AMD 1. ceturksnī sasniedzis visu laiku lielāko x86 procesoru tirgus daļu

- - No Comments on AMD 1. ceturksnī sasniedzis visu laiku lielāko x86 procesoru tirgus daļu

Nesen jau rakstījām par to, ka Intel ir pārliecinošs līderis procesoru tirgū. Taču 2024. gada 1. ceturksnī AMD devis atbildes triecienu, iekarojot (priekš sevis) rekordlielu x86 procesoru tirgus daļu, liecina jaunākais Mercury Research ziņojums. Manuprāt, tas ir svarīgs solis uz priekšu AMD kā procesoru ražotājam tā ilgstošajā cīņā pret Intel dominanci ļoti nozīmīgajā datoru procesoru jomā. Galvenokārt par to paldies jāsaka veiksmīgajai Ryzen 8000. sērijai un 4. paaudzes EPYC serveru procesoriem, norāda pats AMD.

Tirgus daļu patērētāju segmentā izdevies palielināt, pateicoties pircēju vidū iecienīto Ryzen procesoru cenas / veiktspējas attiecībai

Straujo tirgus daļas kāpumu veicinājis lielais pieprasījums pēc Ryzen un EPYC procesoriem vienkāršo patērētāju un biznesa segmentos. Ryzen procesoru klāsta pārliecinošā cenas un veiktspējas attiecība ir izpelnījusies atzinību kā geimeru, tā satura veidotāju un uzņēmumu vidū, kuri meklē ekonomiski izdevīgu procesoru, neiztērējot par to pārlieku daudz līdzekļu. Tas nodrošinājis AMD 23,9% tirgus daļu, kas ir jūtams pieaugums salīdzinājumā ar 2023. gada 4. ceturksni, kurā tirgus daļa bija 19,8%.

AMD ar saviem EPYC serveru procesoriem ievērojami attīstījies arī datu centru jomā. AMD spēja piegādāt jaudīgus, bet pieejamus procesorus ir ļāvusi mākoņpakalpojumu sniedzējiem un uzņēmumiem paplašināt darbību, izmantojot AMD platformu. Vairāki vadošie tehnoloģiju giganti (piemēram, Amazon, Google, IBM, Microsoft) ir izmantojuši EPYC savos mākoņpakalpojumos, veicinot AMD strauji augošo ietekmi serveru tirgū. Tagad AMD tirgus daļa ir 23,6%, kas ir ievērojams pieaugums pēdējo gadu laikā, piemēram, pirms četriem gadiem (2020. gada sākumā) AMD tirgus daļa bija tikai nedaudz virs 10%. 

AMD serveru tirgū izdevies pamatīgs kāpums, pateicoties veiksmīgajiem Epyc procesoriem

Rezumējot, Intel Meteor Lake procesoru uzvaras gājiena dēļ AMD gan nedaudz zaudējis tirgus daļu portatīvo datoru tirgū, taču tā vietā izdevies iegūt nelielu procentuālo daļu galda datoru un serveru tirgū. Ja AMD 2024. gada otrajā pusgadā turpinās kāpināt tempu, ar interesi būs jāpaseko līdzi, vai procesoru ražotājs spēs saglabāt šo pozitīvo trajektoriju un atņemt Intel vēl lielāku x86 procesoru pīrāga daļu.

Atgādinām, ka Dateks.lv internetveikalā plašā klāstā nopērkami cenas un veiktspējas ziņā ļoti izdevīgie AMD Ryzen procesori visām gaumēm.

 

Dalīties ar rakstu: