Kā palielināt datora veiktspēju bez “dzelžu” uzlabošanas

- - No Comments on Kā palielināt datora veiktspēju bez “dzelžu” uzlabošanas

Pirms tērēt naudu jaunām datora komponentēm, izmēģiniet šos ieteikumus

Datora veiktspējas samazināšanās vienmēr ir nepatīkama. Tas var būt saistīts ar programmatūras problēmām vai tā saucamo “pudeles kaklu” (bottleneck), kad kāda no komponentēm sasniegusi savu darbības maksimumu un to nāksies atjaunināt uz jaudīgāku versiju, kas var izmaksāt padārgi. Ja esat kādreiz aizkaitināti sēdējis pie sava datora un gaidījis, kamēr tiks pabeigta programmas palaišana, faila saglabāšana vai failu saraksta ielāde, zināt, cik nepatīkami ir izšķiest savu dārgo laiku šādām triviālām darbībām. Par laimi, ir daži veidi, kā mēģināt risināt šo problēmu, pirms izšķirties par jaunāku komponenšu iegādi.

Pārbaudiet operētājsistēmas atjauninājumus

Windows atjauninājumi var nedaudz kaitināt, taču to ignorēšana ir slikta ideja

Ar šo metodi nodrošināsiet, ka jūsu dators darbojas vislabākajā iespējamā režīmā. Operētājsistēmai ir būtiska nozīme visu datora komponenšu raitā darbībā, un, ja tā ir novecojusi, sistēmas darbība var palēnināties. Piemēram, jaunākajā OS versijā var būt novērstas kādas veiktspēju ietekmējošas problēmas. Operētājsistēmas var iestatīt tā, lai tās meklētu un instalētu atjauninājumus automātiski, neprasot lietotāja iesaisti. Ja iespējams, iesaku to iespējot, lai nebūtu par to vairs jādomā un uz datora vienmēr atrastos jaunākā operētājsistēmas versija.

Atslēdziet liekās Start-up programmas

Jo vairāk lietotņu pievienotas operētājsistēmas starta sarakstam (Start-up Apps), jo lēnāks ir OS ielādes laiks. Katru reizi, kad sistēma ielādējas un jūs pierakstieties savā kontā, operētājsistēmai jāielādē katra no šīm programmām. Tas ne tikai palēnina visu palaišanas procesu, bet arī nozīmē, ka fonā darbosies programmas, kuras jums var nebūt nepieciešamas. Vislabāk ir atslēgt visas programmas, kas nav nepieciešamas sistēmai vai pašam, un atvērt tās manuāli tikai pēc nepieciešamības.

Pamainiet operētājsistēmas jaudas iestatījumus

Operētājsistēmu var konfigurēt tā, lai tā darbotos ar noteiktu jaudas līmeni atkarībā no barošanas avota. Tas noderēs portatīvajiem datoriem, kuriem šādā veidā var ietaupīt akumulatora darbības laiku, ja sistēmai nav nepieciešamības darboties ar pilnu jaudu. Savukārt galda datorā, kas vienmēr ir pieslēgts pie strāvas, akumulatora darbības laikam nav nekādas nozīmes, tāpēc varam droši pārslēgties no akumulatora taupīšanas profila uz veiktspējas profilu un baudīt vislabāko iespējamo datora lietošanas ātrumu.

Atinstalējiet nevajadzīgās programmas

Operētājsistēmām mēdz līdzi nākt iepriekš uzinstalētas nevajadzīgas programmas (bloatware), tāpat ar to grēko dažādu portatīvo datoru ražotāji. Šis termins tikpat labi var attiekties arī uz programmām un citiem jūsu pašu uzinstalētiem “sīkumiem”, kurus vairs neizmantojat. Varbūt esat nomainījis AMD videokarti uz Nvidia videokarti un vēl neesat atinstalējis visu AMD programmatūru vai varbūt vairs nelietojat veco HP printeri, bet joprojām ir instalēts tā programmatūras komplekts. Tas viss aizņem vērtīgus sistēmas resursus – gan vietu uz diska, gan RAM, gan procesora resursus (ja programmas tiek palaistas starta režīmā).

Atjauniniet draiverus

Draiveri nodrošina datora komponenšu darbību, sazinoties ar citām komponentēm. Neatkarīgi no tā, vai tas ir cietais disks vai videokarte, lai viss pareizi darbotos kopā ar operētājsistēmu, tam visam ir nepieciešams draiveris. Tāpat kā operētājsistēmu, arī draiverus var atjaunināt, un ražotājs var izlaist jaunākas versijas. OS var pati atjaunināt draiverus, bet varat arī manuāli uzinstalēt jaunās draiveru versijas, pārbaudot ražotāja mājaslapu. Reizēm draivera pārinstalēšana var palīdzēt atrisināt problēmas, ja kāda no datora komponentēm nedarbojas pareizi.

Ja tomēr pie vainas “pudeles kakls”

Ja, lietojot programmas vai spēlējot spēles, esat novērojis datora veiktspējas kritumus un procesora vai videokartes slodze sasniedz 100%, iespējams, ir nepieciešamas viena vai divas jaunas datora komponentes. Tas ir brīdis, kad sistēmas uzlabojumi un atjauninājumi vairs nespēs uzlabot veiktspēju un būs jāķeras pie “dzelžu” atjaunināšanas. Šādā gadījumā Dateks.lv internetveikalā atradīsiet visas jaunākās datora komponentes, piemēram, AMD sistēmplates, AMD procesorus, operatīvās atmiņas, SSD diskus un daudz ko citu.

 

Dalīties ar rakstu: