AOC AGON AG271QX monitora apskats: lielisks e-sportam, bet mazliet par dārgu

- - No Comments on AOC AGON AG271QX monitora apskats: lielisks e-sportam, bet mazliet par dārgu

Aizvadītā gada nogalē publicējām AOC AGON AG352UCG6 35 collu 120 Hz G-SYNC monitora apskatu, savukārt 2019. gada sākumā mums izdevās aptaustīt, palietot un noskaidrot ko potenciālajiem interesentiem spēj piedāvāt par 8 collām mazākais un teju divreiz lētākais AOC AGON AG271QX monitors.

Tehniskā specifikācija

  • Ekrāna diagonāle: 27″
  • Ekrāna izšķirtspēja: QHD (2560 x 1440)
  • Paneļa tips: TN
  • Atjaunošanās frekvence: 144 Hz
  • Reakcijas laiks: 1 ms
  • Gaišums: 350 cd/m2
  • Kontrasts: 1000:1
  • Pieslēgvietas:
    • 2 x HDMI
    • DisplayPort
    • DVI
    • VGA
    • 4 x USB 3.0
    • 3.5mm ligzdas austiņām un mikrofonam
  • Iebūvēti skaļruņi: 2 x 3W
  • Pivot: Ir
  • Swivel: -20 ~ 20°
  • Tilt: -3.5 ~ 21.5°
  • Augstuma regulēšana: 130 mm
  • Svars ar statīvu: 6.8 kg

Dizains un funkcionalitāte

AOC AGON AG271QX monitors ir kārtīgi un droši iepakots, produkta komplektācija nodrošina visu lietošanai nepieciešamo – papildus monitoram un statīvam, kuru savienošana nesagādās problēmas pat skolniekam, kastē atradīsiet arī barošanas bloku ar strāvas kabeli, HDMI, DisplayPort, 3.5mm audio un USB vadus. Šim modelim līdzi nāk interesanta USB vadības pults, kas paredzēta ekrāna uzstādījumu kontrolēšanai un ļauj pārslēgties starp dažādiem attēla režīmiem neaiztiekot uz rāmja izvietotās pogas. Protams, kastē atrodamas arī tādas gandrīz nevienam nevajadzīgas lietas kā ātrā darba uzsākšanas pamācība un CD ar draiveriem un lietotāja rokasgrāmatu dažādas valodās. 🙂

Jāsaka, ka monitors nav no jaunākajiem, AOC to izziņoja pirms trim gadiem – 2016. gada aprīlī, tādēļ nav gluži tā, ka produkta dizains izraisa lielu sajūsmu vai apbrīnu, tomēr nevienā brīdī nejutu un nevaru teikt, ka tas izskatītos novecojis. Rāmis apkārt matricai ir biezāks kā vairumam konkurentu (piem. Dell S2719DGF), bet šādu monitoru galvenā mēraukla tomēr ir matricas ātrums, jo pat Zowie XL2735 neizceļas ar īpašu plānumu vai šauru rāmi. Drīzāk kādam varētu nepatikt koši sarkanais AGON uzraksts uz apakšējās šķautnes, kas ir spilgts un diezgan uzkrītošs.

Monitors ir pilnībā regulējams un bez manā skatījumā obligātās augstuma regulēšanas tas atbalsta arī sagāšanu (tilt), rotāciju ap savu asi (swivel) un pat pivot funkcionalitāti, kas ļauj ekrānu novietot portreta režīmā. Tas varētu noderēt programmētājam, fotogrāfam vai grāmatvedim, bet šaubos, ka to jelkad izmantos geimeri. Tomēr pivot esamību vērtēju kā plusu.

Pieslēgvietas un aprīkojums

Atšķirībā no AG352UCG6, šim AG271QX monitoram daudzās pieslēgvietas ir krietni vairāk izmētātas pa trim dažādām korpusa šķautnēm, kas varētu radīt grūtības īpaši pedantiskiem cilvēkiem rūpīgi paslēpt kabeļus no savām un apkārtējo acīm. Skatoties no aizmugures, monitora labajā pusē uz slīpās kantes atrodamas divas HDMI, pa vienai DisplayPort, DVI un VGA ligzdai, kā arī 3.5mm audio jack + micro USB ports pults pieslēgšanai. Savukārt kreisajā pusē atrodama barošanas ligzda, USB uplink un divas USB ligzdas, bet divas atlikušās USB ligzdas izvietotas monitora kreisajā pusē uzreiz zem austiņu turētāja, kas, starp citu, ir gana patīkams un parocīgs nieciņš, ko biežāk vēlētos ieraudzīt datorspēļu entuziastiem paredzētos monitoros.

AGON AG271QX modelī ražotājs nav kautrējies iebūvēt stereo skaļruņus ar 2 x 3W jaudu. Teikšu kā ir – šoreiz es tos pat apzināti izvēlējos nepārbaudīt, jo gluži vienkārši neesmu saticis nevienu datorspēļu cienītāju, kas neizmantotu austiņas vai 2.1/5.1 audio sistēmu, kuru skanējums jebkurā gadījumā būs krietni pārāks par niecīgām monitorā iebūvētām tumbiņām. Ja cilvēks spēj novērtēt un var atļauties monitoru par teju 500 eiro, tad liela varbūtība, ka arī labas austiņas un skaņas sistēma viņam ir ne mazāk svarīgs faktors par labu attēlu. Gaming monitoros iebūvētie skaļruņi ir lieka greznība un punkts.

Sudrabotās krāsas statīvs pilnībā izgatavots no metāla, tas ir smags un stabils, lai neradītu ne mazākās raizes par monitora stabilitāti, bet formas un dizaina dēļ aizņem gana lielu virsmu uz galda. Pašam nomērīt neienāca prātā, bet pēc atrastajiem datiem tam nepieciešams 52.3 x 21.8 cm liels laukums, kamēr iepriekš pieminētajam Dell modelim statīvs nepārspīlējot aizņem divas reizes mazāku platību – 24.4 x 18.3 cm. Uz mazākām darba virsmām AOC kāja var radīt problēmas ergonomiski novietot klaviatūru un peles paliktni.

Barošana šim monitoram ir ārējā. Nekad neesmu bijis par to sajūsmā, jo jāmeklē kur šo visai palielo elementu novietot. Tomēr vienu priekšrocību varu nosaukt – barokļa defekta gadījumā to būs iespējams nomainīt bez skrūvēšanas un lodēšanas, kamēr iebūvētajam risinājumam būsiet spiesti griezties pie kāda daudz maz prasmīga meistara vai pašam apgūt pamatus elektronikā, ar nosacījumu, ka argusā vai ebay atradīsi vajadzīgās rezerves daļas.

Displeja kvalitāte

Sāksim ar to, ka AOC AG271QX ir iebūvēts TN displeja tehnoloģijas panelis, ko obligāti jāņem vērā izvirzot kritērijus tam, ko no šāda displeja varam sagaidīt. Ja esi dizaineris, fotogrāfs vai datoru izmanto citām lietām, kas prasa augstu krāsu precizitāti un plašu spektru, tas automātiski nozīmē, ka TN panelis nav piemērots tev un šāda tipa monitorus nevajadzētu pat izskatīt kā variantu, bet uzreiz tēmēt uz IPS monitoru. Pielikšu nelielu špikeri, kas virspusēji ļauj saprast atšķirību star populārākajām tehnoloģijām, kas 90% gadījumos atbildīs patiesībai, ja vien nesanāk uzrauties uz ļoti zemas kvalitātes IPS vai VA paneļa, vai arī ļoti lēna TN.

TN VA IPS
Krāsu reprodukcija ☹️ ? ?
Skata leņķi ☹️ ? ?
Kontrasts ☹️ ? ?
Reakcijas laiks ? ? ?
Cena ? ? ☹️

Pēc displayspecifications.com datiem šajā monitorā iebūvēts kompānijas AU Optronics panelis M270Q002, kas atrodams arī populārajā ASUS ROG Switft PG278Q. Krāsas un skatu leņķi ir aptuveni tādi, kā var sagaidīt no TN paneļa. Tīri salīdzinājumam manā rīcībā nonākušais AOC AG271QX dabā bija ar krietni labāku kontrastu kā Alienware AW2518H, ar kuru sanāca paspēlēties gadu mijā. Tāpat skatoties no sāniem tieši Alienware modelim bija lielāka tieksme attēlu padarīt dzeltenu, kamēr AOC modelis krāsu īpaši nemainīja, tikai kļuva krietni blāvāks, kā jau TN monitoriem pieņemts.

Lielākais AOC AG271QX monitora pluss ir tā 144 hercu augstā atsvaidzes intensitāte un zemais vienas milisekundes reakcijas laiks, kas rūdītākam Counter-Strike spēlmanim noteikti izšķir robežu starp fragu vai nāvi. Man pat kā švakam svētdienas spēlmanim monitori ar augstu refresh rate rada sajūsmu un pēc tāda ir grūti atgriezties pie 60 Hz ekrāniem un varu to pielīdzināt situācijai, kad pēc ilgstošas cietā diska lietošanas esiet pārgājuši uz SSD. Pavisam droši zinu, ka sava nākamā monitora izvēlē es noteikti skatīšos uz minimums 120 hercu modeļiem. Godīgi sakot, sajust atšķirību starp 1 ms un 4 ms reakcijas laiku spēlēs gan manas acis nespēj – manā praksē šis AOC AG271QX vai Alienware AW2518H pēc redzētā nelikās diži pārāks par AOC AG352UCG6 ar 4 ms VA paneli no aizkaves vai attēla izplūšanas aspekta.

Pēc pieredzes varu apstiprināt, ka augsti herci ir labi, bet vizuālo orgasmu iespējams sasniegt tikai izmantojot kādu no adaptīvās sinhronizācijas tehnoloģijām kā FreeSync vai G-SYNC, kuras dinamiski pielāgo monitora frekvenci videokartes uzrādītajam FPS daudzumam un atbrīvo no kaitinošās ekrāna lūšanas (tearing). Šajā aspektā AOC monitors uzspīdēja visā savā krāšņumā! Tas atbalsta AMD FreeSync tehnoloģiju, kura garantē sinhronizāciju vairāk vai mazāk ar visām pēdējo 4-5 gadu AMD Radeon grafiskajām kartēm. Tomēr bija viena problēma – manā datorā taču uzstādīta GeForce GTX 1070, kāda tur vēl sinhronizācija!? Bet to visu mainīja gada sākumā NVIDIA pieņemtais lēmums ļaut draivera vadības panelī iespējot opciju “G-SYNC Compatible”, kas teorētiski aktivizē FreeSync tehnoloģijas darbību uz GeForce GTX 10. un 20. sērijas kartēm.

Cilvēku optimisms gan visai ātri noplaka, dzirdot, ka no vairākiem simtiem dažādu modeļu tikai 17 monitoriem izdevies izturēt NVIDIA veiktās pārbaudes, lai tie kvalificētos kā G-SYNC Compatible. Tā kā sarakstā neatradu arī savu testa subjektu AOC AG271QX, lielas cerības uz veiksmi es neloloju, taču pēc pievienošanas un jaunākā draivera uzstādīšanas funkciju varēju aktivizēt un vizuāli nekādas dīvainības nenovēroju. Pēc vairāku stundu spēlēšanas guvu pārliecību, ka vismaz amplitūdā no 50 līdz 144 herciem sinhronizācija darbojas nevainojami.

Pēc laika uzgāju, ka AG271QX arī pēc autoritatīvā rtings.com padziļinātajiem testiem ir atzīts par G-SYNC Compatible. Tas nozīmē, ka adaptīvās sinhronizācijas priekšrocības ar šo monitoru pilnībā varēs izbaudīt arī GeForce karšu īpašnieki. Tas ir īpaši patīkami arī no finansiālā viedokļa, jo FreeSync monitoru cena allaž ir zemāka par tīrasiņu G-SYNC modeļiem – salīdzinājumam AOC AG271QX aptuvenā 490€ cena ir par 120 eiro zemāka nekā maksā jebkurš 27+ collu G-SYNC sertificēts monitors.

Vērtējums

Patika

  • plašā amplitūdā regulējams statīvs ar pivot funkciju
  • QHD izšķirtspēja uz 27 collām ir zelta vidusceļš starp kvalitāti un augstu FPS
  • monitors korekti darbojas ar GeForce videokartēm G-SYNC Compatible režīmā
  • 144 Hz un 1 ms reakcijas laiks apmierinās pat visprasīgākos geimerus

Nepatika

  • TN matricas attēla kvalitāte manāmi atpaliek no IPS un VA
  • statīvs ir liels un aizņem daudz vietas uz galda
  • pārāk augsta cena ņemot vērā citu ražotāju piedāvātās alternatīvas

Ja man kāds jautātu vai AOC AG271QX monitoru es pirktu savām vajadzībām, tad godīgi teiktu, ka nē. Pavisam noteikti ne par pašreizējo cenu nepilnu 500 eiro apmērā, kad pie apvāršņa ir jaunāks Dell modelis S2719DGF, kurš ir vismaz 100 eiro lētāks, ar mazākām apmalītēm, kompaktāku statīvu, turklāt tas vienlīdz korekti spēj darboties ar NVIDIA GeForce kartēm. Vienīgais, kas iztrūkst Dell monitoram ir VGA, DVI pieslēgvietas un skaļruņi, taču neviena no šīm funkcijām kārtīgam spēļu cienītājam nav akūti svarīga.

Ja šis monitors maksātu 350 eiro, es to pavisam droši rekomendētu attiecīgai auditorijai, tomēr man pašam kā svētdienas geimerim pirkt šādu monitoru roka neceltos, jo vairāk laika sanāk pavadīt tīmeklī, Youtube vai ķimerējoties ar video un fotogrāfijām. Pēc vairāku gadu Dell UltraSharp (IPS) sērijas produktu lietošanas, monitorā ar TN matricu momentā ir novērojams attēla kvalitātes zudums, kas manām vajadzībām ir uzskatāms par lielāku mīnusu nekā priekšrocības, ko sniedz augstie herci un zemais aizkaves laiks kopā, tāpēc meklētu kādu VA vai IPS modeli ar 120+ herciem un <6 ms reakcijas laiku, piemēram ASUS MG279Q ar 4 ms IPS paneli vai MSI Optix AG32CQ (VA, 1 ms), ja nav alerģijas pret ieliektiem displejiem.

Tomēr esmu pārliecināts, ka rūdīti datorspēļu profiņi spēj novērtēt un izmantot ātros TN paneļus savā labā kā priekšrocību online spēlēs. Tieši priekš šādas auditorijas arī tiek ražoti monitori ar augstu atsvaidzi un zemu reakcijas laiku. Ņemot vērā apstākli, ka izmērā no 27 collām un uz augšu arvien mazāk sastopami modeļi bez ieliekta ekrāna, uz ko daudzi skatās skeptiski, tad izvēle nebūt nav tik liela.

Brīdī, kad tirgū ir tāds spēcīgs spēlētājs kā Dell S2719DGF, kas maksā ievērojami lētāk un pēc profesionāliem mērījumiem nodrošina pat labāku krāsu precizitāti, zemāku reālo reakcijas laiku un ievades aizkavi (input lag), tad man diemžēl jāsaka, ka no cenas/veiktspējas skatu punkta AOC AGON AG271QX šobrīd nav pats optimālākais pirkums. Taču ja esi īstens AOC fans vai arī tev šķiet, ka Dell modeļa dizains atgādina visai parastu biroja monitoru, tad AOC produkts izskatās krietni agresīvāks un geimeriskāks, lai padižotos draugu priekšā.

Dalīties ar rakstu: