Kriptovalūtas – kas, ko, kāpēc?

- - 10 Comments on Kriptovalūtas – kas, ko, kāpēc?

Iespējams vairums no Jums, kaut nejauši, bet ir dzirdējuši vārdu Bitcoin. Šis jēdziens pastāv jau kopš 2009. gada, kad tika publicēts šīs kriptovalūtas (cryptocurrency) atvērtais pirmkods un emitēti pirmie Bitkoini (BTC). Tomēr plašu starptautisku popularitāti tas iemantoja vien 2013. gadā, kad valūtas vērtība nepilna gada laikā pieauga vairāk kā 50 reižu. Ja 2013. gada 1. janvārī vienu Bitkoinu bija iespējams iegādāties par aptuveni 13 ASV dolāriem, tad tā paša gada 30. novembrī tika sasniegts rekords, kad viena Bitkoina vērtība bija pieaugusi gandrīz 100 reižu – līdz $1124!

Bitcoin vērtība 2013. gadā (USD)

Kas ir Bitcoin?

Bitcoin (BTC) ir P2P (peer-to-peer) maksājumu sistēma, kas izmanto kriptogrāfiju, lai pārvaldītu virtuālās valūtas apjomu un valūtas transakcijas. Kriptovalūtu galvenā priekšrocība un reizē arī mīnuss ir to decentralizācija – valūtas plūsmu un emitēšanu, atšķirībā no jebkuras monetārās valūtas, nekontrolē centrālā banka vai citas finanšu iestādes, līdz ar to mēs iegūstam anonimitāti un neaizskaramību, kā arī mazākas komisijas maksas darbojoties ar šādu valūtu. Reizē jāatzīst, ka tieši decentralizācija ir tā, kas motivē izmantot šīs valūtas arī melnā tirgus (narkotikas, ieroči) pārstāvjiem, jo kriptovalūtu transakcijas nav iespējams izsekot. Pateicoties tam, ka informācija ir šifrēta un transakciju skaitļošana notiek decentralizēti, nav iespējams noteikt ne valūtas nosūtītāju, ne adresātu.

Tā kā Bitcoin teorētisko pusi latviešu valodā diezgan sakarīgi ir aprakstījis Kristaps Skutelis (krizdabz) [url], vairāk centīsimies pasniegt praktisko pusi – kā notiek kriptovalūtu iegūšana, apmaiņa un kas vajadzīgs, lai to veiktu visefektīvāk un nopelnītu reālu naudu.

Bitcoin un Litecoin

Pirmkārt – Bitcoin nav vienīgā kriptovalūta. Šobrīd tā neapšaubāmi ir lielākā un zināmākā, bet pateicoties atvērtā koda (open source) priekšrocībām, gandrīz ik dienu pasaulē tiek radīta kāda jauna virtuālā valūta. Vairums no tām gan nav lemtas panākumiem un ir tikai nelielu draugu vai domubiedru pulciņu eksperimenti. Starp populārākajām un dzīvotspējīgākajām alternatīvām šobrīd jāmin Litecoin (LTC), Novacoin (NVC), Feathercoin (FTC), bet ir vēl simtiem citu. Tās galvenokārt atšķiras ar maksimālo iespējamo monētu skaitu, kriptogrāfijas algoritmiem un to sarežģītību.

Kriptovalūtu iegūšana, jeb mining

Kriptovalūtu iegūšanas procesu angliski sauc par mining, ko latviski varētu tulkot kā “rakšana”. Rakšana īsumā nozīmē, ka jūs ar saviem resursiem (datortehniku) palīdziet šifrēt virtuālās valūtas transakcijas, par to pretī saņemot zināmu atlīdzību (reward). Jo lielāku kriptogrāfijas jaudu spējat nodrošināt, jo lielāku atlīdzību saņemsiet. Taču ņemiet vērā to, ka jo vairāk cilvēku iesaistās, jo lielāka kļūst sarežģītības pakāpe (difficulty) un izmaksu (reward) summa samazināsies, jo tā ir jāizmaksā lielākam skaitam dalībnieku. Lai šo atlīdzību uzglabātu un ar to operētu, nepieciešams izveidot savu maciņu (wallet). Maciņš ir noteikta garumu simbolu virkne, jeb adrese, uz kuru iespējams pārsūtīt kādu konkrētu kriptovalūtu. Gandrīz visām valūtām pastāv 2 veidu opcijas, kā izveidot un pārvaldīt savu maciņu: 1) lejupielādēt oficiālo aplikāciju, uzstādīt uz sava datora un glabāt virtuālo naudu cietajā diskā; 2) izveidot maciņu kāda no online servisiem un glabāt to “mākonī” aiz Jūsu izvēlēta lietotājvārda un paroles. Kurš veids ir drošāks jāizlemj katram pēc savas saprašanas.

Lai sāktu nodarboties ar rakšanu, ir nepieciešama tehnika. Patiesībā šo procesu var veikt uz jebkuras ierīces, kurā darbojas Windows, Linux, MAC vai pat Android operētājsistēma, pat uz iPhone! Tomēr jārēķinās, ka mobilo procesoru skaitļošanas jauda ir gaužām niecīga un iegūt kaut neliela apjoma atlīdzību ir pilnīgi nereāli, nemaz nerunājot par jebkāda veida rentabilitāti. Arī pašu modernāko un dārgāko portatīvo un galddatoru (PC) centrālo procesoru (CPU) kriptēšanas jaudas ir visnotaļ mazas, turpretī videokartes, ko pamatā cilvēki izmanto spēļu grafikas baudīšanai prot diezgan efektīvi veikt virtuālo valūtu algoritmu skaitļošanu.

ASIC čipi

Šeit gan ir savas ēnas puses – tā kā videokartes ir optimizētas grafisko elementu apstrādei, liela daļa enerģijas tiek izniekota un daļa arī pārvērsta siltumā. Ar Bitcoin rakšanu izmantojot videokartes vairs neviens saprātīgs cilvēks nenodarbojas jau vismaz 6 mēnešus, kopš brīža, kad vairākas lielas kompānijas ieguldot mežonīgus līdzekļus ir radījušas savas, speciāli Bitcoin ieguvei tapušas sistēmas, plašāk pazīstamas kā ASIC miners. Šīs ierīces nav lētas, bet spēj simtprocentīgi izmantot patērēto elektroenerģiju šifrēšanā un nodrošina neskaitāmas reizes lielāku jaudu kā jebkura GeForce vai Radeon videokarte.

Tieši šī iemesla dēļ plašu popularitāti 2013. gada nogalē ieguva Litecoin (LTC), jo šī kriptovalūta izmanto citu šifrēšanas algoritmu (Scrypt) nekā Bitcoin (SHA-256 + Scrypt), tādējādi ASIC mašīnas vismaz šobrīd nav pielāgojamas Litecoin un citu Scrypt algoritmu izmantojošām monētām. Šī fakta dēļ šobrīd ļoti daudzi cilvēki ir nodevušies kriptodrudzim, un tāpēc šobrīd visā pasaulē ir ļoti ierobežota pieejamība Radeon R9 280X sērijas videokartēm. Kāpēc tieši šīm? Neieslīgstot detaļās jāsaka paldies AMD GCN (Graphics Core Next) tehnoloģijai, kas tiek izmantota šajās videokartēs un nodrošina ievērojamu hasharate pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo paaudžu kartēm. Rakt var arī uz vecākām videokartēm, ne tikai Radeon, bet arī ar jebkuru GeForce karti vai pat AMD / Intel procesoru, tomēr strāvas patēriņš pret iegūto skaitļošanas jaudu ir pārāk augsts un par elektroenerģiju samaksāt nāksies vairāk, kā nopelnīsiet rakšanas procesā. Uzskatāmāk sapratīsiet zemāk esošajā tabulā.

Pašlaik Dateks birojā vēl ir pieejamas pāris efektīvākās Scrypt “rakšanas” videokartes – MSI Radeon R9 280X Gaming (€ 309,00) un Asus Radeon R9 280X (€ 319,00)!

Kas jādara, lai sāktu?

Vispirms vajadzētu izvēlēties kriptovalūtu, ar kuru vēlamies darboties. Ieteiktu pieturēties pie pārbaudītām vērtībām, piemēram Litecoin. Tie, kam laika tirgus izpētei ir vairāk, kā arī nebaidās riskēt, var mēģināt ik pa laikam pārslēgties starp šīm valūtām izvēloties ienesīgāko. Lai aplūkotu pašreizējo valūtu statusu un ienesīgumu, iesaku izmantot CoinWarz interaktīvo grafiku. Kad esam nonākuši pie savas izredzētās valūtu, vajadzētu tikt pie sava maciņa. Litecoin gadījumā to iespējams lejupielādēt šeit, bet ja vēlamies atlīdzību krāt mākonī, reģistrējamies kādā no biržām, piemēram BTC-E.

Kad esam ieguvuši maciņa adresi (izskatās aptuveni šādi: < LhtrqxDaryJqZDccK2J5L3E9XEiMhpHKoU >), jāizvēlas pool, jeb rakšanas serveri, kurā piedalīsimies ar savu skaitļošanas resursu. Visi Litecoin serveri (pools) ir apkopoti šeit. Izvēlamies vienu, reģistrējamies tajā un izveidojam jaunu darba uzdevumu (worker). Kad tas ir izdarīts, nepieciešams lejupielādēt programmatūru, kas optimizēta Jums pieejamajam skaitļošanas resursam. Ja vēlaties “rakt” ar centrālo procesoru vai Radeon grafisko karti – izvēlieties GUIMiner-scrypt [pamācība], ja vēlaties to darīt ar GeForce videokarti, būs vajadzīgs cudaminer [pamācība]. Sekojot pamācībai, norādiet servera adresi, kurā reģistrējāties un sava worker parametrus (nosaukums un parole).

CGMiner interfeiss

Ja ir radušies kādi jautājumi, jeb vēlaties saņemt konsultāciju par savas “fermas” (mining farm) izveidi, droši jautājiet komentāros, vai rakstiet uz e-pastu info@dateks.lv. Mūsu zinošie darbinieki noteikti spēs atbildēt uz Jūsu jautājumiem un palīdzēs izvēlēties piemērotāko tehniku jūsu mērķiem un budžetam!

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: