3,2 miljardi – tieši tik daudz cilvēku ir teikuši JĀ videospēlēm 2022. gadā

- - No Comments on 3,2 miljardi – tieši tik daudz cilvēku ir teikuši JĀ videospēlēm 2022. gadā

Vai atceries laikus, kad videospēles tika uzskatītas par specifiskas nišas cilvēku hobiju? Jāsaka gan, ka laiks iet uz priekšu un ja kādreiz ar šādu hobiju jūs varējāt būt vienīgais savas mājas apkaimē, tad šobrīd esam spoguļattēlā – reti var satikt cilvēku, kurš mēnesī nepavada nevienu brīdi pie kādas videospēles.

Šogad videospēles spēlē 3,2 miljardi cilvēku – gandrīz puse pasaules iedzīvotāju. Cilvēki hobijam gadā tērē aptuveni 184,4 miljardus ASV dolāru, un, lai gan salīdzinājumā ar pagājušo gadu šis skaitlis ir nedaudz mazāks, ir jāatceras, ka 2020./21. gads bija pandēmijas buma rezultāts.

Newzoo, kas ir viens no pasaules uzticamākajiem videospēļu, esporta analītikas un tirgus izpētes avotiem, par globālo spēļu tirgu saka, ka to cilvēku skaits, kas spēlē videospēles ir palielinājies par 4,6%. Tas ir iespaidīgi, jo ir jāatceras, ka pandēmijas laika parādījās daudz cilvēku, kas atgriezās pie sava izsenā hobija un parādījās arī jauni videospēļu un straumēšanas cienītāji.

Vislielākais spēlētāju skaita pieaugums bija vērojams Tuvajos Austrumos un Āfrikā – šogad tas palielinājās par 8,2 % līdz 488 miljoniem, kam seko Latīņamerika ar 4,8 %. Vismazākais pieaugums bija Ziemeļamerikā (2,6 %).

Pandēmija izraisīja arī pārdoto videospēļu ieņēmumu lēcienu. Pie tam, diezgan, pamatīgu – pieaugums no 2020. līdz 2022. gadam bija par 43 miljardiem dolāru lielāks, nekā prognozēja Newzoo. Taču atšķirībā no spēlētāju skaita šeit samazinājums par -4,3 %, ja to salīdzina ar iepriekšējo gadu. Interesants fakts – tas ir pirmais videospēļu skaita samazinājums 15 gadu laikā. Ir arī svarīgi atzīmēt, ka videospēļu nozarei izdevās pārdzīvot 2022. gada ekonomikas satricinājumus daudz labāk nekā citām nozarēm.

Gandrīz puse no visiem globālajiem ieņēmumiem no spēlēm tika gūti no Āzijas un Klusā okeāna valstīm (87,9 miljardi ASV dolāru), savukārt Ziemeļamerikā tā bija nedaudz vairāk nekā ceturtā daļa (48,4 miljardi ASV dolāru).

Kā ierasts, lielākā daļa naudas nāca no mobilajām spēlēm, kas 2022. gadā radīja 50 % no kopējiem ieņēmumiem jeb 92,2 miljardus ASV dolāru. Tai sekoja konsoļu spēles ar 28 % (51,8 miljardi ASV dolāru), lejupielādētās/iepakotās datorspēles ar 21 % (38,2 miljardi ASV dolāru) un pārlūkprogrammu datorspēles ar 1 % (2,3 miljardi ASV dolāru).

Šeit gan vajag izcelt to, ka tieši datorspēļu kategorija ir vienīgā, kas piedzīvoja izaugsmi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu (+1.8%), kamēr pārējās kategorijās bija vērojams neliels kritums.

Paredzams gan, ka spēlētāju skaits visā pasaulē kā arī tēriņu apjoms turpmāk katru gadu pieaugs. Newzoo prognozē, ka līdz 2025. gadam spēles varētu spēlēt vairāk nekā 3,5 miljardi cilvēku, kas kopumā videospēlēs iztērēs aptuveni 211,2 miljardus ASV dolāru.

Dalīties ar rakstu: