Patriot EVLVR 1TB Thunderbolt™ 3 ārējā SSD tests

- - 1 Comment on Patriot EVLVR 1TB Thunderbolt™ 3 ārējā SSD tests

Vien pirms gadiem pieciem SSD bija diezgan ekskluzīvs produkts, ko varēja atrast tikai premium klases klēpjdatoros un dārgā gala spēļu stacijās, taču šobrīd tehnoloģija ir attīstījusies un kļuvusi tik pieejama, ka ar flash tipa datu nesēju tiek aprīkots gandrīz ikviens dators. Pēc Dateks.lv 2019. gada 1. ceturkšņa pārdošanas datiem 83,6% no visiem portatīvajiem datoriem bija aprīkoti ar SSD, bet mūsu komplektētajos stacionārajos datoros SSD īpatsvars bijis vēl lielāks – 91,7%.

Runājot par ārējiem datu nesējiem, globālā mērogā nepieciešamība pēc šādiem produktiem mājas lietotāju vidū drīzāk sarūk – to galvenokārt veicina internets ar plašu pārklājumu un lielu ātrumu, kā arī mākoņpakalpojumi. Šobrīd praktiski jebkurš audiovizuālais saturs ir pieejams straumēšanai internetā par velti vai nelielu samaksu (Spotify, Netflix, Youtube utt.) un vairs nav nepieciešami neskaitāmi gigabaiti uz diska, lai jebkurā brīdī noskatītos seriāla “Draugi” trešās sezonas 16. sēriju.

Tomēr USB zibatmiņasHDD un SSD joprojām tiek aktīvi izmantoti personīgo datu rezerves kopiju uzglabāšanai un failu pārnešanai no vienas ierīces uz citu. Ne visi var atļauties un ne visiem nepieciešams relatīvi sarežģīts un dārgs pasākums kā centralizēts failu serveris, jeb NAS.

Turpretī profesionāļi, kuri darbojas ar augsta bitrate video un citu apjomīgu failu apstrādi, regulāri sastopas ar cieto disku un pat SATA interfeisa SSD nodrošināto datu pārraides nepietiekamību operatīvai failu pārvietošanai. Galvenokārt tieši šādai auditorijai būs interesants turpinājumā apskatītais produkts – Patriot EVLVR ārējais SSD ar Thunderbolt 3 interfeisu.

Thunderbolt SSD

Kas tad īsti ir Thunderbolt un kāpēc nepietiek ar USB? Vislielākā atšķirība ir datu pārraides ātrumā – šobrīd modernākais USB 3.1 Gen 2 protokols teorētiski nodrošina līdz 10 Gb/s lielu ātrumu, kamēr Thunderbolt 3 ir četras reizes ātrāks – 40 Gb/s. Pārrēķinot to visam saprotamā SSD ātruma mērvienībā – megabaitos sekundē tie ir 1250 MB/s griesti USB situācijā pret 5000 MB/s Thunderbolt 3 izpildījumā. Tā kā pārdošanā jau šobrīd ir SSD ar datu pārraides ātrumiem virs 3000 MB/s, tad Thunderbolt ir vienīgais loģisks risinājums, lai pilnvērtīgi izmantotu SSD ātrdarbības potenciālu ārējā datu nesēja formātā.

Thunderbolt 3 savā būtībā nav nekas mistisks – pēc darbības principa tas ir PCI-Express 3.0 slots, kurš realizēts mazajā un kompaktajā USB Type-C pieslēgvietā. Diemžēl USB protokola kūrētāji no USB-IF ar jaunā un mehāniski praktiskā USB savienojuma izveidi ir radījuši lielu haosu industrijā, jo Type-C pieslēgvieta pati par sevi neko negarantē un tā var darboties pat 6-7 dažādos režīmos.

USB Type-C porta (pašreizējie) iespējamie režīmi

Līdz ar to ir jābūt uzmanīgiem un jāņem vērā, ka šāda diska izmantošanai nepietiek vien ar to, ka jūsu datoram pieejams USB Type-C ports, bet vajadzīgs, lai tas atbalstītu Thunderbolt 3 datu pārraidi! Ja pieslēgsiet Thunderbolt 3 iekārtu pie parasta USB 3.1 Type-C porta, tas nevis darbosies ar zemāku ātrumu, bet nestrādās vispār, jo protokolu nesakritības dēļ dators ar ierīci nepratīs “sarunāties”.

USB-C porti ar Thunderbolt atbalsta apzīmējumu

Vienkārša, bet ne gluži visos 100% gadījumos atbilstoša pazīme ir blakus USB-C portam attēlotā zibens bulta, kas liecina par Thunderbolt atbalstu.

Patriot EVLVR Thunderbolt™ 3 SSD

Pirmā informācija par Patriot EVLVR Thunderbolt 3 SSD tika izziņota 2018. gada sākumā CES izstādes laikā, taču Baltijas elektronikas izplatītāju noliktavās tie nonāca vien aizvadītā gada oktobrī. Sākotnēji ražotājs bija iecerējis piedāvāt trīs dažādus EVLVR modeļus ar attiecīgi 256GB, 512GB un 1TB ietilpību, tomēr 256GB variants pašlaik nav atrodams ne online katalogos, ne Patriot produktu lapā.

Patriot EVLVR 512GB Patriot EVLVR 1TB
Ražotāja kods PE512GTB3ECSSDR PE1TTB3ECSSDR
Izmērs 102 x 48 x 14 mm
Atmiņas tips Toshiba 64-layer TLC
Kontrolieris Phison PS5008-E8
Interfeiss Thunderbolt 3
Lasīšanas ātrums 1600 MB/s
Rakstīšanas ātrums 1000 MB/s
Endurance 400 TBW 600 TBW
Garantija 2 gadi
Cena (03.06.2019) 179€ 279€

Konkurence Thunderbolt 3 SSD kategorijā pagaidām ir neliela un risinājumus no zināmiem ražotājiem var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem – bez Patriot līdzīga tipa iekārtas ir Samsung X5, G-DRIVE Mobile Pro, Dell Portable Thunderbolt™ 3 SSD un OWC Envoy Pro EX, no kuriem Latvijā brīvi nopērkami tikai Patriot un Samsung izstrādājumi.

Foto

Ātruma testi

Uz testa periodu Patriot mūsu rīcībā nodeva EVLVR SSD 1TB modeli, kurš Dateks.lv šobrīd nopērkams par 279€. Ātrdarbības testus veicām uz Dell XPS 15 9570 klēpjdatora (datora apskats šeit) ar jaunākajiem draiveru un Windows 10 operētājsistēmas atjauninājumiem. Salīdzinājumam vienīgais šobrīd Latvijā brīvi nopērkamais EVLVR analogs – Samsung X5 ar ekvivalentu ietilpību izmaksā par 85% dārgāk – 518€, taču jāpiemin, ka tā ātrumi ir aptuveni divas reizes augstāki.

Patriot EVLVR 1TB Samsung X5 1TB
Ražotāja kods PE1TTB3ECSSDR MU-PB1T0B/EU
Izmērs 102 x 48 x 14 mm 119 x 62 x 19.7 mm
Svars 88 g 150 g
Atmiņas tips Toshiba 64-layer TLC Samsung 64-Layer V-NAND
Kontrolieris Phison PS5008-E8 Samsung Phoenix
Interfeiss Thunderbolt 3
Lasīšanas ātrums 1600 MB/s 2800 MB/s
Rakstīšanas ātrums 1000 MB/s 2300 MB/s
Endurance 600 TBW nav norādīts
Garantija 2 gadi 3 gadi
Cena (03.06.2019) 279€ 518€

CrystalDiskMark

Vispirms veicu ātruma testu ar CrystalDiskMark – rīku, kura sekvenciālā testa rezultātam vajadzētu sakrist ar ražotāja norādīto ātrumu uz iepakojuma. Dabā Patriot EVLVR 1TB attaisnoja savus solījumus lasīšanas ātrumā, uzrādot 1638 MB/s rezultātu, tomēr rakstīšanas testā vairāk par 837 MB/s tā arī ieraudzīt neizdevās, kas diezgan daudz atpaliek no vajadzīgajiem 1000 MB/s.

Patriot EVLVR 1TB SSD datu lapā netiek norādīta programmatūra, ar kuru veikti testi, tāpēc pastāv neliela iespēja, ka ar ATTO vai kādu citu rīku iznākums varētu būt mazliet savādāks. Produkta specifikācijā gan melns uz balta rakstīts, ka solītie ātrumi ir līdz (up to) un mēs visi taču labi zinām, ko tas nozīmē, piemēram, interneta pakalpojumu sniedzēju reklāmās norādīto “līdz xxx Mbps” situācijā.

Samsung Magician

Sekojot Patriot VPN100 testa piemēram, arī EVLVR spējas pārbaudīju ar konkurentu rīku – Samsung Magician.

Iznākums ļoti līdzīgs CrystalDiskMark novērotajam – lasīšanas ātrums tuvu vēlamajiem 1600 MB/s, bet rakstīšanā tikai mazliet vairāk kā astoņi simti.

HD Tune Pro

Lai noskaidrotu vai un cik lielu SLC kešatmiņu Patriot iekļāvis EVLVR SSD un kā izmainās ātrums pēc tās aizpildīšanas, veicu testu ar HD Tune, pirmajos 50GB liekot ierakstīt un nolasīt random datus. Novērojams neliels kritums pie 25GB, taču pārsūtīšanas ātrums arī pēc tam turas pietiekami labā līmenī – lasot ar 1300 MB/s un rakstot ap 600 MB/s.

HD Tune lasīšanas un rakstīšanas ātrums pirmajos 50GB

Patriot EVLVR pret Samsung X5

Diemžēl šoreiz neatradām iespēju uz testiem tikt pie Samsung X5 SSD, tāpēc esmu spiests aizņemties pāris slaidus no manā vārdā nosauktā portāla TomsHardware testa, kur abi šie diski salīdzināti aci pret aci reālos failu kopēšanas uzdevumos.

Lasīšanas ātrums pārsūtot vienu 15GB video failu

Rakstīšanas ātrums pārsūtot 25GB ar dokumentiem

Rakstīšanas ātrums pārsūtot 50GB ar filmām

Redzams, ka visos testos Patriot aptuveni uz pusi atpaliek no savā krietni dārgākā konkurenta un iznākumā abu produktu veiktspēja ir vairāk vai mazāk proporcionāla to cenai. Bez šaubām, nevar nepieminēt to, ka Patriot EVLVR ir ievērojami ātrāks par standarta USB risinājumiem, bet fizisko izmēru ziņā tas ir nedaudz kompaktāks un krietni vieglāks gan par Samsung X5, gan citiem ārējiem SSD.

Secinājumi

Patika ?

  • pārliecinoši izdevīgākais ārējais SSD ar datu pārraides ātrumu virs 600 MB/s
  • viegls un kompakts pat salīdzinājumā ar Samsung flagmani X5
  • vizuāli simpātisks, labi iederas starp Apple produktiem

Nepatika ?

  • rakstīšanas ātrums nesasniedz ražotāja solītos 1000 MB/s

Patriot EVLVR un būtībā ikviens ārējais Thunderbolt NVMe SSD pagaidām ir diezgan dārgs produkts, kura priekšrocības spēs novērtēt diezgan šaura mērķauditorija – vispirms jau pati Thunderbolt 3 pieslēgvieta tiek iebūvēta vien dārgā gala (no 1000 eur un vairāk) klēpjdatoros. Arī stacionāro datoru pamatplates ar šo interfeisu ir retums un maksā bargu naudu. Otrkārt tikai retais mājas lietotājs spēs racionāli izmantot lielo datu pārraides ātrumu, jo vairumam ikdienas vajadzību pietiks ar USB zibatmiņu, ārējo SSD vai HDD.

Tomēr ir situācijas, kurās lielākam datu pārsūtīšanas ātrumam ir nozīme un katra ietaupītā sekunde atsver salīdzinoši augstās produkta izmaksas, kā piemēru minot filmu studijas, uzņēmumus, kas nodarbojas ar animācijām, 3D renderēšanu un citām laikietilpīgām un lielu datu apjomu ražojošām nodarbēm, kurās bieži nepieciešams sākotnējo vai jau apstrādāto materiālu nodot kolēģim vai klientam pēc iespējas ātrāk. Tieši šādam nolūkam labi noder ātrie Thunderbolt SSD kā Patriot EVLVR, kas nodrošina labu balansu starp produkta izmaksām un nodrošināto ātrumu.

Negrasos apgalvot, ka Patriot EVLVR ir ideāls produkts. Ja šīs kompānijas Thunderbolt risinājums spētu sasniegt 3000 MB/s lielus ātrumus kādus uzrāda iekšējie VPN100 NVMe SSD un saglabātu cenu pašreizējā EVLVR līmenī, tas būtu patiešām izcils produkts un, zoles terminoloģijā runājot, atstātu Samsung X5 jaņos. Pie pašreizējā 1600 un 1000 MB/s ātruma Samsung X5 ar 2800 un 2300 tomēr ir galvastiesu pārāks un potenciālā mērķauditorija varētu dot priekšroku Korejas konkurentiem pat neskatoties uz ievērojamo 80% sadārdzinājumu.

Teorētiski pastāv vēl kāds risinājums, kas pēc cenas un veiktspējas kombinācijas var izrādīties pat veiksmīgāks par Patriot un Samsung piedāvājumiem – atsevišķi iegādāties Thunderbolt 3 kārbiņu un M.2 tipa NVMe SSD sev nepieciešamajā apjomā. Ja ievietošanai šādā kārbiņā netraucē Patriot Viper VPN100 SSD dzesēšanas radiators, tad par nepilniem 300 eiro, kas ir EVLVR šībrīža cena, var sakombinēt 1TB ietilpības ārējo datu nesēju ar 3450 un 3000 MB/s ātrumiem (ar nosacījumu, ka Thunderbolt 3 kārbiņas kontrolieris būtiski neierobežo ātrumu). Vienlaikus jāatzīst, ka Patriot EVLVR izskatās krietni simpātiskāk par šādu DIY (dari pats) risinājumu un tā dizains īpaši labi saskan ar Apple MacBook ierīču krāsojumu.

Patriot EVLVR Thunderbolt 3 SSD vari pasūtīt ŠEIT.

Dalīties ar rakstu: