Vai PCI-Express versija ietekmē videokartes veiktspēju?

- - No Comments on Vai PCI-Express versija ietekmē videokartes veiktspēju?

Darbojoties datoru un komplektējošo daļu tirdzniecībā, ļoti regulāri nākas atbildēt uz klientu jautājumiem saistībā ar dažādajām PCI Express versijām, to savietojamību un ietekmi uz videokaršu veiktspēju. Šajā rakstā atbildēšu uz šādiem (un arī citiem) bieži dzirdētiem un nozīmīgiem jautājumiem:

  • Vai PCI Express 3.0 videokarte darbosies uz sistēmplates, kurai ir PCI-E 2.0 ligzda?
  • Vai un cik ļoti mana sistēmplate (PCI-E 2.0) ierobežos PCI-E 3.0 videokartes ātrdarbību?

PCI-Express x1, x16 un PCI ligzdas

Kas ir PCI Express?

PCI Express (Peripheral Component Interconnect Express) ir 2004. gadā radīts seriālais savienojums, kas tika izstrādāts ar domu aizvietot novecojušos un lēnos PCI, PCI-X un AGP datu pārraides interfeisus. PCI Express nodrošina lielāku datu caurlaidību, natīvu hot-plug atbalstu, zemāku aizkaves laiku (latency), kā arī sniedz daudz detalizētākus kļūdu paziņojumus (advanced error reporting).

Pamatā šī pieslēgvieta paredzēta grafiskajām kartēm, taču šobrīd to visnotaļ plaši izmanto arī SSD disku, skaņas karšu, LAN un Wi-Fi tīkla karšu savienojuma nodrošināšanai ar pamatplati.

PCI Express datu caurlaidība atkarībā no versijas un celiņu skaita

Kā redzams tabulā, katra nākamā PCI Express versija nodrošina divreiz lielāku datu pārraides ātrumu par iepriekšējo. Respektīvi viena PCIe 1.0 kopnes līnija spēj nodrošināt līdz 250MB/s lielu datu caurlaidību, 2.0 versija sasniedz jau 500MB/s atzīmi, savukārt šobrīd aktuālā PCIe 3.0 piedāvā 1000MB/s (1GB/s) ātrumu. Ir zināms, ka jau kopš 2011. gada izstrādātāji PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) darbojas pie PCI Express 4.0 specifikācijas, kuru paredzēts pabeigt jau 2015. gada nogalē. Lieki piebilst, ka PCIe 4.0 dubultos pašreiz aktuālās (3.0) versijas caurlaidību, sasniedzot 2000MB/s per lane.

Pats būtiskākais bez jau minētajiem skaitļiem ir tas, ka visas PCI Express versijas ir savstarpēji savietojamas, respektīvi PCIe 3.0 videokarti iespējams lietot uz PCIe 1.0 pamatplates un otrādi. Vienīgais jāatceras, ka ķēdē ir tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms – uz PCIe 1.0 plates PCIe 3.0 komponente darbosies vien ar 1.0 ātrumu.

PCI Express versijas ietekme uz videokartes veiktspēju

Lai noskaidrotu to, cik ļoti tiek ietekmēta videokartes ātrdarbība atkarībā no izmantotās kopnes versijas, izmantosim portāla Guru3D pētījuma materiālus. Testa veikšanai apskatnieki izvēlējušies NVIDIA GeForce GTX 980 videokarti, kas tiek darbināta uz MSI X99S XPower 9 AC plates ar Intel Core i7-5960X 8-kodolu procesoru, kas virstaktēts līdz iespaidīgai 4.40GHz frekvencei. Tas nepieciešams, lai izslēgtu varbūtību, ka rezultātus ietekmē procesora varējums.

Sākumā aplūkosim salīdzinājumu starp PCIe 1.1, 2.0 un 3.0 versijām ar vienu GeForce GTX 980 videokarti spēlēs Thief un Tomb Raider.

Kā redzams, tad kadru skaits sekundē (FPS) starp PCIe 2.0 un 3.0 atšķiras ļoti minimāli. Ja salīdzina PCIe 3.0 ar 1.1, tad atšķirība ir nedaudz lielāka (maksimums 5 fps), taču ne būtiska un veiktspējas kritums tikpat kā nav novērojams, neskatoties uz būtiskajām datu pārraides ātruma atšķirībām (PCIe 3.0 ligzda nodrošina 4 reizes lielāku datu caurlaidību par PCIe 1.1).

Lai vēl vairāk apstiprinātu faktu, ka PCI Express versija nespēlē pārāk nozīmīgu lomu veiktspējā, apskatnieki veica šos pašus testus, izveidojot 2-Way SLI slēgumu ar divām GTX 980 videokartēm.

2-Way SLI slēgumā gan mēs diezgan uzskatāmi varam novērot, ka priekš divām GTX 980 videokartēm PCIe 1.1 kopnei jau rodas problēmas. Spēlē Thief novērojams, ka PCIe 1.1 rezultāts ir gandrīz par 20% zemāks kā uz 3.0 ligzdas. Atšķirība starp 2.0 un 3.0 sastāda vien nepilnus 5 procentus. Spēlē Tomb Raider tik liels lēciens nav novērojams.

Slēdziens

Ja domājiet par jaunas videokartes iegādi savai esošajai sistēmai, kura nodrošina tikai PCIe Gen1 vai Gen2 savienojumu, tad nav pamata uztraukumam par to, vai Jūsu pamatplate jauno karti atbalstīs un vai tā varētu ierobežot videokartes veiktspēju. Kā jau rakstā minēju, visas šobrīd pieejamās PCI Express versijas sākot no 1.0 līdz 4.0 nodrošina savstarpēju saderību. Kā pierādīja testi, tad viena no šobrīd jaudīgākajām videokartēm GTX 980 vienlīdz labi darbojas uz jebkura no PCIe interfeisiem bez nozīmīga krituma tās ātrdarbībā.

Ja ar vienu GTX 980 Jūsu vajadzībām ir par maz (un kabatā/zeķē/makā/bankas kontā Jums ir lieka 4-ciparu naudas summa EUR valūtā), tad gan daudz pareizāk būtu atbrīvoties no vecā datorkomplekta pavsiam un iegādāties jaunu, ar PCI-E 3.0 aprīkotu datorsistēmu.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: