AMD ne bez galvassāpēm izlaiž Radeon RX 5600 XT videokartes

- - No Comments on AMD ne bez galvassāpēm izlaiž Radeon RX 5600 XT videokartes

Vakar, 2020. gada 21. janvārī AMD oficiāli laida klajā savu jauno, $279 (MSRP cena ASV pirms aplikšanas ar nodokļiem) vērto Radeon RX 5600 XT grafisko karti. Ar šo modeli AMD cer aizpildīt pārrāvumu starp jaudīgo RX 5700 un salīdzinoši vājo RX 5500 XT, kā arī sašūpot to tirgus daļu, kurā līdz šim netraucēti gozējās $349 vērtā NVIDIA GeForce RTX 2060. Tas bija diezgan ticams scenārijs, jo testi apstiprināja to, ka jaunā RX 5600 XT veiktspējas ziņā ir tikai 5% lēnāka kā RTX 2060, kas pie 20% zemākas cenas šķiet izdevīgs darījums.

Tomēr realitātē sarkanajiem plāna realizācija nebūt neizvērsās tik gludi kā iecerēts, jo kārtīgu lāča pakalpojumu izdarīja konkurenti no zaļās nometnes, kas 20. janvārī – dienu pirms RX 5600 XT relīzes paziņoja par cenas samazināšānu RTX 2060 kartēm no $349 un $299. Ņemot vērā faktu, ka pēc šīm izmaiņām cenu atšķirība starp GeForce RTX 2060 un Radeon RX 5600 XT kartēm no $70 nokrita uz nieka $20, turklāt AMD produkts ir maķenīt lēnāks un neatbalsta ray tracing, likās, ka jaunā Radeon videokarte vēl pirms tās iznākšanas ir zaudējusi potenciālu neitrāla pircēja acīs.

Vienkāršākā opcija, kas ļautu Radeon RX 5600 XT atrast savu vietu zem saules, protams, būtu atbildēt ar līdzīgu soli un samazināt cenu, bet izrādījās, ka AMD piedurknē tālredzīgi bija paslēpta vēl kāda kārts. Lai raisītu patērētāju apetīti uz jaunāko Radeon produktu un iegrieztu robu RTX 2060 pārdošanās, sākot ar 22. janvāri teju visi lielākie AMD patneri (Gigabyte, PowerColor, MSI, ASRock, Sapphire, XFX u.c.) savām kartēm piedāvā BIOS atjauninājumu, kas krietni paaugstina GPU kodola un atmiņas frekvences, novedot pie vidēji 10% jaudas pieauguma un ļaujot pārkāpt RTX 2060 uzstādītajai jaudas latiņai.

Viss jau būtu skaisti, ja vien grafiskās kartes BIOS atjaunināšana izrādītos vienkārši veicama darbība, tomēr vairumam ražotāju šis process notiek caur komandrindu (command prompt) un neplānoti pārrāvumi VBIOS mikroshēmas ierakstīšanas laikā var novest pie tā, ka karte vairs nedarbojas un pilda ķieģeļa funkcijas. Ja tas jūs nebiedē, GamersNexus izveidojuši instrukciju, bet Guru3D turpina apkopot BIOS failus lejupielādei.

Ņemot vērā šo aspektu, kā arī daudzās lietotāju sūdzības par nestabilu draiveru darbību tieši uz jaunajām AMD Navi kartēm (5500 XT, 57005700 XT), es personīgi nesteigtos ar AMD Radeon RX 5600 XT iegādi. Labāk nogaidīt līdz nostabilizējas to cenas un noliktavas sāk saņemt kartes ar jau rūpnīcā iešūtām uzlabotajām BIOS versijām, jo nav garantēts, ka visi šobrīd saražoto karšu kodoli maz ir spējīgi bez problēmām darboties ar paaugstinātajām frekvencēm, jo rūpnīcās testi noritēja ar oriģinālajiem (zemajiem) parametriem. Likumsakarīgi, ka šo izmaiņu rezultātā no 150W uz 180W pieaudzis arī izdalītais siltuma daudzums (TDP), tāpēc neizbēgami palielināsies arī RX 5600 XT darba temperatūra un trokšņu līmenis.

Ja videokartes iegāde tomēr ir neatliekama – padsmit eiro dārgākā GeForce RTX 2060 nodrošina praktiski to pašu veiktspēju, stabilus draiverus un papildus funkcionalitāti, ko neatradīsiet Radeon kartēs – pirmkārt jau ray-tracing atbalstu, otrkārt iebūvēto NVENC enkoderi, kas ļauj ierakstīt un straumēt spēles gaitu faktiski bez negatīvas ietekmes uz sistēmas veiktspēju.

Dalīties ar rakstu: