MSI Z170A PC Mate feat. Intel Core i5-6600K – Apskats

- - No Comments on MSI Z170A PC Mate feat. Intel Core i5-6600K – Apskats

Kopš Latvijā pieejami Intel Skylake arhitektūras galddatoru procesori pagājis jau teju mēnesis, taču ar atsevišķu modeļu pieejamību jau no pirmās dienas ir problēmas visā pasaulē, īpaši jau ar pašiem jaudīgākajiem – Core i5-6600K un Core i7-6700K modeļiem, kas noliktavās nav manīti kopš septembra beigām. Pašlaik precīzu informāciju par jaunām piegādēm Intel nespēj sniegt, un prognozes norāda vien uz decembra datumiem.

Lai vai kā, tiem, kas neaizraujas, neplāno vai pat nezin, kas ir procesora virstaktēšana, nevajadzētu justies apdalītiem, jo “parastie” i3 / i5 / i7 modeļi bez OC iespējam ir pasūtāmi pilnā sortimentā. Arī mūsu komplektēto datoru sadaļa iet līdzi laikam, tāpēc šonedēļ esam to atjauninājuši un nu jau piedāvājam pilnu Skylake spēļu datoru klāstu.

Nav noslēpums, ka šogad esam uzlabojuši sadarbību ar komponenšu ražotāju MSI, piedāvājot viņu produktus par labākām cenām, kā arī nodrošinot izdevīgus akcijas piedāvājumus klientiem. Septembrī MSI Europe pārstāvju vizītes laikā man piedāvāja veikt apskatu viņu ražotajai LGA1151 pamatplatei Z170A PC MATE. Piekritu un jau pēc nedēļas no UPS kurjera saņēmu paciņu ar iepriekš minēto produktu. Taču bija viena problēma – lai šo plati pilnvērtīgu notestētu, biju nolēmis to pārbaudīt ar K sērijas procesoru, pie kura nevarējām tikt līdz pat šai nedēļai. Visbeidzot 20. oktobrī izdevās iegūt arī Core i5-6600K procesoru, un nu apskata veikšanai vairs šķēršļu nebija.

MSI Z170A PC Mate

Saite uz ražotāja lapu: MSI.COM

Komplektācija un pieslēgvietas

Tā kā MSI Z170A PC Mate ir PRO, nevis GAMING sērijas pārstāvis, tad iepakojums īpaši ne ar ko neizceļas un nav pārāk uzkrītošs. Arī plates komplektācija ir, ja tā drīkst teikt, iztikas minimums – bez minētās mātesplates, kastes iekšienē atradīsiet I/O shield, divus SATA kabeļus (melnus), kā arī lietošanas instrukciju un disku ar nepieciešamajiem draiveriem un programmatūru.

Neskatoties uz to, ka plate pēc savas cenas starp visiem Z170 modeļiem atrodas uz zemākajiem plauktiņiem, jeb “lētajā galā”, tā ir visnotaļ labi aprīkota – MSI Z170A PC Mate tikusi arī pie M.2 slota SSD disku uzstādīšanai, kā arī vienu SATA Express ligzdu, kura nodrošina atpakaļsavietojamību arī ar 2 parastām SATA iekārtām. Lai gan fiziski uz šīs plates iespējams pieslēgt 6 x SATA + 1 x M.2 ierīces, šāda shēma nedarbosies – lietotāja rokasgrāmatā skaidri norādīts, ka ievietojot ligzdā M.2 SSD moduli, divi no SATA portiem nedarbojas. Par to gan nevajag uztraukties, jo tā nav tieši MSI Z170A PC Mate plates īpatnība, bet gan visu Z170 mātesdēļu trūkums, kas ir vienkārši izskaidrojams – M.2 iekārtu atbalsts nemaz nav integrēts Intel Z170 čipsetā.

Arī paplašinājuma karšu pieslēgvietu skaits ir visai plašs un elastīgs – plate aprīkota ar 2 x PCI-Express x16 slotiem, no kuriem otrais, diemžēl, darbojas vien x4 režīmā, ļaujot izveidot CrossFire, bet ne SLI slēgumu. Bezvadu tīkla, audio un citām kartēm atvēlētas 3 x PCI-E x1 un 2 x PCI ligzdas vecākām iekārtām. Plates I/O panelis lepojas ar VGA, HDMI un DVI-D video signāla izejām, ja grasāties izmantot integrēto videokarti. Protams, atradīsiet arī 1 Gbit/s LAN, jeb RJ45, 4 x USB 3.0 un 2 x USB 3.1 Gen2 (10 Gbit/s) ligzdas, kas ir ļoti labs rādītājs. Mani kā audio cienītāju nedaudz sarūgtināja ciparu signāla izejas (S/PDIF) trūkums. Tīri subjektīvi neizprotu arī MSI lēmumu saglabāt divas PS/2 pieslēgvietas arhaisku klaviatūru un datorpeļu pieslēgšanai. Kādam tas varbūt ir svarīgi, taču es tā vietā labprāt redzētu vēl divas USB ligzdas vai jau iepriekš minēto digitālo audio izeju.

Jāuzteic MSI inženieri, ka arī uz budžeta klases plates, kāda ir MSI Z170A PC Mate, atrodamas pieslēgvietas CPUFAN1 un CPUFAN2, kas sniedz iespēju sistēmai uzstādīt modernākās ūdens dzesēšanas sistēmas. Arī trīs korpusa ventilatoru pieslēgvietas (SYSFAN 1/2/3) ir vairāk kā pietiekami, taču SYSFAN2 atrašanās vieta plates kreisajā apakšējā stūrī pēc mūsu pieredzes ir pilnīgi nesaprotama, jo ir ļoti maz korpusu ar ventilatoru ligzdām apakšā, savukārt priekšējo ventilatoru vadi nekad nav pietiekami gari, lai līdz šai vietai nonāktu.

BIOS (UEFI) un funkcionalitāte

Būšu godīgs pret sevi un citiem, sakot, ka MSI grafiskais BIOS, jeb UEFI sākot jau no Sandy Bridge paaudzes man ir šķitis diezgan nepārskatāms un lietotājam nedraudzīgs, kā arī tā funkcionalitāte manā skatījumā atpaliek no konkurentiem (Internet Flash, EZ Tuning Wizard u.c. trūkums). Varbūt, ka maldos un, iespējams, ka mazāk pieredzējušam lietotājam tur redzamā informācija ir daudz vienkāršāk saprotama un uztverama nekā man. Jebkurā gadījumā tas ir vairāk gaumes un pieraduma jautājums, jo ieslēgt/izslēgt un sakonfigurēt visu nepieciešamo var arī uz MSI piedāvātā Click BIOS 5 interfeisa, turklāt tik advancētu ventilatoru un procesora dzesētāju konfigurācijas rīku kā piedāvā MSI Hardware Monitor, es vēl līdz šai dienai citās platēs neesmu novērojis, un tas ir kompliments.

MSI Z170A PC Mate plati īpaši jāizceļ ar to, ka uz tās atrodamas gaismas diodes problēmu diagnostikai (EZ Debug LED). Iedegoties attiecīgai LED diodei tiek parādīts, kur meklēt datora neieslēgšanās vainu – procesorā (CPU), operatīvajā atmiņā (DRAM) vai grafiskajā kartē (VGA). Savukārt pie 24pin plates barošanas kabeļa atrodas ceturtā LED diode, kas signalizē par īssavienojumu un pārspriegumu.

Testēšana un rezultāti

Nost ar teoriju! Ķeramies pie interesantākās daļas – reāliem testiem. Lai MSI Z170A PC Mate pamatplate dabūtu “pasvīst”, piemeklējām sekojošas komponentes:

  • Intel Core i5-6600K procesors [saite uz produktu]
  • Be Quiet Pure Rock procesora dzesētājs [saite]
  • Corsair Vengeance LPX 8GB (2×4) DDR4 2400MHz CL14 operatīvā atmiņa [saite]
  • EVGA GeForce GTX 970 Superclocked ACX 2.0 videokarte [saite]
  • Crucial BX100 250GB SSD disks [saite]
  • Seasonic SSR-550RM 550W barošanas bloks (80PLUS Gold) [saite]
  • Windows 10 Pro 64bit operētājsistēma [saite]

Operētājsistēmas Windows 10 Pro uzstādīšanas process bija raits, arī draiveru instalācija ritēja gludi, jo līdzi esošajā atbalsta diskā jau bija “iecepti” Windows 10 draiveri. Turklāt MSI instalācijas rīks piedāvāja manuāli atlasīt nepieciešamos draiverus, kuri arī vienā piegājienā tika uzstādīti, piedāvājot veikt sistēmas pārstartēšanu tikai pašās procesa beigās (atsevišķu ražotāju rīki patstāvīgi restartē sistēmu pēc KATRA individuāla draivera instalācijas pabeigšanas).

Sākumā noskaidrojām Cinebench R15, SuperPI 1M un 32M, kā arī wPrime 32M un 1024M rezultātus ar Core i5-6600K procesoru pie standarta 3.5GHz frekvences. Pēc tam veicām procesora virstaktēšanu, kas izdevās pārsteidzoši vienkārši – atstājot visus sprieguma uzstādījumus “Auto” režīmā un tik vien kā nomainot procesora reizinātāju no 35 uz 45 izdevās paaugstināt procesora takts frekvenci par vienu gigahercu no 3500MHz (35 x 100) uz 4500MHz (45 x 100). Diži augstāk, diemžēl, netikām arī ar manuāliem uzstādījumiem. Pie 4.65GHz izdevās operētājsistēmas ielāde, taču Cinebench testa laikā dators sastinga un vairs nereaģēja. Procesora voltāžu virs 1.35V paaugstināt nebija drosmes, taču piekritīsiet, ka 4.5GHz arī ir diezgan labs rādītājs, kas turklāt sasniegts uz plates, kas nav speciāli pielāgota virstaktēšanai.

Verdikts

Ņemot vērā to, ka pirms apskata man jau bija izveidojies zināms priekšstats par MSI sistēmplatēm, jāatzīst, ka rezultāts bija tuvu gaidītajam vai pat nedaudz pārspēja manas cerības. Īpaši jāuzteic automātiskā sprieguma kontrole, kas ļāva ar vienkāršu reizinātāja paaugstināšanu virstaktēt i5-6600K procesoru teju par 30% (uz 4.5GHz) bez jebkādas iedziļināšanās un iejaukšanās sprieguma uzstādījumos. Noderējā arī Debug LED diodes, kas reāli palīdzēja nekavējoties saprast, vai iestatītie OC uzstādījumi ir veiksmīgi, jeb sistēma tomēr nespēj palaisties.

Kā jau iepriekš minēju, pati plates konfigurācija un draiveru uzstādīšana no līdzi esošā diska bija ērta un saprotama pat vienkāršam mājas lietotājam. Arī nevēlama programmatūra, jeb viltus draiveri uz datora netiek uzstādīti, kā to “pa kluso” mēdz darīt citi ražotāji, iebarojot Jums nevajadzīgas rīkjoslas (toolbars), pāris antivīrusus un citus “labumus”.

Varu piezīmēt arī dažas tieši MSI Z170A PC Mate raksturīgas īpašības un tehnoloģiskos risinājumus, ko neatradīsiet uz kura katra ražotāja platēm:

  • Isolated Audio PCB – skaņas kartes signāla celiņi ir izolēti no apkārtējām komponentēm, lai nerastos blakus efekti un interference.
  • 4K Output – platē integrētā HDMI ligzda atbalsta arī 4K (4096 x 2160) izšķirtspējas monitorus.
  • VGA Armor – uzlabota PCI-Express x16 ligzdu piestiprināšanas metode uz plates, lai smagāku videokaršu uzstādīšanas gadījumos ligzda saglabātu savu oriģinālo formu un atrašanās vietu, kā arī nesadalītos uz pusēm.

Varbūt ne gluži produkta mīnuss, taču joprojām nespēju pierast pie MSI UEFI interfeisa, kā arī vēlētos, lai MSI inženieri aizņemtos dažas noderīgas idejas no konkurentiem un ieviestu tās savā BIOS. Kā piemēram lielisko ASRock Internet Flash – BIOS atjaunināšanas iespēju neizejot no BIOS. Atliek tik vien kā pieslēgt interneta vadu, palaist Internet Flash opciju un sistēma pa tiešo no serveriem lejupielādēs jaunāko BIOS attēlu un to pēc Jūsu piekrišanas uzstādīs.

Kopumā MSI Z170A PC MATE ir labi aprīkota budžeta klases sistēmplate ar visnotaļ iespaidīgu OC potenciālu, ņemot vērā produkta cenu un mērķauditoriju. Trīs video signāla izejas (tostarp HDMI ar 4K izšķirtspējas atbalstu) un divas USB3.1 ligzdas ir plates lielākie plusi. Pie trūkumiem varētu minēt optiskās audio izejas (S/PDIF) neesamību un SYSFAN2 ventilatora konektora atrašanos vietu. Kategorijā līdz 150 EUR šī plate ir soli priekšā citām pateicoties M.2, SATA Express un USB3.1 ligzdām, taču, ja esi īpaši prasīgs pret audio kvalitāti, rekomendēju sistēmplati, kurā izmantota ALC1150, SupremeFX, Audio Boost 3 vai Sound Core 3D skaņas karte.

Dalīties ar rakstu: