GeForce RTX 3080 videokartes tests: bezkompromisa veiktspēja beidzot arī 4K izšķirtspējā

- - No Comments on GeForce RTX 3080 videokartes tests: bezkompromisa veiktspēja beidzot arī 4K izšķirtspējā

Ja vārdu salikumu “GeForce RTX 3080” redzi pirmo reizi un tas neliek tavai sirdij pukstēt straujāk, tad šis raksts visdrīzāk nav domāts tev. Savukārt tiem, kas “pazīst drēbi” atsevišķa iepazīstināšana nebūs vajadzīga.

Tomēr atļaušos ražotāja (NVIDIA) vārdiem īsumā paskaidrot, kas tad īsti ir GeForce RTX 3080 grafiskā karte:

GeForce RTX 3080 grafiskā karte nodrošina veiktspēju, par kādu iepriekš datorspēļu entuziasti varēja tikai sapņot. NVIDIA Ampere – 2. paaudzes RTX mikroarhitektūra izmanto superātru 10 GB GDDR6X atmiņu, uzlabotos RT un Tensor kodolus, kā arī jaunos straumēšanas multiprocesorus, lai nodrošinātu reālistisku grafiku un progresīvas mākslīgā intelekta (AI) funkcijas.

Ievads

Atšķirībā no centrālo procesoru (CPU) industrijas, grafisko karšu nozarē progress no paaudzes uz paaudzi pēdējo 10 gadu laikā ir bijis krietni iespaidīgāks. Tomēr jāsaka, ka ar jauno 8 nanometru Ampere arhitektūru NVIDIA spožākie prāti ir pārspējuši paši sevi un jaudas lēciens padevies necerēti augsts.

1. septembrī, oficiālā GeForce RTX 30 Series atklāšanas pasākuma tiešraidē kompānijas NVIDIA vadītājs ar lepnumu paziņoja, ka GeForce RTX 3080 modeļa veiktspēja līdz pat divām reizēm pārsniedz iepriekšējās paaudzes RTX 2080 grafiskās kartes spējas. Vislielāko sajūsmu radīja fakts, ka jaunās kartes rekomendētā pārdošanas cena štatos noteikta identiska – $699. Vai nav lieliski!?

Daudzi nodomāja: “Bet hei, ja jau RTX 3080 ir divreiz jaudīgāka par RTX 2080, tad tai vajadzētu būt labākai arī par krietni dārgāko ($999) RTX 2080 Ti!?” un tā izrādījās taisnība – pēc TechSpot kolēģu datiem, RTX 3080 ir vidēji par 21% jaudīgāka nekā RTX 2080 Ti pie 2K jeb 1440p izšķirtspējas, bet 4K apstākļos pārsvars sasniedz pat 31 procentu. Iespaidīgi!

Neskatoties uz to, ka RTX 3080 videokaršu nonākšana veikalu plauktos bija paredzēta tikai 17. septembrī un ātrāk nebija pieejami arī reāli veiktspējas testi, spēcīgā prezentācija un grandiozie solījumi noveda pie jauna NVIDIA akciju vērtības rekorda. Ja 27. augustā kompānijas akciju cena biržā bija 505 ASV dolāri, tad 2. septembrī tā sasniedza visu laiku augstāko punktu – 573 dolārus.

Sarežģījumi

Haips pēc prezentācijas bija milzīgs, daudzi entuziasti steidza pārdot savas GTX 10. un RTX 20. sērijas grafiskās kartes, lai atbrīvotu vietu datorā un piepildītu maciņu priekš RTX 3080. Kā jau ierasts, NVIDIA arī šoreiz sagatavojusi un pasaules attīstītākajās valstīs (diemžēl ne Latvijā) piedāvā iegādāties sava īpašā dizaina Founders Edition kartes, uz kurām internetā bija iespējams iestāties rindā, ko daudzi arī izdarīja.

GeForce RTX 3080 Founders Edition

GeForce RTX 3080 Founders Edition

Pienākot 17. septembrim, daudzi sagaidīja nevis jaunās kartes, bet milzīgu vilšanos. Skaidrs, ka gribētāju bija daudz un visiem karšu varētu nepietikt, tomēr to, ka Founders Edition versija NVIDIA mājaslapā no statusa “Notify Me” uz “Out of Stock” nomainīsies pāris minūšu laikā pēc oficiālās embargo krišanas, neparedzēja neviens.

Līdz ar šādu notikumu pavērsienu daudzi internetā izteica minējumus, ka šīs kartes saražotas ļoti ierobežotā daudzumā vai patiesībā nemaz neeksistē. Iespējams tā uzskatītu arī mēs, ja vien jau 17. septembrī nebūtu saņēmuši un piegādājuši saviem klientiem pāris Palit GamingPro OC kartes.

Interneta tirdzniecības portālā ebay.com daži veiksminieki par uzpūstām cenām centās iegūtās kartes pārdot izsolē, bet interneta troļļi spekulantiem atspēlējās, maldīgi solot par precēm astronomiskas summas.

Ir apritējis mēnesis, bet situācija ar GeForce RTX 3080 pieejamību nav uzlabojusies – videokaršu vai nu nav nemaz, vai tiek piegādātas ļoti limitētā skaitā par paaugstinātām cenām, kas sāk atgādināt kriptovalūtu mining laikus. Diemžēl Tom’s Hardware jaunākā intervija ar NVIDIA vadītāju neko pozitīvu sagaidīt ātrāk par 2021. gadu neļauj.

Kondensatoru sāga

Aptuveni nedēļu vienkāršā tauta izrādīja savu neapmierinātību par karšu ierobežoto pieejamību un spekulantu uzpūstajām cenām, līdz 25. septembra rītā vācu apskatnieks Igors Valoseks no igor’sLAB publicēja savus novērojumus par atsevišķu RTX 3080 grafisko karšu nestabilo darbību, par ko bija ziņojuši daži apskatnieki un daļa no tiem dažiem simtiem lietotāju, kuriem bija izdevies kādu no RTX 3080 kartēm iegādāties. Plašākai auditorijai tālāk šo Igora vēstījumu pasniedza vairāki pazīstami tehnoloģiju blogeri un Youtube personības, tostarp JayzTwoCents, kura video skatījumu skaits sasniedzis jau gandrīz 2 miljonus.

Kas tad īsti notika? Reference board shematiskajās vadlīnijās, kuras tiek izsūtītas visiem partneriem (ASUS, MSI, Gigabyte u.c.) pielāgoto karšu izgatavošanai, NVIDIA rekomendē grafiskā kodola (GPU) barošanu nodrošināt ar 5 POSCAP tipa polimēru kondensatoriem un 1 MLCC keramisko kondensatoru komplektu, kas sastāv no desmit elementiem. Dabā izrādījās, ka vairāki ražotāji savos RTX 3080 dizainos uzstādījuši 6 “lētos” POSCAP kondensatorus. Arī NVIDIA inženieri savā Founders Edition kartē nav pieturējušies pie pašu ieteiktā risinājuma un izvēlējušies shēmu 4 POSCAP + 2 MLCC, savukārt ASUS TUF un ROG Strix modeļiem visi 6 ir “dārgie” MLCC bloki.

Pa kreisi – NVIDIA reference board dizains, vidū – Zotac Trinity, pa labi – NVIDIA Founders Edition

Igor’sLAB septembra novērojumi liecināja, ka visbiežāk nestabila darbība bija novērojama tieši produktiem, kuros nav ievēroti ražotāja ieteikumi un uzstādīti visi 6 “lētie” POSCAP kondensatori. Daudzi pieņēma to kā patiesību, ziņu portālus pārpildīja raksti ar kliedzošiem virsrakstiem, nozākājot ražotājus par vēlmi ietaupīt uz kondensatoru rēķina. Kāds elektronikas inženieris reddit ierakstā salīdzinājis POSCAP un MLCC īpašības, uzskaitot katra kondensatoru tipa plusus un mīnusus. Kā izrādās, tad tieši MLCC cenas ziņā esot lētākie no abiem, tomēr pasaulē novērojams šī kondensatoru tipa deficīts. Savukārt viennozīmīgi apgalvot, ka viens vai otrs risinājums ir labāks izmantošanai grafiskā kodola barošanas ķēdē, neesot korekti.

Atšķirībā no AMD Radeon RX 5700 XT sāgas 2019. gadā, ar kuru vistiešākajā veidā cīnījās mūsu servisa nodaļa, bet kura tik lielu publisku rezonansi neguva, ar risinājumu un oficiālu paskaidrojumu NVIDIA nāca klajā nevis 3 mēnešus, bet 3 dienas vēlāk – 28. septembrī, izlaižot jaunu draivera versiju 456.55 un savā forumā paziņojot, ka ar šo draiveri karšu nestabilitāte ir novērsta. Savukārt POSCAP un MLCC kondensatoru izkārtojums ir katra ražotāja izvēle un tas ne vienmēr norāda uz grafisko karšu kvalitāti.

NVIDIA paziņojums

Daudzi gan šo paziņojumu uztvēra ar lielu skepsi, uzskatot, ka jaunais draiveris tikai ierobežo kodola maksimālo frekvenci, tādēļ problēmas pazuda. Tieši tas pamudināja mani pie pirmās izdevības savā starpā salīdzināt četras dažādas GeForce RTX 3080 kartes ar atšķirīgiem POSCAP un MLCC izkārtojumiem, lai vienreiz un par visām reizēm noskaidrotu patiesību un naktīs varētu gulēt mierīgi. Kā man veicās? Par to uzzināsi jau pēc pāris dienām manā nākamajā rakstā, tomēr varu pačukstēt, ka nav tiešas korelācijas starp izmantoto kondensatoru tipu un maksimālo GPU frekvenci. Arī jaunais draiveris, pretēji izskanējušajiem pieņēmumiem, neierobežo kodola boost frekvences.

Testēšanas metodes

Lai noskaidrotu GeForce RTX 3080 grafiskās kartes veiktspēju, izmantoju piecas spēles ar iebūvētām benchmark ainām, lai rezultāti būtu maksimāli konsistenti un savstarpēji salīdzināmi:

  • Assassin’s Creed Odyssey
  • Borderlands 3
  • Far Cry New Dawn
  • Horizon Zero Dawn
  • Shadow of the Tomb Raider

Papildus izmantoju arī šādas programmas:

  • HWiNFO – komponenšu temperatūru, sprieguma, ventilatoru apgriezienu un frekvenču monitoringam.
  • MSI Kombustor – sistēmas (videokartes un procesora) “uzsildīšanai” un kopējā energopatēriņa noteikšanai pie maksimālās slodzes.
  • MSI Afterburner – grafiskās kartes virstaktēšanai (OC).
  • 3DMark Time Spy – sintētiskais grafisko karšu (un CPU) veiktspējas tests.

Visas spēles tika testētas trīs populārākajās izšķirtspējās – 1080p jeb FHD, 1440p jeb 2K un 2180p jeb 4K pie visaugstākajiem grafiskās kvalitātes iestatījumiem. Papildus veicu divus testus spēlē Shadow of the Tomb Raider, lai pārbaudītu DLSS risinājumu 2K un 4K apstākļos.

Testa sistēma

Lai objektīvi notestētu tik jaudīgu karti, kāda ir GeForce RTX 3080, nepieciešams arī ļoti ātrs centrālais procesors. CPU ietekme visvairāk jūtama pie zemākām izšķirtspējām (1080p), tāpēc izvēlējāmies šobrīd labāko procesoru spēlēm – Intel Core i9-10900K. Lai līdz minimumam samazinātu procesora bottleneck (jā, arī i9-10900K tāds ir!) negatīvo ietekmi uz rezultātiem, es to virstaktēju, liekot visiem 10 kodoliem darboties ar fiksētu 5.10 GHz takts frekvenci, kas TechPowerup testā sevi apliecināja kā visjaudīgāko konfigurāciju.

Lai radītu sacensību garu un sniegtu iespēju salīdzināt RTX 3080 veiktspēju ar iepriekšējo paaudžu monstriem, izvēlējos visus testus veikt uz trim grafiskajām kartēm:

  1. MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO
  2. Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER Gaming OC
  3. Gigabyte GTX 1080 Ti AORUS Xtreme
MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO Gigabyte RTX 2080 SUPER Gaming OC Gigabyte GTX 1080 Ti AORUS Xtreme
Arhitektūra Ampere (8nm) Turing (12nm) Pascal (16nm)
GPU GA102 TU104 GP102
Mikroshēmas izmērs 628 mm² 545 mm² 471 mm²
Pusvadītāju skaits (milj.) 28 300 13 600 11 800
TMU / ROP / SM 272 / 96 / 68 192 / 64 / 48 224 / 88 / 28
CUDA kodoli 8704 3072 3584
Kodola frekvence 1815 MHz 1845 MHz 1607 MHz
Atmiņas tips GDDR6X GDDR6 GDDR5X
Atmiņas apjoms 10GB 8GB 11GB
Efektīvā atmiņas frekvence 19 Gbps 15.5 Gbps 11.2 Gbps
RT kodoli 68 48
Tensor kodoli 272 384
TDP 320W 250W 250W
MSRP cena ASV (iznākšanas brīdī) $699 $699 $699

3DMark Time Spy

Dotais tests pēc noklusējuma izmanto 2K jeb 2560×1440 pikseļu izšķirtspēju, kādā arī to atstāju. Par uzvarētāju šaubu nav – GeForce RTX 3080 par vairāk kā 50% apsteidz iepriekšējās paaudzes RTX 2080 SUPER, bet pārsvars pār 2017. gada jaudīgāko Pascal arhitektūras GTX 1080 Ti sasniedz 80%. Iespaidīgi!

Assassin’s Creed Odyssey

Spēle izmanto Ubisoft Montreal studijas izstrādāto AnvilNext 2.0 spēles dzini, uz kura bāzētas 3 iepriekšējās (Unity, Syndicate un Origins) Assassin’s Creed franšīzes spēles, kā arī labi zināmās Rainbow Six Siege un For Honor.

Šajā testā RTX 3080 ir no 23 līdz 40% ātrāka pār RTX 2080 SUPER, atkarībā no izšķirtspējas. Tomēr pats būtiskākais, ko parāda šis grafiks – tikai RTX 3080 ir spējusi pārkāpt maģisko 60 FPS robežu 4K izšķirtspējā, kas garantē patīkamu spēlēšanu. Pirms RTX 30 Series iznākšanas nekas tāds nebija iespējams bez kvalitātes upurēšanas.

Borderlands 3

Pirms gada iznākusī Borderlands 3 izstrādāta uz Unreal Engine 4 un tās unikālais vizuālais rokraksts izpelnījies pozitīvas atsauksmes un vērtējumu gan kritiķu, gan spēlētāju acīs.

Spēlē Borderlands 3 novērojama vēl lielāka RTX 3080 dominance. Ja pie 1080p pārsvars pār iepriekšējās paaudzes modeli ir “tikai” 30 procenti, tad pie 2K un 4K izšķirtspējas tas sasniedz 55 un 75 procentus. Arī šeit redzams, ka tikai Ampere kartei ir pa spēkam nodrošināt kritiskos 60+ FPS pie jebkuras izšķirtspējas.

Horizon Zero Dawn

Spēle Horizon Zero Dawn tika izdota 2017. gada sākumā kā Sony PlayStation 4 konsoles ekskluzīvs un iemantoja lielu popularitāti – tā ir viena no 10 visu laiku pārdotākajām PS4 spēlēm ar vairāk kā 10 miljoniem pārdotu kopiju. Šī gada augustā – trīsarpus gadus vēlāk iznāca ilgi gaidītā spēles PC versija, kuru arī notestējām.

Spēle izmanto jaunāko DirectX 12 API un ar to vislabāk galā tiek neviens cits kā RTX 3080, par aptuveni 50% apsteidzot RTX 2080 SUPER neatkarīgi no izšķirtspējas. Vēlies spēlēt uz 4K monitora Ultimate kvalitātē – laipni lūgti!

Far Cry New Dawn

Lai gan Far Cry sāgas svaigāka versija “New Dawn” iznāca tikai pērn, tā darbojas uz teju aizvēsturiska Dunia 2 engine, kas pirmoreiz tika izmantots jau 8 gadus atpakaļ – spēlē Far Cry 3. Neskatoties uz to, jaunākais Far Cry uz augstākajiem iestatījumiem izskatās patiešām glīti.

Ja neskaita 4K rezultātu, kurā RTX 3080 ir par 45 un 60 procentiem labāka par saviem priekštečiem, pie zemākas izšķirtspējas atšķirība starp trim kartēm ir minimāla, bet tam ir gaužām vienkāršs izskaidrojums. Jau minēju, ka dotā spēle izmanto vecu engine, kas atbalsta tikai DirectX 11 API un sniegums pārsvarā balstās uz centrālā procesora pleciem (CPU bound). Ne velti arī wccftech.com, analizējot doto spēli, novēroja, ka pie 1080p izšķirtspējas RTX 2080 demonstrētais sniegums atpaliek no RTX 2070 un pat RTX 2060.

Shadow of the Tomb Raider

Kas gan būtu videokaršu apskats bez Laras Kroftas!? Jaunākā kapeņu izlaupītājas versija “Shadow of the Tomb Raider” ir jau divus gadus veca, tomēr tā kā viena no pirmajām ieviesa modernās DirectX 12, DLSS un reāllaika Ray Tracing tehnoloģijas.

Vispirms visas 3 kartes testēju ar atslēgtu DLSS, jo GTX 1080 Ti nav iebūvēti Tensor kodoli, kas nodrošina šīs mākslīgā intelekta (AI) vadītās tehnoloģijas darbību. Rezultāti nepārsteidz un līdera kroni saņem GeForce RTX 3080, kura apsteidz RTX 2080 SUPER par 16% (1080p), 45% (2K) un 57% (4K).

Turpinājumā pārbaudīju savas spējas MSI RTX 3080 Gaming X Trio virstaktēšanā, lai atrastu slieksni, pie kura karte spēj darboties bez traucējumiem. Ar MSI Afterburner man izdevās paaugstināt ražotāja uzstādīto 1815 MHz bāzes frekvenci par 165 MHz, bet atmiņu par 500 MHz.

MSI RTX 3080 Gaming X Trio stabilie OC uzstādījumi

Ļoti interesants jaunievedums, ko līdz ar GDDR6X ienākšanu nodrošina Ampere arhitektūras videokartes, ir ECC (error-correcting code) atmiņa. Tam ir gan pozitīvais, gan negatīvais aspekts.

Negatīvs tādēļ, ka tiek apgrūtināta maksimālās stabilās atmiņas frekvences noskaidrošana. Ja agrāk, pārsniedzot videokartes atmiņas spēju robežu, uzreiz bija novērojami artefakti, tad videokartes ar ECC atmiņu šajā situācijā turpina darboties, bet fonā tiek samazināta atmiņas frekvence, līdz ar to strauji krītas kartes veiktspēja.

Salīdzinājums starp līdzšinējo videokaršu atmiņas uzvedību (augšā) un jauno ECC risinājumu (apakšā)

Pēc aptuveni stundu ilgas stabiņu bīdīšanas un neskaitāmiem 3DMark testiem izdevās nostabilizēt karti un Tomb Raider spēlē novērot 2, 5 un 6 FPS pieaugumu.

Nākamo testu jau veicu tikai ar RTX kartēm un ieslēgtu DLSS 2K un 4K izšķirtspējā. DLSS (Deep Learning Super Sampling) ir tehnoloģija, kas ar Tensor kodolu un mākslīgā intelekta palīdzību ļauj palielināt (upscale) zemas izšķirtspējas tekstūras gandrīz bez kvalitātes zudumiem, nodrošinot augstu kadru skaitu sekundē.

Plašāk par DLSS paskaidrots šajā video.

Lūk arī DLSS testa rezultāti:

RTX 3080 kartes FPS pieaugums DLSS režīmā izrādījās mazāks kā biju iztēlojies – tikai 5% pie 2K un 20% pie 4K rezolūcijas. Vairāk pārsteidza RTX 2080 SUPER modeļa rādītāji, kuri pieauga par 10 un 30 procentiem. Pēc nelielas iedziļināšanās tas vairs nemaz nešķiet tik pārsteidzoši – RTX 2080 SUPER uzstādītais Tensor kodolu skaits ir par 112 vienībām jeb 40% augstāks kā atrodams jaunajā RTX 3080.

Pievienoju arī divus 4K izšķirtspējas ekrānattēlus ar izslēgtu un ieslēgtu DLSS. Neizdevās veikt nevainojamu stopkadru, tomēr pietuvinājumā redzams, ka tekstūru kvalitāte ar DLSS mazliet ir cietusi.

DLSS OFF

DLSS ON

Temperatūra, dzesēšana un energopatēriņš

Lai panāktu grafiskās kartes un procesora maksimālo noslodzi, uzstādīju MSI Kombustor programmu, kurā vienlaicīgi palaidu CPU burner un noklsējuma 3D ainu “msi-01” 2560×1440 izšķirtspējā. Mērījumiem izmantoju rozetē ievietojamu jaudas mērītāju, kas spēj attēlot iekārtas momentāno, minimālo un maksimālo patēriņu vatos (W).

Skaitļi ar virstaktētu Core i9-10900K procesoru ir iespaidīgi, lai neteiktu vairāk. Ja iepriekš NVIDIA ieteikums priekš RTX 3080 izvēlēties vismaz 750W barošanas bloku man šķita pārlieku piesardzīgs, tad pēc šī testa pavisam noteikti rekomendēju šādai procesora un grafiskās kartes kombinācijai izvēlēties vismaz 850W vai jaudīgāku barokli, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem. Piebildīšu, ka ar virstaktētu ASUS RTX 3080 ROG Strix OC versiju novēroju pat 713.3W patēriņu rozetē.

Pēc kārtīgām 10 minūšu Kombustor mocībām, ar HWiNFO nolasīju maksimālo GPU kodola temperatūru.

Kā redzams, tad ar 71W lielāku patēriņu MSI RTX 3080 Gaming X Trio saglabāja temperatūru salīdzinoši drošā 77°C zonā, kas ir gana tālu no NVIDA noteiktā 93°C limita. MSI kartes ventilatoru griešanās ātrums nepārsniedza 1560 rpm, diemžēl 2080 SUPER modeļa skaitļus esmu pazaudējis, bet GTX 1080 Ti ventilatori darbojās mazliet agresīvāk (1750 rpm), kas, pateicoties par 100W mazākam patēriņam un izdalītajam siltumam, noveda pie 74°C temperatūras.

Kopsavilkums

Noslēgumā izrēķināju visu trīs karšu vidējo sniegumu 5 spēļu kopsummā FPS izteiksmē. Rezultātos nav ņemti vērā OC un DLSS testu rādītāji.

Ja pārrēķinām šos skaitļus procentos, par bāzi ņemot GeForce RTX 2080 SUPER, tad jaunā RTX 3080 grafiskā karte Full HD izšķirtspējā ir par 20 procentiem jaudīgāka. Pārsvars būtu ievērojami lielāks, ja testā neiekļautu Far Cry New Dawn, bet es to darīju apzināti, lai nodemonstrētu, ka pastāv arī slikti optimizētas spēles, kurās lielāka ietekme ir procesoram, nevis grafiskajai kartei.

Šobrīd populārajā 2K jeb 1440p izšķirtspējā pārsvars pieaug līdz nepilniem 35%, bet 4K uzlabojums pārsniedz 50% atzīmi.

Diemžēl nepietika laika, lai paralēli spēlēm jaunās RTX 3080 veiktspēju salīdzinātu arī foto, video un 3D apstrādes programmās. Šādiem mērķiem varu ieteikt Puget Systems detalizētos testus. Kā reiz šādam nolūkam viņi izveidojuši nelielu, viegli pārskatāmu kopsavilkumu: NVIDIA GeForce RTX 3080 10GB & RTX 3090 24GB Review Roundup

RTX 3080 veiktspēja Unreal Engine 4

Praktiski visos 3D renderēšanas un video apstrādes rīkos jauno RTX 30 Series karšu veiktspējas pieaugums ir vēl iespaidīgāks par to, kas novērojams datorspēlēs.

Secinājumi

Manuprāt svarīgākais, uz ko norāda testi – beidzot ir videokarte, kas uz maksimālajiem iestatījumiem 4K izšķirtspējā spēj noturēt vairāk kā 60 FPS gandrīz jebkurā šobrīd pieejamajā spēlē! Pirms RTX 30 Series un Ampere arhitektūras nekas tāds nebija iespējams bez grafisko iestatījumu upurēšanas, bet tagad droši vari atvērt savu mīļāko spēli, ieslēgt visaugstāko kvalitāti un plūstoši baudīt procesu ar vislabāko iespējamo grafiku. Ir tikai viens izņēmums – Microsoft Flight Simulator 2020.

+ Plusi

  • Pārliecinoši augstāka veiktspēja datorspēlēs par 2080 SUPER (un 2080 Ti) jebkurā izšķirtspējā,
  • pirmā karte, kas praktiski visās spēlēs 4K izšķirtspējā darbojas ar 60 un vairāk FPS uz maksimālajiem iestatījumiem,
  • iespaidīgs jaudas pieaugums renderēšanas un video apstrādes programmās,
  • lieliska cenas/veiktspējas attiecība pat pie deficīta ietekmē pieaugušajām cenām,
  • efektīva un klusa dzesēšanas sistēma,
  • Iebūvētais HDMI 2.1 ports atbalsta 8K 60Hz monitorus un TV,
  • ekskluzīvas funkcijas, ko nepiedāvā konkurenti (Ray Tracing, DLSS, G-SYNC, NVIDIA Broadcast, Ansel, GeForce Experience).

– Mīnusi

  • Pieaudzis strāvas patēriņš un prasības pret barošanas bloka jaudu,
  • netiek nodrošināts divu karšu NVLink (SLI) slēgums,
  • pašlaik ļoti ierobežota pieejamība visā pasaulē.

GeForce RTX 3080 grafiskais čips spēļu cienītājiem ir atnesis pēdējo gadu laikā iespaidīgāko jaudas pieaugumu. Tas ir racionāls uzlabojums pat tiem, kas izmanto kādu no GTX 10 Series vai RTX 20 Series videokartēm. Tikai jāņem vērā fakts, ka visu kartes potenciālu būs iespējams izmantot vien kombinācijā ar jaunākās paaudzes Intel Core i7/i9 vai AMD Ryzen 7/9 procesoru.

GeForce RTX 3080 ir must-have produkts tiem, kuriem interesē baudīt spēles 4K izšķirtspējā vai uz 1080p/1440p monitoriem ar paaugstinātu (>100 Hz) refresh rate bez nepieciešamības kaut ko samazināt spēļu grafiskajos iestatījumos.

Tāpat RTX 3080 grafiskās kartes uzstādīšana kardināli uzlabos produktivitāti tiem, kuri savā profesionālajā darbībā izmanto Unreal Engine 4, OctaneRender, RedShif, V-Ray Next renderēšanas rīkus vai nodarbojas ar video apstrādi Adobe Premiere, After Effects vai DaVinci Resolve Studio vidē.

Pagaidām vislielākās galvassāpes sagādā ierobežotā RTX 3080 pieejamība, tomēr Dateks.lv tur roku uz pulsa un cenšas tikt pie katras kartes, kas pieejamas Eiropā vai ceļo Baltijas valstu virzienā. Aktuālajam RTX 3080 videokaršu piedāvājumam un plānoto piegāžu termiņiem vari sekot līdzi sadaļā Videokartes.

Neaizejiet pārāk tālu, jo tuvāko dienu laikā publicēšu savu testu rezultātus attiecībā uz NVIDIA draiveriem un atšķirīgajiem kondensatoriem. Būs interesanti!

Dalīties ar rakstu: