Dalīties ar rakstu: