GoPro HERO12 Black apskats – nelielas izmaiņas kamerai, būtiski ieguvumi lietotājiem

- - No Comments on GoPro HERO12 Black apskats – nelielas izmaiņas kamerai, būtiski ieguvumi lietotājiem

Septembris ir aktīvs laiks ne tikai skolēniem, studentiem un skolotājiem, bet arī GoPro darbiniekiem, jo tieši šajā mēnesī ik gadu tiek prezentēta jaunākā HERO sērijas sporta un aktīvās atpūtas kamera. Kā jau liecina virsraksts, arī 2023. gads nav izņēmums, jo 6. septembrī nozares līderis pasauli iepazīstināja ar savu jaunāko un līdz šim spējīgāko produktu – HERO12 Black, kas tirdzniecībā nonāks 13. septembrī un maksās tieši tikpat cik iepriekšējais modelis – €449 par standarta versiju vai 679, izvēloties Creator Edition komplektāciju.

Pateicoties mūsu ilgajai un veiksmīgajai sadarbībai ar ražotāju, GoPro Latvija pārstāvji arī manā rīcībā nodeva vienu kameras eksemplāru, uzticot tā izpakošanu un testēšanu. Tad nu turpmākajās rindkopās aicinu visus iepazīties ar izmaiņām, uzlabojumiem un jaunākajām funkcijām, kuras jau no 13. septembra varēsiet izbaudīt, iegādājoties GoPro HERO12 Black.

Iepakojums un komplektācija

GoPro ir zaļi domājošs uzņēmums. To pilnībā apliecina iekārtas iepakojums un tajā izmantotie materiāli. Tāpat kā iepriekšējam modelim, lai pasargātu pamatiepakojumu no mehāniskiem bojājumiem un novārtīšanas transportēšanas laikā, tas iesaiņots nevis plēvē, bet papīra apvalkā. Taču ar HERO12 Black ražotājs ir spēris nākamo soli pretī zaļākai rītdienai, jo kamera un komplektācijā iekļautie aksesuāri ievietoti pilnībā pārstrādājamā kārbiņā, kuras izgatavošanā izmantotas izejvielas no papīra, bambusa, kokosriekstiem un cukurniedrēm.

GoPro HERO12 Black komplektācijā ietilpst:

  1. HERO12 Black kamera
  2. 1 x Enduro 1720mAh akumulators
  3. Universālais montāžas stiprinājums ar skrūvi
  4. Izliekts stiprinājums ar 3M līmi (ķiverei u.c. virsmām)
  5. USB A-C kabelis

Fotogalerija

Dizains un specifikācija

Runājot par HERO12 Black kameras dizainu, tad no ārpuses spēju atrast trīs vizuālās atšķirības pret iepriekšējo modeli. Pirmkārt, skaitli 11 nomainījis 12. Otrkārt, korpusa pelēkajā gumijas apvalkā redzami neskaitāmi zilas krāsas punktiņi, kas piedod kamerai jauneklīgāku izskatu. Nav izslēgts, ka arī kameras korpuss izgatavots no pārstrādātiem materiāliem, taču apstiprinājumu tam atrast neizdevās. Treškārt, no ātrās ierakstīšanas (QuikCapture) pogas pazudis sarkanais aplītis.

Lēcas un abu displeju izmēri, pogu, akumulatora durvju un montāžas stiprinājumu novietojums un izskats palicis nemainīgs, taču starp diviem apakšā novietotajiem stiprinājumu pirkstiņiem integrēta universālā 1/4″-20 vītne. Tā ir lieliska ziņa ikvienam, jo jaunais modelis ne vien garantē saderību ar absolūti visiem HERO11 aksesuāriem, ieskaitot Media Mod, bet HERO12 būs iespējams pa tiešo stiprināt pie dažādiem foto aksesuāriem, izmantojot universālo vītni bez liekiem adapteriem.

Pieskaroties tehniskās specifikācijas tematam, šeit izmaiņu ir vēl mazāk. Nemainīgs palicis kā HERO11 kamerā izmantotais 8:7 formāta attēla sensors, tā GP2 procesors. Lai gan procesors HERO12 versijā ir būtiski optimizēts (par to nedaudz vēlāk), tomēr maksimālā video izšķirtspēja un FPS saglabājies divu iepriekšējo modeļu līmenī – 5.3K60 un 4K120. Tātad līdz 8K video uzņemšanas iespējai, ko šobrīd spēj piedāvāt spējīgākie viedtālruņi, nāksies paciesties vēl vismaz gadu.

GoPro HERO12 Black jaunumi un uzlabojumi

2x ilgāks filmēšanas laiks bez pārkaršanas

Pirmais un, manuprāt, lielākajai GoPro lietotāju auditorijai pats nozīmīgākais HERO12 Black uzlabojums ir jaudas un enerģijas optimizācija. Nav noslēpums, ka HERO10 un jo īpaši HERO11 modelis pie visaugstākajām izšķirtspējām un FPS sakarsa tik strauji, ka GoPro pašaizsardzības mehānisms pārtrauca filmēšanu un izslēdza kameru vien pārdesmit minūšu laikā vai pat ātrāk, ja kamera atradās tiešos saules staros un bez mazākās vēja plūsmas.

Tieši šo trūkumu daudzi GoPro lietotāji un tehnoloģiju apskatnieki uzskatīja par HERO11 kameras nopietnāko problēmu, kuras dēļ daži pat bija gatavi pārmesties uz konkurentu ierīcēm tikai tādēļ, lai varētu veikt ilgākus ierakstus bez pārtraukuma, upurējot līdz šim nepārspēto GoPro attēla kvalitāti un HyperSmooth stabilizāciju. GoPro pārstāvji gan šo nepilnību komentēja izvairīgi, taču HERO12 reklāmas materiāli liecina, ka risinājums pārkaršanas problēmām jaunajā modelī ir bijusi top prioritāte.

Saskaņā ar GoPro veiktajiem testiem 25°C temperatūrā ar minimālu (0.6m/s) gaisa plūsmu, jaunā HERO12 Black kamera 5.3K/60 un 4K/120 režīmā spēj bez pārkaršanas filmēt aptuveni stundu, kas ir par 2 reizēm ilgāk kā HERO11. Beidzot!

Jaudas optimizācija palīdzējusi arī par vidēji 15% pagarināt ieraksta ilguma no tā paša Enduro akumulatora, kas jaunajam modelim 4K/60 režīmā ļauj sasniegt 81 minūti, bet ar 4K/30 vai 1080p/60 uzstādījumiem pat 102 minūtes līdz akumulatora pilnīgai izlādei.

GOPro HERO11 un HERO12 maksimālais filmēšanas ilgums

Kā jau īstam IT čalim, labāk vienreiz redzēt pašam nekā septiņreiz dzirdēt no citiem. Tāpēc improvizēju un izveidoju nelielu, bet vienmērīgu gaisa plūsmu, novietojot uz galda divus 140mm ventilatorus ar samazinātiem apgriezieniem un tiem pretī aptuveni 50cm distancē noliekot HERO11 un HERO12 kameras. Maksimālai objektivitātei abām kamerām pirms testa veicu Factory Reset, noformatēju atmiņas kartes, iestatīju vienādu ekrāna spilgtumu ar 1 minūti ilgu izdzišanas intervālu, kā arī pārslēdzos uz 5.3K60 izšķirtspēju Wide režīmā.

Kā redzams testā, tad uzlabojumi ir acīmredzami. Ja HERO11 pārkarsa un izslēdzās pēc aptuveni 45 minūtēm, tad HERO12 ieraksta ilgums pārsniedza stundu un kamera izslēdzās nevis dēļ pārkaršanas, bet tādēļ, ka izlādējās akumulators. Pieļauju, ka ventilatoru radītā gaisa plūsma bija lielāka un kamerām labvēlīgāka kā GoPro testā (0.6m/s jeb 2.2km/h), tāpēc HERO11 izturēja ilgāk, bet HERO12 atdūrās pret akumulatora limitu. Tomēr esmu drošs, ka vēl būtiskāk samazinot ventilatoru apgriezienus vai palielinot to distanci līdz kamerām, man būtu izdevies reproducēt GoPro rezultātus.

Galvenā atziņa – skrienot, braucot ar velosipēdu, skrituļslidām vai skrituļdēli, HERO12 pārkaršana ir maz ticama.

HDR ar logaritmisku enkodēšanu

HERO12 Black modeļa HDR režīms ticis papildināts ar GP-LOG atbalstu, kas nodrošina vēl plašāku krāsu dinamisko diapazonu, saglabājot vairāk detaļu attēla tumšākajās vietās, vienlaikus nepārgaismojot gaišākās. Tas palīdzēs satura radītājiem iemūžināt notikumus un dabas ainavas vēl krāšņāk kā līdz šim. Lielākie GoPro geeki gan varētu pasūdzēties, ka ar eksperimentālo GoPro Labs aparātprogrammatūru (firmware), to varēja aktivizēt arī uz HERO11 Black, taču jaunajam modelim tas iekļauts jau ielas programmatūrā.

Filmēšana 9:16 formātā bez kameras pagriešanas

Laikā, kad TikTok, Youtube Shorts, Instagram Reels pārņem pasauli ar vertikālajiem video, GoPro 8:7 sensors un HERO12 kamera nodrošina vienkāršu iestatījumu, lai uzņemtu 9:16 formāta video bez nepieciešamības pagriezt kameru.

HyperSmooth 6.0

Jaunākā HyperSmooth 6.0 iterācija kļuvusi vēl labāka, pateicoties AutoBoost uzlabojumiem un iebūvētajam 360 grādu Horizon Lock, kas garantē visgludāko un vienmērīgāko kadru uzņemšanu.

Timecode Sync

Timecode Sync krietni atvieglos video pēcapstrādi gan profesionālām filmēšanas komandām, gan citiem, kas savu piedzīvojumu iemūžināšanai izmanto divas vai vairāk GoPro kameras. Šī funkcija ar QR kodu palīdzību perfekti sinhronizē taimkodu starp vairākām kamerām, padarot vairākkameru video montāžu daudz vienkāršāku.

Vairāki paralēli Bluetooth savienojumi

GoPro HERO12 Black kamera vienlaikus spēj nodrošināt savienojumu ar vairākām Bluetooth iekārtām un aksesuāriem, turklāt tagad iespējams pieslēgt arī ārējo bezvadu mikrofonu vai AirPods austiņas.

Intervālu foto atbalsts

Interval Photo režīmā iespējams norādīt laika intervālu, cik bieži kamerai uzņemt fotoattēlu – lielisks rīks brīvroku fotografēšanai dinamisku aktivitāšu laikā.

Media Mod funkcionalitātes uzlabojumi

Virziena audio ierakstīšana gan no priekšējā, gan aizmugurējā mikrofoniem vienlaikus.

Uzlabots lietotāja interfeiss (UI)

Iestatījumos tagad var ērti piekļūt nakts režīmiem un pārslēgt kameras iestatījumus, lai uzņemtu video, kas piemēroti dažādiem sociālajiem tīkliem:

  • Platleņķa 16:9 (Widescreen) – koplietošanai YouTube, atskaņošanai TV ekrānā u.c.
  • Vertikāls 9:16 (Mobile) – tūlītējai publicēšanai TikTok u.c. vertikālā formāta video platformās.
  • Universāls 8:7 (Universal) – izmanto visu sensora laukumu un ļauj izvēlēties nepieciešamo formātu pēcapstrādē.

Max Lens Mod 2.0

Līdz ar jauno kameru, pārdošanā nonāks uzlabotā Max Lens Mod 2.0 lēcas versija. Tā atbalsta 10 bitu krāsas un vēl plašākus leņķus Max SuperView režīmā. Tā ir mazāka un vieglāka par oriģinālo Max Lens Mod, kā arī atgrūž ūdeni un ir divas reizes izturīgāka pret skrāpējumiem. Max Lens Mod 2.0 maksās €99 un būs saderīgs tikai ar HERO12 Black modeli.

Max Lens Mod 2.0

GoPro Quik lietotnes Desktop versija

GoPro lietotāji ir labi pazīstami ar Quik lietotni savās viedierīcēs, bet plānots, ka jau pavisam drīz Quik video redaktors būs pieejams arī Desktop versijā – Mac datoru versija varētu iznākt jau šoruden, bet Windows lietotājiem būs jāpaciešas līdz nākamā gada pavasarim.

Ardievas GPS atbalstam

Jā, diemžēl blakus visiem jaunumiem un uzlabojumiem ir arī kāds mīnuss – HERO12 Black vairs nav pieejama GPS funkcija un kamera neatbalsta GPS rādītāju ierakstīšanu video metadatos. Šī pārmaiņa ir nepatīkama ziņa tiem, kas savu moto vai velo sacensību, vai laivošanas piedzīvojumu video pieraduši iekļaut distances karti, ātrumu, augstumu u.c. telemetrijas datus. Tagad nāksies vai nu palikt pie HERO11 modeļa, vai izmantot citu gadžetu telemetrijas datu iegūšanai un izmantošanai iekš GoPro uzfilmētā materiāla.

Kādos gadījumos ir vērts iegādāties jauno GoPro HERO12 Black?

Jāsaka, ka bez iespaidīgajiem uzlabojumiem pret pārkaršanu, kas daudziem lietotājiem (tostarp man) līdz šim bija ja ne vienīgā, tad kaitinošākā GoPro kameru nepilnība, tad HERO12 nemaz tik būtiski neatšķiras no HERO11. Taču vairākos scenārijos jaunā modeļa iegāde ir ļoti pamatota izvēle. Manuprāt HERO12 ir vērts izvēlēties šādās situācijās:

  1. Ja esi nobriedis savai pirmajai GoPro kamerai, tad HERO12 Black objektīvi ir nobriedušākā action kamera ar vislabāko attēla kvalitāti un plašāko funkcionalitāti par nemainīgu cenu – €449.
  2. Ja esi HERO10 vai vecākas kameras īpašnieks, bet labprāt vēlētos ar saviem piedzīvojumiem dalīties gan ar Youtube, gan TikTok sekotājiem. HERO12 Black iebūvētais 8:7 formāta sensors ļauj vienu un to pašu materiālu izmantot kā horizontālā, tā vertikālā formāta sociālajos tīklos.
  3. Ja esi HERO10 vai HERO11 lietotājs, kam vairākkārt nav izdevies noķert spilgtus mirkļus, jo kamera pārkaršanas dēļ izslēgusies priekšlaicīgi [man kā makšķerniekam šis bieži ir laupījis labus kadrus].
  4. Ja regulāri filmēšanā izmanto vairākas GoPro kameras un apstrādes laikā saskaries ar grūtībām sasinhronizēt materiālu, tad HERO12 Black ar Timecode Sync būs glābiņš.
  5. Ja izmanto HERO8 vai vecāku GoPro vēlos rudens un ziemas mēnešos. Ar Enduro akumulatoru jaunā kamera neizslēgsies pat pie -10°C.

GoPro HERO12 Black kameru diez vai var nosaukt par revolūciju action kameru tirgū. Ļoti iespējams, ka šī versija ir saņēmusi vismazākos tehniskos uzlabojumus no modeļa uz modeli visā GoPro HERO ēras vēsturē. Taču ir atrisināts pats nozīmīgākais un sāpīgākais iepriekšējo modeļu trūkums – pārkaršana, par kuru dzirdējis un kaut reizi uz savas ādas piedzīvojis teju katrs 10. un 11. modeļa lietotājs.

Ticu, ka par HERO12 Black relīzi tuvākajās nedēļās vēl tiks lauzti šķēpi, bet varbūt ar šiem mazajiem uzlabojumiem arī pietiek? Varbūt tieši tāds arī ir ražotāja vēstījums?

Ar HERO12 Black GoPro ir sasniedzis pašu pilnību. Pārspējiet!”

Ikviens interesants jau šobrīd var rezervēt savu GoPro HERO12 Black, veicot pasūtījumu Dateks.lv e-veikalā. Saņemt HERO12 varēsi sākot no 13. septembra plkst. 16:00. Iespējams izvēlēties starp standarta versiju par €449 vai Creator Edition par €679.

Dalīties ar rakstu: