Kāpēc cietie diski palikuši ievērojami dārgāki?

- - 8 Comments on Kāpēc cietie diski palikuši ievērojami dārgāki?

Pēdējo pāris nedēļu laikā ir ļoti strauji augušas mehānisko cieto disku (HDD) cenas. Cenu pieeaugums ir vērojams pat līdz trim reizēm, ja salīdzina ar cenām pirms mēneša. Iemesls ir smagie plūdi Taizemē, kur Western Digital rūpnīca šobrīd atrodas līdz pusei ūdenī.

Cieto disku cenas tiek pārrakstītas ik dienas. Šis faktors ir atlicis cietā diska iegādi daudziem papildu terabaitu kārotājiem. Taču izplatītāji un ražotāji ir bezspēcīgi dabas spēku priekšā.

Vislielākie cietēji šajā situācijā ir Western Digital, kas piegādā aptuveni 50% no vispasaules tirgū pieejamajiem cietajiem diskiem. Attēlos, kuros ir redzama WD rūpnīca, ir acīmredzams, kāds ir iemesls WD disku ražošanas pārtraukšanai. Ir applūdusi tieši lielākā no WD rūpnīcām, kurā ražo ap 60% no kopējā WD cieto disku apjoma.

Vadoties pēc dažādiem ziņojumiem, globāli cieto disku piegādes pārdošanai ir samazinājušās par 28%. Kamēr WD sāncenšiem – Seagate un Toshiba, kuriem neklājas tik grūti, ir jāspēj nodrošināt pietiekošs cieto disku pieprasījums OEM datoru ražotājiem.

Šobrīd ir grūti prognozēt, kad situācija nostabilizēsies, taču jaunu cieto disku piegāžu no WD puses nebūs līdz pat 2012. gadam. Un, papētot pieejamību tirgū, redzams, ka veikalos pamazām izsīkst cieto disku krājumi. Tie, kas ir paspējuši iepirkt cietos diskus, visticamāk, tos izpārdos līdz 2011. gada beigām.

Salīdzinot WD20EARS 2TB WD cietā diska cenu, kuru cena pirms mēneša vēl bija 50Ls, jau tagad svārstās ap 90Ls robežu.

Tomēr ir arī iespējamā gaišā puse šim drūmajam cieto disku scenārijam. Ņemot vērā cieto disku cenu kāpumu, SSD disku cenas ir konstantas vai pat krīt. Tāpēc ja ne vēl šobrīd, taču pavisam drīz, SSD disku cenas varētu ievērojami nokristies.

Protams, apjoms SSD diskiem ir ievērojami mazāks, taču veiktspēja ir nesalīdzināmi ātrāka.

OCZ Vertex Plus SSD disks ar 50GB atmiņu jau maksā apaļus 50Ls! Kas ir 1Ls par vienu gigabaitu. Kamēr Kingston SSDNow V100 SSD disks ar 128GB ietilpību ir pieejams par 107Ls, kas jau ir zem 1Ls par vienu gigabaitu.

Tā kā pie jauna datora iegādes šobrīd ir vērts padomāt, vai ir nepieciešams mehāniskais cietais disks, kurš izdala korpusā lieku siltumu un troksni, taču piedāvā augstāku datu ietilpību? Manuprāt, īstais laiks atvēlēt kaut 50Ls OCZ Vertex Plus SSD diskam ar 50GB ietilpību un piedzīvot pavisam jaunu datora veiktspēju, kur nav cietā diska krakšķēšanas fonā.

Taču papildus datu uzglabāšanai vienmēr varam izmantot mākoņošanas servisus vai ārējos cietos diskus, kur 1TB Lacie Starck disks maksā 56Ls!

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: