Kas ir Intel K procesori un kam tie paredzēti?

- - No Comments on Kas ir Intel K procesori un kam tie paredzēti?

Vai iegādāties Intel Core i7-14600K vai Intel Core i7-14600 – kurš no tiem ir labāks? Droši vien šis jautājums nodarbina ne vienu vien datoru entuziastu. 

Uzziņai. Kā tiek veidoti Intel procesoru identifikācijas kodi? Katrs kods sastāv no sērijas (i3, i5, i7, i9), paaudzes (12, 13, 14), modeļa numura (400, 700, 900) un sufiksa (burta, kas raksturo procesora veiktspēju, energoefektivitāti vai formfaktoru). Piemēram, K nozīmē “atbloķēts virstaktēšanai”, F – “bez integrētas videokartes”, S – “speciālā versija” utt. Tātad Intel Core i7-14700K atšifrējas kā i7 sērijas 14. paaudzes 700. modeļa procesors, kas atbloķēts virstaktēšanai. 

Veidojot vai modernizējot personālo datoru, ļoti svarīgi ir izvēlēties pareizo procesoru. Iegādajoties jaunu Intel procesoru, viens no galvenajiem lēmumiem ir izvēle starp K sērijas un ne-K sērijas procesoriem. Šīs divas Intel mikroshēmu kategorijas galvenokārt atšķiras pēc veiktspējas iespējām, it īpaši virstaktēšanas iespējām. Tas tieši ietekmē to piemērotību dažādiem lietotāju tipiem, sākot no parastiem patērētājiem līdz datoru entuziastiem un geimeriem.

Šajā rakstā aplūkosim atšķirības starp Intel K un ne-K sērijas procesoriem, palīdzot jums pieņemt pamatotu lēmumu, izvēloties savām vajadzībām piemērotāko procesoru.

Kas ir Intel K un ne-K procesori?

Intel piedāvā virkni procesoru ar dažādiem burtiem aiz procesora modeļa, kas norāda uz unikālām funkcijām. Procesori, kas beidzas ar K (piemēram, Intel Core i7-14700K), ir atbloķēti, ļaujot lietotājiem pilnībā virstaktēt procesora kodolus, lai palielinātu veiktspēju. No otras puses, procesori bez burta K (piemēram, Intel Core i7-14700) ir bloķēti, kas nozīmē, ka procesora kodolus nav paredzēts virstaktēt, izmantojot standarta metodes; tā vietā tie ir paredzēti darbam ar standarta ātrumu.

Virstaktēšanas būtība ir procesora darbības ātruma palielināšanu virs ražotāja noteiktā līmeņa, lai uzlabotu tā veiktspēju. Tas ir ļoti pievilcīgi datoru entuziastiem, spēlētājiem un profesionāļiem, kam nepieciešama papildu skaitļošanas jauda. Tomēr ne visiem ir nepieciešama vai izdevīga virstaktēšana un tad labāk izvēlēties ne-K procesorus.

Virstaktēšana ir galvenā atšķirība

Būtiskākā atšķirība starp K un ne-K Intel procesoriem ir saistīta ar virstaktēšanu. K sērijas procesori ir pilnībā atbloķēti, t. i., tie ļauj lietotājiem pašiem regulēt takts ātrumu, pārsniedzot standarta vērtības, tādējādi nodrošinot lielāku veiktspēju datorspēlēs, video montāžā un citās intensīvās programmās. Virstaktēšana tiek panākta, palielinot procesora reizinātāju, kas palielina procesora takts ātrumu virs standarta boost frekvences, kā arī manipulējot ar citiem mainīgajiem lielumiem, piemēram, atmiņas ātrumu.

Turpretī ne-K procesori  ir bloķēti, neļaujot lietotājiem mainīt procesora kodolu takts reizinātāju. Tāpēc parastie procesori darbosies ar fiksētiem Intel noteiktiem apgriezieniem, piedāvājot stabilāku, bet mazāk pielāgojamu veiktspējas profilu.

Piemēram, Core i7-14700K procesoru (boost frekvence 5,6 GHz) atkarībā no dzesēšanas un izmantotās sistēmplates iespējams virstaktēt līdz pat 6,0 Ghz (katrs procesors gan ir individuāls un jāņem vērā tā saucamā “silicon lottery” – daži var sasniegt augstāku, citi zemāku takts frekvenci). Tikmēr Core i7-14700 darbosies tikai ar standarta maksimālo frekvenci, neļaujot lietotājiem to palielināt.

Kāpēc virstaktēšana ir svarīga

Virstaktēšana ir īpaši noderīga šādiem lietotājiem:

  • Datorspēļu entuziastiem: lielāks procesora ātrums var samazināt kadru ātruma kritumus un nodrošināt vienmērīgāku spēļu pieredzi, jo īpaši spēlēs, kas saistītas ar CPU. 
  • Satura veidotājiem: Virstaktēšana paātrina tādus uzdevumus kā video renderēšana, 3D modelēšana un citas CPU prasīgas programmas.
  • Datoru entuziasti: Entuziasti ar prieku virstaktē savas sistēmas, lai panāktu maksimāli labāko iespējamo veiktspēju, un nereti izmanto modernus dzesēšanas risinājumus, lai novadītu siltumu, kas rodas, aparatūrai sasniedzot tās maksimālo jaudu.

Ne visiem lietotājiem ir nepieciešama šāda līmeņa veiktspēja. Parastiem lietotājiem, kas datoru lieto pamata vajadzībām piemēram, tīmekļa pārlūkošanai, biroja darbam vai multimediju patēriņam, papildu jauda, ko nodrošina virstaktēšana, netiks pilnībā izmantota.

Kodolu un pavedienu skaits

Gan K procesori, gan ne-K procesori, vinā un tai pašā paaudzē parasti izmanto vienādu kodolu un pavedienu skaitu. Piemēram, Core i7-14700K un Core i7-14700 abiem ir 20 kodoli (8 veiktspējas kodoli un 12 efektivitātes kodoli) un 28 pavedieni.

Tomēr, pateicoties K sērijas procesoru virstaktēšanas iespējām, K variants pārspēs savu ne-K variantu, ja ir iespējota un optimizēta virstaktēšana.

Bāzes un Boost ātrums

Vēl viena svarīga atšķirība starp K un ne-K procesoriem ir to bāzes un boost takts frekvence. K sērijas procesori parasti aprīkoti ar augstāku bāzes un boost frekvenci salīdzinājumā ar ne-K procesoriem. Pat bez virstaktēšanas K sērijas procesors nodrošinās nelielu veiktspējas pārsvaru.

Piemēram, Intel Core i7-14700K bāzes takts frekvence ir 3,4 GHz un to var palielināt līdz 5,6 GHz, savukārt Core i7-14700 bāzes takts frekvence ir 2,1 GHz un to var palielināt līdz 5,4 GHz. Lai gan atšķirība starp maksimālo boost takts frekvenci var šķist minimāla, scenārijos, kur svarīgs tieši procesora ātrums (piemēram, spēlēs), veiktspējas pieaugums būs jūtams.

Enerģijas patēriņš un TDP

Palielinoties veiktspējas potenciālam, ir nepieciešama attiecīgi lielāka jauda un dzesēšana. K sērijas procesori parasti patērē vairāk enerģijas, jo tiem ir iespējams veikt virstaktēšanu un tie izmanto augstākas bāzes/boost frekvences. Thermal Design Power (TDP) ir elektriskās jaudas mērvienība, kas norāda maksimālo siltuma daudzumu, ko datora komponents (visbiežāk procesors vai videokarte) izdala normālas darbības laikā. K sērijas procesoriem bieži vien ir augstāka TDP, kas nozīmē, ka stabilas darbības nodrošināšanai ir nepieciešami jaudīgāki dzesēšanas risinājumi.

Piemēram, Core i7-14700K TDP ir 125 W, bet Core i7-14700 tikai 65 W. Lielāks K-sērijas procesoru TDP ir tiešas sekas tam, ka tie spēj darboties ar lielāku ātrumu un tiem ir nepieciešama papildu jauda, lai veiktu virstaktēšanu. Ja plānojat veidot sistēmu ar K sērijas procesoru, jums būs nepieciešams jaudīgs dzesētājs – gaisa vai šķidruma –, lai apstrādātu papildu radīto siltumu, jo īpaši, ja plānojat nodarboties ar virstaktēšanu.

Turpretī ne-K sērijas procesori patērē mazāk enerģijas un rada mazāk siltuma, tāpēc tie ir piemēroti klusākām un energoefektīvākām sistēmām. Tie ideāli piemēroti lietotājiem, kuri par prioritāti izvirza zemu enerģijas patēriņu un klusu darbību, nevis maksimālu veiktspēju.

Cenu atšķirības

Kā jau varētu gaidīt, K sērijas procesori parasti ir dārgāki, jo tie ir atbloķēti un to bāzes veiktspēja ir augstāka. Augstāka cena pamatota ar iespēju veikt virtaktēšanu un nelielu bāzes takts frekvences palielinājumu.

Piemēram, šobrīd Core i7-14700K cena ir aptuveni 420 €, bet Core i7-14700 maksā aptuveni 360 €. Šī cenu starpība atspoguļo K sērijas papildu veiktspēju un virstaktēšanas potenciālu. 

Ja neplānojat veikt virstaktēšanu un esat apmierināts ar pieejamo veiktspēju, ne-K procesors piedāvā labāku cenas un veiktspējas attiecību, jo patērs mazāk enerģijas un tam nav nepieciešams dārgs dzesēšanas risinājums. Ņemiet vērā, ka ne-K procesori var nākt komplektā ar dzesētājiem, savukārt K procesoriem parasti ir jāpiepērk savs gaisa vai ūdens dzesētājs, kas palielina tā cenu par 30 līdz 300 € atkarībā no tā, kādu dzesētāju iegādājaties.

No otras puses, daži ne-K modeļi ir grūti pieejami un dažkārt tie var pat maksāt dārgāk par K modeļiem. Šobrīd, piemēram,  Core i9-14900 maksā par 100 € vairāk nekā Core i9-14900K

Prasības sistēmplatēm

Lai pilnībā izmantotu K sērijas procesora virstaktēšanas potenciālu, nepieciešama saderīga sistēmplate. Konkrēti, K sērijas procesoriem ir nepieciešama Z sērijas mikroshēma (piemēram, Z790 vai Z690), lai pilnībā izmantotu visas virstaktēšanas funkcijas. Šīs sistemplates parasti ir dārgākas nekā zemāka līmeņa plates. Tām bieži vien ir papildu funkcijas, piemēram, uzlabota VRM (sprieguma regulatoru moduļu) konstrukcija, labāka dzesēšana un atbalsts augstākām atmiņas frekvencēm.

No otras puses, ne-K procesori var darboties ar pieejamākām mikroshēmām, piemēram, B sērijas (B760 u.c.) vai H sērijas (H770 u.c.). Lai gan šīs sistēmplates neatbalsta procesora kodolu virstaktēšanu, tās atbalsta atmiņas virstaktēšanu un nodrošina vairāk nekā pietiekamu funkcionalitāti ikdienas lietotājiem un ”brīvdienu geimeriem”. Starpība starp vislētāko Z790 (224 €) un B760 sistēmplati (146 €) ir aptuveni 80 €.

Ja veidojat sistēmu ar ierobežotu budžetu vai jums vienkārši nav nepieciešamas virstaktēšanas funkcijas, izvēloties ne-K sērijas procesoru apvienojumā ar vidējas klases sistēmplati, varat ietaupīt ievērojamu naudas summu.

Kuru procesoru izvēlēties?

Izvēle starp Intel K un ne-K procesoru ir atkarīga no jūsu vajadzībām pēc veiktspējas, pieejamā budžeta un no tā, vai plānojat virstaktēt procesoru. K sērijas procesorus izvēlas datorentuziasti un tie spēlētāji, kuri vēlas brīvi pielāgot un iegūt maksimālu veiktspēju no sava procesora. Turpretī ne-K sērijas procesori ideāli piemēroti lietotājiem, kuriem nepieciešama stabila un uzticama veiktspēja bez papildu sarežģītības vai izmaksām.

Pieņemot lēmumu starp abiem procesoriem, ņemiet vērā tādus faktorus kā jūsu budžets, dzesēšanas risinājums, pamatplates iespējas un to, cik augstu vērtējat veiktspēju, nevis energoefektivitāti un vienkāršību. Lielākajai daļai lietotāju pilnībā pietiks ar ne-K procesoru. Taču, ja esat no tiem lietotājiem, kas vēlas no savas sistēmas izspiest visu jaudu, K sērijas procesoru būs grūti pārspēt. Tikai rēķinaties ar papildu 100 līdz 300 € izmaksām arī dzesēšanai un sistēmplatei.