Intel gatavo jaunu barošanas bloku standartu “ATX12VO”

- - No Comments on Intel gatavo jaunu barošanas bloku standartu “ATX12VO”

ATX standartu, kas nosaka mātes plašu un barošanas bloku dizaina un funkcionalitātes vadlīnijas, Intel izstrādāja tālajā 1995. gadā. Šo 25 gadu laikā ir notikušas ļoti minimālas izmaiņas un 2020. gadā tas joprojām ir de facto industrijas standarts. Tomēr rādās, ka ATX stundas varētu būt skaitītas, jo jau pērn Intel publicēja jaunā ATX12VO dizaina rokasgrāmatu, bet šī gada janvārī CES izstādē FSP (Fortron) atrādīja pirmo prototipu.

ATX12VO

Saīsinājums ATX12VO atšifrējas kā “ATX 12V only”, kas atklāj būtiskāko atšķirību starp veco un jauno standartu. Ja šobrīd aktuālie barošanas bloki izmanto trīs dažāda sprieguma līnijas (12V, 5V, 3.3V), kuru nodrošināšanai bloki un pamatplates izmanto ne pārāk praktisko 24 kontaktu spraudni, tad datoriķu bībeles jaunā derība paredz daudz kompaktāku – 10 kontaktu spraudni.

ATX12VO 10-pin konektora shēma

Rodas jautājums – kā tiks “pabarotas” SATA un USB iekārtas, ja jaunie barošanas bloki vairs nenodrošina šim populārajam interfeisam nepieciešamo 5 voltu spriegumu? Šādam nolūkam ATX12VO sertificētajās pamatplatēs tiks iebūvēti sprieguma pārveidotāji un netālu no SATA datu portiem atradīsies pieslēgvietas, pie kurām pievienot barošanas kabeli SATA iekārtām.

Galvenais vadmotīvs jaunā standarta ieviešanai ir energoefektivitātes uzlabošana un ražošanas izmaksu samazināšana, jo vienas 12V līnijas realizēšanai nepieciešams mazāk elektronisko elementu kā pašreizējos ATX blokos, kuri tiek aprīkoti kā minimums ar trim līnijām. Paredzams gan, ka cenu samazinājums no galalietotāja skatpunkta nebūs izteikts, un no šīm izmaiņām galvenokārt iegūs lielie zīmoli, kas ražo savus stacionāros datorus (Dell, Lenovo, HP un citi).

Tikai laiks rādīs, cik ātri un vai vispār ATX12VO nonāks plaša patēriņa produkcijā. Pēc mūsu domām būtiskākais jaunā standarta uzlabojums ir kompaktais 10-pin spraudnis, kas ļaus vēl labāk tikt galā ar kabeļu organizāciju mūsu datorkomplektos. 🙂

Dalīties ar rakstu: