Mana GoPro kamera mēdz pārkarst. Kā rīkoties?

- - No Comments on Mana GoPro kamera mēdz pārkarst. Kā rīkoties?

Konsultējot klientus, kuri apsver GoPro kameras iegādi, bieži saņemam jautājumus par kameras pārkaršanu – cilvēki par to ir dzirdējuši vai paši pieredzējuši ar vecākiem modeļiem. Tik tiešām – YouTube dzīlēs varam atrast vairākus video demonstrējumus, kuros izdodas pārkarsēt un uzkārt GoPro kameras. Cik aktuāla ir šāda problēma un kā to var novērst – to apskatīsim šajā rakstā.

GoPro HERO10 Black

Kāpēc GoPro uzkarst?

Tāpat kā datorā vai jebkurā citā modernā elektroniskā ierīcē, arī kamerā ir iebūvēts procesors. Jo sarežģītākus uzdevumus tas veic, jo vairāk siltuma izdalās. Ja šo siltumu kaut kādā veidā neaizvada, tad komponenšu temperatūra kāpj un, sasniedzot noteiktu robežu, ierīce izslēdzas, lai novērstu mikroshēmu bojājumus. Datora procesora pārkaršanu novērš radiatori un jaudīgi ventilatori, taču GoPro kamerai kompaktā izmēra dēļ šāds risinājumi nav iespējams. Tāpēc dzesēšana notiek pasīvi – siltumam izdaloties caur kameras korpusu. Šeit limitējošais faktors ir tas, kas notiek apkārt kamerai – kāda ir gaisa temperatūra un vai ap kameru aktīvi cirkulē gaiss vai ūdens.

Ekstrēmo sporta veidu entuziastiem šie apstākļi parasti problēmas nesagādā – traucoties ar velosipēdu lejā no kalna ar ātrumu 50 km/h, dzesējošā gaisa plūsma ap kameru noteikti būs pietiekama. Taču jau labu laiku GoPro kameras tiek izmantotas arī ārpus sporta – intervijās, koncertos un pat zinātniskos eksperimentos. Šeit arī parādās dzesēšanai nepateicīgi apstākļi – statiska pozīcija, ilgstoša filmēšana bez pārtraukuma, iekštelpas, vēja un gaisa plūsmas neesamība u.c.

Kā to risināt?

Ja konkrētie apstākļi neļauj kameru pietiekami atdzesēt, tad lietotājs no savas puses var ietekmēt tās sasilšanas tempu. Kā jau rakstīju iepriekš – jo niknāk strādā procesors, jo vairāk siltuma izdalās. Līdz ar to – jo mazāk nodarbināsim kameras dzelžus, jo mazāk tai draudēs pārkaršana.

Kameras iestatījumi, kuriem vajadzētu pievērst uzmanību:

  1. Izšķirtspēja un kadru skaits sekundē (FPS). Šie divi faktori visvairāk noslogo procesoru. Ja filmējam garu interviju, kuru plānots likt Facebook 1080p kvalitātē, tad diez vai ir nepieciešams to filmēt 5.3K izšķirtspējā ar 50 kadriem sekundē.
  2. HyperSmooth stabilizācija. Ja tiek filmēts no trijkāja nemainīgā pozīcijā, tad ir pavisam lieki likt procesoram tērēt papildus resursus, lai tas censtos stabilizēt statisku kadru. Līdz ar to HyperSmooth varam pārlikt uz zemāku līmeni vai izslēgt pavisam.
  3. GPS. Iebūvētais GPS čips iekrāj datus par kameras kustību, kurus pēcāk varam pievienot video telemetrijas veidā, attēlojot ātrumu, paātrinājumu, trajektoriju un citus interesantus rādītājus. Filmējot iekštelpās, tas, protams, nav nepieciešams.
  4. Atmiņas karte. Bieži cēlonis pārlieku lielai kameras uzkaršanai ir pārāk lēna vai nepietiekami regulāri formatēta microSD karte. Ja tā nespēj pietiekoši raiti ierakstīt informāciju, tas rada problēmas visos pārējos kameras procesos un rezultātā GoPro ne tikai pārkārsīs, bet arī regulāri uzkārsies. Rekomendēto atmiņas karšu sarakstu atradīsi šeit.

Ja šis viss liekas par sarežģītu, tad jaunākajam GoPro modelim HERO10 Black ir pieejams daudz vienkāršāks risinājums. Pavelkot uz leju skārienjutīgajā ekrānā, spied uz ikonas kreisajā stūrī. Parādīsies iespēja izvēlēties starp 3 iestatījumu kombinācijām.

  • Tripod / Stationary Video – šis režīms piemērots filmēšanai iekštelpās stacionārā pozīcijā un samazinās kameras pārkaršanas iespēju.
  • Maximum Video Performance – ja filmēšanas mērķis ir īsi, bet maksimāli augstas kvalitātes video, tad šis būs piemērotākais režīms.
  • Extended Battery – šajā režīmā kamera darīs visu iespējamo, lai pēc iespējas pagarinātu filmēšanas ilgumu.

Ja tavā GoPro HERO10 kamerā šādas opcijas nav, tad pārbaudi, vai kamerai ir uzstādīta jaunākā programmatūras versija. Instrukcija, kā to izdarīt, atrodama šeit.

Ja gadījumā tavs GoPro pārkarst un tev nelīdz neviens no iepriekš minētajiem risinājumiem, tad, kā jau tas ir ar jebkuru tehniku, vienmēr pastāv iespēja brāķim. Neuztraucies – ja kamera iegādāta pie mums vai jebkura cita Latvijā autorizētā GoPro mazumtirgotāja, tad sazinies ar pārdevēju, kurš tev nodrošinās servisu.

Šobrīd GoPro HERO10 Black kamerai pie mums spēkā 100 EUR atlaide, kas līdz 20. martam ļauj tev iegūt savā īpašumā šo modeli tikai par 429 EUR: https://www.dateks.lv/cenas/sporta-kameras/757170-gopro-hero10-black

Dalīties ar rakstu: