Nvidia kļūst par vērtīgāko uzņēmumu pasaulē, apsteidzot Microsoft

- - No Comments on Nvidia kļūst par vērtīgāko uzņēmumu pasaulē, apsteidzot Microsoft

Nvidia otrdien kļuva par vērtīgāko uzņēmumu pasaulē, gāžot no troņa tehnoloģiju milzi Microsoft. RTX GeForce grafisko karšu ražotāja akciju vērtība pieauga par 3,5% līdz 135,58 ASV dolāriem, palielinot uzņēmuma vērtību līdz 3,335 triljoniem ASV dolāru. Tas notika tikai dažas dienas pēc tam, kad Nvidia apsteidza Apple, kļūstot par otro vērtīgāko uzņēmumu pasaulēMicrosoft akciju tirgus vērtība tikmēr samazinājusies par 0,45%, bet Apple samazinājusies par vairāk nekā 1%.

Akciju vērtības kāpumu ir veicinājis globālais mākslīgā intelekta uzplaukums un strauji augošais pieprasījums pēc Nvidia mikroshēmām – galvenokārt grafiskajiem procesoriem (GPU), kas lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem ļāvuši radīt mākslīgā intelekta sistēmas.

Nvidia akciju vērtība pēdējo divu gadu laikā ir pieaugusi astoņas reizes. Avots – Reuters

Pēdējā gada laikā Nvidia tirgus vērtības neticamais kāpums kļuvis par simbolu Volstrītas neprātam, ko izraisījis optimisms (vai pārmērīgs?) attiecībā uz jaunajām mākslīgā intelekta tehnoloģijām. Pastāv gan bažas, ka neierobežotais optimisms attiecībā uz MI varētu izgaist, ja parādīsies pazīmes, kas liecinās par izdevumu samazināšanos šīs tehnoloģijas jomā.

Nvidia ir kļuvusi arī par biržā vistirgotāko uzņēmumu, un tās dienas apgrozījums pēdējā laikā vidēji sasniedz 50 miljardus ASV dolāru, salīdzinot ar Apple, Microsoft un Tesla, kuru apgrozījums ir tikai aptuveni 10 miljardi ASV dolāru. Kā redzam grafikā, iepriekš ļoti aktīvi tika tirgotas Tesla akcijas, bet tagad cilvēki, cerot uz ātru peļņu, steidz iegādāties Nvidia akcijas.

Nvidia akcijas šobrīd ir karstais pīrādziņš investoru rokās, ko pierāda darījumu skaits

Jau daudzus gadus pirms citiem lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem Nvidia vadītājs Jensens Huangs lika likmes uz to, ka grafiskie procesori būs ļoti svarīgi mākslīgā intelekta jomā, un attiecīgi tam pielāgoja savu uzņēmumu. Viņa likme atmaksājas – šobrīd Nvidia kontrolē jau vairāk nekā 80% no MI sistēmās izmantoto mikroshēmu tirgus. Nvidia lielākie klienti regulāri cīnās par pasūtījumiem, lai nodrošinātu datoru darbību savos milzīgajos datu centros.

Nvidia uzplaukums padarījis 61 gadu veco Jensenu Huangu par slavenību tehnoloģiju pasaulē. Pēc Computex konferences Taivānā jūnija sākumā viņu ielenca apmeklētāji, kuri vēlējās viņa autogrāfu, tostarp kāda sieviete, kura lūdza viņam parakstīt viņas krūtis.

Jensens Haungs prezentē jaunos Blackwell grafiskos procesorus

Nvidia pārdod visu, sākot no mikroshēmām un programmatūras, kas nepieciešama mākslīgā intelekta sistēmu izveidei, līdz pat superdatoriem. Šie datori, kuros ir 35 000 detaļu un kuri aprīkoti ar Nvidia grafiskajiem procesoriem, tiek pārdoti par 250 000 dolāriem un dārgāk. Microsoft, Meta, Google un Amazon ir izstrādājuši savas mikroshēmas, ko var izmantot mākslīgā intelekta procesoru darbināšanai. Tradicionālie konkurenti AMD un Intel ir mēģinājuši sagraut Nvidia biznesu, piedāvājot savus mākslīgā intelekta procesorus.

Taču Jensens Huangs pārliecināts, ka būs vajadzīgs laiks, lai kāds varētu panākt Nvidia. Uzņēmumam ir desmit gadu handikaps, un tas izveidojis plašu mākslīgā intelekta programmētāju kopienu, kas dod priekšroku Nvidia tehnoloģijām.

Populārākais Nvidia produkts ikdienas patērētāju vidū ir RTX GeForce grafiskās kartes, piemēram, RTX 30. sērija un šobrīd jaunākā 40. sērija, kas visiem interesentiem plašā klāstā pieejamas Dateks.lv internetveikalā.