Arī Nvidia liek likmi uz mākslīgo intelektu ar RTX AI portatīvajiem datoriem

- - No Comments on Arī Nvidia liek likmi uz mākslīgo intelektu ar RTX AI portatīvajiem datoriem

GeForce videokaršu ražotājs Nvidia nolēmis iesaistīties mākslīgā intelekta cīņās un iepazīstinājis ar jauna zīmola “RTX AI” portatīvajiem datoriem. Uzņēmums, kas ražo populāro videokaršu sēriju RTX, kā arī augsta līmeņa mākslīgā intelekta apstrādes aparatūru, nu nolēmis apvienot šīs abas jomas. 

Jaunie GeForce RTX AI portatīvie datori

Nvidia izziņotie RTX AI zīmola portatīvo datoru modeļi būtībā ir tie paši Windows Copilot+ PC, ko nesen prezentēja Microsoft. Procesoros iebūvētie NPU kodoli nodrošinās Windows Copilot+ funkcijas jeb “vieglos mākslīgā intelekta uzdevumus”, savukārt Nvidia RTX kartes nodrošinās tā sauktos “smagos mākslīgā intelekta” uzdevumus, piemēram, lokāli darbinās valodu asistentus, attēlu ģeneratorus un tamlīdzīgi.

Nvidia apgalvo, ka RTX videokartes spēj ģenerēt līdz 686 triljoniem operāciju sekundē (TOPS), tādējādi liekot palikt kaunā procesoriem, kam ir “tikai” 45 TOPS.

Pirmie RTX AI zīmola portatīvo datoru modeļi ir šādi:

  • Asus TUF A14 / A16
  • Asus ROG Zephyrus G16
  • Asus ProArt PX13 / PX16 
  • MSI Stealth A16 Studio

Nvidia šobrīd minēja tikai šos četrus konkrētos RTX AI klēpjdatoru modeļus, taču vēl vairāk nekā 200 RTX AI zīmola portatīvos datorus piegādās tādi ražotāji kā Acer, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, LG, MSI, Razer un Samsung.

Visi šie modeļi jau ir Windows Copilot+ PC, kas izmantos savus NPU kodolus, lai darbinātu Windows jaunās Copilot MI funkcijas. Tāpat tiem visiem būs iebūvētas Nvidia GeForce RTX grafiskās kartes, kas darbinās prasīgas datorspēles, satura radīšanas programmatūru un dažādus MI rīkus.

Asus TUF A14 būs viens no pirmajiem RTX AI zīmola portatīvajiem datoriem

Nvidia apgalvo, ka, pat salīdzinot ar Apple M3 Max procesoru, jaunie ar RTX aprīkotie klēpjdatori nodrošinās septiņas reizes lielāku veiktspēju Stable Diffusion 1.5 attēlu ģenerēšanā (vairāk par MI attēlu ģenerēšanu lasiet mūsu testā). Jaunie klēpjdatori nodrošinās arī 10 reižu ātrāku lielo valodas modeļu (LLM) veiktspēju.

Nvidia MI pasaules redzējums

Nvidia iedala mākslīgā intelekta izmantošanai nepieciešamo aparatūru trīs lielās kategorijās: “Vieglais MI”, “Smagais MI” un “Mākoņa mēroga MI” (“Light AI,” “Heavy AI,” and “Cloud-Scale AI”):

  • Mazākais MI mērogs ir mūsu dators. Šī MI priekšrocības ir datu drošība un privātums, kā arī tas, ka tas ir pieejams ikvienam. Vajadzīgs tikai atbilstošs dators ar NPU, uz kā darbojas Windows Copilot, vai Neural Engine Apple M sērijas procesoros. Tas būs ideāli piemērots dažiem vienkāršiem MI lietojumiem, taču to ierobežo NPU ģenerētie 10-45 TOPS.
  • Grafiskā karte ļauj jau daudz jaudīgāk izmantot MI personālajos datoros, sasniedzot 200-1300 TOPS, tāpēc arī apzīmējums “Smagais mākslīgais intelekts”. Tas ļauj privātpersonām paveikt daudz vairāk ar lokāli instalētiem LLM vai attēlu ģeneratoriem. Šie lokāli palaižamie rīki joprojām ir privāti un droši, taču vairs ne tik energoefektīvi kā “vieglais mākslīgais intelekts”, kas izmanto tikai NPU.
  • Taču patiesā MI jauda ir atrodama mākonī, kur aparatūra ir mērogojama un iespējams panākt tūkstošiem TOPS. Šādu modeli izmanto Open AI, Google un arī mazāki uzņēmumi, kas mākslīgā intelekta skaitļošanu novirza uz mākoņserveriem. Šī kategorija šobrīd piedzīvo sprādzienveidīgu attīstību, un lielākie uzņēmumi iegulda līdzekļus paši savos serveros un aparatūrā.

Nvidia saskata vietu visiem šiem pielietojumiem un vēlas būt vadošais grafisko karšu un mākonī balstītu MI programmu aparatūras piegādātājs. Tas nozīmē, ka mākslīgā intelekta rīki kļūs daudz labāki.

Uzlabotas MI iespējas satura radītājiem un geimeriem

Nvidia RTX grafiskās kartes drīzumā spēs paātrināt ģeneratīvās mākslīgā intelekta programmas, lai nodrošinātu ātrāku un labāku attēlu ģenerēšanu tādos rīkos kā Automatic 1111 un Comfy UI. 

Uzņēmums arī atjauninās savus RTX Remix un RTX Super Resolution rīkus, iekļaujot tajos dažādus mākslīgā intelekta spēcinātus uzlabojumus. Vēl viens jaunums no Nvidia ir G-Assist funkcija. Tas ir digitālais asistents, kas spēs palīdzēt orientēties datorspēlē, atbildot uz jautājumiem par spēles mehāniku, sižetu, darbību vēsturi utt., turklāt padarīs šo informāciju pieejamu spēles laikā.

G-Assist funkcija sniegs palīdzību tieši spēles laikā

Kopumā varam secināt, ka Nvidia vēlas sevi asociēt kā spēcīgu spēlētāju mākslīgā intelekta jomā un tai ir visa nepieciešamā aparatūra un zināšanas, lai tie nebūtu tikai tukši saukļi. Satura radītājiem un datorspēļu entuziastiem tas noteikti nāks par labu, atvieglojot dzīvi un piedāvājot jaunas, nebijušas iespējas. 

Gaidīsim turpmākus jaunumus no Nvidia, bet tikmēr aicinām iepazīties ar GeForce RTX grafisko karšu klāstu Dateks.lv internetveikalā!

 

Dalīties ar rakstu: