Patriot Viper V770 mehāniskās RGB klaviatūras apskats: mīlēt nedrīkst ienīst

- - No Comments on Patriot Viper V770 mehāniskās RGB klaviatūras apskats: mīlēt nedrīkst ienīst

Uzsākot gatavot šo apskatu secināju, ka Patriot Viper zīmola produkti ir manis un šajā blogā visvairāk apskatītie, jo esmu jau paspējis notestēt V361 austiņas, V760 un V765 mehāniskās klaviatūras, iekšējos VPN100, P200 un Burst, kā arī ārējo EVLVR Thunderbolt SSD. Lielākā vai mazākā mērā visi šie produkti ir vērtējami ar plus zīmi un spējuši attaisnot savu cenu, bet īpaši pozitīvi pārsteidza V765 klaviatūras kvalitāte un VPN100 NVMe SSD sniegtā ātruma un cenas kombinācija, kas rezultējās ar to nonākšanu mūsu ieteicamo SSD sarakstā Gaming un Creative sērijas datoru komplektācijās.

Arī šajā pavasarī, par spīti pasaulē valdošajam trakumam, Patriot līdz mums spēja nogādāt kaut ko līdz šim nenotestētu – šobrīd viņu datorspēļu entuziastiem paredzēto produktu līnijas spēcīgāko klaviatūru Viper V770 un vidējā cenu segmenta P300 NVMe SSD. Pie SSD testēšanas ceru pieķerties maija pirmajā pusē, bet pirmā loze uz apskatu krita mehāniskajai RGB klaviatūrai ar Kailh Red slēdžiem.

Tiem, kas šeit ir pirmo reizi, iesaku vispirms izlasīt Patriot Viper V765 apskatu, jo šajā testā V770 pārsvarā salīdzināšu tieši ar V765 modeli, kas mani patīkami pārsteidza un nu jau vismaz gadu ir mans ikdienas darba instruments.

Iepakojums un komplektācija

Preces iepakojums ieturēts tipiskā Patriot Viper stilā – priekšpusē attēlota pati V770 klaviatūra un liels Viper zīmola logo ar preces nosaukumu, savukārt lejasdaļā uzskaitītas būtiskākās produkta īpašības – RGB apgaismojums, šasija no aviācijas alumīnija, mehāniskie slēdži, USB un audio caurlaides porti, 5 makro taustiņi un multimediju vadības pogas.

Kastes aizmugurē frontāli attēlota klaviatūra, kurai blakus uzskaitītas svarīgākās funkcijas un norādītas speciālo taustiņu atrašanās vietas.

Atbrīvojoties no krāsainā ārējā iepakojuma, zem tā slēpjas stingra kartona kaste spilgti sarkanā krāsā, kurā atrodas pati klaviatūra. To viscaur apkļauj pelēks švammveida materiāls, kas rūpējas par to, lai klaviatūra transportēšanas laikā paliktu vietā un nesabojātos ārēja trieciena iespaidā.

Neskaitot aploksnē ievietotu mini-instrukciju un divas Viper uzlīmes, vēl V770 klaviatūras iepakojumā atrodas 3.5mm audio sadalītājs, kas ļauj pie klaviatūras audio ligzdas pieslēgt arī tādas austiņas ar mikrofonu, kuras nenodrošina kombinēto 4 polu (TRRS) savienojumu.

V770 aksesuāri

Tāpat Patriot piegādā oranžu instrumentu taustiņu izņemšanai, kas noderēs klaviatūras mazgāšanas laikā un tad, ja vēlēsies kādu izjokot, sajaucot taustiņu izvietojumu.

Izskats un funkcionalitāte

Piecu kreisajā malā klāt nākušo macro taustiņu dēļ Viper V770 klaviatūra ir par 3cm platāka un 250 gramiem smagāka nekā V765. Jāsaka, ka šīs klaviatūras uzbūves kvalitāte šaubas par izturību nerada pat salīdzinot ar pamatīgajiem Corsair K95 vai HyperX Alloy Elite ražojumiem.

Izmantotā alumīnija virsma šim modelim īstenota tumšākā gunmetal tonī, kas piedod klaviatūras izskatam mazliet agresīvāku noskaņojumu, tomēr tam ir arī negatīvā puse – RGB izgaismojums nav tik spilgts, jo diožu izstarotā gaisma no tumšās virsmas atstarojas vājāk. Es gan neteiktu, ka tā ir par tumšu, drīzāk V765 ar modernajiem Kailh Box tipa slēdžiem tā ir ievērojami spilgtāka kā jebkurai citai manis redzētajai klaviatūrai.

Ja plaukstu paliktnis (wrist rest) bija viens no retajiem mīnusiem, ko minēju V765 sakarā, tad šim Patriot Viper V770 modelim ar to viss ir kārtībā – virsmas materiāls nodrošina optimālu balansu starp saķeri un slīdamību, tas ir pietiekami plats un labi turas pie klaviatūras pamatnes (liels fui ASUS virzienā, jo man kā ROG Strix Flare īpašniekam tā ir milzīga sāpe).

Interesants risinājums, ko līdz šim neesmu novērojis konkurentu produktos – plaukstu paliktnī iebūvēta RGB gaismas līnija, kurai strāva tiek pievadīta ar interesantu, Apple MagSafe lādētājam stipri līdzīga savienojuma palīdzību. Ļoti žēl, ka šī gaismas josla nav sinhronizējama ar klaviatūras taustiņiem un vienīgais risinājums ir programmatūrā visur norādīt statisku vienas krāsas apgaismojumu.

Telefona turētājs

Patriot Viper V770 augšpusē atrodams arī mehāniski izbīdāms telefona turētājs, kas kādam var noderēt, tomēr tas ir diezgan kustīgs un trausls un telefons normāli turas tikai horizontālā stāvoklī.

Galerija

Vadi un pieslēgvietas

Viper V770 izmanto diezgan pamatīga resnuma pīto kabeli, kurš nav īpaši elastīgs, bet tam ir attaisnojums. Kabeļa iekšienē atrodas dzīslas, kas nodrošina divu USB un divu audio līniju pārraidi, jo tieši šādi porti atrodami kabeļa galā un paredzēti savienošanai ar datoru.

Viper V770 kabeļa spraudņi

Tehniski klaviatūra spēj darboties tikai ar vienu USB spraudni, jo otrs paredzēts tikai USB caurlaides nodrošināšanai gluži tāpat kā abi 3.5mm audio konektori. Par USB un 3.5mm izejām uz klaviatūras gribu pasūdzēties, jo to novietojums pēc manas loģikas ir ačgārns un nepraktisks. Ja pieņemam, ka šāda risinājuma galvenais iemesls ir dot iespēju geimerim pieslēgt savu USB peli un 3.5mm austiņas pa tiešo, nemeklējot ligzdas uz sistēmbloka, tad prasītos, lai USB ports atrastos labajā malā un 3.5mm spraudnis – kreisajā. Tomēr Patriot dizaineris, šķiet, būs bijis kreilis un Viper V770 tie izvietoti pretēji.

Pieņemsim, ka peles vads ir pietiekami garš un nav problemātiski to pa klaviatūras augšgalu novadīt līdz vajadzīgajai pozīcijai, tomēr labajā sānā novietotajam austiņu spraudnim pievienots vads var radīt reālas neērtības darbojoties ar peli. Ja jums tāpat kā vairākumam ir austiņas ar diviem atsevišķiem 3.5mm spraudņiem (mikrofonam un austiņām), tad nāksies izmantot komplektā esošo splitteri un zaudēt virsmu vismaz 10 centimetru platumā starp klaviatūras labo šķautni un peles darbības laukumu, turklāt pastāv risks to visu salauzt.

Caur sadalītāju pieslēgtas austiņas ar mikrofonu

Ideja par USB un audio passthrough ligzdām kopumā ir apsveicama, tomēr ir jāatturas no jebkādu pieslēgvietu novietošanas labajā pusē. Pareizāk šos portus iebūvēt klaviatūras virsējā malā blakus oriģinālajam klaviatūras vadam, no kurienes tos netraucēti var aizvilkt sev vēlamajā virzienā, gluži kā tas gandrīz vienmēr tiek realizēts citu ražotāju produktos.

RGB apgaismojuma un multimediju vadības pogas

RGB cienītāji novērtēs astoņas speciāli apgaismojuma kontrolei atvēlētas pogas, kas novietotas kreisajā pusē virs Esc <> F5 taustiņiem, jo vairs nevajadzēs bakstīties ar Fn + F1-F12 kombinācijām un riskēt nejauši pārlādēt tīmekļa lapu vai aizvērt programmas pavisam, kaut tikai vēlējies pamainīt RGB režīmu.

RGB apgaismojuma vadības pogas

Pozitīvi, ka arī šie palīgtaustiņi ir izgaismoti un to spilgtums regulējas kopā ar rakstzīmju taustiņiem, tāpēc tumsā pie minimāla gaismas daudzuma tie nešaus pa acīm. Žēl gan, ka Patriot nav izdevies arī šajās pogās iebūvēt RGB diodes un to izgaismojuma krāsa vienmēr ir balta.

Viper V770 klaviatūras labajā augšējā malā izvietots skaļuma regulators un trīs interesanti realizēti multimediju vadības slēdži, no kuriem katrs spēj veikt divas darbības, atkarībā no tā, vai slēdzi pabīdīsi uz augšu vai leju.

Multimediju vadības slēdži

Skaļuma regulēšanas rullītis uz V765 modeļa man patīk nedaudz labāk, jo tas izgatavots no metāla un ir stingrāks, tomēr arī V770 izvēlētais risinājums ir pietiekami ērts un pat apklusināšanas (mute) režīma ieslēgšana nerada ne tuvu tādas grūtības kā uz manas personīgās ASUS ROG Strix Flare. Tomēr ASUS pieeja novietot skaļuma regulatoru kreisajā pusē ir veiksmīgāka, jo to var izmantot spēles mirkļos, kad esi statisks un gaidi pretinieku. Šādās situācijās labajai rokai vienmēr jāatrodas uz peles, lai raidītu nāvējošus šāvienus, bet ar kreiso tikmēr vari pagriezt skaļāk, lai labāk sadzirdētu soļus un apkārtējās skaņas.

Play/Pause un Stop funkcija, kā arī dziesmas pārslēgšanas slēdzis darbojas kā paredzēts, tomēr vidējais, priekš ātrās pārtīšanas (fast forward) paredzētais slēdzis ne Spotify, ne VLC atskaņotājos neveica norādītās darbības pat ar uzinstalētu ražotāja programmatūru un jaunāko klaviatūras firmware.

Patriot inženieri ir centušies radīt revolūciju, kur tā nav nepieciešama, atsakoties no atsevišķu Num Lock, Caps Lock un Scrl Lock indikatoru izmantošanas, tā vietā attiecīgā režīma aktivizācijas gadījumā konkrētā poga tiek iedegta baltā krāsā. Viss jau tā kā būtu labi līdz brīdim, kad esi RGB iestatījis ciklā vai statiski baltā režīmā un brīdī, kad baltā gaisma pārņem vadību, vairs nav skaidrs, vai uz ekrāna izvadīsies lielie burti vai mazie.

Macro taustiņi – palīgs vai traucēklis?

Pieci Patriot Viper V770 klaviatūras kreisajā malā novietotie macro taustiņi spēlē milzīgu lomu klaviatūras lietošanas ērtumā un to noteikti jāņem vērā pirms šāda produkta iegādes. Šo atziņu es ieguvu jau pirmajās lietošanas minūtēs.

V770 macro taustiņi

Ideja par papildus taustiņiem ir laba un to jau desmitiem gadu izmanto citi ražotāji, lai RPG tipa spēļu cienītājiem dotu iespēju izpildīt sarežģītas uzbrukumu un aizsardzības kombinācijas ar viena taustiņa palīdzību. Tiem, kuru ikdiena nesastāv tikai no datorspēlēm, bet nepieciešams kaut ko uzrakstīt, šis var izrādīties ļoti nopietns arguments, kas runā pret V770 un citu klaviatūru, kuru kreisā malā nebeidzas līdz ar ar ESC, Tab, Caps Lock, Shift, Control pogām, iegādi.

Lieta tāda, ka vairums no mums tekstu raksta neskatoties uz simboliem, bet vadoties pēc taustiņu atrašanās vietas relatīvi klaviatūras formai, galvenokārt kreisajai šķautnei. Arī es, pieradis pie standarta 104 taustiņu klaviatūras, pirmās 20 minūtes uz V770 nespēju pareizi uzrakstīt vienkāršus vārdus un pat turpmākās stundas bija pamīšus jāskatās gan ekrānā, gan uz pirkstiem, lai nepieļautu kļūdas. Līdz ar to mans plāns vairāku dienu garumā palietot šo klaviatūru un uz tās arī uzrakstīt apskatu, tika sagrauts jau pēc dažu stundu mocībām, kad pieslēdzu atpakaļ savu mīļo V765.

Es nevēlos apgalvot, ka uz V770 tipa klaviatūrām nav iespējams ātri un precīzi rakstīt – domāju, ka arī es pēc pāris dienām pie tās pierastu, bet tikai ar nosacījumu, ja pamīšus nekur neizmantotu V765 vai jebkuru citu standarta izkārtojuma klaviatūru ar Ctrl pogu kā pirmo kreisajā apakšējā stūrī. Tādēļ, ja jūs iegādājaties Viper V770 un plānojat to izmantot kaut kam vairāk nekā spēlītēm, brīdinu, ka mētāšanās starp dažādām klaviatūrām var potenciāli nokaitināt.

Kailh Red mehāniskie slēdži

Protams, Patriot Viper V770 primāri ir gaming klaviatūra, tāpēc būtu muļķīgi sūdzēties, ka uz Kailh Red slēdžiem rakstīšana padodas grūtāk kā uz Cherry MX Brown, MX Blue vai Kailh Box White, par kuriem esmu stāvā sajūsmā kopš V765 testēšanas.


Kailh, jeb Kaihua Red slēdži ir Cherry MX Red RGB versijas analogs un augstāk redzamie mērījumi pārliecinoši apstiprina, ka slēdžu uzvedība ir teju identiska – abi nostrādā pēc 2 milimetru gājiena ar 50 gf spēku.

Atšķirībā no Cherry MX Brown un Blue, tāpat kā Kaihua Brown un White mehāniskajiem slēdžiem, sarkanie ir pilnībā lineāri un diezgan klusi, jo to nospiešanas gaitā nav ne fiziskas aizķeres (bump), ne izteiktas skaņas. Tas šos taustiņus padara ātrākus un klusākus par citiem, kas dod iespēju ātrāk reaģēt dinamiskās datorspēlēs, tai pat laikā uz šādas klaviatūras ir krietni grūtāk rakstīt tekstus, jo līdz lietotājam nenonāk jūtams vai dzirdams apliecinājums tam, ka taustiņš ir nospiests un tas ir nostrādājis.

Programmatūra

Patriot mājaslapā šim modelim paredzētā programmatūra gan vizuāli, gan funkcionāli ir identiska tai kādu izmanto V760 un V765 modeļi, izņemot klāt nākušās opcijas plaukstu paliktņa RGB apgaismojuma vadībai. Jebkuram taustiņam iespējams piešķirt macro funkciju, ierakstot vai definējot citu taustiņu uzvedības kombinācijas, ar iespēju pat saglabāt noteikti laika intervālu starp pogu nospiešanas un atlaišanas reizēm.

Patriot Viper V770 programmatūras galvenais logs

Jūtams, ka programmatūra ir diezgan vāji uzrakstīta, jo ir ļoti liela aizkave starp brīdi, kad kāda vērtība tiek mainīt līdz momentam, kad šī darbība reāli attēlojas programmas logā un tiek izpildīta. Nepatīkami, bet mazsvarīgi, ja to neplānojam darīt katru dienu.

Pārdomas

Kopumā Patriot Viper V770 mehāniskā RGB klaviatūra rada kvalitatīvas, bet ne par visiem simts procentiem pārdomātas un noslīpētas iekārtas iespaidu.

Par uzbūves kvalitāti dodu tai 9 balles no 10, jo klaviatūra ir patiešām pamatīga un izgatavota no stingriem materiāliem. Vienu punktu atņēmu par trauslo un vaļīgo telefona turētāju. Ar dizainu un vizuālo noformējumu V770 viss ir kārtībā, tomēr noliekot blakus Corsair, ASUS vai HyperX flagmaņus, apetīte uz tiem dēļ militārāka dizaina ir par kripatu lielāka, tomēr gaumes atšķiras.

Kā jau izteicos, doma par USB un austiņu pieslēgvietas uz klaviatūras ir forša, tomēr ar to izvietojumu uz Viper V770 modeļa Patriot ir nošāvuši greizi. Magnētiskais un izgaismotais plaukstu paliktnis ir atjautīgs un citos izstrādājumos neredzēts bonuss, kuru vēl labāku padarītu iespēja tā darbību sinhronizēt ar RGB taustiņu uzvedību.

Pirkt vai nepirkt?

Subjektīvi es savas simpātijas tomēr atdodu V765 modelim ar baltajiem slēdžiem. To, starp citu, prestižais portāls Tom’s Hardware jau otro gadu pēc kārtas atzinis par vislabāko mehānisko klaviatūru. Kādēļ? Pirmkārt jau tā ir par 30 eiro lētāka un baltie Kailh Box slēdži ir universālāki par sarkanajiem, jo uz tiem var gan uzspēlēt, gan lieliski veikt rakstu darbus. Ja troksnis ir problēma vai arī esi geimeris līdz kaulam – pie mums nopērkama arī Kailh Box Red versija.

Tomēr Viper V770 ir ļoti laba klaviatūra ar zināmām priekšrocībām pār V765, tostarp daudz ērtāku plaukstu paliktni, atsevišķām pogam RGB diožu kontrolēšanai un papildus USB un audio portiem, kuri gan sava novietojuma dēļ nav tie praktiskākie.

Pati būtiskākā nianse, kura kārtīgi jāapdomā, lai izlemtu vai Patriot Viper V770 ir piemērotākais risinājums – 5 macro pogas, kuras vai nu patīk, vai traucē. Vidusceļa nav, tādēļ arī virsrakstā trūkstošo komatu katram jāievieto pēc savas saprašanas. 🙂

Patriot Viper V770 mehānisko RGB klaviatūru var iegādāties šeit.

P.S. Lai gan neesmu kulinārs, tomēr nobeigumā vēlējos padalīties ar ideālās Patriot klaviatūras recepti, varbūt kādam noder. 😉

  1. Par pamatni ņemam Patriot Viper V770 klaviatūras bāzi, aizvācam 5 ekstra taustiņus kreisajā pusē un attiecīgi par tik produktu sašaurinām.
  2. Pildījumā izmantojam lieliskos Kailh Box slēdžus (White vai Red – gaumes jautājums, tādēl iesaku viesiem nodrošināt abus variantus).
  3. Pārceļam skaļuma regulēšanas rullīti uz klaviatūras kreiso pusi virs Esc un F1 taustiņiem, bet virs numpad novietojam neuzkrītošus Num Lock, Caps Lock un Scrl Lock indikatorus.
  4. Viena 4-polu 3.5mm ligzdas vietā izvietojam divus standarta 3.5mm jack priekš austiņām un mikrofona, kurus kopā USB portu pārceļam uz klaviatūras aizmuguri. Komplektā iekļaujam īsu kabeļveida 2 x 3.5mm male uz 1 x 3.5mm female adapteri.
  5. Panākam, lai wristrest RGB diodes varētu sinhronizēt ar pārējiem taustiņiem.
  6. Piestrādājam pie programmatūras, ideālā gadījumā izveidojot vienu universālu rīku visu Viper ekosistēmas produktu vadībai.
  7. Panākam, lai klaviatūra maksātu 100, maksimums 120 eiro robežās.
  8. Profit? ?

Dalīties ar rakstu: