Intel “Alder Lake” – ilgi gaidītā procesoru (r)evolūcija ir sākusies!

- - No Comments on Intel “Alder Lake” – ilgi gaidītā procesoru (r)evolūcija ir sākusies!

Čau, čau! Te Toms no Dateks. Vai arī tu ar nepacietību gaidi Intel 12. paaudzes procesoru relīzi? Ja tā, tad ieraksti komentārā!

Lai gan spekulācijas un dažādi līki jeb informācijas noplūdes par “Alder Lake” procesoriem internetā klejo jau kopš pavasara, oficiālu izlaišanas datumu Intel paziņoja tikai 27. oktobrī InnovatiON pasākuma laikā.

Jaunie 12. paaudzes Intel procesori pie lielākajiem partneriem, tostarp Dateks.lv, kas jau vairāku gadu garumā var lepoties ar Intel Technology Provider platīna statusu, pārdošanā būs pieejami jau 4. novembrī.

Kā jau esam pieredzējuši iepriekš, arī šīs paaudzes ietvaros vispirms tiks izlaisti paši jaudīgākie Core i9, Core i7 un Core i5 modeļi ar K marķējumu, kas norāda uz atbloķētu reizinātāju procesora virstaktēšanai, un KF, kuri spēj to pašu, bet maksā nedaudz lētāk, jo tajos nav integrēts grafiskais adapteris.

Intel 12. paaudzes procesoru specifikācija

Cenas

Pašlaik mūsu piegādātāju cenu lapās jaunie procesori atbilstoši ražotāja noteikumiem vēl netiek iekļauti, tāpēc par precīzām cenām Baltijas valstīs mums nav informācijas. Tikmēr portāla forbes.com rīcībā nonākusi informācija, kura norāda uz to, ka, lai savā īpašumā iegūtu pašu jaudīgāko Core i9-12900K, eiropiešiem nāksies šķirties no 736-919 EUR, Core i7-12700K varētu maksāt ap 525-636 EUR, bet par Core i5-12600K būšot jātērē no 321 līdz 366 EUR.

Iespējamās Intel 12. paaudzes procesoru cenas (forbes.com)

“Alder Lake” mikroarhitektūra

Ja runājam par pašu mikroarhitektūru, tad šajā lauciņā Intel ir veikuši ievērojamākās izmaiņas dekādes laikā, jo būtiski mainīta procesora kodolu konfigurācija un to darbības princips. Intel inženieri uz 12. paaudzes procesoriem nolēmuši izvietot kombināciju no vairākiem Performance (augstas veiktspējas) kodoliem un Efficient jeb energoefektīvajiem kodoliem, ņemot piemēru no ARM, kas jau kopš 2012. gada šo praksi īsteno savas big.LITTLE heterogēnās skaitļošanas arhitektūras ietvaros. Šo uzbūvi izmanto teju visi pēdējos 5 gados izlaistie Qualcomm, MediaTek, Apple, Huawei, Samsung u.c. viedtālruņos un planšetdatoros sastopamie procesori.

Pirms jaunie procesori nonākuši pie apskatniekiem, ir pāragri spriest, cik nozīmīgu veiktspējas pieaugumu un energoefektivitātes uzlabojumu mēs varam sagaidīt, tomēr Intel prezentācijas ietvaros demonstrēja pāris slaidus, no kuriem vienā Intel nav baidījušies Core i9-12900K spējas salīdzināt ar šobrīd jaudīgāko AMD Ryzen 9 5950X, kurš kādā no spēlēm tiek sakauts pat ar 30% pārsvaru.

Intel Core i9-12900K veiktspēja pret AMD Ryzen 9 5950X

To, cik labi šīs arhitektūras procesori darbosies spēlēs un citos uzdevumos, mēs uzzināsim neatkarīgu apskatnieku veiktajos testos jau nākamnedēļ. Daudz kas turpmāk būs atkarīgs no Microsoft spējas pielāgot Windows 11 operētājsistēmu jaunās arhitektūras īpatnībām, tāpēc pastāv liela varbūtība, ka pat ilgāku laika nogriezni pēc procesoru iznākšanas varētu sekot pakāpeniski veiktspējas izlabojumi, pateicoties operētājsistēmas optimizācijai.

Atļaušos pieminēt, ka “Alder Lake” procesori izmanto uzlabotos 10 nanometru SuperFin pusvadītājus, kas viltīgi nosaukti par “Intel 7”, lai vismaz kaut kā ļautu pielīdzināties konkurentam, kas jau pirms 2 gadiem izlaida uz TSMC 7nm tehnoloģiskā procesa bāzētos Zen 2 jeb Ryzen 3000. sērijas procesorus.

Z690 čipseta pamatplates

Kā jau pienākas, jauna procesoru arhitektūra Intel gadījumā gandrīz vienmēr nozīmē arī jaunas pamatplates un čipsetus. Taču šoreiz par to sūdzēties ir nevietā, jo līdz ar Z690 pamatplatēm pie patērētājiem nonāks vairākas patiešām vērtīgas inovācijas, par kurām pastāstīšu mazliet detalizētāk.

LGA1700 ligzda

Tikai retais būs pārsteigts par to, ka Intel kārtējo reizi nomainījuši ligzdu, turklāt šoreiz izmaiņas nav tikai pinu (adatiņu) skaitā, bet arī procesoru un ligzdas formā, kas vairs nav kvadrātveida, bet nedaudz izstiepta vertikāli.

LGA1700 un LGA1200 ligzdas

Līdz ar paša procesora un ligzdas dimensiju izmaiņām, mainījušās arī dzesētāju stiprināšanas vietas uz plates. Tas, diemžēl, nozīmē, ka pašreiz pārdošanā esošie dzesētāji uzreiz nebūs savietojami ar LGA1700 sistēmām, vismaz ne bez īpašiem stiprinājumu komplektiem, kurus daļa ražotāju jau šobrīd piedāvā pasūtīt atsevišķi. Paredzam, ka jau tuvāko mēnešu laikā lielākie ražotāji papildinās savu dzesētāju komplektāciju un specifikāciju ar LGA1700 montāžas atbalstu.

Priecē, ka mūsu partneris ASUS uz vairākiem saviem Z690 modeļiem ar divu urbumu palīdzību ir realizējuši atjautīgu risinājumu, lai uz tām varētu uzmontēt arī “vecajai” LGA1200 ligzdai paredzētos dzesētājus.

ASUS ROG MAXIMUS Z690 EXTREME pamatplate ar dubulto (LGA1200 un LGA1700) dzesētāju montāžas atbalstu

DDR5 operatīvā atmiņa

Jā, tas beidzot ir noticis! Pēc septiņiem DDR4 slavas gadiem JEDEC beidzot ir spēruši nākamo soli, izstrādājot un publikai atrādot DDR5 operatīvās atmiņas standartu. Pēc noklusējuma DDR5 operatīvās atmiņas moduļi strādās ar 1.1V spriegumu un nodrošinās 4800 MHz takts frekvenci, bet kā jau ierasts, būs pieejamas arī entuziastu segmenta atmiņas ar 6400 MHz un augstākām darbības frekvencēm.

Neskaitot datu caurlaidības uzlabojumus, vēl būtiski, ka DDR5 atmiņu barošanas vadības elementi tagad atradīsies uz pašiem atmiņas moduļiem, kam vajadzētu uzlabot to stabilitāti un virstaktēšanas potenciālu. Tiesa, šī iemesla dēļ neizbēgami pieaug DRAM atmiņas moduļu ražošanas izmaksas, kas atspoguļosies to cenās. Ceram, ka jau tuvāko dienu laikā arī Dateks.lv noliktavā saņemsim pirmos DDR5 atmiņas komplektus no labākajiem DRAM ražotājiem.

Vienlaikus ar DDR5 atmiņu Z690 pamatplates nodrošinās uzlaboto Intel XMP 3.0 tehnoloģijas atbalstu, kas uz katra atmiņas moduļa spēs saglabāt līdz pat 5 dažādiem profiliem – 3 ražotāja ieprogrammētiem + 2 lietotāja pielāgojamām konfigurācijām ar iespēju mainīt to nosaukumu.

Intel XMP 3.0 uzlabojumi

Zināmas bažas dara tas, ka 12. paaudzes procesoros iebūvētais atmiņas kontrolieris nodrošina gan DDR4, gan DDR5 atmiņu atbalstu un vairāki ražotāji ir paziņojuši, ka piedāvās dažas Z690 plates ar DDR4 ligzdām. Gadījumā, ja tiks radīti modeļi ar 2+2 kombināciju, kā tas bija iepriekšējā pārejas posmā, ir svarīgi iegaumēt, ka vienlaicīgi šādā platē strādās tikai  DDR4 vai DDR5 moduļi, bet ne abi kopā.

PCI-Express 5.0

Neskatoties uz faktu, ka Intel tikai pērn izdevās panākt AMD un ieviest sen gaidīto PCI-Express 4.0 atbalstu, “Alder Lake” procesoros un Z690 pamatplatēs jau tiek nodrošināts PCI-Express 5.0 videokaršu un NVMe SSD atbalsts ar divkāršu datu pārraides ātrumu.

PCIe versiju datu pārraides limiti

Jāņem vērā tāds “sīkums”, ka pagaidām nav pieejamas ne videokartes, ne SSD, kas izmantotu jauno PCIe 5.0 kopni, bet problēmas tas neradīs, jo PCIe 5. versija ir atpakaļsavietojama ar visu iepriekšējo PCIe versiju paplašinājuma kartēm. Katrā ziņā varam uzslavēt Intel, ka viņi vismaz kādā aspektā pēc ilgākas pauzes ir apsteiguši AMD.

Ko varam sagaidīt?

Nākamie pāris mēneši solās būt īpaši karsti, jo Intel 12. paaudzes procesori sev līdzi nes ļoti daudzus uzlabojumus un inovatīvas tehnoloģijas, kas mūsu pieredzē nereti nozīmē visdažādākos pārsteigumus, nesaderības, neskaitāmus BIOS un Windows atjauninājumus utt. utjp. Bet tā kā mums patīk izaicinājumi, jūs varat būt droši, ka mēs sekojam līdzi visām aktualitātēm un veiksim nepieciešamo izpēti un testus, lai jau novembrī Dateks.lv klienti kā pirmie varētu iegādāties datorkomplektus uz jauno “Alder Lake” procesoru bāzes.

Pats galvenais, uz ko mums vajadzētu cerēt – lai Intel 12. paaudzes CPU spēj pilnvērtīgi spēkoties vai pat pārspēt Ryzen 5000. sērijas procesorus, saasinot konkurenci nozarē, no kā ieguvēji būsim mēs visi.

Tiklīdz Intel 12. paaudzes “Alder Lake” procesori un to testi kļūs pieejami, mēs sagatavosim un publicēsim atsevišķu veiktspējas konspektu, lai jūs vienkārši un pārskatāmi varētu novērtēt šīs paaudzes jaudu un energoefektivitāti, kas ļaus secināt, vai šie rādītāji ir Intel noteiktās cenas vērti.

Es prognozēju, ka Intel ir pa spēkam atgriezties datorspēļu karaļa tronī, tomēr neredzu argumentus, kā 12. paaudzes procesori varētu apdraudēt 12 kodolu Ryzen 9 5900X un 16 kodolu Ryzen 9 5950X pozīcijas kā labākajiem video apstrādes un 3D renderēšanas darbstaciju procesoriem. Tāpat izskatās, ka līdz gada beigām nesagaidīsim lētākas B un H sērijas pamatplates, kā arī cenas ziņā draudzīgākus Core i5 un Core i3 procesorus, tāpēc gaming datoru kārotājiem ar budžetu līdz 1500 eiro joprojām jāpieturas pie AMD Ryzen vai Intel 10. un 11. paaudzes opcijām.

Tālu neaizej, jo jau pavisam drīz uzzināsim, vai šīs prognozes piepildīsies, vai tomēr Intel mūs patīkami pārsteigs! 🙂

Dalīties ar rakstu: