Nvidia videokaršu tirgus daļa pieaugusi līdz 88%, AMD ir tikai 12%

- - No Comments on Nvidia videokaršu tirgus daļa pieaugusi līdz 88%, AMD ir tikai 12%

Nesenajā Jon Peddie Research (JPR) tirgus pētījumā redzam, ka 2024. gada 1. ceturksnī galddatoriem domāto videokaršu pārdošanas apjomi samazinājušies pret iepriekšējo ceturksni, taču palielinājušies pret pērnā gada 1. ceturksni. Tomēr divu vadošo videokaršu ražotāju sniegums bijis pilnīgi atšķirīgs – Nvidia, neskatoties uz tirgus kritumu, palielinājusi apjomus un paaugstinājusi tirgus daļu līdz 88%, savukārt AMD videokaršu piegādes samazinājušās un tirgus daļa nokritusies līdz 12%. Abi uzņēmumi ražo šobrīd pasaulē populārākās videokartes.

Saskaņā ar JPR pētījumu, 1. ceturksnī kopumā tika piegādāti 8,7 miljoni galda datoriem paredzēto videokaršu (iepriekšējā ceturksnī 9,5 miljoni). Neraugoties uz šo kritumu, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā, tirgū bija vērojams iespaidīgs 39,2% pieaugums.

Nvidia nostiprinājusi savu dominējošo pozīciju galda datoriem domāto videokaršu segmentā ar 88% tirgus daļu, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieaugusi par 8%. Nvidia videokaršu piegādes sasniedza 7,66 miljonus, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar 7,6 miljoniem 4. ceturksnī un aptuveni 5,26 miljoniem 2023. gada 1. ceturksnī.

Turpretī AMD tirgus daļa salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni samazinājusies par 7%. Gada griezumā AMD tirgus daļa gan mazliet palielinājusies – piegāžu apjomi pret iepriekšējo ceturksni gājuši uz leju par 41%, bet salīdzinājumā ar 2023. gada 1. ceturksni pieauguši par 39%. AMD 2024. gada 1. ceturksnī piegādājis aptuveni 1,04 miljonus galda datoriem domāto videokaršu, kas ir mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī (1,81 miljons), bet vairāk nekā pirms gada (0,75 miljoni).

Intel, kas grafisko karšu tirgū ienāca 2022. gada 3. ceturksnī ar saviem Arc A770 un A750 modeļiem, pagaidām diezgan neveiksmīgi mēģina dabūt kādu daļu no šī pīrāga arī sev. Paskatoties uz Jon Peddie Research datiem, redzam, ka Intel videokaršu piegādes 2024. gada 1. ceturksnī bija niecīgas, lai neteiktu vairāk.

Jon Peddie Research prezidents Džons Pedijs ir optimistisks, jo beidzot videokaršu tirgus sāk stabilizēties pēc lielajiem nozares satricinājumiem, ko izraisīja COVID-19 pandēmija, kriptovalūtu “rakšanas” trakums un Krievijas iebrukums Ukrainā. Tirgū atgriezusies sezonalitāte – 1. ceturksnis kā parasti ir nedaudz sliktāks par citiem (tam ir objektīvi iemesli), bet neviens vairs tādēļ nekrīt panikā.

Izskatās, ka arī 2. ceturksnī videokaršu piegādes būs normas robežās – mainīsies tikai karšu sadalījums pēc pielietojuma, jo pasaulē arvien lielāks uzsvars tiek likts uz dažādām MI apmācībai domātām videokartēm, kā rezultātā nedaudz cietīs gaming videokaršu segments. Ar interesi gaidīšu 2. ceturkšņa tirgus datus.

Tikmēr Dateks.lv internetveikalā 2024. gada 1. ceturksnī pārdoto videokaršu sadalījums ir sekojošs – Nvidia 85% un AMD 15%. Šobrīd klientu iecienītākie videokaršu modeļi ir ar Nvidia RTX 4070 un 4060 čipsetiem.

Dalīties ar rakstu: