Pirmie iespaidi par Dateks Gaming School nometni

- - No Comments on Pirmie iespaidi par Dateks Gaming School nometni

Šā gada maijā uzzināju par gaidāmo Dateks Gaming School rīkoto bērnu nometni “Virtuālās realitātes spēļu dizaina pamati”. Tā kā mani bērni ir aktīvi tehnoloģiju lietotāji un brīvajos brīžos mīl uzspēlēt pa kādai datorspēlei, pieteicu bērnus nometnei. Kā papildus iemesls bija vēlme bērnus iepazīstināt ar virtuālās realitātes brillēm un to sniegtajām iespējām, jo līdz šim šo jauno tehnoloģiju nebija sanācis pamēģināt. Tāpat uzrunāja nometnes daudzveidīgā programma, kas ietvēra gan savas spēles dizaina un sižeta izstrādi, prezentāciju, iepazīšanos ar Unity programmu un galda spēļu spēlēšanu. Bet par visu pēc kārtas!

Ļoti zinoša pasniedzēja

Pirmajā dienā Gustavam (15) un Elīnai (13) tika ierādītas ļoti labi aprīkotas darba vietas. Grupiņā bija 8 bērni, un katram bija savs jaudīgs, augstu pie sienas piestiprināts dators, kā arī savas VR brilles (šobrīd jaunākais Meta Quest 3 modelis). Patīkami, ka katram bērnam ir plaša vieta VR briļļu lietošanai – nav jāsatraucas par paklupšanu un aizķeršanos, jo briļļu vads ir piestiprināts pie griestiem.

Nodarbības vadīja pasniedzēja Alise, kurai ir liela pieredze VR izstrādē, strādājot starptautiskos uzņēmumos, tai skaitā Meta. Ja arī gadījās kāda aizķeršanās ar niķīgu tehniku, Alise uzreiz tika galā un darbs varēja turpināties. Man bija sajūta, ka Alise ļoti labi tiek galā ar bērniem un viņas uzraudzībā droši var atstāt savu jauno paaudzi.

Savas datorspēles izstrāde

Nedēļas laikā bērniem grupās bija jāizstrādā sava datorspēles ideja un tā jānoprezentē noslēguma pasākumā. Bērni sadalījās grupiņās pa 2 un 3 un zīmēja līmeņus, kartes, nodarbojās ar “art direction” un pat izgatavoja spēļu figūriņas. Vienu dienu bija atnākusi vieslektore un stāstīja sīkāk par spēļu līmeņu izstrādi. To visu bērni centās ieviest praksē.

Datorspēļu izstrādes process var būt jautrs

Brīvajā laikā bērni spēlēja dažādas VR spēles, tai skaitā kopīgā VR telpā. Īpaši maniem bērniem atmiņā palika aizraujoša spēle, kur viens bērns spēlē ar VR brillēm, bet pārējie spēlē ar telefoniem un cenšas viņu pārspēt. Nometnē bija pieejamas arī dažādas galda spēles, ja sanāk nogurt no VR brillēm. No VR spēlēm Gustavs visvairāk novērtēja “Super Hot”, kas ir Džeimsa Bonda stila spēle ar veiklības un cīņas elementiem. Savukārt Elīna iecienīja “Cook Out” ēst gatavošanas spēli.

Noslēguma pasākums

Nometnes noslēgumā notika ļoti jauks pasākums bērniem, vecākiem un nometnes organizatoriem, kur visi kopīgi jautrās prezentācijās varēja novērtēt bērnu sadarīto nedēļas laikā.

Gustavs un Elīna pa nedēļu divatā uzdizainēja un noprezentēja VR spēli “Chessboxing” (tiem kas nezin – šahbokss ir reāls sporta veids). Spēles idejas pamatā bija divatā pārmaiņus boksēties un pēc tam turpat ringā spēlēt šahu. Protams, tas viss virtuālās realitātes vidē. Bērnu prezentācija manuprāt izdevās gana saistoša un varēja redzēt, ka ir iegūta pamatīga zināšanu bāze VR spēļu izstrādē.

Arī citiem bērniem bija izdevušās interesantas spēles – piemēram, ar parkūra, motobraukšanas un detektīva elementiem. Bērni atraktīvi prezentēja savu spēļu “gameplay”, parādot iecerētās darbības ar VR kontrolieriem.

Neiztrūka arī picas un vecāki varēja izmēģināt VR spēles. Par savu pieredzi VR spēļu industrijā klātesošajiem pastāstīja latviešu uzņēmuma “HyperVR Games” pārstāvis. Man bija pārsteigums, cik ilgu laiku paņem vienas spēles izstrāde. “HyperVR Games” populārākā spēle ir “Shave and Stuff”, kur jāiejūtas friziera lomā.

Bērnu vērtējums par nometni

Kopumā abi bērni ļoti pozitīvi novērtēja nometni. Izdevās saturīgi pavadīt laiku, uzlabot prezentēšanas prasmes, gatavojot prezentāciju (mani bērni izvēlējās prezentēt savu spēli angļu valodā), kā arī izspēlēties pēc sirds patikas VR spēles. Bērni saprata, cik sarežģīts ir spēļu izstrādes process – no radošā virziena līdz dokumentācijas izstrādei. Tika gūts ieskats Unity programmā, taču nedēļas laikā, protams, nebija iespējams apgūt visas programmas iespējas.

Gustavs bija gaidījis, ka tehnoloģijas būs attīstījušās straujāk un viņam bija neliela vilšanās par VR briļļu tehniskajiem ierobežojumiem un nelielo spēļu skaitu veikalā. Taču jāsaprot, ka šī tehnoloģija vēl ir savā attīstības sākumā un tai ir liels nākotnes potenciāls. Nometnes gaitā gadījās nelielas atkāpes no programmas – tā ka grupiņā bija bērni no 11 līdz 15 gadiem, mazākajiem bērniem bija grūti noturēt uzmanību mācībās un prezentāciju gatavošana tika atlikta uz pēdējo brīdi.

Bērni uzslavēja lielās un gaišās telpas, un ērtos zviļnus, kuros atpūsties. Bērni pa telpām dzīvojās zeķēs, kas bija ērti. Pusdienas tika ieturētas tuvējā kafejnīcā, kur pusdienu piedāvājums bija tik bagātīgs, ka parasti neizdevās ar visu tikt galā. Pusdienu cena ir ļoti pieņemama – 6 eur (nav iekļauta nometnes cenā). Ņemot vērā, ka Dateks Gaming School pieejamas arī “advancētākas” nodarbības par spēļu izstrādi Unity Engine vidē un iknedēļas nodarbības dažādu vecumu bērniem, noteikti izskatīsim iespēju rudenī apmeklēt vēl kādas VR gaming nodarbības.

Dalīties ar rakstu: