Biežāk uzdotie jautājumi un pieļautās kļūdas saistībā ar datora komplektāciju

- - 11 Comments on Biežāk uzdotie jautājumi un pieļautās kļūdas saistībā ar datora komplektāciju

1. Nepareizi izvēlēta operatīvā atmiņa.
Jau kādu laiku operatīvās atmiņas aktuālais standarts ir DDR3. Tomēr joprojām pastāv un tiek lietoti datori ar sistēmplatēm, kuras izmanto DDR2 vai pat DDR atmiņu. Gadās, ka cilvēks nezinot vai neievērojot, kāda tieši atmiņa ir vajadzīga, noskata vien vēlamo apjomu, bet ne tipu, tāpēc priekš savas ne pašas svaigākās sistēmas nereti tiek iegādāta DDR3 atmiņa, visbiežāk lētākās cenas dēļ. Loģiski, ka tā nestrādā (visbiežāk klients to konstatē, nevarot moduli ielikt slotā, bet ir gadījumi, kad ar spēku un viltību arī tas tiek panākts).
Risinājums – kārtīgi izstudēt mātes plates specifikāciju vai izņemt kādu no jau esošajiem moduļiem un pēc skaitļiem noteikt atmiņas standartu:

  • DDR – PC-1600 līdz PC-3200
  • DDR II – PC2-3200 līdz PC2-8500 (ievērojiet, ka aiz PC seko skaitlis 2, kas liecina, ka atmiņa ir DDR2)
  • DDR III – PC3-6400 līdz pat PC3-17000 (PC3 nozīmē piederību DDR 3 saimei).


2. SATA standarti.

Līdzīgi kā ar operatīvo atmiņu, bieži jautājumi rodas arī par SATA pieslēgvietām. Kā lielai daļai zināms uz doto brīdi ir 3 SATA standarti:

  • SATA (maksimālais pārraides ātrums – 1.5Gbps)
  • SATA2 (3Gbps)
  • SATA3 (6Gbps)

Populārākais jautājums – vai es varu pirkt SATA3 disku un vai tas strādās, ja man uz plates ir tikai SATA2 pieslēgvietas. Atbilde – jā, visi SATA standarti ir atpakaļsavietojami, kas nozīmē, ka gan SATA3 ierīci var slēgt pie SATA pieslēgvietas, gan SATA iekārtu pie SATA3 pieslēgvietas, bet jāpiezīmē, ka datu pārraides ātrums būs tāds, kādu pieļauj savienojuma lēnākais punkts (SATA3 disks uz SATA kontroliera varēs pārsūtīt datus ar 1.5Gbps maksimālo ātrumu).

3. Sistēmplašu un korpusu form-faktori.
Bieži pieļauta kļūda ir sistēmplates un korpusa nesaderība. Jau daudzus gadus sistēmplašu un korpusu izmēru raksturo ATX standarts (form-faktors). Sakarā ar to, ka pielietojumi un vajadzības ir dažādas, tad tiek izmantoti vairāki pamatplašu standarti – jau pieminētais ATX un no tā atvasinātie mATX, jeb micro ATX, kā arī EATX, jeb extended ATX. Šobrīd populārs kļūst arī mini ITX. Jāsaprot, ka ATX plati varēs ielikt ATX vai EATX korpusā, bet ne mATX vai mini-ITX. Turpretī mATX plati varēs ielikt ne tikai atbilstošā mATX korpusā, bet arī nedaudz lielākajā ATX un milzīgajā EATX tai būs vietas. Ar mini-ITX standartu jābūt pavisam uzmanīgiem, protams, atbilstošos mini-ITX korpusos tiem vieta atradīsies, bet ATX korpusos, lai arī tur fiziski vietas pietiek, tomēr ne visos ir paredzētas skrūvju vietas šādas plates iestiprināšanai, kas var radīt galvassāpes iegādājoties šādu plates + korpusa savienojumu.

4. Sandy Bridge procesori un budžeta videokartes.
Varbūt ne gluži kļūda, bet nelietderīga naudas izmešana ir uz Sandy Bridge bāzētas sistēmas datoram komplektācijā ielikt lētā gala videokarti līdz 30LS, teiksim GeForce GT210 vai Radeon HD5450. Kā jau daudzi noteikti ir dzirdējuši, tad jaunie Intel procesori sevī ietver arī grafisko kodolu, kurš nemaz nav tik švaks, kā pirmajā brīdī varētu šķist. Vairāki testi ir pierādījuši kā SB grafiskā procesora veiktspēja pielīdzināma jau augstāk minētājām kartēm, un papildus videokartes iegāde, ja nespēlējat spēles un nav nepieciešama kāda īpaša pieslēgvieta, ir lieka, un pilnīgi pietiks ar procesorā integrēto grafisko adapteri uz H61, H67 vai Z68 čipseta bāzētas plates. Jāpiemin, ka P67 čipsets pagaidām ir vienīgais no Sandy Bridge platformas, kas neļauj izmantot procesora grafiku, tāpēc uz šī čipseta platēm gan būs obligāti nepieciešama izdalīta grafiskā karte.

5. Windows 7 operētājsistēmas iegāde kopā ar datoru.
Bieži gadās, ka klients iegādājoties stacionāro datoru, vai portatīvo datoru bez operētājsistēmas nepiedomā, par to, ka lai ar datoru darbotos, tā ir nepieciešama. Līdz ar to, rodoties vajadzībai pēc Windows operētājsistēmas var nākties nožēlot, ka tā netika iegādāta reizē ar datoru, jo: OEM operētājsistēma Windows 7, kas paredzēta iegādei kopā ar jaunu datoru maksā aptuveni 65 latus, to atļauts iegādāties, ja gan dators, gan OS tiek iegādāti vienā pirkumā (datoram un Windows jāatrodas uz viena pirkuma dokumenta (čeka, pavadzīmes)). Turpretī Retail versija, kas jāiegādājas, ja dators jau iegādāts laiciņu agrāk, maksā teju divreiz dārgāk – aptuveni 125 latus. Tāpēc labāk kārtīgi izvērtējiet situāciju, pirms pērkat jaunu datoru, un padomājiet par Windows operētājsistēmas nepieciešamību, kas var ietaupīt gan jūsu naudu, gan laiku, jo iegādājoties datorkomplektu, Dateks piedāvā ne tikai bezmaksas tā salikšanu, bet arī iegādātās operētājsistēmas, programmatūras, kā arī nepieciešamo draiveru uzstādīšanu.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: