Kā izvēlēties labu dzesētāju procesoram?

- - 9 Comments on Kā izvēlēties labu dzesētāju procesoram?

Lai izvēlētos labu dzesētāju procesoram, nepietiek vien ar to, ka, lūk, Jums patīk dzesētāja izskats, tāpēc arī konkrētais eksemplārs tiks iegādāts. Tāpat, noteicošais faktors nav arī cena – ne vienmēr dārgākais ir tas labākais. Šajā rakstā mēģināšu mazliet pastāstīt par dzesētājiem, kādus būtu ieteicams iegādāties, kā arī iepazīstināšu mazliet ar to uzbūvi.

Pirmkārt, sākumā minēšu, ka raksts mazliet būs no subjektīva viedokļa, tāpēc varat arī komentāros oponēt, kāpēc Jūs iebilstat, ka, lūk, Jūs neatdzīstat kādu no minētajiem faktoriem. Otrkārt, pašus lētākos dzesētājus neapskatīšu, taču pieminēšu tos, kurus būtu jēga iegādāties, ja vēlaties ko labāku par standarta dzesēšanas risinājumu, ko piedāvā procesora ražotājs.

Izvēloties dzesētāju, svarīga ir tā uzbūve. Pēc uzbūves tipa, tos var iedalīt „torņa” „omega”, „zemā profila” tipa dzesētājos (skatīt attēlu). Protams, ir vēl daži dzesētāju tipi, taču pamatā ir izmantoti tieši šie trīs.

Kad esam iepazinuši dzesētāju tipus, varam ķerties klāt to uzbūvei. Mūsdienu dzesētājiem, praktiski visiem, ir siltumtrubas, kuras savieno dzesētāja pēdu ar dzesēšanas ribām (skatīt attēlu).

Viens no dzesētāju etaloniem, ilgu laiku bija Thermalright Ultra 120 Extreme (skatīt uzbūves attēlu), kurš piedāvā „torņa” tipa dizainu, kurš teorētiski ir veiksmīgākais no dzesētāju tipiem, kāds vien, uz doto brīdi, ir pieejams. Tāpēc ražotāji, jau kādu laiku, piedāvā dažādas variācijas dzesētājos tieši ar „torņa” tipa dzesētājiem, kas arī ir dzesētāju tips, kādu Jums iesaku iegādāties.

Izvēloties „torņa” tipa dzesētāju, būtu jāņem vērā tāds faktors, cik liels ventilators tam pēc noklusējuma ir paredzēts. Pārsvarā ir šādi dzesētāji ar 120mm ventilatoriem (skatīt attēlu zemāk), taču ir nedaudz mazāki – ar 92mm ventilatoriem. Protams, ir arī 140mm un 80mm ventilatoru dzesētāji (iespējams, ka ir arī citi, bet šie ir visbiežāk sastopamie). Ja Jums ir vēlme iegādāties „torņa” tipa dzesētāju, tad jāskatās, cik tad plats ir Jūs korpuss. Liela daļa šādu dzesētāju būs virs 155mm augstumā, kas būs par daudz, lai mazākiem korpusiem varētu aiztaisīt sāna vāku. Tāpēc, iespējams, Jums derēs „torņa” dzesētājs ar 92mm ventilatoru. Bet, ja Jums ir lielāks korpuss, tad droši varat skatīties uz dzesētājiem ar 120mm ventilatoriem, jo attiecīgi tie būs arī klusāki, jo, kā jau zinām, jo lielāks ventilatora diametrs, jo mazāk apgriezieni tam minūtē jāveic, lai spētu piedāvāt attiecīgu gaisa caurlaidību, kas pienācīgi dzesēs dzesētāja ribas, kamēr mazāka diametra ventilatoram būs jāgriežas ātrāk, attiecīgi arī izdalot augstāku troksni.

Dzesētāja pēda parasti tiek izgatavota no vara, tāpat kā siltumtrubas. Dzesētāja ribas, lai panāktu zemāku pašizmaksu, parasti tiek izgatavotas no alumīnija. Jāpiebilst, ka augstāka siltuma atdošanas spēja ir varam, bet alumīnijs ir vieglāks, tāpēc arī dzesētāju būtu neizdevīgi pilnībā veidot no vara, jo tad tas būtu pārmērīgi smags (ir gan daži dzesētāji, kas pilnībā veidoti no vara, taču tie ir pārsvarā paredzēti entuziastiem, kuri izmantot arī īpašus stiprinājumus, lai dzesētājs ar savu svaru netraumētu pamatplati, uz kuras tas ir uzvietots).

Runājot par dzesētāja pēdu, tad jāpiemin tāda lieta kā HDT (Heatpipe Direct Touch) tehnoloģija, kas nozīmē to, ka siltumtrubas, kuras pārvada siltumu, ir tiešā kontaktā ar centrālā procesora virsmu, nevis iestrādātas pēdā (skatīt attēlu zemāk).

HDT ir laba tehnoloģija, kura arī nedaudz samazina dzesētāja pašizmaksu. Bet, lai cik tas savādi nebūtu, augstākās veiktspējas dzesētāji šo tehnoloģiju nepiedāvā. Taču, nevajag padomāt, ka dzesētāji ar HDT būtu sliktāki, nebūt ne, vienkārši pašas augstākas klases dzesētājiem šī tehnoloģija nav novērota, bet dzesētājiem, kuri ir labākie cena/veiktspēja attiecībā vidējā klasē, pārsvarā ir tieši HDT tehnoloģija.

Ligzdu savietojamība. Šo parametru gan būtu jāņem vērā, kad vēlaties iegādāties jebkuru dzesētāju. Pirmkārt, Jums ir jānoskaidro, kāda Jūsu procesoram ir ligzda un tad, meklējot pēc ligzdas, varat arī izvēlēties kādu no savietojamiem dzesētājiem. Meklēšana pēc ligzdas ir pieejama arī Dateks.lv preču katalogā.

Dārgākos dzesētājus, no mazliet lētākiem, atšķir arī vizuālais faktors, taču ne vienmēr dārgākais būs labākais, jo dārgākajiem dzesētājiem ir noslīpētāka virsma, skaistāk niķelētas ribas un pēda, dažiem arī siltumtrubas utt., bet uz veiktspēju tas neatstāj ietekmi. Tāpēc, atkārtošos – ne vienmēr skatīties uz cenu!

Lai jaunais dzesētājs spētu darīt savu darbu maksimāli labi, tad jāņem vērā būs daži fizikas likumi, kā tad pareizāk uzstādīt to korpusā, kā arī, kā izvietot korpusā ventilatorus, lai sistēma būtu pēc iespējas vēsāka.

„Torņa” tipa dzesētāju mēs uzstādām tā, lai uz tā uzstādītais ventilators pūstu gaisu tam cauri un tas tiktu vilkts laukā no korpusa ar aizmugures ventilatora palīdzību. Ja tiek izmantots kāds lielāks dzesētājs, piemēram, Scythe Ninja 3, tad varam uzstādīt uz tā divus ventilatorus, no kuriem viens gaisu dzen uz korpusa aizmuguri, bet otrs uz augšu.

Piedāvāju aplūkot tehnisku zīmējumu, lai dotu priekšstatu par pareizu gaisa plūsmu korpusā.

Un, nu, nosaukšu pāris dzesētājus, kurus var atzīt par „ieteicams” vērtiem!

Viens no ieteicamākajiem dzesētājiem būtu Cooler Master HYPER 212 PLUS, kurš piedāvā HDT tehnoloģiju, „torņa” tipa dizainu, komplektācijā iekļautu 120mm ventilatoru, kā arī plašu savietojamību ar visām, dotajā brīdī, aktuālajām procesoru ligzdām.

Mazliet dārgāks, taču arī labs dzesētājs – Zalman CNPS10X Performa, kurš piedāvā ļoti plašu savietojamību ar procesoru ligzdām, 120mm ventilatoru.

Jāpiebilst, lai dzesētājs strādātu pēc iespējas efektīvāk, zem tā ir nepieciešams uzklāt labu termopastu, kāda viennozīmīgi ir Arctic Silver Caramique, kura Dateks.lv ir pieejama 22 gramu tūbiņā, kas nozīmē, ka tās pietiks ilgam laikam!

Ak, jā, ja Jūsu izvēlētajam „torņa” dzesētājam nenāk līdzi ventilators, tad iesaku Zalman ZM-F3 ventilatorus. Kuriem komplektācijā nāk arī pārveidotājs, lai tie grieztos vien ar pusi no maksimālā apgriezienu daudzuma, ar ko arī pietiks, lai nodzesētu lielu daļu „torņa” tipa dzesētāju.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: