OCZ Trion 100 SSD apskats

- - 1 Comment on OCZ Trion 100 SSD apskats

Dzīvojot laikā, kad gandrīz ikvienā lielpilsētas adresē pieejams interneta pieslēgums ar ātrumu līdz 400 Mbit/s, un USB savienojums (USB3.1) nodrošina pat 10 Gbit/s lielu datu caurlaidību, arvien biežāk nākas saskarties ar to, ka datoros iebūvēto un ārējo datu nesēju ātrdarbību un datu pārraidi būtiski ierobežo cieto disku zemie datu pārraides ātrumi un ilgie aizkaves laiki (latency).

Kāpēc tā? Atbilde ir pavisam vienkārša – tehnoloģija, kuru kompānija IBM izgudroja vairāk kā pirms 50 gadiem (1956. gadā) ir būtiski novecojusi un jau vairākus gadus kā izsmēlusi sevi. Jā, ik pa laikam palielinās maksimālā disku ietilpība un pašlaik nopērkami arī 8TB diski, taču pats ierīces darbības princips nemainās, un datu nolasīšanas, kā arī ieraksta ātrums būtiski nav uzlabojies jau pēdējos 10 gadus. Arī garantijas gadījumu skaits, diemžēl, īpaši nesarūk un visai bieži nākas uzklausīt klientu sūdzības par bojātiem HDD un zaudētiem datiem.

Tieši augstākminēto iemeslu dēļ ir izstrādāta SSD tehnoloģija, kas maziem, bet spēcīgiem soļiem ir ielauzusies mūsu ikdienā. Ja pirms pieciem gadiem 30GB SSD disku varēja iegādāties par Ls 80,00 (aptuveni EUR 115), tad pašlaik par šādu summu jau ir nopērkami 240GB SSD diski. Respektīvi cena piecu gadu laikā ir sarukusi aptuveni 10 reizes – no 4 EUR par gigabaitu uz 0.40 EUR par 1 GB! Līdz ar ievērojamo cenu samazinājumu un tehnoloģijas priekšrocību apgūšanu ir izlīdzinājies arī pārdoto HDD un SSD disku skaits. Mūsu veikalā pārdoto vienību attiecība starp HDD un SSD 2014. gadā sasniedza teju 50 pret 50, bet jau 2015. gada pirmajā pusgadā mūsu klienti lielāku piekrišanu devuši tieši SSD diskiem!

Šajā statistikā neietilpst portatīvajos datoros uzstādītie SSD/HDD

Līdz šim lauvas tiesu no kopējā SSD pārdošanas apjoma aizņēma Kingston V300 SSD diski. Galvenie šo disku trumpji ir laba (zema) cena, stabila darbība, kā arī servisa darbinieku vidū samazinājies Ibumetīna patēriņš (pateicoties niecīgajam <0,5% brāķa procentam). Taču Kingston 2014. gadā visus ļoti nepatīkami pārsteidza, bez iepriekšēja brīdinājuma aizstājot V300 diskos uzstādīto sinhrono (synchronous) NAND atmiņu ar ievērojami lēnākajiem asinhronās (asynchronous) atmiņas čipiem, kā rezultātā atsevišķos rādītājos disks palika ievērojami lēnāks (taču joprojām N reizes ātrāks par parastu HDD) kā iepriekš saražotie modeļi ar Sync NAND. Saceltais tracis bija visai liels un Kingston pat nācās sniegt oficiālu paskaidrojumu attiecīgajām instancēm un patērētājiem.

120S – pirmie modeļi ar SYNC atmiņu, 120A – ASYNC (2014.g. un jaunāki)

Par spīti nesmukumiem, cenas ziņā konkurentu Kingston 120GB modelim nebija atrodami vēl ilgi. Citu ražotāju diski šādā apjomā maksāja vidēji par 20% dārgāk, līdz brīdim, kad Toshiba OCZ 2015. gada maijā, Computex izstādes laikā atrādīja savu jaunāko produktu portfeli, tostarp SSD diskus OCZ Trion 100. Pateicoties jaunajai TLC NAND atmiņai, šīs sērijas diski piedāvā ļoti konkurētspējīgu cenu, nodrošinot veiktspēju krietni dārgāko MLC disku līmenī.

Zinu, ka daudzi joprojām baidās iegādāties OCZ diskus. Pamatā dēļ Vertex un Agility modeļu programmatūras (firmware) problēmām, pie kurām gan bija vainojams neveiksmīgais SandForce kontrolieris. Arī es biju visnotaļ skeptisks, taču pēc “zombija” SandForce izvākšanas no saviem produktiem, OCZ produktu kvalitātes rādītāji ir krietni pavirzījušies augšup. Tieši OCZ Arc 100 disku pārsteidzoši labie ilgmūžības (endurance) testu rezultāti krietni mainīja manas domas un, jau nedēļu pēc jauno disku nonākšanas veikalu plauktos, viens tāds gozējās manā desktop kastē. 🙂

Lai uzskatāmi parādītu, ko iegūstam Kingston V300 vietā izvēloties OCZ Trion 100, veicām vairākus veiktspējas testus ar abu ražotāju 120GB un 240GB versijām, kurus tad arī labprāt Jums atrādītu.

CrystalDiskMark

 AS SSD Benchmark

Verdikts

Kā jau tas ļoti uzskatāmi redzams augstāk publicētajos grafikos, tad OCZ Trion 100 diski būtiski pārspēj Kingston V300 datu nolasīšanas operāciju laikā. Sekvenciālajos testos, kuri ir būtiski, ja starp diskiem “dzenāsim” liela izmēra failus, OCZ disku pārsvars pie datu nolasīšanas ir vidēji 50 MB/s, jeb 10%, savukārt sekvenciālie rakstīšanas ātrumi 240GB modelim ir ļoti iespaidīgi un sasniegtais rezultāts vairāk kā divas reizes pārsniedz Kingston 240GB diska iespēto. Redzams, ka OCZ disku ahilleja papēdis ir 4KB Random Write tests, kur Kingston diski performē nedaudz labāk. Ļoti pārsteidza lielā atšķirība piekļuves laika (access time) rādījumos, kur OCZ uzrādītie rezultāti ir gandrīz desmitkārt labāki par Kingston. Tas uzskatāmi pierāda, ka jaunais Toshiba kontrolieris ar TLC atmiņām ir būtiski ātrāks par nu jau aizvēsturisko SandForce. Un, kas ir ļoti bītiski, tad disku cena viennozīmīgi norāda, ka OCZ Trion 100 ir pareizā izvēle iegādājoties labu SSD neiztērējot milzu naudu. 😉

Dateks.lv piedāvātie OCZ Trion 100 SSD diski 120GB un 240GB kapacitātē atrodas uz vietas mūsu birojā un tos var saņemt nekavējoties pēc pasūtījuma apstiprināšanas!

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: