Kā izvēlēties pamatplati AMD procesoriem?

- - No Comments on Kā izvēlēties pamatplati AMD procesoriem?

Kā jau iepriekšējā rakstā par datora barošanas bloka izvēli, šajā rakstā apskatīsim datora pamatplates AMD procesoriem.

<30Ls

Cenu grupā līdz 30Ls ir neliela pamatplašu izvēle, un pārsvarā tās ir paredzētas ofisa datoriem ar iebūvētu videokarti un mATX izmēru. Šajā cenu grupā dominē trīs čipseti – nVidia GeForce 6100/nVidia nForce 430, nVidia GeForce 7025/nForce 630a un AMD 740G. Labākā izvēle šoreiz būtu nVidia GeForce 7025/nForce 630a čipsets un labākā pamatplate ar šo čipsetu ir Asus M2N68-AM SE2. Lielākie plusi pār citām pamatplatēm ir Phenom II atbalsts, kā arī spēcīgāka barošanas ķēde, kas spēj uzturēt līdz pat 125w TDP. Pārējās iespējas ir samērā primitīvas, 4 SATA porti, divi DDR2 sloti, kā arī ierastā D-SUB izeja.

<50Ls

Cenu grupā līdz 50ls izvēle ir vislielākā. Te gan jāizvēlas plate, pēc tās pielietojuma, respektīvi vai nepieciešama integrētā videokarte, korpusa izmērs, crossfire atbalsts, DDR2/DDR3 atbalsts, pieslēgvietu skaits.

Par pirmo kritēriju izvēlēsimies pamatplati ar integrēto videokarti, kurā ir vairāki labi produkti – GigaByte GA-MA785GM-US2H un Asus M4A785D-M PRO. Abas pamatplates ir gandrīz identiskas un labākās pamatplates izvēle ir vairāk gaumes jautājums. Abas pamatplates būvētas uz jaunā 780G/SB710 čipseta bāzes ar HD4200 integrēto videokarti, kura piedāvā ne tikai ierasto D-SUB izeju, bet arī DVI-D un HDMI izeju. Runājot par pieslēgvietām, plates aprīkotas arī ar optisko SPDIF skaņas izeju, kā arī eSATA un firewire pieslēgvietām. 4+1 procesora fāžu barošana nodrošinās stabilu darbību pat visjaudīgākajiem AMD 140w TDP procesoriem. Tāpat plates aprīkotas ar četriem DDR2 slotiem un garantēta darbība pat virstaktējot atmiņas moduļus virs 1200MHz Gigabyte platei un virs 1066MHz ASUS platei, taču realitātē virstaktēšanas potenciāls platēm neatšķirsies. Kā neliels plus ir Hybrid Crossfire atbalsts, taču jāņem vērā, ka tikai dažas lētā gla kartes spēs darboties šādā režīmā. Trešais ieteicamais produkts ar iebūvēto videokarti ir ASRock AOD790GX/128M. Lai arī daudziem ir stereotipi pret šo ražotāju, ASRock pēdējo gadu laikā ir ievērojami uzlabojis ne tikai produktu kvalitāti, bet arī ieviesis dārgā gala produktus, kuri spēj sacensties arī iespēju un virstaktēšanas ziņā. Šī plate aprīkota ar mazliet jaudīgāku AMD 790GX/SB750 čipsetu un HD3300 iebūvēto videokarti ar 128MB DDR2 sideport memory, tādējādi atvieglojot grafiskās kartes un operatīvās atmiņas darbu lielāku tekstūru apstrādē. Pārējās iespējas ir līdzīgas iepriekšminētajām kartēm, taču nepieciešams uzsvērt, ka šī ir ATX izmēra plate, tādēļ mATX HTPC korpusos šī plate nederēs, bet to atsver Crossfire/Hybrid Crossfire atbalsts, kā arī 7(!) SATA porti.

Par otro kritēriju tika izvēlēta DDR3 atmiņu ligzda.

Lai arī ir jāpievērš uzmanība procesora izvēlē, ka tajā ir integrēts DDR3 atmiņas kontrolieris, pamatplates ar DDR3 atbalstu šogad ir ienākušas tirgū un uz gada beigām to skaits ir gandrīz līdzvērtīgs DDR2 pamatplašu skaitam. Arī DDR3 atmiņas moduļu cena ir ļoti zema un bieži vien pērkot jaunu datoru nav iemesla izvēlēties DDR2. Cenā līdz 50Ls DDR3 plašu izvēle gan nav tik liela kā DDR2, tāpēc labākais produkts ir MSI 770-C45. Tā nepiedāvā nekādas dārgo plašu papildiespējas, taču par zemo cenu tās arī nevar vēlēties. Tāpat arī netiek piedāvāta iebūvētā videokarte.

Par trešo kritēriju izvēlētas pamatplates bez iebūvētās videokartes.

Tāpat kā pirmajā kritērijā, arī šajā dominē Gigabyte un ASUS pamatplates – Gigabyte GA-MA770-UD3 un Asus M4A78. Galvenokārt funkcijas neatšķiras no pirmā kritērija platēm, izņemot to, ka šīs plates nav aprīkotas ar integrēto videokarti, un ir ATX izmērā. Abas pamatplates aprīkotas ar AMD 770/SB700 čipsetu.

<75Ls

Turpmāk apskatīsim plates tikai ar DDR3 atbalstu, jo pērkot šāda līmeņa pamatplates, arī atbilstoša procesora un operatīvās atmiņas iegāde ir likumsakarīga.

Kā pirmais kritērijs tika izvēlēta mATX plate ar DDR3 atbalstu, paredzēta maziem korpusiem, kā arī HTPC datoriem. Jau atkal ir divas pamatplates no Gigabyte un ASUS, kas iespēju ziņā ir identiskas iepriekšējās cenu kategorijas pirmā kritērija platēm, taču šīs ir ar DDR3 atbalstu – Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H un ASUS M4A785TD-M EVO. Atšķiras gan maksimālais atbalstītais DDR3 ātrums – Gigabyte platei 1666MHz, ASUS – 1333MHz, taču kā jau minēju, reālais virstaktēšanas potenciāls būs vienāds.

Otrais kritērijs ir ATX plate ar DDR3 atbalstu un arī te ir tas pats scenārijs kā iepriekšējā kritērijā, taču mainās formfaktors – Gigabyte GA-MA785GT-UD3H pret ASUS M4A785TD-V EVO.

Trešais kritērijs ir pamatplate bez iebūvētās videokartes. Līderis ir tikai viens – Gigabyte GA-MA790XT-UD4P. Tā piedāvā visas, dārgā gala platei atbilstošas iespējas, kā CrossFire un 8 SATA porti pateicoties 790X/SB750 čipsetam. 8+2 fāžu barošanas nodrošinās ļoti lielu virstaktēšanas potenciālu.

<100Ls

Šī cenu grupa ir pēdējā, jo lai arī Latvijas tirgū ir daži dārgāki produkti, to iespējas nav tā vērtas, lai pārmaksātu un izvēlētos šos produktus.

Kā pirmais kritērijs ir pamatplate ar iebūvētu videokarti. Šeit līderis ir Gigabyte GA-MA790GPT-UD3H. Iebūvētā videokarte nepieciešama tādēļ, ka daudziem ir nepieciešama kvalitatīva un funkcijām bagāta pamatplate, taču nav nepieciešama jaudīga videokarte. Jebkurā gadījumā 790GX/SB750 čipsetā iebūvētā ATI HD3300 ar DDR3 sideport atmiņu būs pietiekami jaudīga lai spēlētu jaunākās spēles uz zemiem/vidējiem iestatījumiem. Papildus tam, ir arī CrossFire atbalsts, 6 SATA porti kā arī 4+1 fāžu barošana.

Otrais kritērijs ir pamatplate bez iebūvētās videokartes. Un jau atkal līderis ir Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P. Uz labākā AMD 790FX/SB750 čipseta bāzētā pamatplate var lepoties ar 10(!) SATA portiem, 8+2 fāžu barošanu, CrossFire iespēju kā arī ļoti lielu virstaktēšanas potenciālu. Izvēloties jaudīgu AMD datoru, šī pamatplate būtu ideāls variants.

Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

Lasi arī – Kā izvēlēties datora barošanas bloku?

Raksts tapis sadarbībā ar jauno IT vortālu

toppc.

Just introduce the necessary program which allows to use android spy in phone and it is possible to check quietly everything with the help spy on phone here and so everything is arranged.

Dalīties ar rakstu: