Sonos mājas audio ekosistēmas un “One SL” viedā skaļruņa apskats

- - No Comments on Sonos mājas audio ekosistēmas un “One SL” viedā skaļruņa apskats

Mucā neesmu audzis un caur spundi ēst arī nav mēģināts, bet ar Sonos pirmo reizi saskāros tikai šajā pavasarī, kad Dateks.lv kļuva par Sonos produktu oficiālo izplatītāju Latvijā, un man radās iespēja iepazīties ar vairākām Sonos iekārtām aci pret aci. Tagad ir pienācis laiks par šo interesanto risinājumu pastāstīt plašāk.

Kas ir Sonos?

Sonos ir līderis viedo mājas audio risinājumu jomā, piedāvājot kvalitatīvas Hi-Fi akustiskās iekārtas ar ekstensīvu programmnodrošinājumu, kas ar vienas lietotnes starpniecību ļauj pārvaldīt neskaitāmus Sonos produktus, atskaņot tajos saturu no vairāk kā 80 dažādiem servisiem (Spotify, Tidal, Apple Music, YouTube Music u.c.) un izmantot populārākos balss asistentus (Google Assistant, Amazon Alexa un Siri).

Lielākās Sonos ekosistēmas priekšrocības ir tās fleksibilitāte un dinamiskums – produkti savstarpēji savienojas un uztver audio signālu ar lokālā datortīkla starpniecību, tāpēc atkrīt sarežģītā plānošana un kabeļu izvilkšana pa visu dzīvesvietu, jo nepieciešama tikai elektrības rozete. Lietotājs var sākt tikai ar vienas iekārtas iegādi, bet vēlāk soli pa solim paplašināt esošo vai apskaņot ar Sonos skaļruņiem arī citas telpas.

Sonos skaļruņus var viegli konfigurēt un grupēt – ja sieva virtuvē klausās Eltonu Džonu, bērni viesistabā var lēkāt pie Bermudu Divstūra, bet tev neviens neliegs guļamistabā baudīt Daft Punk ierakstus. Vai arī iedomājies ainu, kurā tu sēdi darbistabā pie datora un klausies podkāstu, bet pienācis laiks doties uz virtuvi pagatavot maltīti – pāris pieskārieni viedtālruņa ekrānam un podkāsts turpinās uz virtuvē novietotās akustikas. Savukārt ballītes laikā noderēs opcija skaļruņus, kuri izvietoti dažādās istabās, caur lietotni iekļaut vienotā virtuālā grupā un tajos sinhroni atskaņot kopīgu saturu.

Bez jau pieminētās elektrības rozetes, Sonos produktu uzstādīšanai vēl nepieciešams viedtālrunis, planšete vai dators, uz kura darbojas Android, iOS, macOS, FireOS vai Windows operētājsistēma, kā arī pieslēgums datortīklam. Visās Sonos iekārtās ir iebūvēts Wi-Fi uztvērējs, līdz ar to nepieciešams tikai Wi-Fi piekļuves punkts vai Port bāzes stacija, ja sava rūtera jums nav. Tāpat vairumam iekārtu (izņemot Move pārnēsājamo skaļruni) ir iebūvēta RJ45 Ethernet ligzda, kas ļauj pievienoties mājas tīklam arī ar vada starpniecību, ja bezvadu tīkla nav, tam ir vāja uztveramība konkrētajā lokācijā vai novērojami citi traucējumi.

Sonos One SL

Jāsaka, ka Sonos produkti nav īpaši lēts prieks – finansiāli vispieejamākais no skaļruņiem ir One SL, kura cena sastāda €199 par vienību. Par šo summu jūs savā īpašumā iegūsiet 16cm augstu, 12cm x 12cm platu un 1.85kg smagu divjoslu aktīvo tumbiņu, kurā iebūvēti divi skaļruņi – viens augstfrekvenču skaļrunis (pīkstulis), otrs – vidējā un zemā diapazona skaļrunis (mid-woofer), kurus kustina divi īpaši pielāgoti D klases pastiprinātāji.

Pēc svara, izmēra, dizaina un skaļruņu konfigurācijas One SL ir identisks €229 vērtajam 2. paaudzes One modelim. Atšķirība, kurā slēpjas 30 eiro cenas pieaugums, ir dārgākajā One modelī iebūvētais mikrofons, kas paredzēts balss vadībai ar Amazon Alexa vai Google Assistant, no kuriem gan Latvijā Sonos aplikācijai tos pievienot nav iespējams. Iespējams, ka to var apiet, reģistrācijas laikā samelojot par valsti, taču neesmu par to pārliecināts, jo Android lietotne pieprasa atļauju izmantot GPS atrašanās vietas datus.

Būtiski pieminēt, ka Sonos nenorāda muzikālo jaudu nevienam no saviem skaļruņiem, tāpēc par to to akustiskajām spējām vislabāk pārliecināties klātienē, lai noskaidrotu vai konkrētais risinājums atbilst jūsu prasībām. Ja nopietni apsverat Sonos produktu iegādi, sazinieties ar Dateks.lv – mēģināsim rast iespēju interesējošos Sonos produktus nodemonstrēt.

Dizains

One SL un gandrīz visi pārējie Sonos produkti tiek piedāvāti divās krāsās – melnā un baltā, līdz ar to ražotājs nav diskriminējis ne slimnīcas un kāzu salonus, ne apbedīšanas birojus. Gan One SL, gan citu Sonos produktu izskats ir nostrādāts līdz izcilībai, ne velti pats Apple tos piedāvā iegādāties savā tiešsaistes veikalā.

One SL korpusu rotā smalks metāla režģis, kas par 90 procentiem apskauj visu produktu, atstājot vien 3cm šauru plastmasas joslu tumbiņas aizmugurē, kur atrodama RJ45 tīkla pieslēgvieta un poga, kuru nepieciešams izmantot ierīces uzstādīšanas laikā vai atjaunojot to uz rūpnīcas uzstādījumiem. 220V barošanas vads stiprinās ierīces apakšā un tiek glīti novadīts uz aizmuguri pa tam paredzētu kanālu.

Tumbiņas augšpusē uz matētās plastmasas izvietots LED indikators un trīs kapacitīvās pogas – skaļāk, klusāk un Play/Pause. Ar šo pašu pogu palīdzību iespējams arī pārslēgt dziesmas – pārvelkot visām trim pāri uz labo pusi tiks atskaņota nākamā, bet uz kreiso – iepriekšējā dziesma. Šo gan es atkodu tikai pēc ieskatīšanās instrukcijā, jo uz paša One SL nav atrodamas nekādas norādes, kas par šādu funkcionalitāti liecinātu.

Uzstādīšana

Pirmreizējās uzstādīšanas process visām Sonos akustiskajām iekārtām neatšķiras, tāpēc pievienotie ekrānuzņēmumi būs relevanti ne tikai One SL uzstādīšanas laikā. Process ir gana intuitīvs un tam nevajadzētu sagādāt problēmas, tomēr īsumā aprakstīšu un ar miljons attēliem paskaidrošu tā, lai viss būtu saprotams pat piecgadniekiem un manai mātei.

Lai skaļruni pievienotu tīklam un sapārotu ar viedierīci, vispirms nepieciešama Sonos aplikācija, kas atrodama jūsu viedtālruņa lietotņu veikalā vai arī noklikšķinot uz atbilstošās operētājsistēmas Sonos mājaslapas sadaļā Downloads. Pēc instalācijas atveriet lietotni un izvedojiet Sonos kontu, ja jums tāda vēl nav. Uz savu inbox.lv spama kastīti vēstuli apstiprināšanai nesagaidīju, tāpēc rekomendēju izmantot Gmail.

Pēc profila izveides lietotne piedāvās uzstādīt produktus – nospiediet “Set up products“, pieslēdziet Sonos skaļruni elektrotīklam un lietotnē spiediet “Continue“. Meklēšana ilgst pārdesmit sekundes līdz ekrānā parādās produkta nosaukums, tā attēls un sērijas numurs. Ja tas nenotiek, iespējams, ka skaļrunis jau ticis uzstādīts un ir piesaistīts citai Sonos sistēmai, vai arī citu iemeslu dēļ nav startējies savienošanas režīms. Lai to risinātu, produktu vispirms jāatvieno no strāvas, pēc tam jānospiež aizmugurē novietotā poga un, to neatlaižot, Sonos iekārta atkārtoti jāpievieno rozetei. Poga bez pārtraukumiem jātur nospiesta aptuveni 10 sekundes, līdz brīdim, kad LED indikators sāk mirgot oranžā krāsā, apliecinot iekārtas atrašanos savienošanās režīmā.

Ja vien skaļrunis nav pievienots datortīklam ar Ethernet kabeli, tad turpinājumā lietotne prasīs to pievienot Wi-Fi tīklam. Pirms paroles ievadīšanas būs jānospiež podziņa One SL aizmugurē un skaļrunī atskanēs signāls, lai apstiprinātu, ka esiet izvēlējušies pareizo iekārtu. Tālāk jāizvēlas jūsu Wi-Fi piekļuves punkta nosaukums un jāievada parole. Ja viss būs pareizi, finālā atliks vien izvēlēties istabu jeb grupu, kurā iekļaut tumbiņu.

Pēc veiksmīga savienojuma Sonos automātiski pārbaudīs vai produktam pieejami atjauninājumi un tos uzstādīs.

Uzstādīšanas process ar to arī ir noslēdzies un lietotne uzreiz piedāvā pievienot mūzikas servisus. Lūk šādi notiek Spotify pievienošana.

Lietotne un funkcionalitāte

Sonos produktiem nav tālvadības pults un uz pašiem skaļruņiem izvietots minimālais atskaņošanas kontrolei nepieciešamais pogu skaits, jo sistēmas pārvaldību primāri paredzēts veikt ar viedierīces lietotnes starpniecību. Android lietotnē tiek izšķirtas 5 galvenās izvēlnes:

  1. My Sonos – tiek atspoguļotas nesen spēlētās dziesmas, atskaņošanas saraksti (playlists) un paša atzīmēto ierakstu izlase.
  2. Browse – satura izvēlēšanās atskaņošanai no pievienotajiem trešo pušu servisiem un viedtālrunī atrodamajām dziesmām.
  3. Rooms – istabu (rooms) pārvaldīšana, lai katrā no tām atskaņotu atšķirīgu vai visās kopīgu saturu.
  4. Search – dziesmu meklēšana pēc to nosaukuma, izpildītāja, albuma, žanra. Arī podkāsti.
  5. Settings – pieejamas šādas apakšsadaļas:
    • Account – pārvaldīt kontu, nomainīt e-pasta adresi vai atjaunot paroli.
    • System – pievienot, noņemt un pārvietot skaļruņus starp istabām, pielāgot ekvalaizeru, ierobežot skaļumu, ieslēgt vai atslēgt vadības pogas un gaismas indikatorus, un pat iestatīt modinātāju.
    • Services & Voice – pievienot un noņemt trešo pušu servisus (Spotify, Apple Music u.c.).
    • App Preferences – lietotnes uzstādījumi un atļaujas.
    • Help & Tips – palīdzība un padomi, pie kā Sonos ir ļoti labi piestrādājuši – atradīsiet atbildes un informāciju par katru jautājumu vai neskaidrību viegli uztveramā veidā.
    • Data & Privacy – pārvaldīt privātuma iestatījumus un izlasīt Sonos privātuma politiku.
    • Legal – iepazīties ar juridisko informāciju un līguma noteikumiem.

Izmantojot Spotify servisu, Sonos piedāvātā atskaņotāja funkcionalitāte ir plaša, atrodami visi atskaņošanas saraksti, ieskaitot Daily Mix, Weekly Discover un Release Radar. Man tā arī neatradās argumenti, lai atvērtu un izmantotu oriģinālo Spotify lietotni, lai gan to izdarīt ir iespējams un Spotify Connect katru Sonos definēto istabu jeb skaļruņu grupu pat atpazīst kā atsevišķu atskaņošanas ierīci.

Pamēģinot Google Play Music, kuru agrāk izmantoju regulāri, ar vienu problēmu gan saskāros – caur Sonos lietotni nav pieejams Last Added atskaņošanas saraksts, kuram automātiski tiek pievienotas visjaunākās dziesmas no jūsu Google Play Music bibliotēkas. Tomēr, kopš Spotify ir kļuvis par manu primāro mūzikas avotu, šo servisu praktiski izmantoju tikai kā mākoņa backup savai lokālajai mūzikas kolekcijai.

Tomēr lielākā sāpe visu ne-Apple iekārtu īpašniekiem ir nespēja atskaņot Youtube uz Sonos akustikas ne caur pašu Youtube, ne Sonos lietotni vai interneta pārlūku. Sonos ir integrēts vienīgi Youtube Music maksas serviss, bet parasto Youtube saturu nogādāt līdz skaļruņiem caur Sonos interfeisu normālā veidā nav iespējams. Varbūt tas ir Google uzstādījums, lai aizstāvētu savas intereses un pasargātu no izmiršanas Chromecast, kas piedāvā līdzīgu funkcionalitāti ieviest jebkuros Hi-Fi skaļruņos un TV.

Divi vienīgie risinājumi kā atskaņot Youtube saturu uz Sonos akustikas ir šādi:

  1. No Apple iPhone, iPad vai Mac ierīces, kas atbalsta AirPlay 2 protokolu, ar nosacījumu, ja arī konkrētais Sonos produkts to nodrošina. Sonos ierīču saraksts ar Airplay 2 atbalstu aplūkojams šeit.
  2. Izmantojot Aux kabeli, ja jums ir Sonos Play:5, Port vai Amp iekārta, kurā integrēta analogā 3.5mm vai RCA stereo signāla ieeja. Vairāk informācijas šeit.

Skaņas kvalitāte

Jāsaka, ka pirms reālas saskarsmes ar Sonos produktiem biju noskaņots diezgan skeptiski, jo produktu cenas ir visnotaļ augstas. Piemēram par vienas mazās One SL tumbiņas cenu (€199) var atļauties iespaidīgu Microlab SOLO7C plaukta akustikas pāri ar 110W jaudu un par atlikumu iegādāties Spotify Premium abonementu pusgadam. Turklāt, Microlab bliezīs skaļāk pat par diviem One SL, tomēr ne jau dēļ blieziena cilvēki izvēlas Sonos, bet gan tādēļ, lai dzīvoklī vai privātmājā caur bezvadu tīklu pakāpeniski izveidotu dinamisku akustisko sistēmu ar ērtu centralizētu vadību caur viedierīci.

Pieskaroties skaņas kvalitātes tematam, ir jūtams, ka Sonos tam veltījuši daudz resursu un uzmanības. Par spīti saviem nelielajiem gabarītiem, One SL atskaņoto frekvenču diapazons ir visnotaļ plašs. Augšas skan ļoti dzidri un un pat viena šāda tumbiņa spēj piepildīt 15m2 telpu ar kvalitatīvi un pietiekami skaļu skanējumu, kas vienlīdz labi izplatās visā 360 grādu rādiusā, ja novietosiet to istabas centrā.

Sonos One SL frekvenču diapazons (lifewire.com)

Bez šaubām, nekādus dižos basus negaidiet, jo diametrā mazajam skaļrunim nav pa spēkam atskaņot neko zem 100 herciem. Skaļuma resurss šim produktam ir liels, pat bīstams, tāpēc vairāk par 60-70% no maksimuma griezt nevajadzētu. Es pat ieteiktu aplikācijā uzstādīt ierobežotāju (Volume Limit), jo lielā skaļumā pazūd skaņas linearitāte un tuvu maksimumam skaļruņi varētu pat tikt sabojāti.

Ja no diviem One SL viesistabā izveidosiet stereo pāri un pievienosiet vienu Sonos Sub zemfrekvenču skaļruni, tiks nosegts viss frekvenču diapazons un paveras iespēja baudīt kvalitatīvu stereo skaņu mūzikas un filmu laikā, un pat uzrīkot jaudīgu ballīti. Tomēr pie lielāka skaļuma One SL pazaudē skaņas tīrību un sabvūferis daudz labāk kombinētos ar Sonos Play:5 pāri.

Sonos mājaslapā aprakstītas arī dažādas kombinācijas mājas kinozāles vajadzībām – divi One SL kopā ar Sub un Beam soundbar spēj radīt lielisku mājas kinozāles efektu ar surround skaņu, bet Beam vietā novietojot pavisam svaigo Arc, iespējams izbaudīt reālistisko Dolby Atmos.

Īsumā par citiem Sonos produktiem

Sonos One

Sonos One ir skaņas un izskata ziņā precīza One SL kopija, tikai ar iebūvētu mikrofonu, kas nepieciešams balss asistentu izmantošanai.

Sonos One cena: €229

Sonos Move

Sonos Move ir pārvietojams, pret mitrumu un triecieniem pasargāts skaļrunis ar iebūvētu akumulatoru, kā arī Wi-Fi un Bluetooth bezvadu savienojumiem, kas to ļauj izmantot autonomi brīvā dabā vai iekštelpās kā individuālu vai grupā iekļautu skaļruni. Tā baterija kalpo vidēji 10 stundas, uzlāde notiek ar komplektā esošo dokstaciju vai jebkuru USB Type-C lādētāju, kurš nodrošina 12V, 15V vai 20V izejas spriegumu (5V telefona lādētājs vai datora USB ports, diemžēl, neder).

Arī šo produktu man bija iespēja mazliet paklausīties un jāsaka, ka skaņas kvalitāte ir teju vai izcila. Tik izcila, ka ir nepieklājīgi Move salīdzināt ar kādu JBL Charge vai Boombox sērijas produktu, kuri uz Sonos fona nevis skan, bet izdveš troksni. Pateicoties atjautīgi izvietotajiem skaļruņiem un Trueplay tehnoloģijai, Move skan tīri, pareizi un pietiekami skaļi, kamēr JBL – tikai skaļi.

Par kvalitāti ir jāmaksā – Sonos Move cena ir €399.

Sonos Play:5

Sonos apgalvo, ka Play:5 nodrošina studijas kvalitātes skaņu, kas piepildīs jebkuru istabu. Tajā integrēti 3 vidējā spektra un 3 augstfrekvenču skaļruņi, starp kuriem signāls automātiski tiek sadalīts tā, lai būtu baudāms stereo skanējums.

Sonos Play:5 korpusā ir iebūvēts akselerometrs – novietojot to vertikālā stāvoklī, tas automātiski pārslēgsies mono režīmā, lai, iegādājoties divus šādus produktus, jūs varētu to pārveidot par pilnvērtīgu stereo akustiku. Play:5 nodrošina arī analogo (line-in) audio ieeju, tāpēc varēsiet tam pa tiešo pievienot telefonu, CD vai skaņuplašu atskaņotāju un tālāk šo signālu padot arī uz citiem Sonos skaļruņiem.

Sonos Play:5 cena – €579

Sonos Sub

Līdz šim man nav bijusi iespēja baudīt premium klases Hi-Fi sabvūferus, tāpēc salīdzinājumā ar lētām Logitech, Microlab, Creative u.c. ražotāju 2.1 vai 5.1 datortumbiņām, Sonos Sub skan kā pasaka. Sulīgais bass perfekti izplatās pa visu telpu neatkarīgi no atrašanās vietas un orientācijas (lietotnē iespējams mainīt fāzi). Divu basinieku īpašais novietojums nerada lieku vibrāciju, bet dienasgaismas lampas manā kabinetā par to nav informētas.

Sub iespējams savienot ar citiem skaļruņiem un pat grupā ar vienu mazo One SL rezultāts bija iespaidīgs. Ne mazāk iespaidīgs ir fakts, ka vienas grupas (istabas) ietvaros Sonos automātiski prot salāgot dažādu skaļruņu signāla līmeņus un man ne reizi neprasījās kaut ko mainīt, jo balanss bija perfekts.

€799 vērtais Sonos Sub nav lēts prieks, tomēr pirms izteikt jebkādus spriedumus, to ir jāredz un jādzird klātienē.

Sonos Beam

Sonos Beam ir viedais soundbar, kurā iebūvēti četri pilna diapazona skaļruņi, viens pīkstulis un piecu mikrofonu grupa ar tālu darbības rādiusu un atbalss slāpēšanu. Aplikācijā iespējams aktivizēt Speech Enhancement funkciju, kas padarīs filmās dzirdamās balsis un čukstus daudz labāk saklausāmus. Savienojumam ar TV pieejams gan HDMI, gan optiskā audio savienojums caur īpašu adapteri.

Sonos Beam cena: €499

Sonos Playbase

Sonos Playbase ir par Beam krietni niknāks TV skaļrunis platformas veidā – to iespējams novietot uz galda un tam virsū droši var likt pašu televizoru. Playbase iekšienē atrodas pavisam 10 pastiprināti skaļruņi – seši vidējā, trīs augstā un viens zemā diapazona atskaņošanai. Optiskā izeja atbalsta stereo un Dolby Digital skaņu.

Sonos Playbase cena: €799

Sonos Amp

Kā jau liecina nosaukums, tad Sonos Amp ir skaņas pastiprinātājs. Tas ir perfekts risinājums, ja jūsu īpašumā jau ir labs pasīvās plaukta vai grīdas akustikas pāris, bet vēlaties padarīt to gudru – padot skaņas signālu caur bezvadu tīklu, pievienot sistēmai jaunus Sonos skaļruņus un to visu vadīt caur viedtālruni. Pastiprinātāja izejas jauda ir 2 x 125W pie 8 omu pretestības, tam ir analogā RCA un digitālā HDMI signāla ieeja, divas LAN ligzdas un ports aktīvā sabvūfera pieslēgšanai.

Sonos Amp standarta cena ir €699, bet līdz 21. jūnijam to varat iegūt savā īpašumā ar €100 atlaidi!

Sonos Port

Sonos Port ir produkts, kas ievieš ērto Sonos funkcionalitāti jūsu esošajā audiosistēmā. Atliek tikai pievienot Port pie pastiprinātājā vai resīvera, izmantojot analogā RCA vai digitālā koaksiālā kabeļa palīdzību.

Līdz 21. jūnijam Sonos Port var iegādāties par €399 (standarta cena €449).

Sonos Boost

Vienkāršā valodā runājot, Sonos Boost ir bezvadu maršrutētājs jeb rūteris, kas priekš Sonos iekārtām izveido atsevišķu Wi-Fi tīklu, ja jums tāda nav vai arī ir radies iemesls Sonos skaļruņus nodalīt no esošā (vājš signāls, nestabila darbība, bažas par drošību u.c.).

Sonos Boost cena: €119

Mani 5 centi

Kopumā One SL un arī visi pārējie Sonos skaļruņi, kurus dzirdēju (Move, Sub, Play:5) ir dikti glīti, nodrošina ērtu vadību un augstvērtīgu skanējumu. Sonos radītā ekosistēma ir fleksibla, vienkārši lietojama un nostrādāta līdz smalkākajām niansēm. Tā neprasa īpašas zināšanas un lietotāja iejaukšanos konfigurācijā, jo viss jau out-of-box strādā nevainojami.

Ir tikai divas lietas, par kurām ir jāpiekasās:

  • nespēja no Android tālruņa civilizētā veidā atskaņot Youtube saturu,
  • produktu cena, kas ne katram būs pa kabatai. Bet vai ir alternatīvas!?

Pilnu Sonos sortimentu iespējams aplūkot šeit: www.dateks.lv/jaunumi/sonos

Dalīties ar rakstu: