Dators spēlēm. 2. daļa – PUBG Gaming & Streaming PC par 1200 EUR

- - 5 Comments on Dators spēlēm. 2. daļa – PUBG Gaming & Streaming PC par 1200 EUR

Šajā rakstā centīšos sakomplektēt pēc iespējas jaudīgāku datoru summā līdz 1200 EUR, kas pirmkārt paredzēts Playerunknown’s Battlegrounds spēlēšanai un tiešsaistes straumēšanai Twitch un Youtube platformās. Taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka šis dators nebūs labs risinājums GTA V, Destiny 2 vai jebkurai citai modernai datorspēlei. Ar sērijas pirmo rakstu vari iepazīties šeit: Labs dators spēlēm. 1. daļa – optimāls risinājums par 600 EUR.

PUBG. Kas tas ir?

Ja tu vēl neesi dzirdējis par to, kas ir spēle Playerunknown’s Battlegrounds, jeb PUBG, kā to tagad vienkāršoti dēvē internetā, tad visticamāk neesi bijis pat tuvumā datorspēļu nozarei vismaz pēdējos 6 mēnešus. PUBG ir online daudzspēlētāju izdzīvošanas spēle pēc Battle Royale principa, kurā izdzīvo tikai viens – stiprākais, gudrākais, ātrākais, pacietīgākais – kā kuro reizi. Simts spēlētāji tiek iesēdināti lidmašīnā, kura lido pāri aptuveni 8×8 kilometrus lielai salai. Katrs var izlēkt un ar izpletņa palīdzību nonākt sev vēlamā vietā uz kartes, taču visi kā viens sākumā ir pilnīgi neapbruņoti, tāpēc viens no nozīmīgākajiem spēles elementiem ir bruņošanās, jeb lūtošana (looting – angļu val.), kuras laikā spēlētāji skrien pa mājām un citiem industriāliem objektiem, lai atrastu un savāktu pēc iespējas labākus šaujamos, bruņas, medicīnas piederumus un citus kaujām noderīgus priekšmetus. Pieejami arī dažādi transporta līdzekļi, tostarp blakusvāģis, Dacia 1300 sedans un vecais labais UAZ-469, jeb bobiks, kas noder, lai ātrāk pārvietotos pa teritoriju.

Lai spēles raunds ritētu ātri un intensitāte būtu augsta, kartē katra raunda sākumā nejaušā vietā tiek iezīmēts aplis, jeb zona, kurā spēlētājiem jāuzturas, lai tie nenomirtu (atrodoties ārpus apļa, varonis strauji noasiņo). Ik pēc 2-5 minūtēm šis aplis būtiski samazina savus izmērus, līdz ar to visi spēlētāji mērķtiecīgi dodas uz apļa iekšieni, lai saglabātu dzīvību un cerības uzvarēt. Protams, nošaujot kādu citu spēlētāju, viss viņa inventārs paliek pie līķa un ir brīvi pieejams pārējiem spēlmaņiem. Beigās uzvarētājs paliek tikai viens. Spēlēt var vienatnē (Solo), bet populāras ir arī komandu spēles divatā (Duo) vai Squad mači 3-4 cilvēku sastāvā.

Neskatoties uz faktu, ka spēle pat oficiāli nav iznākusi un vēl aizvien ir early access stadijā, pāris nedēļas atpakaļ tā pārdošanas apjomā pārkāpa 10 miljonu kopiju slieksni, savukārt 16. septembrī tika sasniegts visu laiku lielāko vienlaicīgi aktīvo Steam spēlētāju skaits, pārsniedzot 1,35 miljonus. PUBG pārspēja pat tādas online multiplayer leģendas kā Dota 2, League of Legends un Counter-Strike: GO – spēles, kurām nav nepieciešami tik jaudīgi datori kā PUBG, un kuras itin labi darbojas pat uz integrētās videokartes, ko nevarētu attiecināt uz PUBG.

Situācija

Geimeris, topošais jūtūberis vēlas uzsākt savu spēļu sesiju tiešraides straumēšanu (live streaming), taču ar pirms 5 gadiem salikto Intel Core i5-2300 sistēmu un AMD Radeon HD6850 videokarti tas rezultējas ļoti lielā FPS kritumā dēļ procesora noslodzes un mūsdienu standartiem vājas videokartes. Galvenā prasība jaunajam datoram – lai grafiskā jauda ir pietiekama Playerunknown’s Battlegrounds (turpmāk tekstā PUBG) spēlēšanai labā kvalitātē uz 1080p monitora, kā arī tiešraides straumēšana caur OBS aplikāciju nedrīkst negatīvi ietekmēt spēles darbību. Papildus tam klients labi prot apieties ar MAGIX Vegas (agrāk Sony Vegas) video apstrādes programmu un regulāri plāno montēt un renderēt labākos momentus no spēlēm, lai vēlāk tos augšupielādētu savā Youtube kanālā.

Risinājums

Kādam varbūt šķitīs, ka esmu AMD fans, bet fakts, ka manā datorā darbojas Haswell procesors no Intel un Pascal grafiskā karte no NVIDIA pieņēmumu diezgan pārliecinoši apgāž. Arī AMD mums par šo nemaksā (ja piedāvātu, varbūt neatteiktos), bet es sevi drīzāk uzskatītu par price/performance mednieku, un tas parasti sakrīt ar gandrīz jebkura patērētāja interesēm. Tieši šo divu tik svarīgo faktoru – cenas un veiktspējas dēļ arī šoreiz manā skatījumā klienta prasībām sabalansētāko kopumu piedāvā tieši AMD Ryzen, un pie 1200 EUR budžeta sistēmu būvēsim uz AMD Ryzen 5 Gaming komplektācijas pamata.

  • Procesors – AMD Ryzen 5 1600 (6C/12T, 3.2GHz, 16MB Cache, 65W) – €217
    Spēle Playerunknown’s Battlegrounds ir realizēta uz Unreal Engine 4 spēļu dziņa bāzes, kurš atbalsta procesorus līdz 8 kodoliem. Reālās dzīves testi gan liecina, ka ar labu 4-kodolu procesoru PUBG darbojas gandrīz tikpat plūstoši, taču šoreiz atteiksimies no līdzīgā cenā esošā Intel Core i5-7600 izvēles pāris būtisku iemeslu dēļ. Pirmkārt Core i5 Kaby Lake procesoriem nav aktivizēta Intel HyperThreading tehnoloģija, un to konfigurācija ir 4 fiziski un 4 loģiski kodoli (4 Cores/4 Threads), kamēr Ryzen 5 1600 un 1600X modeļiem ir 6 fiziski kodoli un ieslēgts SMT (6C/12T). Tas ļoti palīdz tiešraides straumēšanas laikā, jo gan pašas spēles, gan OBS vai citu straumēšanas rīku slodze vienmērīgāk izlīdzināsies pa 12 loģiskajiem procesoriem un tas nodrošinās daudz stabilāku spēles ritējumu un krietni mazāku daudzumu  t.s. dropped frames salīdzinot ar Core i5. Kodolu skaita pieaugumu labi varēs novērot MAGIX Vegas (arī Adobe Premiere u.c.) video apstrādes programmatūrā, kur video eksportēšana notiks par 30-40% raitāk nekā izmantojot jaunākās paaudzes Core i5 procesoru.

Ryzen 5 1600 salīdzinājums ar Core i5-7600

  • Pamatplate – Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 – €95
    Salīdzinoši vienkārša AM4 plate ar 4xDDR4 atmiņas ligzdām,  sešām SATA 3 un vienu moderno M.2 SSD pieslēgvietu, kas kopā ar Ryzen procesoru atbalsta SSD diskus gan ar PCIe NVMe, gan SATA interfeisu. Pateicoties B350 čipsetam un solīdai CPU barošanas ķēdei, šī plate ļauj diezgan labi virstaktēt jebkuru AMD Ryzen procesoru, arī mūsu izvēlēto Ryzen 5 1600. Vēl var izcelt plates funkciju DualBIOS™, kas krietni samazina iespējas nobeigt (brick) plati BIOS firmware atjaunināšanas laikā.

Gigabyte AB350M-Gaming 3

  • Operatīvā atmiņa – Kingston 16GB, DDR4, 2666MHz, CL16, Kit of 2, HyperX Fury Red – €170
    Kingston produkti ir stabila un pārbaudīta vērtība, kas nepieviļ. Apjoms 16GB ir optimāls, jo spēle PUBG izmanto vidēji no 8-11GB RAM. Uzreiz saku, ka ar 8GB būs par īsu un papildus nodarbojoties ar straumēšanu var nākties regulāri saskarties ar nepatīkamu un nevēlamu bremzēšanu pašos intensīvākajos spēles momentos. Vairāk atmiņas nekad nenāk par ļaunu, un ar 16 gigabaitiem pavisam garantēti nebūs jāsatraucas par fona procesoru ierobežošanu spēles laikā ar kādu no miljons “Game Optimizer” vai tamlīdzīgiem rīkiem, nu kuriem nereti ir vairāk ļaunuma nekā labuma.

Kingston HyperX Fury Red

  • Videokarte – Gigabyte GeForce GTX 1070, 8GB, GDDR5, WindForce 2X OC rev. 2.0  – €478
    Lai gan pieprasījums pēc jaudīgām videokartēm no Ethereum u.c. kriptovalūtu kārotājiem joprojām ir augsts, tomēr šis tas no GeForce GTX 1070 sērijas atkal ir pieejams un pat normālās cenās. Izvēlamies Gigabyte ražoto GeForce GTX 1070 karti WindForce 2X OC izpildījumā, kas pašlaik pieejama par labu cenu, ir aprīkota ar atzīstamu dzesēšanas sistēmu, nelielu rūpnīcas OC, kā arī melni-sarkanu dzesētāja dizainu, kas ļoti labi sapas’ ar pamatplates un HyperX operatīvās atmiņas krāsām. Izkāpjot nedaudz ārpus budžeta rāmjiem, pieejami arī maķenīt krutāki varianti kā piemēram ROG Strix karte no ASUS, kas būs par pāris dB klusāka un dos  papildus vizuālo efektu ar 2016. gada trendu – RGB LED diodēm.
    Svarīga nianse, kāpēc rekomendēju tieši GeForce grafisko karti ir tajā iebūvētais NVIDIA Hardware Video Encoder (NVENC). Tas nozīmē, ka spēles straumēšanai un/vai ierakstīšanai nav jāizmanto centrālais procesors (software encoding), bet visu darbu veic īpaši šīm vajadzībām videokartē integrēts čips. Tas ļauj tikt vaļā no ierastā FPS krituma, jo ne CPU, ne GPU vairs tieši neiesaistās enkodēšanas procesā un var izmantot visus resursus saviem tiešajiem pienākumiem. Otra GeForce videokaršu priekšrocība, ja runājam tieši par PUBG ir GeForce Experience programmā iekļautais rīks ShadowPlay Highlights. Ieslēdzot šo opciju, kura pirms mēneša tika integrēta arī šobrīd pasaules karstākajā spēlē PUBG, visu svarīgāko notikumu (kill, death, chicken dinner utt.) video ieraksti tiek automātiski saglabāti uz cietā diska!

Gigabyte GeForce® GTX 1070 WINDFORCE OC 8G

  • Barošanas bloks – EVGA 550W, B3 Series, 80+ Bronze, Modular – €72
    Kvalitatīvs 550W barošanas bloks ar 80PLUS Bronze efektivitāti un 100% modulāriem kabeļiem. Blokam ir viena +12V līnija (45,8A), ar ko būs vairāk kā pietiekami Ryzen 5 1600 procesora (65W) un GeForce GTX 1070 videokartes (150W) darbināšanai. Tajā tiek izmantots 130mm ventilators klusai darbībai, pieejami 6 SATA spraudņi un divi 6+2 pin PEG konektori videokartes pievienošanai. Modulārie kabeļi palīdzēs izvairīties no lieka vadu jūkļa korpusā un netraucēs gaisa plūsmai.

EVGA 550 B3

  • Korpuss – SilentiumPC Gladius M20 Pure Black – €35
    Ļoti plašs un labi pārdomāts budžeta korpuss. Praktisks un mūsdienīgs, pietiks vietas jebkurai grafiskajai kartei garumā līdz 400mm un CPU dzesētājam augstumā līdz 158mm. Pamatkomplektācijā jau iekļauti divi 120mm ventilatori optimālas gaisa plūsmas nodrošināšanai. Korpusa priekšpusē atrodas 3.5mm pieslēgvietas austiņām un mikrofonam, divas USB 2.0 un viena USB 3.0 ligzda. Paralēli četrām 3.5” HDD vietām ir pat divas nišas 2.5” izmēra SSD uzstādīšanai. Tāpat korpuss aprīkots ar izņemamu putekļu filtru, kas parasti pieejams vien Premium klases korpusiem vismaz divreiz augstākā cenā.
  • SSD disks – Western Digital Blue SSD, 250GB – €90
    Premium ražotāja SSD par labu cenu. Atzīstami ātruma rādītāji (lasīšana 540 MB/s, rakstīšana 500 MB/s) un arī citas īpašības (IOPS, TBW) liecina par gana labu kvalitāti un uzticamību. Ar 250GB apjomu būs gana Windows 10 operētājsistēmai, neskaitāmām programmām un 3-4 nopietnām datorspēlēm.
  • Cietais disks – Seagate 1TB, 7200rpm, 64MB, Sata III, BarraCuda – €50
    Tā kā lietotājs ne tikai spēlē, bet arī nodarbojas ar streaming un pat montē savus video, tad visai ātri pienāks brīdis, kad vajadzēs vairāk gigabaitu, nekā būs brīvi pieejami uz SSD pēc OS, programmu un spēļu instalācijas. Tāpēc izvēlamies pārbaudītu 1TB HDD no Seagate, kur īslaicīgi uzglabāt no ShadowPlay saglabātos lossless kompresijas video failus ar 50 Mbps bitreitu, kas nepieciešami video montāžai. Tāpat uz HDD varēs glabāt jau gatavo materiālu.

Kopējā summa uz 20.09.2017: €1207,05 (saite uz komplektāciju)

Šo es uzskatu par labāko konfigurāciju priekš spēlēm, īpaši Playerunknown’s Battlegrounds, ja papildus tam vēlies nodarboties arī ar straumēšanu un video montāžu savam un citu priekam. Ja Jūsu viedoklis vai ideālā komplektācija atšķiras no šīs, ir kādas rekomendācijas vai komentāri, tad esiet laipni aicināti iesaistīties diskusijā zem šī raksta.

Dalīties ar rakstu: