Vai AMD izdosies revolūcija ar Radeon R9 390X?

- - No Comments on Vai AMD izdosies revolūcija ar Radeon R9 390X?

Labi zināmais centrālo procesoru un grafisko karšu ražotājs AMD jau pēdējos 3-4 gadus piedzīvo ļoti smagu periodu – centrālo procesoru jomā Intel to ir tikpat kā iznīcinājis, aizņemot teju 80% no visa mikroprocesoru tirgus.

Gandrīz tikpat drūma aina paveras arī videokaršu industrijā, kur AMD sācis strauji atdot savas pozīcijas NVIDIA rokās. Pamatā tas izskaidrojams ar GeForce 900. sērijas (Maxwell) karšu veiksmīgo startu.

Spriežot pēc AMD rīcības, ar zaudējumu Intel uzņēmums jau ir samierinājusies, tāpēc tiek meklēti alternatīvi veidi, kā gūt peļņu citos tirgus segmentos. Pie viena no retajiem veiksmes stāstiem var pieminēt jaunās Sony PlayStation 4 un Microsoft Xbox ONE spēļu konsoles, kuras balstās uz AMD Jaguar arhitektūras APU risinājumiem. Lielais un stabilais pieprasījums vismaz tuvākos pāris gadus nodrošinās uzņēmumam stabilu apgrozījumu.

Spītējot lielajām grūtībām, jau uzreiz pēc AMD Rx 200. sērijas videokaršu nonākšanas tirgū, kompānijas inženieri ķērās klāt nākamās arhitektūras izstrādei ar segvārdu “Pirate Islands“. Atšķirībā no NVIDIA, jaunās Rx 300. sērijas grafiskās kartes spers uz priekšu nevis vienu, bet veselus 3 soļus.

  1. Tiek izstrādāta pavisam jauna arhitektūra.
  2. 28nm tranzistoru vietā tiks izmantoti 20nm pusvadītāji.
  3. GDDR5 atmiņu aizstās HBM atmiņas mikroshēmas, ko izstrādājis SK Hynix.

Šobrīd pieejamā informācija, kas gan nav ne apstiprināta, nedz noliegta no AMD puses, liecina, ka gaidāmās Radeon Rx 300. sērijas flagmanis būs Radeon R9 390X (segvārds Fiji XT). Grafiskā karte būšot aprīkota ar inovatīvo HBM atmiņu 4GB apjomā, un tās kopējais joslas platums sasniegšot grandiozu – 4096-bit apmēru, līdz ar to nodrošinot datu pārraides ātrumu līdz 640GB/s. Arī paralēlās skaitļošanas vienību GCN (CUDA alternatīva AMD izpildījumā) skaits būs divreiz lielāks kā GeForce GTX 980 kartei un sastādīs 4096 kodolus.

Interesanti, ka oktobra nogalē SiSoft Sandra datu bāzē reģistrēti divi interesanti veiktspējas testi, ar līdz šim nezināmām grafiskajām kartēm. Neidentificēto produktu sasniegtie rezultāti vedina uz secinājumiem, ka tie tik tiešām varētu būt veikti ar augstāk minēto Fiji XT videokarti.

Pašlaik nav nekādas informācijas par to, cik varētu maksāt Radeon R9 390X videokarte, arī precīzu prezentācijas datumu AMD pašlaik nav nostādījuši, taču paredzams, ka jaunās kartes varētu sagaidīt veikalu plauktos jau gaidāmajā gadu mijā. Ja varam ticēt karšu specifikācijai un cerēt, ka AMD pieturēsies pie diezgan agresīvas cenu politikas, tad šobrīd stabilie NVIDIA krēsli var sašūpoties. Un kā vienmēr no tā visa ieguvēji būsim mēs – patērētāji.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: