Forza Horizon 5 spēles apskats (by kntent)

- - No Comments on Forza Horizon 5 spēles apskats (by kntent)

Tu pamosties, paņem savu rīta kafiju un cītīgi domā, kas būs tas auto, ar kuru tu šodien pavadīsi daļu savas dienas. Tavas iespējas ir neizsīkstošas, horizonts bezgalīgs. Tieši tā es raksturotu Forza Horizon 5, jaunāko veikumu no Microsoft un Playground Games.

Kādreiz esi domājis, ka sacensību un atvērtas pasaules ietvaros tevi kaut kas varētu ierobežot? Tieši šī iemesla dēļ, Forza Horizon sērijas spēles pasaulē vienmēr ir topa augšgalā, un konkurentu uz doto brīdi vismaz manās acīs šai spēlei nav. Vienīgais, kas pietuvojās Horizon sērijai ir The Crew videospēle. Arī The Crew sevī ietver ļoti plašu pasauli, bet šī spēle šķiet daudz vairāk arkādiska kā Horizon sērija.

Forza Horizon priekšvēsture

Pirms gandrīz 10 gadiem, 2012. gadā iznāca spēles pirmā relīze – Forza Horizon, kas tajā laikā uzreiz bija kaut kas pavisam savādāks. Cilvēki līdz tam nebija pieraduši redzēt tik daudz iespēju un atvērtas pasaules. Mašīnu izvēle ir nevis no pāris desmitiem, bet gan pāris simtiem. Spēles sirds ir palikusi, bet uzlabota, un man līdzīgi kā citiem varētu šķist, ko tad vēl var izlabot lieliskam produktam. Acīmredzami, izstrādātāji zin ko darīt vēl arī nākamos gadus uz priekšu, lai ieejot spēlē, tev joprojām būtu sajūta, ka esi tajā pašā pasaulē.

Forza Horizon nekad nav atstājusi vienaldzīgus auto fanus. Gan cilvēkiem, kuriem auto tēma un autosports ir uz “jūs”, gan die hard sacensību braucējiem, kuri profesionāli to dara arī reālajā dzīvē. Šeit gan mēs skatāmies uz virtuālo vidi, tāpēc šodien vairāk parunāsim tieši par jaunāko – FH5 daļu. Tiem, kuri ir spēlējuši iepriekšējas Horizon daļas, noteikti nebūs jautājumu par to, kas sagaidāms šajā spēlē. Jauniem spēlētājiem gan šī atvērtā pasaule sākumā varētu šķist mazliet overwhelming, bet pie tā var ātri pierast. Tad nu ķeramies vērsim pie ragiem un skatāmies, kas mūs sagaida šī gada aizraujošākajā spēlē tieši atvērtas pasaules braucējiem.

Forza Horizon 5 pasaule

Meksika ir izvēlēta kā šīs daļas galvenā lokācija. Tā ir vislielākā atvērtā pasaule kāda ir redzēta Horizon spēlēs. Būšu atklāts, to varēja sajust jau pirmajās spēles minūtēs. Tu esi šīs spēles galvenā superzvaigzne, kurai priekšā ir doti uzdevumi, sacensības. Tavs mērķis ir iekārtoties Hall of Fame jeb Slavas Alejā, pelnot punktus un pieredzi, braucot sacensības, driftējot un pildot dažādus uzdevumus. Lai nonāktu šajā alejā, tu vari darīt to, kas patīk tev.

Iepriekšējās daļas diezgan ātri iepazinos ar visu karti, bet šeit, spēlējot vairākas dienas, joprojām uzduros vietām, kurās neesmu bijis. Par tām es pat nenojautu un tas patiešām liek domāt, ka izstrādātāji ir ielikuši lielus pūliņus, lai spēlē cilvēki pavadītu ilgāku laika periodu. Šāda tipa spēlēm, protams, neaizmirstams ir fakts, ka liela daļa spēlētāju pēc mēneša vai diviem tās mēdz “nolikt plauktiņā” (ja vien būtu 2000. gads). Man personīgi šī ir lieliska ziņa, un tas noteikti piedos šai pasaulei vēl tik daudz vairāk. Pilsētas – mazas un lielas, arēnas, stadioni, dažādi aizraujoši uzdevumi un pat tādi, kuros pamatīgi vajadzēs palauzīt galvu, lai tos izpildītu, piemēram Bonus Board, kas novietots stabā. Šī ir recepte kaut kam īpašam.

Grafiskā kvalitāte

Skatoties uz to, kā pasaule izskatās, pirmajā brīdī varētu šķist, ka grafiski nekas diži nav mainījies no Forza Horizon 4 spēles. Ticiet man, ja šie ekrānuzņēmumi, kas ir uzņemti no mana skatu punkta, jūs nepārliecina, tad ieejot spēlē un saliekot spēles grafiskos iestatījumus uz visaugstākajiem, jūs pamanīsiet atšķirību!

Spēles prasības kā tādas ir diezgan augstas, lai izbaudītu visu ko sniedz šī pasaule. Arī mans nu jau pavecais Intel Core i9-9900K procesors, kurš ir sapārots ar GeForce RTX 3080 ROG STRIX Gaming videokarti, spēj sasniegt labu freimreitu, lai izbaudītu pilnīgi visu, ko šī spēle dod. Šeit arī mazs ieskats, ko tad “benchmarks” mums parāda.

Forza Horizon 5 rezultāts uz Core i9-9900K & GeForce RTX 3080 sistēmas (1440p)

Skaņas efekti un mūzika

Audio baudījums man ir bijis diezgan sāpīgs temats. Jaunākajā Horizon projektā izstrādātāji ir pacentušies, lai auto tomēr skanētu tā, kā tiem ir jāskan. Nezinu, kas iepriekšējā reizē nogāja greizi, bet prieks redzēt un ar ausīm izbaudīt to, ka auto skan patiešām kā tiem vajadzētu skanēt. Tāpat arī mūzika, kas izvēlēta spēlei, ir ļoti laba un lieliski atbilst dažādām gaumēm un vecuma grupām. Galvoju, ka pirmos pāris mēnešus jums noteikti nenāksies meklēt savas “Spotify” playlistes.

Režīmi, iespējas un automašīnu izvēle

Vēl viens būtisks iemesls, kāpēc šī spēle uzrunā tik daudzus auto mīļus un nemīļus, ir tas, ka šeit vietu sev atradīs jebkurš. Spēle ir ļoti draudzīga, tā spēj uzrunāt ļoti lielu sabiedrības daļu – ne tikai tos, kam patīk autosports, bet arī tos, kurus uzrunā automašīnu tūnings. No 500+ automašīnām, kuras jūs varēsiet atrast spēlē, izvēle šeit ir pilnīgi visam. Sākot ar vecmodīgam 50. gadu mašīnām, kuras tajā laikā un vēl šobaltdien ir redzamas uz ielām, beidzot ar jaunākajiem supercar modeļiem, kā piemēram AMG-One. Neiztrūkst arī dažādu smago un visādi citādi ekskluzīvu auto, kurus retais savā dzīves laikā redzēs uz ielas, tāpēc šī ir lieliska iespēja ieraudzīt un pat izbraukt ar tiem.

Spēle ir sadalīta vairākos sacensību posmos, kurus var braukt gan viens, gan pret draugiem, kā arī tiešsaistes ranked “lobijos”. Spēle ir sadalīta piecās galvenajās sacensību kategorijās kā mašīnu meklēšana viscaur mapei pa dažādiem šķūņiem. Patiešām uzskaitīt katru no šīm disciplīnām šeit būtu ļoti grūti, bet neaizmirstiet to, ko es jau minēju iepriekš – pasaule ir atvērta visiem un visam.

Draugi šajā spēlē ir ļoti būtiski, tāpēc konvoja funkcija ir viena no spēles labākajām īpašībām. Tu vari savākt pat līdz 12 draugiem vienā konvojā un kopā pavadīt vairākas aizraujošas sacīkstes gan viens pret otru, gan arī ar kopīgi spēkojoties pret ļoti labiem braucējiem, kas ir izveidoti no pašu izstrādātāju puses jeb AI.

Darbības stabilitāte

Spēles performance jau kopš pre-order launch day ir lieliska. Jā, pirmajā dienā bija pāris crashi, kas man liekas normāla parādība pie launch day, kā arī bija problēmas (kuras vēl joprojām īsti nav atrisinātas) ar savienošanos starp draugiem lobijos. Savienojums bieži vien pazūd, bet visādi citādi spēle, manuprāt, ir izdevusies. Lieli, spēli lauzoši bagi nav novēroti vairāku dienu garumā un tas patīkami priecē. Arī online servisi strādā kā tiem vajadzētu, lai gan esmu dzirdējis sūdzības par nestabilitāti, kas, manuprāt, pirmajās dienās lielam vairumam spēļu ir ļoti aktuāli.

Vēl viena problēma, kas jau vairākas reizes ir bijusi ļoti aktuāla tieši spēles pirmajās dienās un pat mēnešos, ir saderība ar stūrēm. Horizon sērija vienmēr ir fokusējusies uz kontrolieriem un nekas nav mainījies arī šajā gadījumā. Stūru īpašniekiem joprojām būs jāgaida, kad izstrādātāji parūpēsies arī par jums.

Visā visumā Forza Horizon 5 ir viennozīmīgi cienīgs pēctecis saviem priekšgājējiem, un, cerams, ka šī spēle būs aktuāla ne tikai 2021.gadā, bet arī nākamo gadu laikā. Tad jau noteikti ap 2023.gadu varam gaidīt Forza Horizon 6, kas tad, iespējams, beidzot sasniegs man tik ļoti gaidīto Āziju.

Par Forza Horizon 5

Izstrādātājs: Playground Games
Izdevējs: Xbox Game Studios
Izdošanas datums: 2021. gada 9. novembris
Žanrs: Atvērtās pasaules autosacīkstes
Pieejams uz: Microsoft Windows, Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One
Metacritic vērtējums: 91/100
Cena: sākot no 59.99 EUR
Kur iegādāties: Microsoft Store, Steam
Ieteicamas dators spēlēšanai visaugstākajā kvalitātē: Dateks Intel Core i7 Gen12 GMNG (DDR4)

Dalīties ar rakstu: