Populārāko virtuālās realitātes (VR) briļļu plusi un mīnusi

- - No Comments on Populārāko virtuālās realitātes (VR) briļļu plusi un mīnusi

Rakstu palīdzēja sagatavot mūsu draugi un īsteni VR entuziasti – izklaides telpa “Cita telpa”. Uzzināt vairāk par “Cita Telpa” pakalpojumiem, rezervēt laiku vai iegādāties dāvanu karti iespējams mājaslapā citatelpa.lv, bet informācija par jaunākajām aktualitātēm ir atrodama Instagram un Facebook kontos.

Internetā ceļo joks par to, kā kļūt par daļu no 1% pasaules populācijas – iegādāties vairākus miljonus vērtu mājokli ASV rietumu piekrastē vai arī vienkārši nopirkt virtuālās realitātes brilles. Virtuālās realitātes brilles nu jau sāk palikt aizvien populārākas un pieejamākas – pēc Steam datiem 2021. gada decembrī 1.93% lietotāju pieder VR brilles.

Ar virtuālās realitātes briļļu palīdzību ir iespēja nokļūt spēles iekšienē, nevis vērot to no malas. Spēlētājs var pārvietoties un redzēt to kā īsto realitāti, jo katrai spēlētāja acij VR brillēs tiek rādīts savs attēls, radot telpiskuma sajūtu. VR spēles tiek veidotas tā, lai izmantotu šo kustību brīvību un pietuvinātu to realitātei, piemēram, šaušanas spēlēs ieroča pārlādēšana vairs nav vienas pogas spiediens uz klaviatūras, bet tev pašam ir jāizvelk aptvere no ieroča un jāieliek jauna, paņemot to no savas jostas.

Šajā rakstā apskatīsim dažas no populārākajām VR brillēm un pastāstīsim par to plusiem un mīnusiem.

Kas jāņem vērā izvēloties VR brilles?

Ņem vērā, ka VR vēl ir nišas produkts, tāpēc ir jāsaprot, ka visās – pat visdārgākajās brilles būs kādi trūkumi. Regulāri tiek izlaistas dažādas jaunas brilles, bet neiesaku gaidīt kādas konkrētas brilles, kuru izdošanu sola drīzumā – kamēr sagaidīsi un varēsi tās nopirkt, būs jau izziņotas jaunākas, vēl labākas par līdzvērtīgu vai pat zemāku cenu. Rezultātā tu nokļūsti bezgalīgā briļļu gaidīšanas ciklā, tāpēc, ja esi gatavs pirkt – pērc tagad!

Lai iegādātos VR, tev ir jāizvēlas, kas tev ir svarīgākais – attēla kvalitāte, kustības brīvība (vadu vai bezvadu), kustību atpazīšanas precizitāte, skaņa. Tam visam pāri stāv tas, cik esi gatavs par katru no šīm lietām maksāt.

Labākā attēla kvalitāte, protams, būs brillēs, kuras ar vadu ir pieslēgtas pie datora, taču briļļu vads, ja netiek iekārts griestos, traucēs un pīsies pa kājām. Svarīgs aspekts ir arī redzeslauka izmērs – cilvēks redz aptuveni 120° – 140° plašu leņķi, taču lielai daļai šobrīd pieejamo briļļu redzes leņķis ir tikai ap 90°, tāpēc ar perifēro redzi nebūs iespējams pamanīt lietas.

Lai brilles un kontrolieri uztvertu tavas kustības, šobrīd ir populāri divu veidu risinājumi:

  1. Uz brillēm novietotas kameras, kas redz tavus kontrolierus, kuros ir iestrādāts žiroskops. Šajā gadījumā, ja tu novieto rokas aiz muguras, tad iekārta nespēj precīzi noteikt tavu roku atrašanās vietu tikai pēc tajos iestrādātajiem žiroskopiem, jo žiroskops darbojas ar nobīdi un nav pietiekoši precīzs, kā rezultātā kontrolieri var nekontrolējami lēkāt. Tāpat var rasties precizitātes problēmas, jo optiskās kameras ne vienmēr ir pietiekoši precīzas.
  2. Atsevišķi sensori (bāzes stacijas) tiek novietoti telpā, kas ar lāzeru palīdzību uztver briļļu un roku precīzas kustības. Šis risinājums novērš arī problēmas, kad spēlētājs rokas novieto ārpus briļļu redzamības aiz muguras.

Komplektējot PC VR svarīgi ir atcerēties, ka labāk vajadzētu izvairīties no AMD Radeon videokartēm, jo tām ir ļoti lielas saderības problēmas ar virtuālo realitāti, kamēr ar NVIDIA GeForce risinājumiem viss darbojas korekti.

Meta Quest 2 (Oculus Quest 2)

Meta Quest 2

Meta Quest 2

Šīs brilles nesen tika pārsauktas līdz ar Facebook nosaukuma maiņu no Oculus uz Meta. Meta Quest 2 ir sākuma līmeņa brilles uz kurām var spēlēt vienkāršākas spēles bez datora, jo tajās ir iebūvēts mobilais procesors. Quest 2 ir ļoti labi nostrādāts produkts, tāpat kā šo briļļu mobilo spēļu veikals. No šīm spēlēm, protams, nevajag sagaidīt fantastisku grafiku, ņemot vērā, ka mobilajam procesoram ir jānodrošina ļoti augstā izšķirtspējā līdz pat 120 kadriem sekundē, bet šīs brilles ir iespējams pievienot arī datoram un spēlēt PC VR spēles.

Kontrolieru uztveršanai tiek izmantotas brillēs iebūvētās kameras, bet Quest 2 šī sistēma strādā ļoti precīzi un vienīgās problēmas būs tikai kontrolierus aizliekot aiz muguras. Tas ir nepieciešams tik reti, ka par to vari neuztraukties.

Brillēm ir vienkārši, mobilajiem telefoniem līdzīgi skaļruņi. Ekrāna izšķirtspēja ir laba – 1832×1920 uz katru aci, taču ar salīdzinoši mazu redzes leņķi ap 90°.

Ar datoru saslēgums ir caur USB-C kabeli, bet nederēs jebkurš kabelis – vajadzīgs labas kvalitātes, tāpēc labāk izmantot oriģinālo kabeli. Video signāls tiek kompresēts, jo USB-C kabelis nespēj nodrošināt nepieciešamo ātrumu, taču attēla kvalitāte tāpat ir ļoti laba. Quest 2 arī atbalsta savienojumu ar datoru caur Wi-Fi 6 rūteri, tad iespējams spēlēt PC VR spēles bez vadiem, protams, jāņem vērā, ka arī šis saslēgums izmanto kompresētu video signālu.

Aptuvenā Quest 2 cena Eiropā ir 600 EUR.

Valve Index

Valve Index

Šīs PC VR brilles, kaut arī ir jau 2 gadus vecas un to ekrāns nav tik lielas izšķirtspējas kā jaunāko paaudžu brillēm, tomēr saglabā savu popularitāti un ir otrajā vietā aiz Quest 2 pēc lietotāju skaita. Valve Index izmanto precīzo bāzes staciju risinājumu kustību uztveršanai un tam ir joprojām labākie tirgū pieejamie kontrolieri, kas spēj pat atšķirt atsevišķu pirktu kustības.

Brilles ir aprīkotas ar līdz šim labāko skaņas risinājumu, kuru mēģina kopēt arī citi ražotāji. Tās ir viegli uzvilkt, ērti regulēt acu zīlīšu attālumu lēcām, var regulēt cik tālu lēcas atrodas no tavām acīm, ja tev ir nepieciešams zem VR brillēm vilkt parastās brilles. Brilles ir labi balansētas un ar tām var komfortabli spēlēt vairākas stundas.

Redzeslauks ir viens no augstākajiem – līdz pat 110°, tomēr lielākais mīnuss ir salīdzinoši zemā izšķirtspēja – 1440×1600 uz katru aci. Ekrānam ir liels atspīdums (god rays) – gaišie toņi tumšās ainās atspīd lēcās un izplūst. Jāņem vērā, ka lielāka izšķirtspēja prasītu arī jaudīgāku videokarti. Valve Index minimāli ir nepieciešams dators ar GeForce GTX 1060 videokarti, tomēr, lai pilnībā izbaudītu šīs brilles, tev būs nepieciešams vismaz ar GeForce RTX 3070 līmeņa videokarti aprīkots dators.

Pilnā komplektācijā Valve Index iespējams iegādāties par 1079 EUR.

HP Reverb G2

HP Reverb G2

HP Reverb G2

Ja vēlies lielisku attēla kvalitāti un esi gatavs samierināties ar dažiem trūkumiem, tad HP Reverb G2 būs tava izvēle ar 2160×2160 izšķirtspēju uz katru aci. Brillēm sadarbībā ar Valve ir tas pats skaļruņu risinājums kā Valve Index. Lēcās praktiski nav novērojams gaišo toņu atspīdums. Redzeslauku varētu vēlēties labāku, bet ir pietiekošs – aptuveni 100°. Brilles ir ļoti vieglas un ērtas, ja labi noregulētas, taču pati regulēšana ar velkro lentām nav īpaši praktiska, ja plāno regulāri mainīties ar ģimenes locekļiem vai draugiem.

Lielākais Reverb G2 mīnuss ir tā kontrolieri, jo to kustības tiek uztvertas ar kamerām, kas iebūvētas brillēs. Pretēji Quest 2, šīm brillēm kontrolieri regulāri pazūd jau zem jostas vietas, kā rezultātā bieži novērojama to “peldēšana” apkārt. HP ir tikko izlaidis otro revīziju šīm brillēm, kas uzlabo kontrolieru uztveršanas zonu par 30%, bet šī versija ir pieejama tikai ASV un nav zināms vai un kad tā būs pieejama Eiropā.

Lai pilnībā atrisinātu kontrolieru problēmu, esošos kontrolierus var aizstāt ar Valve Index kontrolieriem un bāzes stacijām, bet tas izmaksās papildus 617 EUR.

Pirmās revīzijas brilles var nedarboties uz AMD mātesplatēm, jo ir problēma ar strāvas padevi USB 3.0 pieslēgvietā. Šī problēma ir atrisināta līdz ar otrās revīzijas briļļu iznākšanu, turklāt visi pirmās revīzijas briļļu īpašnieki, sazinoties ar HP atbalstu, var saņemt jauno kabeli bez maksas, kas atrisina problēmas ar AMD mātesplatēm.

Ņem vērā, ka šīm brillēm būs nepieciešama vismaz GeForce RTX 3070 grafiskā karte, un pat tad lielākā daļa spēļu tāpat būs jāspēlē uz 50% vai 70% izšķirtspēju. Lai pilnībā izmantotu Reverb G2 augsto izšķirtspēju, tev būs nepieciešams dators GeForce RTX 3080 vai jaudīgāku grafisko karti.

HP Reverb G2 komplekta cena ir aptuveni 800 EUR.

Varjo Aero

Varjo Aero

Ja tu vēlies pašu labāko, tad tev vienkārši ir jāizvēlas Varjo Aero, kuru izšķirtspēja uz vienu aci ir 2880×2720. Aero ir patērētāju versija komerciālajām Varjo XR-3 un VR-3 brillēm, kurām attēla kvalitāte ir tik laba, ka vienā no YouTube testiem tā spēja tik ļoti apmānīt smadzenes, ka ar pirkstiem pieskaroties virtuālai projekcijai, esot sajūta, ka esi pieskāries īstam objektam.

Brillēm ir ļoti ērts galvas stiprinājums un tu varēsi brillēs pavadīt ilgstoši bez problēmām. Aero izmantošanai būs nepieciešamas atsevišķas austiņas, jo tas nenāk ar iebūvētu audio risinājumu. Tam nav arī kontrolieri, tāpēc tev noteikti būs jāiegādājas atsevišķi Valve Index bāzes stacijas un kontrolieri.

Lai pilnvērtīgi darbinātu Aero, tev kā minimums ir nepieciešams dators ar GeForce RTX 3080 Ti vai pat RTX 3090 videokarti.

Varjo Aero cena ir 1990 EUR.

TLDR; jeb kopsavilkums

Ja esi savu VR piedzīvojumu sākumā, nevēlies daudz tērēt un vēl nezini, kādas īpašības tev ir svarīgas VR brillēs, tad droši vari sākt ar Meta Quest 2. Tikai atceries, ka tās ir sākuma līmeņa brilles, kurām ir dažādi trūkumi.

Ja saproti, ka vēlies spēlēt PC VR spēles, tad izvēlies starp Valve Index un HP Reverb G2.

  • Valve Index – teicami kontrolieri, skaņas risinājums un ērtums, bet ne tā labāka ekrāna izšķirtspēja. Toties tev nebūs vajadzīga visjaudīgākā videokarte un pilnībā izbaudīsi šis brilles ar GeForce RTX 3070 videokarti aprīkotu datoru.
  • HP Reverb G2 – teicama attēla un audio kvalitāte, bet ne pārāk ērta briļļu regulēšana un diezgan neprecīza kontrolieru kustības uztveršana zem jostas vietas. Lai pilnībā izmantotu Reverb G2 izšķirtspēju, tev vajadzēs datoru GeForce RTX 3080 vai labāku videokarti.

Gadījumā, ja budžets nav šķērslis un vēlies pašu labāko VR pieredzi, tad tev ir jāizvēlas Varjo Aero, kura attēla kvalitāti nekas nespēj pārspēt. Papildus tev vajadzēs piepirkt audio risinājumu un kontrolierus ar bāzes stacijām no Valve Index. Šīm brillēm, protams, būs nepieciešama videokarte no augstākā plaukta – sākot ar GeForce RTX 3080 Ti.


Ja pirms iegādes vēlies pamēģināt virtuālo realitāti uz savas “ādas”, tad droši aicinām apciemot mūsu draugus Ogrē – izklaides telpu “Cita Telpa”. Tur pieejams arī auto braukšanas simulators ar virtuālās realitātes brillēm. Izklaides telpā varēsi izmēģināt Valve Index un HP Reverb G2 brilles.

Uzzināt vairāk par “Cita Telpa” pakalpojumiem, rezervēt laiku vai iegādāties dāvanu karti iespējams mājaslapā citatelpa.lv, bet informācija par jaunākajām aktualitātēm ir atrodama Instagram un Facebook kontos.

Dalīties ar rakstu: