Par barošanas bloku (PSU) efektivitāti

- - No Comments on Par barošanas bloku (PSU) efektivitāti

Šī gada sākumā IT pasauli pāršalca diezgan būtiska ziņa – Eiropas Savienības ietvaros sākot ar 2014. gada 1. jūliju stājas spēkā ekodizaina direktīva (Directive 2009/125/EC), kas nosaka dažādas, galvenokārt ar elektroiekārtu energoefektivitāti saistītas prasības pret tehnikas ražotājiem un pārdevējiem. Viens no būtiskākajiem jaunievedumiem, kas skar gandrīz mūs visus, ir noteiktā minimālā personālo datoru (PC) iekšējo barošanas bloku (PSU) efektivitāte. Sākot no 1. jūlija, ikvienam ES robežās ražotam vai šeit pārdošanā esošam barošanas blokam būs jānodrošina vismaz 85 procentu efektivitāte pie 50% slodzes, un 82% efektivitāte attiecīgi gan pie 20%, gan 100% noslodzes. Vienkāršāk sakot – ikvienam blokam būs jāatbilst kā minimums 80 PLUS Bronzas standartam.

80 PLUS ir 2004. gadā publicēta sertifikācijas programma, kuras mērķis ir veicināt lietderīgu elektroenerģijas izmantošanu iekšējos barošanas blokos (PSU). Šī sertifikācija kopš 2006. gada ir iekļauta kā viena no prasībām, lai datortehnika iegūtu Energy Star atbilstības sertifikātu. Zemāk pievienotajā tabulā redzams cik augstu efektivitāti ir jānodrošina barošanas blokam, lai iegūtu kādu no 80+ sertifikācijām.

80 PLUS sertifikācijas prasības

Kas tad īsti ir barošanas bloka efektivitāte?

Reizēm veikalā saskaramies ar situācijām, ka cilvēki īsti neizprot, ko nozīmē bloka efektivitātes reitings. Nereti valda uzskats, ka šie procenti norāda, cik lielu daļu no specifikācijā norādītās jaudas bloks spēj reāli nodrošināt. NEPAREIZI. Efektivitātes koeficients norāda to, cik daudz no kopumā patērētās elektroenerģijas bloks piegādā komponentēm, un cik daudz tiek izniekots nelietderīgi, izdaloties siltumam.

Sāksim ar piemēru: ja esam iegādājušies datoru ar Intel Core i7-4770K procesoru, cieto disku, videokarti GeForce GTX 780, kopējais strāvas patēriņš pie 100% noslodzes sastāda aptuveni 350W. Kopējo elektroenerģijas patēriņu iespējams atrast pēc vienkāršas formulas:

Efektivitātes formula

Vispirms komplektāciju izvēlamies barot ar 700W bloku, kas atbilst 80+ reitingam – darbojoties ar 50% no savas maksimālās jaudas, tas nodrošina 80% efektivitāti, jeb lietderību. Ja mūsu komplekts prasa 350W lielu enerģijas daudzumu, pēc formulas noskaidrojam, ka barošanas blokam no rozetes tiks pievadīti 437.5W elektroenerģijas, no kuriem 87.5W tiek izmantoti nelietderīgi un pārvēršas siltumā. Ja šo pašu komplektu mēs izvēlētos barot ar tādas pašas jaudas 80+ Gold reitinga bloku, no rozetes dators patērētu vairs tikai 388,9W (siltumā tiktu izniekoti vien nepilni 39 vati).

Šī starpība, protams, izpaužas arī elektrības rēķinā. Darbinot šādu personālo datoru ar 100% noslodzi 24 stundas dienā, 7 dienas nedēļā, viena mēneša laikā ar 80% efektiviātes bloku mēs patērētu 315 kWh (437.5/1000*24*30). Turpretī 80+ GOLD sertificētais bloks pie šīs pašas slodzes piedāvā 90% efektivitāti, tāpēc patēriņš būs ievērojami mazāks – 280 kWh (388.9/1000*24*30). Tas nozīmē, ka 30 dienu laikā mēs būtu ietaupījuši 35 kWh, jeb naudas izteiksmē aptuveni €5,25 (pie tarifa €0,15 par 1 kWh). Gandrīz tikpat (36 kWh) mēneša laikā patērē nepārtraukti ieslēgta 50W kvēlspuldze. Iznāk, ka gada laikā iegādājoties kvalitatīvu bloku mēs spētu ietaupīt līdz pat €60.

Jāatzīst gan, ka reti kurš savu datoru tur ieslēgtu cauru diennakti, un panākt 100% noslodzi var tikai spēlējot modernākās datorspēles, nodarbojoties ar GPU mining vai citām sarežģītām kalkulācijām. Tomēr domājot par jauna datora vai barošanas bloka iegādi, ir vērts aizdomāties, ka, iespējams ir izdevīgāk nopirkt nedaudz dārgāku bloku, bet ar augstāku 80+ reitingu. Lai gan paša bloka cena būs lielāka, šo cenas starpību 1-2 gadu laikā mēs būsim atguvuši pateicoties zemākiem elektroenerģijas rēķiniem. Viela pārdomām, it īpaši laikā, kad cena par vienu kilovatstundu tikai pieaug.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: