RAM atmiņas ātrums. Kas svarīgāks – augstāka frekvence vai zemāks ciklu skaits (CL)?

- - 3 Comments on RAM atmiņas ātrums. Kas svarīgāks – augstāka frekvence vai zemāks ciklu skaits (CL)?

Daudzi no mums kaut reizi ir uzdevuši jautājumu – kas ir būtiskākie parametri, kam jāpievērš uzmanību pirms operatīvās atmiņas (RAM) iegādes. Pirmais un svarīgākais ir izvēlēties pareizo atmiņas tipu – DDR / DDR2 / DDR3 / DDR4 un šis ir atkarīgs tikai un vienīgi no datora sistēmplates, precīzāk no tā, kādas atmiņas ligzdas uz tās atrodas. Tikpat būtiski ir precizēt vēlamo atmiņas apjomu gigabaitos (GB).

DDR4 moduļa salīdzinājums ar DDR3

Taču ir faktori, kas, lai gan vienmēr tiek norādīti uz katra atmiņas moduļa vai komplekta, ne visiem ir labi saprotami. Un tie ir:

  • efektīvā takts frekvence (norāda megahercos – MHz).
  • ciklu skaits, kas norāda cik posmos norisinās datu pārsūtīšana (CAS Latency, jeb plašāk pazīstams kā CL). Tautā šo parametru mēdz dēvēt (aplami) arī par aizkaves, jeb reakcijas laiku.

Faktiskais atmiņas aizkaves laiks (latency)

Īsā versija, kuru parasti izmanto vairums, kas ar datoriem ir uz “Tu” skan šādi: “Visātrākā atmiņa būs ar iespējami augstu frekvenci un iespējami mazu CL (ciklu skaitu)“. Tas vairāk vai mazāk ir pareizs, taču, ņemot vērā kāda formula ļauj aprēķināt patieso aizkaves laiku, visnotaļ nepilnīgs atzinums.

Faktiskā aizkaves laika (total latency) matemātiskā formula

Formulā minēto lielumu clock cycle time var atrast pēc vienkāršas matemātiskas darbības: skaitli 1000 jādala ar reālo (nevis efektīvo!) takts frekvenci. To var aprēķināt, dalot efektīvo frekvenci ar 2, jo DDR, DDR2, DDR3 un DDR4 atmiņas vienā ciklā spēj pārsūtīt divkāršu datu apjomu (Double Data Rate), salīdzinot ar SDRAM.

  • DDR3 atmiņas modulis ar 1600 MHz efektīvo takts frekvenci (800 MHz reālā frekvence) un CL10 uzrāda faktisko aizkaves laiku 12.5 ns = 1000 : (1600 : 2) x 10
  • 1333MHz DDR3 modulis ar CL9 būs 13.5 ns = 1000 : (1333 :2) x 9
  • 2400MHz DDR3 modulis ar CL11 uzrāda 9.2 ns = 1000 : (2400 : 2) x 11

Augstāk redzamā tabula visnotaļ labi ataino, ka faktiskais aizkaves laiks nav būtiski mainījies kopš DDR laikiem, neskatoties uz to, ka ciklu daudzums ir audzis vairāk kā 5 reizes. Tas izskaidrojams pavisam vienkārši – jo augstāka atmiņas frekvence, jo ātrāk izpildās katrs cikls.

Līdz ar to var pavisam droši apgalvot, ka pats būtiskākais faktors, kuru ņemt vērā, izvēloties operatīvo atmiņu ir tās frekvence. Jo frekvence augstāka, jo atmiņa darbosies ātrāk. Protams, arī ciklu skaits (CL) nav mazsvarīgs, taču krietni lielāku atmiņas ātrdarbību un zemāku piekļuves laiku nodrošinās 2400 MHz atmiņa ar CL11, nekā 1866 MHz atmiņa ar CL9.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: